Wednesday, November 9, 2011

Utspridda helgdagar

USA har en bra spridning av sina helgdagar tycker jag. Det finns helgdagar i de flesta månader. Ingen seg höst som går i ett sträck, vilket är mitt minne från den tiden då jag jobbade i Sverige. Sverige verkar ha koncentrerat sina helgdagar till vintern och våren.

Nu i november har vi två helgdagar här i USA. Den 11 november är det Veterans' Day och den 24 november är det Thanksgiving. Vi har en hel del ledigt att se fram emot eftersom skolan är stängd de dagarna plus den 25 november som är en fredag.

Nästa storhelg blir förstås jul- och nyårshelgerna - precis som i Sverige. Vi har dock inte lika många helgdagar som Sverige har.

Eftersom USA är en hel kontinent med 50 olika stater finns det variationer från stat till stat. Förutom de så kallade Federal Holidays som är nationella helgdagar, finns det också andra helgdagar som firas litet olika beroende på var man bor.
Wikipedia har en bra lista över alla olika helgdagar och vilka stater som har vilka helgdagar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Public_holidays_in_the_United_States

De nationella helgdagarna, som inte alltid innebär att folk är lediga (det är ju ändå USA ;)), är:

1 januari - New Year's Eve
Tredje måndagen i januari - Birthday of Martin Luther King, Jr.
Tredje måndagen i februari - Washington's Birthday
Sista måndagen i maj - Memorial Day
4 juli - Independence Day (USAs nationaldag)
Första måndagen i september - Labor Day
Andra måndagen i oktober - Columbus Day
11 november - Veterans' Day
Fjärde torsdagen i november - Thanksgiving (troligen den största reshelgen i USA)
25 december - Christmas

Igår när jag var inne i Mt Shasta möttes jag av julskyltning. Det kändes litet tidigt eftersom det alldeles nyss var sommarvarmt ute men är det november så är det dags antar jag. Har tyvärr inte mina fina "snöbollar" för värmeljus här i USA men den här ljuslyktan är också fin. Det är mörkt på kvällarna nu så det är dags att tända litet ljus.

18 comments:

Lotta said...

Gillar ljus! Jag är storkonsument av ljus helt enkelt!

Jag tänkte på det häromdagen, att det är någon helgdag nästan varje månad med några undantag. Bra där! Gillar. Nästa år har vi fyra dagars ledigt både vid Thanksgiving och vid jul. Perfekt!

Kram

Pettas said...

På ett sätt så har det ändrat en aning även i Norden, vad gäller helger och ledighet. Höstlovet har bidragit till att många sparar semestertid och tar långledigt med sina barn. De som kan och har möjlighet. För min del så svingar hösten iväg så det bara säger tjutttjutt:). En storkonsument av ljus sitter i Geta också.
Du påminde mig om min snöboll av glas, måste nog söka fram den nu.

Kram från ett fortfarande varmt Åland

Katarina said...

Ljusens tid är här nu. Men själv tänder jag inga ljus här, det känns liksom redan varmt och varmare blir det..

Helgdagar, det är nog som lite bonus i vardagen.

Kram

Desiree said...

Ja nu ska man tända mycket levande ljus och njuta. Det behövs. De där snöbollarna du har är jättefina, jag tror jag vet vilka det är för mina föräldrar har sådana och vi hade sådana tidigare.
Det var många av helgdagarna vi inte hade ledigt i Alabama. Veternas day var vi aldrig lediga på tex.Under hösten hade vi bara Labor day och Thanksgiving innan jul. På våren hade vi efter jul och nyårsdagen bara Martin Luther day och Memorial day i slutet på maj. Men visst är det en lång höst här i Sverige med inget ledigt efter sommaren fram till jul. Just därför känner jag att vi gjorde helt rätt som tog en lång weekend och for iväg till Italien. Jag hoppas att vi kör något sådant varje år vi bor här för det behövs när höstmörkret kommer.
Kram!

Annika said...

Jag är galen i ljus. Tänder en uppsjö varje kväll. Älskar dem!
Så nu är det ljusens tid.
Thanksgiving är också den ALLRA största helgen på hela året i USA. en fin sådan, jag har verkligen lärt mig älska den helgen!
Vi har inte ledigt från skolan imorrn på v-dagen.
Hösten hemma har väl inga helger alls? Förutom Allhelgona? Men då är väl få lediga?
Höstlovet för barnen har kommit sedan jag lämnade sve. BRA att det finns numera. Det behövs!
peter är inte ledig på MLKJ day, inte Pres day heller. Sefan finns det ju INGEN ledighet runt påsk alls här. Påsken har förlorat ALL sin glans för mig sen jag flyttade hit. Ids inte fira den.
Tycker fö att hösten går flygande fort...Hjälp!!!
Kram!!

Min plats i solen said...

Ni verkar helt klart ha era helgdagar mer fördlat över hela året än här hemma i Sverige. I Sverige är det fortfarande så att de flesta helgdagarna ligger i samband med de kristna högtiderna. Förutom Nationaldagen och Midsommardagen då. Så på höstkanten är det ont om dem. Men för skolbarnens del blir det ett avbrott med en veckas höstlov iallafall.

