Monday, December 5, 2011

Hattar och dörrar

Lördagkvällen bjöd på en underhållande och trevlig film i en av TV-kanalerna - "The Adjustment Bureau" med bland annat Matt Damon.

Matt är en framgångsrik politiker som stöter på en kvinna som han känner en omedelbar dragning till. De stöter på varandra igen och helt plötsligt börjar märkliga saker hända i Matts tillvaro. Män i rockar och hattar dyker upp och de går genom dörrar till rum som inte egentligen finns just där. Männen berättar att de tillhör "The Adjustment Bureau" som justerar saker och ting så att allt går enligt Planen. Det är de som ser till att vi ibland spiller kaffe eller tappar bort våra nycklar - allt för att Planen skall följas.
Resten av filmen berättar hur Matt, trots "varningar" från männen i hattar, följer sitt hjärta och skapar en ny väg som inte verkar ingå i Planen.

En film som får det logiska tänkandet att "jobba" litet extra och som var helt i min smak. ;) Matt Damon var riktigt bra och han hade Emily Blunt (en engelsk skådespelerska) vid sin sida.

Eftersom dörrar var viktiga i filmen slog det mig att dörrhandtag i USA och Sverige faktiskt skiljer sig åt. De allra vanligaste dörrhandtagen i USA är runda - så kallade door knobs (dörrknoppar). Alla mina dörrhandtag är runda - även på ytterdörren. Det allra vanligaste i Sverige verkar vara dörrhandtag - inte knoppar. Går man in på Wikipedia står det att man i USA föredrar dörrknoppar medan man i Europa föredrar dörrhandtag. Återigen en kulturell skillnad.

Lås och dörrknopp på den säkerhetsdörr som finns på huset jag hyr.

Ett par av mina dörrars dörrknoppar.Det är kallt ute. Vi har soliga dagar men mycket kalla nätter. Svårt ibland att tro att jag faktiskt bor i Kalifornien när det blir många minusgrader på nätterna. Nu känns ögonen mycket tunga efter en lång och intensiv dag på jobbet.

25 comments:

Desiree said...

Ja den filmen har jag sett. Den gillade jag. En trevlig och underhållande film. Jag gillade aldrig de runda knopp handtagen i USA. Så himla opraktiska. Man måste ju använda händerna för att vrida runt och öppna och kan inte använda armen eller armbågen om man har mycket att bära på. Gillar dörrhantagen i Europa mycket bättre.
Kram!

Katarina said...

Hmm, jag är inte heller någon fan av dörr knopparna,, som också är mycket vanliga på Filippinerna också.. Kram

Saltistjejen said...

Låter som en film jag skulle vilja se! Tack för tipset!
Och runda dörrrhandtag är ju lite annorlunda mot de man är van vid i Sverige. Dock superbra om man har småbarn för det är knepigare att lära sig att öppna dörrar med runda handtag verkar det som. :-)
NU kan ju Ella det sedan ett tag, men när hon var yngre kunde hon öppna dörrar i Sverige med "vanliga svenska handtag" men inte våra med runda.
Kramar!!

Annika said...

Ja, sådana handtag har jag i hela huset, förutom på min stormdörr där det är vanliga handtag. Och förutom på mina stora skjutdörrar mot balkong, deck och altan.
jag har vant mig nu, men visst är vanliga handtag kanske att föredra?
Kram!

Lotta said...

Japp, vant mig och tycker det är fint men precis som Desiree tycker jag att det är opraktiskt ofta. Jag har alltid fullt i händerna och önskar ofta jag kunde använda armbågen när jag behöver öppna en dörr.

Kram!

Lars Hultqvist said...

Jag gillade den filmen också.

Jag har ofta tänkt på hur jobbigt det måste vara för någon i USA som har en amputerad hand och har handprotes eller krok (om någon har det nu får tiden). Det måste ju vara omöjligt att öppna dörrar då.

Låter lite bisarrt men just detta har jag ofta tänkt på :-)

Min plats i solen said...

Hej Anne-Marie!

Den filmen har jag velat se ett tag och nu när jag läser dina tankar om den så blir jag än mer övertygad om att det är en film jag kommer att gilla.

I Storbritannien är man ju precis som hos er i USA fötjusta i dssa doorknobs och jag tänkte på det i somras när vi var i London att de inte precis är speciellt handikappanpassade. Måste vara svårt för någon med t.ex. reumatism att öppna dörrar.

Sköt om dig vännen och ha en riktigt fin helg! Här har vi en ny storm på intågande över Sverige. Det gäller att hålla i hatten dessa dagar. ;)

Kram Lotta

olgakatt said...

Har alltid undrat över dörrknopparna i olika länder jag besökt. Har man svaga händer - och det har många - är de runda knopparna väldigt opraktiska. Föredrar de europeiska tryckena vi har. Som flera ovan påpekar så kan man ju till nöds öppna med armbågen om det behövs!

Ann-Katrin said...

