Wednesday, November 2, 2011

Amerikaner och deras dammsugare

Att ha heltäckningsmattor i hela huset - ibland till och med i badrummet! - och ha dammsugare som inte riktigt gör jobbet. Det är en del av den amerikanska kulturen. :)

Min första upplevelse av en upprätt dammsugare var i USA. De finns säkert även på andra håll i världen men här i USA har de en i stort sett total dominans. I Sverige är vi vana vid den "liggande" (eller "canister" som de kallas i USA) dammsugaren, men de är sällsynta i Staterna och dyrare för det mesta än de upprätta.

I Weed kan man till och med se dammsugare stå utanför huset vid gatan. Troligen skulle den slängas.

Huset jag och M bodde i hade heltäckningsmattor överallt. Inte i köket och badrummet som tur var. Men i alla andra rum fanns det mörkbruna, rätt tjocka mattor som givetvis aldrig blev rena. Grejen med de upprätta dammsugarna är att de ofta inte suger särskilt bra. Det är i alla fall min erfarenhet om jag jämför med vår svenska variant. Hur amrisarnas nästan paranoida bacillskräck (nu tänker jag på alla "anti bacterial" sprejer och våtservetter som säljs i parti och minut) går ihop med heltäckningsmattor har jag fortfarande inte förstått.

När jag flyttade från Oregon tog jag med mig en dammsugare som M hade. Det var en liten, "liggande" dammsugare som han köpt hos Walmart. Ingen fantastisk dammsugare men den var mycket lättare att använda än en upprätt variant. De stående dammsugarna är ofta riktigt tunga och svåra ibland att använda. Den här lilla dammsugaren hänger fortfarande med men det märks att den börjar bli litet sliten.

Huset jag nu hyr har också heltäckningsmattor men de är i alla fall inte tjocka så de är rätt lätta att dammsuga. Amerikaner och deras dammsugare är en påtaglig kulturell skillnad mellan Sverige och USA. Varför de inte tagit till sig de "liggande" dammsugarna är ett mysterium. Vanans makt är stor antar jag. :)

22 comments:

Mimmi said...

Ja, jag förstår inte varför de Upright dammsugarna är så populära, de är tunga och klumpiga, och allmänt blää! Och de som är bagless skall ju vara så "bra", men jag tycker det är en himla mess att tömma dem, och man måste dammsuga igen när det är gjort. No thank you!

Envis som jag är så vägrar jag använda en sån, så under alla mina år här har jag haft en Canister Vac. Just nu har jag en Panasonic som är superbra (Panasonic OptiFlow MC-CG885, ifall nån är ute efter en bra dammsugare). Maken däremot gillar inte canister vacs, så jag sa åt honom att då får han köpa sig en upright om han vill, och det gjorde han. LOL!

Och det där med heltäckande mattor!? Vem var det som kom på att det var en bra ide egentligen?? Nu har vi ju tyvärr det i nästan alla rum, men vi skall flytta inom kort (typ ett år), så det får vara, men i nästa hus då skall jag banne mig bara ha heltäckande i sovrummet (det enda rum jag tycker det är passande). :o)

Saltistjejen said...

Heltäckningsmattor är verkligen inte min grej alltså! fatar verkligen inte varför amerikaner och engelsmän envisas med att ha kvar dem? Tycker det börjar klia och krypa på hela kroppen när jag är på en heltäckningsmatta. Att dessutom ha dem i badrum känns bara sååå ofräscht! Och precis som du skriver, är det lite underligt att de som vill "spreja bort allt" och nästan enbart kör med antibakteriella saker som tvålar etc, kan tycka att heltäckningsmattor är ok, DET är så konstigt!
Vi har en liggande dammsugare här men den är rätt dålig den med.Tyvärr. Som tur var har vi parkettgolv så den duger. En mer "riktig" dammsugare här skulle dock kosta så himla mycket PLUS vara för stor för vår lägenhet. Vi skulle inte rymma den i någon garderob eller skåp, så vi fortsätter med vår lilla men rätt klena dammsugare....
Kram!

Pettas said...

Huu, för heltäckningsmattor! Vi har en i hallen som i stort sett är som fastklistrad, men den skall bort så snart vi hinner. Jag upplever att jag aldrig får rent där.

