Sunday, November 27, 2011

Skogens röda guld

Lingon - skogens röda guld. I Sverige kan vi bara gå rakt ut i skogen och plocka lingon. Här i USA finns de mest i odlingar, de växer alltså oftast inte vilt. I Alaska (den allra nordligaste staten i USA) lär de växa vilt - lingonen tycker om att växa långt norrut.

Lingon har alltid varit en favorit och när jag bodde i Sverige var det lätt att få tag på lingonsylt. Antingen plockade man bär i skogen eller så köpte man bär på Hötorget i Stockholm och kokade sylt. Eller så blev det en burk från mataffären. Fullt så enkelt är det inte att få tag på lingonsylt i Mt Shastaområdet. För det mesta har affärerna ingen lingonsylt och det går som sagt inte att plocka lingon här. Numera lär IKEA utomlands inte ha de svenska märkena (bland annat den lingonsylt som man tidigare kunde köpa där) utan har skapat sina egna varor som tyvärr inte alls är lika goda.

Nätbutiker kommer till "räddningen" återigen. :) Flera nätbutiker som säljer svensk mat har lingonsylt men den är riktigt dyr. En nätbutik (www.iherb.com) som mest säljer tillskott av olika slag har även litet mat, bland annat Felix lingonsylt. Och det var inte alls så dyrt som jag sett hos andra butiker.

I förra veckan kom burken (tillsammans med en del andra saker) och nu ser jag fram emot att kunna äta lingonsylt ett tag framöver. :)

10 comments:

Saltistjejen said...

Att bo här i NYC har ju den fördelen att just lingonsylt är ganska lätt att få tag i. Inte i de vanliga affärerna men vi har en del små butiker där man kan köpa. Nu tycker jag i och för sig att just tranbär (cranberries) har en väldigt lik smak och går riktigt bra att koka och använda som lingonsylt. De är ju lite enklare att få tag på här i USA, Åtminstone nu under den här årstiden!
Vad fint att du fick tag på en burk lingon dock!! Internet är verkligen guld värt!!!
Kram!

Pettas said...

Hoppas att det finns mera lingon än annat i burken:). Jag tycker att man alltid blir besviken på innehållet när/om man köper lingonsylt. Jag förstår hur det är i USA, att det är svårt att få tag på annat, men visst är det så att det är allra godast att koka lingonsylten själv, men till det behövs ju lingon som sagt. Det finns väl knappast att få tag på sådana i fryst form heller.
Hälsningar från ett genomblåst, stormat Åland.
Kramar
Karin

Desiree said...

Lingonsylt är gott. Jag har för mig att vi brukade hitta lingonsylt på World Market. Vet inte om det finns någon sådan i din närhet. Lingon såg ja annars aldrig i USA. Jag brukade köra med cranberries istället om vi inte hade lingonsylt. De har ju båda den där goda syrligheten som man vill åt. Om man grovhackar färska cranberries kan man nog få till rårörda cranberries som borde bli ganska gott.
Kram!

Annika said...

Här i Washington tror jag att varenda mataffär säljer lingonsylt och det är jag glad över för det är en sådan GOD sylt!
Lingonbär har jag nog aldrig sett här, men det är väl så att de endast växer långt norrut, som du skriver.
I Österbotten kan vi bara gå ut och fylla korgarna på egen tomt. Fantastiskt!
Och sen kokar min mamma sylt på dem! SÅ gott!!!
Men som Saltis och Desiree säger är ju smaken från tranbär nästan likadan som lingonsmaken, och då kan du göra egen sylt om du vill. Gott!!
Kramar!!!

Anne-Marie said...

Saltis: Du som bor i en storstad som NY har säkert massor med små, trevliga butiker som säljer delikatesser som t ex lingonsylt. Festligt att du skriver om cranberries. Jag pratade med min chef idag om Thanksgiving och hon sade att hon och hennes familj lagat en riktig Thanksgiving middag från "scratch", och bland annat hade de gjort cranberry sauce. Eftersom min chef varit hos IKEA och provat litet svenska produkter sade hon att cranberry sauce liknar lingonsylt. Hemlagat är alltid bättre men nu får min inköpta lingonsylt duga. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Jag hoppas också att sylten inte är alldeles för söt. Tror att det finns en hel del lingon i den. Du får "rapport" litet senare. :) Som Saltis skrev verkar tranbär (cranberries) likna lingon och de skulle jag nog kunna hitta här i färsk form. Har inte letat efter dem men det kanske blir någon gång. Har inget minne av att jag sett dem i affärerna här men det kan ju också bero på att jag inte varit på jakt efter dem. Hoppas att stormen har dragit vidare vid det här laget. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Du är en riktig matmamma. :) Härligt! Nej du, World Market vet jag inte ens var den närmaste affären finns. Kanske i Portland ca 6 timmar härifrån. Tänk dig en liten ort med ett par mataffärer. Det är Mt Shasta. :) Tydligen får jag prova cranberries eftersom det verkar vara det närmaste man kanske kommer "icke-lingon" här i USA. Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Du har nog allt i dina trakter. :) Jag bor på "fel" ställe verkar det som. Vore väldigt roligt att ha litet mera utbud när det gäller mat. Det är härligt när man kan plocka lingon själv. Vilken förmån att kunna gå ut på den egna tomten och plocka. Tydligen får jag leta efter tranbär. Alla har övertygat mig nu att de liknar lingon. Kramar!

Lotta said...

Lingonsylt finns här och där i CT, absolut inte svårt att hitta. Det är gott! Jag gjorde rårrörda när jag var i Sverige, mums.

Härligt att du har en bruk nu!

Kram

Anne-Marie said...

Lotta: Men du bor ju i ett område som har allt. :) Som jag skrev till Annika tror jag att jag bor på "fel" sida av USA. Skulle nog faktiskt känna mig mer hemma på östkusten. Burken kommer att avnjutas - även om sylten kanske är sötare än vad jag själv skulle koka. Kram!