Det är mer Anglosaxiskt än Europa/USA, i Storbritannien är de runda inte ovanliga. Avskyr de runda handtagen, det är många gånger jag har fått vänta lite med att gå ut när jag varit i USA eftersom jag glömt mig och smort in händerna med handkräm precis innan jag vill gå ut genom dörren... :-)
(Vi har runda i Tyskland också, på utsidan av ytterdörren, men de är som regel fasta, och på insidan har vi "riktiga" handtag.
Dörrarna öppnas innåt och man måste ha nyckel för att komma in, så man öppnar med nyckeln mer än med själva handtaget, handtaget används bara för att dra igen dörren från utsidan - när inte vinden löser det och man lyckas bli utelåst, förståss...
(PS! Mycket spam via din blog just nu, eventuellt behöver du slå på "word verification" ett tag?)

Mrs Clapper said...

Sant! Minns att när jag var liten så köpte vi med oss runda handtag hem från USA för att kunna stänga in vår hund i köket på dagarna. Hon var i storleken att hon annars öppnade de vanliga svenska dörrhandtagen... Kul iaktagelse!

Anne-Marie said...

Desiree: Numera har jag nog vant mig vid de amerikanska dörrhandtagen så att jag inte ens tänker på att de faktiskt är opraktiska. Vanans makt är stor. :) Men givetvis är de svenska/europeiska mer användarvänliga. Kram!

Anne-Marie said...

Katarina: Intressant att ni också har dem hos er. Som sagt, jag verkar ha vant mig vid de amerikanska numera men de svenska är helt klart mer praktiska. Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: Det var en bra film med litet "twist" som fick det logiska tänkandet att stanna upp litet. :) Kan tänka mig att de runda dörrknopparna inte är lika lätta för barn som handtagen vi är vana vid i Sverige. Förstår att E nu är "proffs" på de amerikanska. ;) Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Jag har, precis som du, vant mig men jag kan förstå att handtagen kan vara lättare att använda om man har händerna fulla. Runda dörrknoppar går ju inte att använda armen eller armbågen till som Desiree skriver. Men allt är nog en vanesak. Ingen av mina dörrar har handtag, alla har dörrknoppar. Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Har inte funderat mycket på de runda dörrknopparna under lång tid men läste något nyligen just om skillnaden mellan de amerikanska och europeiska handtagen. Ibland undrar jag verkligen över de här kulturella/bostads-skillnaderna. Kram!

Anne-Marie said...

Lars: Gillar din tankegång. :) Förhoppningsvis har personen inte båda händerna amputerade utan kan använda den ena i alla fall. Visst var det en bra film!

Anne-Marie said...

Lotta: Vad bra att jag kunde komma med ett filmtips. :) Det mindes jag inte att man även i England har dörrknoppar. Har varit där mycket men uppenbarligen inte lagt märke till just knopparna. Självklart är det svårare att öppna dörrar om man har problem med händerna om man skall vrida en dörrknopp. En ny storm! Jag läste/hörde precis om ett enormt oväder som drog in över Skottland med orkanvindar. Har hört att när Jordens magnetfält försvagas (vilket det har numera) blir vädret mer och mer våldsamt. Ha det gott Lotta! Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Man kan ju undra varför man i vissa ländar har knoppar och i andra länder har handtag. Jag är en person som gärna vill veta varför något är på ett visst sätt men det här "fenoment" har jag inte hittat någon förklaring till. Absolut att personer med svagare händer har problem med knopparna.

Anne-Marie said...

Ann-Katrin: Tänk att dörrhandtag/knoppar kan bli så intressanta. :) Hade inte ens funderat på hur olika det är i olika länder. Det där med handkrämen var en mycket bra iakttagelse. :) Jag måste alltid ha med mig min nyckel eftersom min ytterdörr tycks gå i baklås väldigt lätt. Har precis skrivit ett email till dig med en fråga om Spamen (heter det så?) eftersom jag inte var helt klar över vad du menade.

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Självklart att en hund kan lära sig att öppna en dörr med ett handtag. Men en rund dörrknopp måste vara litet svårare. Kanske det är därför man har dörrknoppar i USA? :)

Anonymous said...

Hej! Saknar nxa inlägg. Gått snart en vecka sedan senaste inlägget. :-( Tack för en bra blogg och hoppas att allt är bra med dig/er som läser!

Anne-Marie said...

Anonym: Som jag skrev i mitt inlägg som jag precis lade ut har den gångna veckan varit mycket intensiv. Ibland orkar man inte med allt på samma sätt. Roligt att du tycker om bloggen. :)

Anonymous said...

My family every time say that I am killing my time
here at web, however I know I am getting experience all the
time by reading thes pleasant posts.

my weblog - kelsie

Anonymous said...

Good day! I could have sworn I've been to your blog before but after going through a few of the articles I realized it's new
to me. Nonetheless, I'm definitely delighted I stumbled upon it and I'll
be book-marking it and checking back regularly!


Here is my website: Pure Green Coffee Bean Extract

Anonymous said...

Just was browsing web 2.0 site when I found your sit, and I want to say your
blog template is very nice. Just how long have you been blogging
for? You make writing a blog look easy. Your blog is beautiful, and also offers a great deal of quality
information.

Have a look at my site - laser printer toner