Monday, November 14, 2011

Are you finding everything okay?

Den frasen möts man av så fort man går in i klädaffärer, presentaffärer, elektronikaffärer osv. Det är nog egentligen bara i mataffärerna där man får klara sig litet mer på egen hand.

Sedan jag kom till USAs västkust har jag förundrats över den fantastiska kundservice som de allra flesta affärer har. Jag har skrivit om det tidigare här på bloggen men ibland blir det så påtagligt hur positivt det är att vara kund.

Igår var C och jag ute på en kombinerad shopping- och födelsedagstur till Ashland och Medford i södra Oregon. Eftersom vi är "svältfödda" på affärer i Mt Shasta-området är det roligt att någon gång komma till orter där det finns något mer än bara mataffärer. Och självklart fick vi den obligatoriska frågan många gånger om vi hittade det vi sökte.

Vi började i Ashland där affärerna har stil och man kan hitta saker som inte ens finns att få tag på i mina trakter. En sådan affär är Paddington Station - Ashland's Eclectic Emporium. De har tre våningar som är fyllda med kökstillbehör, presenter, juldekorationer, böcker, kläder litet smycken osv. Vi kände oss nästan som barn när vi kom in i affären. :) Där hittade jag en julklapp till min mamma. Den affären kan verkligen rekommenderas om någon har vägarna förbi Ashland.

Eftersom jag föredrar att slå in mina egna julklappar fick det bli en vanlig, brun påse i affären. :)

En annan affär i Ashland som vi besökte heter Shop'n Kart. En mataffär med priser som är löjligt låga jämfört med vad vi betalar i mina trakter. De har dessutom mycket ekologiskt. De påstår till och med på sin hemsida att de "offer prices so low that it's unlikely you'll find another store in the country that can compete with us." Om det stämmer vet jag inte men att de har låga priser, det är helt klart.

Amy's ekologiska soppor är goda och hos Shop'n Kart var de väldigt billiga.

C bjöd mig på födelsedagslunch hos Olive Garden. En restaurangkedja som finns över hela USA. De specialiserar sig på så kallad "Italian-American cuisine". Där var kundservicen mycket bra. Vi fick bord och mat snabbt och självklart den obligatoriska frågan när man går på restaurang i USA, "is everything okay?" Den frågan får man flera gånger under måltiden.

En trevlig utflykt som avslutning på helgen.

22 comments:

Lotta said...

Så sant! "Is everything ok" frågas både på restaurang och i affärerna.

Det låter som ni hade ett trevligt besök till
Oregon. Hur lång tid tar det att åka dit? Olive Garden har jag aldrig besökt när jag tänker efter men deras reklam visar ofta mat som ser god ut.

Idag ska jag äta Italienskt till lunch, en liten kvarterskrog ganska nära mitt jobb. Längtar redan :)

Ha en fin tisdag! Kramar

Annika said...

Är det ngt de kan här så är det just costumer service!
Mkt trevligt, både på restauranger och i affärer.
Det var länge sen jag var på Olive Garden, men jag gillar verkligen deras "bottomless salad" och deras bröd.
Blir nästan sugen på att gå dit igen.
Vilken trevlig utflykt ni fick!
Kram!

Saltistjejen said...

Visst är de bra på kundservice här! Iallafall i de flesta affärer! Väldigt hjälpsamma och trevliga. Kul att du hittade så bra saker när du shoppade!
Kram!!

Desiree said...

Ja i USA kan det verkligen det där med kundservice. Det kan jag sakna enormt här ibland. Vilken härlig dag ni fick med en massa shopping. Paddington Station verkar ju vara en perfekt butik för att hitta både ett och annat till sig själv och bra julklappar till andra. Toppen att redan ha några klappar som du kan bocka av på listan. Jag känner att jag måste sätta igång snart. Vill inte ut i värsta julruschen.
Kram!

Jane & Gavin said...

Jag håller med till en viss del...MEN det finns även riktig usel service, försök en lördag här oavsett om det är mycket folk eller ej..som om de bara tar in "temps" som inte har lust att jobba. Eller det kanske bara gäller barnaffärer :) Vägrar numera att gå in på både babies r us och Pottery barn kids. Sen tycker jag att servicen/hjälpsamheten kan vända väldigt snabbt, om man har frågor, klagar el dyl. Köpte en iphone som jag inte kunde aktivera pga SSN, eller när vi skulle köpa bil och inte ville ha en leasing hos en bilhandlare...då ändrades tonen direkt. De fortsätter att le men bakom leendet hör man tänderna gnissla. Det är lite ytligt tycker jag och beror på i vilket område man är också-

Anonymous said...

Köper man vatten på flaska där i usa där du bor med vet man gör det i florida för det sa en amerikan i allt för sverige. Alltså i ett sånt modern land som usa borde man väl kunna dricka vatten ur kran, Kanske går i vissa stater

tennswede said...

Jag är inte Ann-Marie men kan svara eftersom jag har 20 års erfarenhet från U.S.A. Det är en mycket bra reklamkupp som har gjort några väldigt rika. Det går att dricka kranvattnet i alla stater i U.S.A. Det kan måhända smaka klor på en del ställen. Plastberget efter alla dessa flaskor är en styggelse. Sorry couldn't help myself.

Anne-Marie said...

