Saturday, December 24, 2011

God Jul - Merry Christmas

När jag skriver det här har det precis blivit den 24 december - Julafton. I Sverige är man väl troligen i full gång med julstök och förberedelser på julaftonsmorgonen.

Eftersom jag inte har några svenskar omkring mig eller en svensk familj blir det litet dåligt med julfirande just på julafton för min del. Eftersom jag inte firade särskilt mycket i Sverige under flera år gör det inte så mycket.
Jag är bortbjuden både på juldagen och annandag jul.

I USA firar man som bekant mest på juldagen - Christmas Day. Annandag jul finns inte ens.

Tänkte tillbaka litet på mina barndoms jular. Det var mycket förväntan och spänning innan julklapparna öppnades. Jag brukade klä julgranen antingen dagen innan julafton eller på julaftons morgon. På lunchen åt vi ofta julkorv. Sedan var det dags att öppna julklapparna. Och självklart tittade vi på Kalle Anka. När jag har beskrivit för folk här i USA att en stor del av Sveriges befolkning sitter klistrad framför TVn varje jul för att titta på ett "hopkok" av olika Disneyfilmer förstår de inte riktigt vår fascination. Man måste nog ha vuxit upp med Kalle Anka på julafton för att förstå. :) På kvällen var det dags för skinka, risgrynsgröt och inlagd sill.

Skall nog koka litet risgrynsgröt trots allt i morgon. Och äta litet sill. Karl-Bertil hör till och det är bara tacka att YouTube har den utlagd.

Önskar alla en riktigt God Jul!


14 comments:

christina said...

God jul och ett riktigt gott nytt år!

olgakatt said...

God Jul, Anne-Marie!
Önskar vi från Skåne

antonia said...

God Jul!

Freedomtravel said...

Tack detsamma! Önskar en fin jul!

em said...

Nej, jag har inte heller förstått fascinationen med Kalle Anka på julafton - jag kände inte ens till traditionen förrän jag var vuxen, eftersom jag alltid haft så mycket annat roligt för mig på julafton.
Ha det riktigt skönt!
Margaretha
som ska till
att klä sin
lilla, lilla
gran nu

Annika said...

Önskar dig en rikigt fin jul, Anne-Marie!
Så glad över att du och jag träffats i cybern!
Precis, amrisar brukar bli lite roade då man nämner att hela Sverige nation sitter bänkade vid DONALD DUCK klockan 15 på julafton :-)
Själv tycker jag mkt bättre om Karl Bertil Jonsson.
GOD JUL!!!
KRAM!!!

Desiree said...

God Jul till dig Anne-Marie. Det är ju allt lustigt att så många kollar på Kalle Anka fortfarande. Vi brukar inte göra det. Även om jag växte upp med det så känner jag mig inte lockad längre. Men granen klädde vi faktiskt imorse och risgrynsgröt åt jag till frukost så julkänslorna har infunnit sig. Du får ha en mysig julafton och en riktigt härligt julfirande imorgon.
Kram

Annica said...

Önskar dig en riktigt glad-julig Merry Christmas!

Anne-Marie said...

Christina: Detsamma till dig. :)

Olgakatt: Skickar julhälsningar till dig och din familj.

Antonia: God Jul till dig!

Freedomtravel: Ha en fin fortsättning på julen.

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag brukade titta på Kalle när jag bodde i Sverige men nu har jag kommit ifrån den traditionen. Blev litet tjatigt faktiskt till slut. Kan tänka mig att du har mycket annat trevligt du ägnar dig åt. Hoppas att den lilla, lilla granen blev fin. :) Ha en fin fortsättning på julen!

Anne-Marie said...

Annika: Ha en fortsatt fin jul Annika! :) Som man gör på Facebook - gör en "like" till vår cyberkontakt. ;) Jag tror verkligen att man måste ha vuxit upp med Kalle Anka för att fatta vad det är frågan om. Karl Bertil är mycket trevligare tycker jag med. Skickar en stor julkram!

Anne-Marie said...

Desiree: Ha en riktigt fin fortsatt julhelg! Nej du, Kalle Anka kan man faktiskt vara utan. Har alltid ätit risgrynsgröt till middag, men det går ju lika bra att äta till frukost. Julgran har jag inte men det går bra ändå. Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Skickar lika glad-juliga hälsningar till dig. :) Ha en fortsatt fin julhelg.

Anonymous said...

Men där har ni väl paraden från disneyparkerna som sänds den 25