Saturday, November 5, 2011

Vintertid och vintermörker

I natt ställer USA om klockan till vintertid. Bara Hawaii och Arizona har samma tid året runt. Skall bli rätt skönt att få en extra timme i morgon.

De senaste veckorna har det känts motigt att stiga upp strax före halvsju eftersom det har varit kolsvart ute. Nu blir det litet lättare på morgnarna. Eftermiddagarna blir självklart inte så långa men jag tycker just morgnarna är jobbiga när det är mörkt. Något jag uppskattat sedan jag kom till Kalifornien är att vintrarna inte alls är så mörka som vintrarna i Sverige. När jag var på besök i Stockholm kring jul- och nyår för några år sedan var jag nästan chockad över hur mörkt det var. Jag hade helt enkelt glömt bort hur det var att bara ha några få timmar per dag med dagsljus. Här brukar det bli mörkt runt 17-tiden när det är som mörkast.

Eftersom jag nu bor i "centrum" av Weed har vi faktiskt litet gatubelysning men annars är det mörkt på gatorna i andra delar av Weed. Där finns det ingen gatubelysning utan man får helt enkelt ha en ficklampa med sig.

Där M och jag bodde när jag kom till USA var det kolsvart - inte en enda gatulampa. För det mesta brukade vi ta en kvällspromenad och hade reflexer så att vi syntes. När man kör bil är det ju i stort sett omöjligt att se de som promenerar om de inte har reflexer. Under mina år här har jag i stort sett aldrig sett någon med reflexer - kanske någon enstaka joggare. Jag har heller aldrig sett reflexer till försäljning i affärerna.

När jag växte upp var det vanligt att folk hade reflexer men numera vet jag inte om det är så vanligt. Jag har kvar ett par reflexer som köptes för mycket länge sedan i Stockholm. Ett par snöflingor. :)

Eftersom de måste sättas fast med en säkerhetsnål har jag också en reflex som jag bara kan klämma fast på de jackor som jag inte vill sticka en säkerhetsnål genom.

Den mest "high-tech" reflexen jag har (M och jag köpte varsin via nätet) har olika ljus som man kan få att blinka olika snabbt och i olika kombinationer. :) Den sätter man runt jackärmen.

Idag har jag byltat på mig både inomhus och utomhus. Huset är dragit och det är bara några få plusgrader. Det blåser dessutom och snöar just nu. Vintern har kommit med dunder och brak.

29 comments:

Desiree said...

Aha så ni ställer om till vintertid nu därborta. Det blir ju en vecka efter oss här i Europa. Här verkar det ju vara fler och fler länder som skippar vintertid. Det är något jag hoppas att Sverige också kommer att göra snart. Nu är det mörkt innan fyra på eftermiddagen här och det blir inte heller ljust förräns vid 8 på morgonen. Jag tycker som sagt att man gott kunde skippa vintertid. Blev också helt chockad förra vinter över hur mörkt det var. Mörkret tycker jag är så jobbigt. Känner att man blir mycket segare och tröttare då det är denna årstid.
Reflexer är bra. Det hade inte folk heller i Alabama men å andra sidan var det inte speciellt många ute och gick (inte ute i förort iallfall). Känner igen dina reflexer från Sverige.
Ni verkar ju ha fått vinter på riktigt redan så det låter klokt att du klär dig varmt.
Kram!

Äventyret framtiden said...

Du får slå dig på att bli reflexförsäljare! Annika i Reston ondgjorde sig över hur svårt det är att köra i mörkret när ingen har reflexer. Det är det värsta tänkbara om man som bilförare kör på någon i mörkret. Tur att du har reflexer på dig i alla fall:D!
Jag tycker också att man kunde slopa vintertiden. Tiden är ju som den är ändå även om det blir mörkt, men mörkret finns i alla fall, dagarna blir kortare ett tag framöver igen.
Kram!

Katarina said...

Åh, vad kul att se dessa fina reflexer. Jag var också en reflex användre. Hade alltid en i varje ficka i vinter kläderna när jag gick till och från jobbet. Det finna så fina och lättanvända reflexer att dra på, typ på benet eller armen numera.

Kram

Anonymous said...

Hej!
Hoppas du är medveten om att reflexer är färskvara! Max tre år o redan efter ett år är de mkt sämre...så take care!
Chris

Charlie sa ... said...

Reflexer är inte någon som jag ser ofta här. Tyvärr! Jag är skraj att jag ska köra och inte se det som rör sig, skräck!

Reflexer är ett måste!

Kram

Anne-Marie said...

Desiree: Det visste jag inte att länder i Europa funderar på att överge vintertiden helt. Det blir väldigt mörkt på morgnarna under vintern. Det tycker jag skulle vara jobbigt om man hade sommartid på vintern - vilket ju i sig självt låter helt absurt. :) Man skulle mycket väl kunna ha vintertid året runt tycker jag - som man hade till fram på 80-talet i Sverige. Då var det bara standardtid förstås. Inget trams med klockomställning utan samma tid hela året. Reflexer vet jag inte var man egentligen kan köpa här i USA. Verkar inte vara någon sak som är poppis. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Jag blev inspirerad av Annika när jag läste hennes inlägg häromdagen. Jag tror att reflexer inte har någon riktigt stor marknad i USA tyvärr. Det verkar som om alla är för sommartiden. Den "normaltid" som fanns i Sverige fram till mitten på 80-talet var ju den tid vi nu kallar vintertid. Den skulle man också kunna ha året runt - som det var då. Morgnarna skulle inte vara så mörka som om man hade kvar sommartiden året runt. Tid är helt klart en relativ sak. :) Kram!