Lotta: Det var en mysig och trevlig dag. Det är litet av en "befrielse" att då och då komma bort från Mt Shasta området och se att det faktiskt finns "riktiga" affärer fortfarande. Ibland undrar man när man bor här. :) Det tar ca 1-1,5 timme att åka med bil till Ashland och Medford. I-5 går över ett högt pass på vägen till Oregon så det stängs ofta på vintern vid dåligt väder. Olive Garden är inte alls dumt. Riktigt god mat till okej priser. Hoppas din lunch var god. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Kundservice är man för det mesta riktigt bra på i USA. I Stockholm får man nästan leta med ljus och lykta efter folk som jobbar i affären. Hittar man någon, känns det ofta som om man stör dem. Mysko attityd i Sverige. Olive Garden har vi inte i mina trakter så det är kul att passa på att äta där någon gång. Vi åt en väldigt god minstronesoppa istället för sallad. Kramar!

Anne-Marie said...

Saltis: Jag har haft väldigt få dåliga upplevelser i USA när jag handlat. I Stockholm däremot skulle det inte skada om man tog efter litet hur det är i USA. Paddington Station-affären är en perfekt affär att hitta presenter i. Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Kan tänka mig att du saknar servicen - Stockholm är inte den plats som har bäst kundservice. Så känner jag i alla fall. Jag firar egentligen inte julen men en liten julklapp till min mamma blir det i alla fall. Jätteroligt att kunna gå i en affär som faktiskt hade väldigt mycket att välja på. Och fina saker dessutom. Kramar!

Anne-Marie said...

Jane & Gavin: Har aldrig riktigt besökt barnaffärer (eftersom jag inte har egna barn) så kan inte bekräfta eller dementera. Det kanske stämmer att olika sorters affärer har olika servicenivåer. Jag tror att det ni fick känna på var det att ni var "besvärliga" eftersom ni inte hade all information enkelt tillhanda som de behövde eller ville gå i ledet. Amerikaner är ibland lata - det skriver jag gärna under på - och vill inte göra mer än de behöver. Där är svenskar ofta bättre. Man försöker mer än vad man vill göra i USA.

Anne-Marie said...

Anonym: Man kan dricka vattnet i hela USA. Inga restriktioner. Som Tennswede skriver smakar och luktar vattnet i många städer urk på grund av allt klor. Jag är lyckligt lottad som bor där jag bor. Vattnet har inga tillsatser och renas inte ens eftersom det kommer direkt från källor uppe på berget. Rätt fantastiskt egentligen.

Anne-Marie said...

Tennswede: Bra att du också svarade - hade inte hunnit skriva svar ännu på kommentarerna. Jag tror att folk har gått på denna reklamkupp även i Sverige. Att man måste dricka vatten ur en flaska. Jag tycker det är hemskt med klorlukten och smaken. Som jag svarade till personen som frågade har vi ett fantastiskt vatten i mitt område. Inga tillsatser. Vattnet smakar faktiskt gott.

Molly said...

Hej!

Tänkte passa på att fråga, när du skirver om kundservice. Har just varit i USA på semester och som svensk blir man förundrar, men glad, för att alla är så trevliga i affärer och på restauranger osv. Men vad förväntas man egentligen svara när de säger "Hi, how are you today?" när man kommer in nånstans? Ha de bra hälsar Molly, som brukar läsa här utan att kommentera

Molly said...

Ajaj, jag tryckte iväg min kommentar utan att läsa igenom den, ber om ursäkt för stavfel!

tennswede said...

Molly,

Jag brukar också läsa Ann-Maries blogg utan att skriva så mycket, men jag kan berätta för dig vad jag brukar svara när någon säger Hi how are you, Man säger i regel samma sak tillbaka eller något liknande såsom I'm fine and you! Det finns otroligt många variationer på detta. Att betona dock är det faktum att man förväntas inte ta det litterärt. Alltså man berättar inte om hur man verkligen är. Ingen vill veta om du just har huvudvärl el dyl. Jag jämför det mera some den vanliga hälsningsfrasen som jag växte upp med i södra Sverige, Hur är det? eller Hur står det till?

Anne-Marie said...

Molly: I början av min tid i USA trodde jag naivt att man faktiskt var intresserad av hur jag mådde. Så är inte fallet. Det är en artighetsfras och jag brukar oftast säga "I'm fine. How are you?" och så är det inte mer med det. Jag förväntar mig inget svar tillbaka. Roligt att du kommenterade. :)

Anne-Marie said...

Tennswede: Instämmer med det du skriver. I Stockholm, när jag växte upp, var det sällan folk sade något i till exempel affärer. Nuförtiden kanske man är litet mer verbal. Men det är ingenting jämfört med hur det är i USA. Det viktiga är att komma ihåg att ingen egentligen vill veta hur man mår utan det är bara en artighetsfras.

Mimmi said...

Paddington Station verkar vara en butik enligt min smak. Kanske inte så troligt att jag kommer att ha vägarna förbi där, men OM jag skulle, så skulle jag definitivt kolla in den affären. :o)

Kul att du fick shoppa loss lite. ;o)

rosie said...

Hur är livet eg i USA.. Är det mkt dyrare som alla säger? om man har barn osv. .. :) Kram rosie

Anne-Marie said...

Mimmi: Du skulle säkert gilla Paddington Station. Den har allt möjligt som kan vara trevligt om man vill handla julklappar.

Rosie: Det var en mycket omfattande fråga som egentligen inte går att svara på enkelt. Alla stater och olika delar av staterna har olika kostnadsnivåer. Kalifornien är generellt sett en dyr stat att bo i (mat, bensin, hyror osv) men olika delar av Kalifornien är dyrare och litet billigare.