Ja, nu är det verkligen en högtid för stearinljus. Dagarna blir kortare och kortare och det känns som om vi behöver allt ljus vi kan hitta. Så här eldas det också för fullt på kvällarna. :)

Ta hand om dig vännen och ha en fin helg!

Kram Lotta

Saltistjejen said...

Ja det är väldigt annorlunda här med helgdagar tycker jag och jag har fortfarande inte riktigt lärt mig de där som President's Day, veteran's Day Martin Luther King Day etc... De jag faktiskt har koll på nu är Memorial Day, Labor Day och Thanksgiving. :-)
Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Här i USA har ju de flesta människor inte någon lång semester så det är bra tycker jag att de helgdagar vi har är litet utspridda under året. Eftersom jag inte klarar av att ha doftljus (pga allergier) är utbudet tyvärr rätt begränsat nuförtiden. Men stearinljus har en hög mysfakttor. :) Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Höstlovet fanns inte när jag gick i skolan i Sverige. Minns att det nog inte riktigt kommit ens när jag arbetade. Det behövs verkligen litet ledigt när höstmörkret blir mer och mer kompakt för varje dag. Mina snöbollar i kristall står i min mammas lägenhet men det går ju bra att ha andra "lyktor". Kramar!

Anne-Marie said...

Katarina: Kan tänka mig att det inte riktigt känns "nödvändigt" att tända ljus i den eviga sommaren som du har. När vi bodde på Hawaii hade vi samma känsla. Det var skönt idag att inte behöva ställa väckarklockan på ringning. Kram!

Anonymous said...

Vad festligt att du skriver om helgdagar nu!
Ikväll har vi precis pratat om amerikanska helgdagar och vilka de är (hade inte full koll på alla) och så kollar jag din blogg och hittar detta inlägget=)
Förresten St Patricks Day, är det nåt som firas?
Jag har lyckats pricka in både Independence Day och Thanksgiving under resorna och det har varit kul att ta del av det.
(Faktiskt även jul och nyår, men firade inte med amerikaner, så det räknar jag knappt, hihi)
Har även spenderat några påskar i Usa. Inte mycket firande, men barnen fick vara med på EggHunt iaf.
/CC

Anne-Marie said...

Desiree: Mina svenska "snöbollar" i kristall har jag aldrig tagit med mig hit till USA utan de står kvar i Sverige. De är litet extra fina tycker jag. Det varierar en hel del med helgdagarna i USA. Jobbar man inom skolan som jag gör kanske vi har litet fler dagar ledigt. Skolan stänger till exempel under 11-12 dagar runt jul- och nyår pga jullovet och det är ledighet vi inte behöver ta ut som semester. Perfekt att göra ett avbrott med en höstresa. :) Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Ljus är mysiga och ger en väldigt fin stämning. Vad konstigt att era skolor inte har stängt idag på Veterans Day. Höstlovet behövs nog verkligen i Sverige eftersom mörkret blir mer och mer kompakt för varje dag som går. Det fanns nog inte ens när jag jobbade i Sverige. Det verkar väldigt olika beroende på var man bor och var man jobbar vilka helgdagar som firas/tas ledigt. Visst är det konstigt att man inte har mer ledigt kring påsk här i USA. Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Det märkliga med USA och påsken (som Annika skrev) är att vi har väldigt litet ledigt och helg. Annars tycker man att många är mer religiösa i USA än i Sverige och att en sådan kristen högtid kanske borde firas mer. Sant som du skriver att man i Sverige har fler helgdagar kring kristna högtider. Kan tänka mig att du och din familj har massor med stearinljus eftersom ni har en hög mysfaktor. :) Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: De flesta helgdagarna här i USA har ingen som helst betydelse för mig - eftersom jag inte vuxit upp med dem. Men jag uppskattar att ha ledigt ledigt då och då. :) Kram!

Anne-Marie said...

CC: Såg inte din kommentar först - måste ha kommit precis när jag skrev mina svar. Vad bra att mitt inlägg kom när du tänkte på amerikanska helgdagar. :) St Patrick's firas på olika sätt men det är ingen dag då folk verkar vara lediga. Kan tänka mig att både Independence Day och Thanksgiving kan vara litet "exotiska" för en person som inte bor här. Nej du, påsken i USA är inte mycket att "hurra för". Men det finns Egg hunts och litet annat kul.

Anonymous said...

Good Friday (Långfredagen) är en helgdag i 12 delstater. I hela USA är skolor, vissa universiter, börsmarknaden och de flesta arbetsplatser stängt. Easter Sunday (Påskdagen) är allting stängt förutom fåtal ställen såsom restauranger som har special menu då.

Anonymous said...

Påskdagen är betydligt viktigare helg än hemma i Sverige. Alla butiker och köpcentrum var stängda i USA, medans i Sverige höll dom öppet halvdag.

Långfredagen är ingen federal helgdag men alla skolor och de flesta jobb har ledigt ändå.