Monday, November 28, 2011

Cyber Monday

Försäljningen under Black Friday (dagen efter Thanksgiving) slog alla tidigare rekord. När jag kollade väderprognosen i morse på TV sade man stolt på nyheterna att det hade varit försäljningsrekord under fredagen. $11.4 miljarder lär man ha handlat för här i USA. Litet undrande blir jag i alla fall när det är de stora nyheterna. Är det vad man bör sträva efter? Att handla mer? Jag låter det vara osagt just nu men man kan fundera i alla fall.

Idag är det Cyber Monday. Så om man inte handlade stort i fredags har man nu chansen att handla ännu mer! via nätet idag. Måndagen precis efter Black Friday har nu fått sitt eget namn.
Kollar man på nätet har alla stora butiker (och de flesta har ju numera även nätbutiker) försäljning/reor även idag.

Egentligen borde jag nog slå till och köpa en ny dator nu men jag har inte riktigt bestämt mig ännu. Det är ingen liten investering med alla de extraprogram jag också kommer att köpa för att kunna köra Mac och PC parallellt. En MacbookPro är vad jag troligen kommer att köpa. Det vore helt klart ett steg "upp" i datorvärlden. Jag önskar jag kunde ha kvar mina datorer men de börjar bli litet gamla i datorvärlden.

Den senaste veckan har det funnits många reklaminslag på TV om Black Friday och alla reor som pågår just nu. En av de mer "minnesvärda" reklamsnuttarna är Targets (en av de största affärskedjorna i USA) "Crazy Lady". Nog får man säga att hon är nära något slags köphysterisammanbrott. Vet inte om jag skall skratta eller gråta när jag ser henne. :) Hoppas att videon går att se även utanför USA. Den är från 2010 - därav fredagen den 26 november.Bilden på MacbookPro från www.macmall.com

18 comments:

Pettas said...

Du lägger fingret på den ömmande punkten på direkten, Anne-Marie:).
Är det det livet skall gå ut på? Att handla mera och mycket hela tiden, tillika som någon annan i världen står och pratar att spara för miljöns och vår överlevnads skull.
Allt är så paradoxalt och mycket tycks bara vara läpparnas bekännelse. Sedan skakar de flesta på sig och låter samvetet ramla av och kastar sig in köpfesten, drar hem saker som man inte har det minsta behov av annat än att döva någonting som ropar längst därinne.
Jisses, nu blev jag ju nästan djupsinnig direkt på morgonen:), men jag känner en viss trötthet över hur lättsinnigt vi människor fortfarande tar på de verkliga behoven i livet, de som behövs för allas vår framtid.
Ha en fin dag!
Kramar
Karin

Anonymous said...

Ja, den där köphysterin blir ibland lite väl mycket...
Det rimmar ju dåligt med försäljningsrekord hela tiden när ekonomin bara blir sämre och sämre och många knappt har råd med mat.
Reklamen var ju galen=)
/CC

Desiree said...

Jag tror att man uppmuntrar handel för att USA på så sätt ska ta sig ur eknomiska krisen. Mer konsumtion ska leda till fler jobb tror jag många hoppas på.
Det gick bra att se reklamsnutten. Jo ganska hysterisk får man säga att Target Lady är. Kul att du funderar på ny dator. Är det en Mac du har hemma nu också eller blir det första gången du går över till mac privat?
Kram!

Min plats i solen said...

Ja, det är allt ett ekorrhjul vi i "de rika länderna" har fastnat i. Dessutom ett svårt ekorrhjul att ta sig ur nu då vi har byggt upp vårt samhälle på att vi ska handla så mycket om möjligt för att skapa en bra ekonomi och människor ska få behålla sina jobb. Men är det hållbart på längre sikt? Nej, det tror jag absolut inte. Vi översvämmas av prylar samtidigt som våra sopberg växer. Om vi bara hade blivit lyckligare av alla de där prylarna men det tror jag tyvärr inte heller att vi är. Tvärtom tror jag att för alltför många har shopping blivit ett sätt att döva andra känslor och ett sätt att markera status.

Ha en fin dag Anne-Marie!

Kram Lotta

/T said...

Bytte från PC till MAC i sommras. Kan bara säga positiva saker. Den bara fungerar! Det är dock en lärperiod då de fungerar olika så det blir lite förvirrat när man byter fram o tebax.

Annika said...

Jag har en macbbook pro, köpt i oktober som jag älskar!!!
Ångrar inte det köpet alls.
Det här med försäljningrekord på black friday får man väl också tolka lite så att folk håller på att kravla sig upp ur den ekonomiska krisen, att det långsamt håller på att vända.
Target Lady är helt galen. Varje gång jag ser henne på TV blir jag både full i skratt och lite stressad. Tycker den är rätt bra, faktiskt. Men helt snurrande galen.
Kram!

antonia said...

Konsumtionshetsen i västvärlden börjar verkligen spåra ut enligt mig, saker gör inte människor lyckliga...även om de flesta verkar tro det! Dör inte folk ibland på black friday för att de blir nedtrampade? har för mig att jag läst det någonstans.
Lycka till med datorköpet! :) Det är trist att teknik inte håller så många år nuförtiden.