Anne-Marie said...

Katarina: Jag vet inte varför folk inte använder reflexer i USA. Det är klart, finns det inga att köpa är det ju inte så konstigt. Men jag vet inte om det finns så många reflexer att köpa i Sverige nuförtiden. Har inget minne av att jag direkt sett att folk har reflexer när jag varit där på vintern. Man måste i stort sett ha reflexer för att synas. Kram!

Anne-Marie said...

Chris: Vad bra att du påminde om det! Har nog läst eller hört det. Skall kolla mina som troligen är litet gamla. Den med ljus som antingen lyser fast eller blinkar drivs med batterier så har man färska batterier är det inga problem.

Anne-Marie said...

Lotta: Man ser folk först när det kan vara för sent. Och har personen mörka kläder är det i stort sett omöjligt att upptäcka honom/henne. Med få gatulampor måste man vara extra försiktig. Kram!

Ms Spider said...

Skulle just säga som Chris. Gammal reflex är förståss bättre än absolut ingenting men de hjälper inte speciellt mycket dock. Köp nya. Eller en så'n där reflexväst, det brukar löparbutiker ha, tror det finsn även i USA för jag har vänner där som har dem. Annars är det dåligt med reflexanvändande rent genereellt, även i Europa.

Anne-Marie said...

Ann-Katrin; Reflexväst kanske är att ta i litet för mina behov. :) Jag skall kolla mina reflexer när det är mörkt. Den med batterier fungerar väldigt bra och den blir ju inte "gammal". Man bara byter batterier om den börjar lysa svagt. Kanske reflexer var något som folk använde på 60- och 70-talen. Synd att användandet är så dåligt eftersom det gör en milsvid skillnad om man har reflexer eller inte.

SAM said...

There is a geat online shop that sells reflectors here in the US created by a Swede. You can read about it on my blog: http://www.swedishamericanmamma.com/2011/06/guest-post-in-love-with-nature-design.html
We have a few of their reflectors and really like them.

Anne-Marie said...

SAM: Thanks for the link. Great that someone is doing this. Don't understand why Americans have not understood how poorly you are seen in the dark.

Anonymous said...

www.cosenuove.com/glimmis.htm

http://ingebretsens.com/outdoors/outdoor-fun/glimmies-reflectors.html

Hej här är 2 andra webbshops som säljer Svenska Glimmisreflexer!
Dessa reflexer är tillverkade i Sverige och Godkända enligt normen för hängande personreflexer EN 13356.
Viktigat att reflexen inte bara är snygg utan att den också fungerar:)



Glimma på

Anonymous said...

It's very effortless to find out any topic on web as compared to textbooks, as I found this paragraph at this website.

my homepage - Recipes for juicers

Anonymous said...

Thanks for finally talking about > "Vintertid och vinterm�rker" < Loved it!

Here is my blog; vegetable juice

Anonymous said...

I absolutely love your blog and find many of your post's to be precisely what I'm looking
for. Do you offer guest writers to write content in your case?
I wouldn't mind publishing a post or elaborating on some of the subjects you write regarding here. Again, awesome weblog!

Also visit my weblog vegetables juice

Anonymous said...

I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it
up! I'll go ahead and bookmark your website to come back down the road. All the best

Feel free to surf to my web-site ... laudoimagem.com.br

Anonymous said...

I am genuinely pleased to glance at this blog posts which contains tons
of useful facts, thanks for providing such statistics.


Also visit my web page; mandarseamudar.com

Anonymous said...

Greetings! I've been following your website for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Kingwood Tx! Just wanted to tell you keep up the excellent work!

Also visit my blog - Wheatgrass Juicers

Anonymous said...

Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wished to
say that I have truly loved surfing around your blog posts.
In any case I'll be subscribing for your rss feed and I hope you write once more very soon!

my website - juicer seen on tv

Anonymous said...

Hi! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.



my weblog :: www.phil-zib.uni-koeln.de

Anonymous said...

I always spent my half an hour to read this web site's articles every day along with a cup of coffee.

Also visit my web page - reverse osmosis filtration

Anonymous said...

Hi, yes this piece of writing is genuinely good and I
have learned lot of things from it concerning blogging.
thanks.

Also visit my web site :: reverse osmosis filtration

Anonymous said...

Every weekend i used to pay a visit this web page, as i wish for
enjoyment, since this this web site conations in fact nice funny material too.


Also visit my weblog :: reverse osmosis filtration

Anonymous said...

I really like it when individuals get together and share ideas.
Great website, continue the good work!

Also visit my homepage - breville juicer

Anonymous said...

Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
I'm getting tired of Wordpress because I've had problems with hackers and
I'm looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

Here is my web page Jack Lalanne Power Juicer Pro

Anonymous said...

I was wondering if you ever thought of changing the structure of your blog?

Its very well written; I love what youve got to say.
But maybe you could a little more in the way of content so
people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having
1 or 2 images. Maybe you could space it out better?

Also visit my web site goodwill online store