Undrar om inte de upprätttstående dammsugarna har kommit till för att man skall slippa böja sig:)?

Ha det gott!
Kramar!

em said...

Som du säger är vanans makt stor - man tänker inte gör bara som man alltid gjort. Och för många är ju det billigaste enda alternativet.
Undrar om en av orsakerna är de dåligt isolerade husen, det blir ju varmare om man har golvdrag.
Och tänk på alla dåliga tvättmaskiner - det är lika obegripligt.
Margaretha

Annika said...

Jag fattar det inte heller. Dessa heltäckningsmattor. Som tur är byggs ju numera de flesta hus med trägolv, iaf på det plan man umgås på. Men i sovrum och andra ställen är det ju oftast fortfarande matta som gäller. Märkligt.
Jag avskyr de där upprätta dammsugarna. Tycker de är hemska, och som de VRÅLAR sen!
Odugliga, man kommer ju inte in med dem överallt heller.
Jag har en cannister, en liggande modell, en Dirt devil som jag köpt på Target. Den suger riktigt bra och inte var den dyr heller. Innan dess hade jag en cannister från Sears, också OK så länge den höll.
Men jag tycker att de nordeuropeiska dammsugarna slår dammsugarna här med hästlängder!
Tvättmaskinerna tycker jag dock har blivit mkt, mkt bättre bara på de år sen jag kom hit. Dem kan jag faktiskt inte klaga på längre, men det gjorde jag i början.
Vi har en upprätt dammsugare och en cannister. Needless to say så använder jag ALDRIG den upprätta
Kram!!

Desiree said...

Amen till allt du skrivit. Dessa amerikanska dammsugare, helt värdelösa! Förutom att de är tunga så måste man ju använda båda händer för att köra runt dem. En hand som styr eländet framåt och den andra handen som måste hålla rätt på kabeln som annars blir i vägen. En svensk dammsugare klara man ju att köra med en hand så att man har den andra handen fri att flytta på möbler. Dessutom har man inte något vridbart huvud på de amerikanska upprätta dammsugarna vilket gör att man inte kommer åt i hörnen. Vi köpte en cannister Elextrolux från Amazon så snart vi flyttat in i huset i Alabama och den var jag supernöjd med.
Kram!

/Jane said...

jaa du, helt värdelösa. Som tur är verkar de flesta nyare lägenheterna ha mattorna i sovrummen bara. Skulle ge mycket för en liggande dammsugare.

Lotta said...

Amrisarna kan inte dammsugare. Vi investerade i en modell och i ett märke som skulle vara "toppklass"...nja tycker jag. Vilket åbäke.

Och heltäckningsmattor...suck! Det finns ju olika varianter och så, en del kan vara fina med överlag är mer för trägolv.

Kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Vad bra att få tips på en bra dammsugare (canister). Tack! Nej, jag fattar inte heller varför de "upright" är så populära här i USA. Troligen för att folk inte har vant sig vid canister-typen. Vad bra att din man köpte den han ville ha så att han också kan dammsuga. :) Heltäckningsmattor är troligen bland det mest ohygieniska som finns. De blir väl i stort sett aldrig rena.

Anne-Marie said...

Saltis: När jag växte upp i Sverige på 60- och 70 talen var heltäckningsmattor rätt vanliga men sedan försvann de när folk blev mer medvetna om allergirisken. När jag flyttade in i min lägenhet i Sollentuna fanns det en heltäckningsmatta i det kombinerade vardagsrummet och sovalkoven och jag fick allergi. När jag tog bort mattan (vilket var väldigt lätt) försvann allergin. Jag gillar min lilla dammsugare även om den säkert inte suger så bra som dyrare varianter. Den är lätt och tar liten plats. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Här finns det rätt många företag som professionellt rengör mattor. Jag tror att mattorna inte blir rena ens när man gör den typen rengöring. Kanske renare än vanlig dammsugning men fortfarande tror jag det finns kvar allt möjligt otrevligt längre ner i mattorna. Vem vet, kanske din teori stämmer. :) De är emellertid väldigt tunga och åbäkiga och man har svårt att komma åt som andra skrivit här. Ha en fin dag! Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag har fått känslan av att amerikaner ofta är rätt traditionsbundna och gör som de alltid gjort. De upprätta dammsugarna är billigare än de liggande. Tyvärr. Visst blir det varmare om man har golvdrag och husen är (som jag och andra konstaterat många gånger) dragiga. Håller helt med dig om tvättmaskinerna som tvättar på en bråkdel av tiden som de svenska maskinerna tvättar. Annika måste haft tur med sina tvättmaskiner.