Taina said...

Ja vad ska man säga, men att få fart på ekonomin är ju konsumtion en del av lösningen. Långt ifrån hela lösningen såklart! Det är som ett ekorrhjul.

Själv var jag ute på Black Friday och lyckades göra en del "fynd". Julklapparna för i år är mer genomtänkta både vad gäller innehållet och pengarna jag har behövt för att köpa dem. Win-win?

Lotta said...

Det är en stor investering med en ny dator men jag tror du kommer bli jättenöjd och tycka ännu mer om att skriva, se bilder och använda alla funktioner som Mac erbjuder. Det blir din julklapp till dig själv kanske ;)
Eller femårsjubileumspresent? Hur som helst tycker jag du gör helt rätt som uppgraderar!

Kram

Anne-Marie said...

Karin: Tack för att du är djupsinnig. Gillar det. :) Håller med dig i precis allt det du skriver. Jag tror faktiskt att många människor dövar en inre tomhet med prylar. De har inte hittat en inre balans och känsla av att fyllas på inifrån utan prylarna fyller den funktionen. Nu blev jag också djupsinnig. :) Jag köper numera i stort sett bara sådant jag behöver. Nästan aldrig för att bara köpa. Här i USA tycker folk att bara för att det handlas mer är vi på väg ut ur den ekonomiska krisen. Det är mycket långt från sanningen som jag ser det. Det behövs helt andra saker för att få ordning på USAs ekonomi. Stor kram!

Anne-Marie said...

CC: Visst går det hela inte ihop. 46 miljoner amerikaner kan bara få mat på bordet genom att få hjälp av så kallade "food stamps". Det är utbredd fattigdom. Crazy Lady är smått hysterisk minst sagt. ;)

Anne-Marie said...

Desiree: Som jag skrev till Karin tror jag att USAs ekonomi egentligen behöver helt andra metoder för att bli kurant igen. Tror faktiskt inte på att köpandet skall leda till det man tror att det skall leda till. Det är mina tankar och som jag ser på det hela. Bra att videon gick att se utanför USA. Ibland funkar inte YouTube videosnuttarna mer än i USA. Jag har haft Mac-datorer under 25 år så jag har lång erfarenhet. Har PC på jobbet (och hemma också) så jag kör med båda systemen dagligen. Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag kan bara hålla med dig i allt det du skriver. Tack för att du också blev litet "djup" - uppskattas! Som jag skrev till Karin tror jag att många har ett stort hål inombords som de fyller med prylar (och mat) istället för att fylla hålet med sig själva och sin egen energi. Om hela jordens befolkning skulle leva som vi gör i Sverige och i USA skulle nog allt kollapsa mycket snart. Ha det fint Lotta! Kramar!

Anne-Marie said...

T: Jag har använt Mac-datorer under 25 år och använder PC varje dag (hemma och på jobbet) så jag byter fram och tillbaka redan. :) Gillar Mac-datorer eftersom de är mer "sofistikerade" än PC-datorer. Mer logiska på något sätt.

Anne-Marie said...

Annika: Minns att du visade bilder på din blogg på din nya, fina datorer, men kunde inte minnas vilken typ av Mac det var. Roligt att du tycker om din dator. Vilken MacBook Pro köpte du, dvs storlek på skärm och hårddisk osv? Jag är en Mac-fan men vill inte ge upp den större valfrihet man har med PC-baserade program så att kunna köra både och på samma dator verkar perfekt. Som jag skrivit till andra tror jag personligen inte att handlandet kommer att lösa USAs mycket svåra ekonomiska kris. Men det är min uppfattning. Kramar!

Anne-Marie said...

Antonia: Västvärlden har nog spårat ur till viss del pga all köphysteri. Och man undrar om folk blir lyckligare. Tror inte det. Det kan säkert finnas fall där folk trampats till döds på Black Friday. Folk campar ju ute på gatan utanför vissa affärskedjor för att komma in i affären först. Jag blir trött bara av att höra om det.

Anne-Marie said...

Taina: Visst kan man göra fynd på Black Friday. Det skall inte förnekas. Men något verkar litet snett när konsumtionen hela tiden måste öka för att hålla igång ekonomin. Det tror jag inte på. Mina föräldrar hade en kassabok och ibland roade vi oss att läsa vad saker och ting hade kostat 10 år tidigare. Det var hissnande läsning faktiskt att se prisutvecklingen.

Anne-Marie said...

Lotta: Jag måste snart investera i en ny dator eftersom mina (PCn och Macen) inte klarar av alla överdådiga funktioner som finns på nätet idag. Och tydligen har vissa delar av PC-datorn inte klarat av att bli äldre. Självklart är det roligt också att få en snabbare och modernare dator. Håller på att gå igenom allt jag måste köpa förutom datorn, det är en del. Eftersom jag hade en jämn födelsedag blir det nog en försenad födelsedagspresent till mig själv. :) Kramar!