Monday, November 7, 2011

8 november och 2005YU55

Kometen Elenin upplöstes tidigare i höstas när den kom för nära solen. Annars hade många spekulerat kring denna komet och vad den skulle kunna innebära för Jorden. Domedagsprofeterna sade att undergången var nära. Måste ha känts litet snopet när kometen i stort sett försvann.

Nu hoppas astronomerna i stället på en asteroid. I morgon kommer asteroiden 2005YU55 att flyga förbi vår planet. Som tur är på ett rätt betryggande avstånd - ca 325,000 km. Månen har ett avstånd på ca 386,000 km till Jorden.

Eftersom man har känt till den här asteroiden under flera år är rymdforskarna spända på att kunna få en skymt. Eftersom asteroiden är rätt stor, ca 400 m, finns nog chansen.

Tidigare sades det att det här var en farlig asteroid som kunde skada Jorden men nu verkar den inte vara någonting att oroa sig för om man får tro vetenskapsmännen. Jorden är annars omgiven av rymd"partiklar" som antingen kommer in i atmosfären eller susar förbi vår planet. Det finns teorier som säger att dinosaurierna dog på grund av en mycket stor asteroid som träffade Jorden.

I filmen "Armageddon" kämpar Bruce Willis och ett team för att stoppa en asteroid som är på kollisionskurs mot Jorden. Självklart lyckas de - det är ju Hollywood. :) Filmen är helt okej om man vill ha spänning och underhållning.


Bilden från Wikipedia. Asteroiden Vesta som är en av de största asteroiderna som upptäckts.

2 comments:

Lotta said...

Tur att den är på betryggande avstånd! Hade ingen aning om att 2005YU55 flyger förbi imorgon, bra att du har koll ;)

Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Det här var tydligen en stor grej inom astronomivärlden. Jag såg att en hemsida hade en video till och med på förbiflygandet men har inte kollat på den ännu. Som de skriver - det kan vara en bra påminnelse ibland att inse hur små vi egentligen är. Skulle något riktigt stort komma kanske det går för oss som för dinosaurierna. Kram!