Anne-Marie said...

Annika: Just det där att de är svåra att komma åt med är påtagligt tycker jag. De är svårmanövrerade. Och visst vrålar de. Otroligt högljudda. Jag tror att vi har fler äldre hus i mina trakter än kanske vad du/ni har. Och alla äldre hus har heltäckningsmattor garanterat. Vad bra att du haft tur med dina canister dammsugare. Hur mycket på ett ungefär fick du betala? Du måste ha haft tur med tvättmaskinerna eftersom jag aldrig stött på någon som tvättat så bra som de svenska. Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Jamenvisst. Man kan ju inte flytta på möbler och samtidigt försöka styra den upprätta dammsugaren. Jag hade flera "tillbud" när sladden var på väg in i borstarna på den upprätta dammsugaren. Det hade inte varit bra. Minns du vilken modell ni köpte från Amazon - antar att Electrolux kanske har flera? Det här med heltäckningsmattor och dammsugare verkar nästan vara ett Moment 22. Kram!

Anne-Marie said...

Jane: Det verkar ju bra att nyare bostäder bara har heltäckningsmattor i sovrummen. Jag har heltäckningsmatta i det rum där ytterdörren finns. Ingen hall förstås. Och där kommer man in med snö och grus. Arrrggg! :) Tydligen finns det en del bra liggande dammsugare som andra USA-svenskar köpt.

Anne-Marie said...

Lotta: Jag tror att vi svenskar är litet "bortskämda" med bra dammsugare. De jag hade i Sverige sög faktiskt. Inte bara rörde runt dammet. :) Riktigt så illa kanske det inte är men nästan. Heltäckningsmattor kan vara sköna om man har golvdrag men inte all smuts som samlas i dem. Kram!

Annika said...

Jadu, som sagt, den kommer från Target. Liten, röd och med ett bra musntycke och som sagt, en cannister. Vad jag betalade?
Absolut inte mer än 70 dollar, skulle jag tro.
Kan vara värt att kolla upp. Tror dock att den suger rätt värdo på heltäckningsmattor, men är ypperlig på trägolv.
Tvättmaskinen är från Sears, en front loaded. Gillar ine top-loaded. Märket är en Kenmore.
Tvättar riktigt bra!
Kram igen!

Liza said...

Haha, var ocksa sjukt forvanad over dessa heltackningsmattor nar jag forst kom hit. Men det ar ratt skont pa vintern. Vill dock inte tanka pa hur manga kvalster som ligger och lurar dar... Huuua.

Forsta gangen dammsugaren skulle fram i pojkvannens hus stod jag som ett fragetecken. Hittade ingen sladd till vagguttaget. Fick tillslut reda pa att de har speciella dammsugar uttag pa vaggen och att allt damm gar till en behallare i garaget! Weird :)

Liza said...

PS. Min pojkvan har nu latit mig veta att de minsann schamponerar heltackningsmattorna med nagot giftigt medel en gang om aret. Wow! ;)

Anne-Marie said...

Liza: Låter mysko att allt går till en behållare i garaget. Kanske det är någon slags centraldammsugare? Låter inte trevligt med schamponeringen. Varför de inte river ut mattorna är en gåta.

olgakatt said...

När jag första gången kom till USA blev jag nästan chockad att så mycket faktiskt såg ut precis som i Kalle Anka och att dammsugarna såg ut som i Blondie och Dagobert! Vid mitt senaste besök för en dryg månad sedan såg jag dock "europeiska" dammsugare till salu på Bed Bath and Beyond, en affär på Manhattan.
Heltäckningsmattor har jag alltid sluppit ha i mitt hem, tack och lov.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Kanske USA har byggts enligt Kalle Anka. ;) Vi har tyvärr ingen Bed Bath and Beyond i mina trakter. Det fick i så fall bli via nätet. Heltäckningsmattor kan vara sköna vid dragiga golv men det är nog inte värt allt som troligen lever i mattdjupen.