Thursday, November 24, 2011

Thanksgiving - en dag för tacksamhet

Thanksgiving - USAs kanske största helg infaller idag. Många har rest långt för att hälsa på familj och vänner. Kalkontryptofanet har gjort stora delar av befolkningen sömnig. :) Det har, förutom kalkon, ätits potatismos, sötpotatis, tranbärssylt, efterrättspajer och annat gott.

Som tidigare Thanksgivingshelger har jag firat en litet mer alternativ helg tillsammans med ett par vänner. Vi brukar ha knytkalas hemma hos min vän J och det blir oftast helt annan mat än den traditionella kalkonmiddagen. Helt okej tycker jag. Vi hade ett par extragäster i år varav en var en "hobbypoet" som det blev även litet poesiläsning.
Många har ledigt idag, så även vi som arbetar inom skolan. Det är långhelg med fyra dagars ledighet. Skönt med litet extra ledighet i vintermörkret.

Thanksgiving är en helg då många amerikaner också vill fokusera på det de är tacksamma för. Det som nu blivit Thanksgiving lär från början ha varit en skördefest då man var tacksam över skörden.

De flesta av oss (jag själv inkluderad) tar mycket för givet. Ibland kan det vara bra att stanna upp och känna tacksamhet över det vi har. Jag kom att tänka på idag att jag verkligen är tacksam för att jag vågade ta steget att lämna Sverige och flytta till USA för snart 15 år sedan. Min tid i USA har inneburit mycket inre växande och jag vet att jag inte skulle vara den jag är idag om jag inte flyttat till USA. Och det är en positiv förändring som jag inte skulle vilja vara utan.

I morgon är det Black Friday när affärerna ofta har enorma reor och folk till och med campar ute på gatan för att vara först inne i affären. Ingen risk att någon i Mt Shasta gör det - vi har inte tillräckligt många och stora affärer. :)

Jag har glatts åt fina blommor som ett par av mina krukväxter fått trots att det är höst och tidig vinter.

Happy Thanksgiving!


10 comments:

Pettas said...

Vi är nog många som tar saker för självklara och det är bra med dagar som ger tid till eftertanke och tacksamhet.
Såg i går i ett tv-program att oerhört många amerikanare lever på svältgränsen just nu, utan arbete och allt vad som därtill hörer. Familjerna flyttar ihop för att klara sig bättre. En ny erfarenhet med all säkerhet och att gå och hämta gratismat var väldigt svårt för många av dem, men de måste för att överleva.
Det är en sak att bo på landet, man har alltid någonting att äta då, men i en stad är det värre
Det är många länder som har det svårt just nu
Hoppas din helg blir toppenskön!
varm kram
Karin

Lotta said...

Happy Thanksgiving!

Vad trevligt med poesi som inslag igår. Ja, visst är det bra och viktigt att stanna upp och reflektera.

Ha en fortsatt skön helg! Här blir det snart frukost och så ska vi styra kosan upp mot Hudson Valley.

Kramar!

Desiree said...

Väldigt fint skrivet Anne-Marie och jag håller verkligen med dig om att det ibland är viktigt att stanna upp och reflektera över vad man är tacksam över. Jag är också väldigt väldigt tacksam över att jag också vågade ta steget att flytta till USA några år för det har gett mig så otroligt mycket. Jag hoppas att det kommer fler utlandsäventyr i framtiden.
Ha en fin fortsättning på Thanksgivning.
Kram!

Min plats i solen said...

Det är alltid så intressant att läsa dina inlägg Anne-Marie för jag lär mig alltid någonting nytt. :)

Jag hoppas att du har haft en riktigt härlig Thanksgiving och njutit av lediga dagar?

Vi borde nog alla ta och stanna upp lite oftare och känna tacksamhet. Och vad härligt att du hade modet och tog det stora steget att flytta till USA den där gången. :)

Ha nu en riktigt fin helg och fortsätt fira och njuta!

Kram Lotta

Saltistjejen said...

Vad fint Anne-Marie, och visst är det så att man hela tiden lär sig nya saker och utvecklas när man går igenom olika perioder i livet.
Det finns sååå mycket att vara tacksam över och jag försöker verkligen att tänka på det även lite till "vardags".
Kram och hoppas du fick en skön T-giving och nu en fin helg!

Anne-Marie said...

Karin: Många amerikaner har det otroligt svårt ekonomiskt just nu. Runt 46 miljoner! har så kallade "food stamps" för att kunna köpa mat. Jag tror att många i t ex i Sverige inte vet hur fattigt många lever i USA. Standarden i Sverige och säkert även på Åland är hög och de ekonomiska skillnaderna mellan människor verkar vara mindre än i USA. Jag skulle kunna vara bättre på att känna tacksamhet varje dag. Att fokusera på den känslan är helande tycker jag. Stor kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Att känna tacksamhet är en fin känsla. Blir ofta inspirerad av dig och dina bilder eftersom du verkar ha förmågan att verkligen uppskatta vardagen. Hudson Valley har jag aldrig hört talas om. Det kanske blir litet bilder på din blogg. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Tack! Jag skulle kunna vara ännu bättre på att känna tacksamhet i vardagen. Tycker att det är en väldigt helande känsla som faktiskt kan förändra ens liv. Du och C kommer säkert att ha fler utlandsäventyr. Har man väl vågat att ta steget verkar det inte så "farligt" om man vill göra det igen. Ha en fin helg! Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Du är en inspiration till att känna tacksamhet. Dina inlägg och bilder bara sjuder av ett öppet hjärta och tacksamhet. Jag är verkligen glad att jag hittade din blogg. :) Det är inte alls dumt att ha litet ledigt och inte behöva vakna av en väckarklocka. Solen har skinit idag och det var riktigt behagligt efter den gångna veckans oväder som var något extraordinärt och intensivt. Ha en härlig helg Lotta. Kramar!

Anne-Marie said...

Saltis: Personlig utveckling och att växa som individ är viktigt för mig. Jag vet att jag aldrig hade lärt mig det jag lärt mig om jag inte tagit steget och flyttat till USA. Jag skall påminna mig själv litet oftare att varje dag känna den där expansiva, fina känslan som tacksamhet är. Ha det gott! Kramar!