Monday, October 24, 2011

Temperaturskillnad

Nätterna börjar bli kalla nu. Hittills har jag inte behövt ha värme på under natten. Det blir kyligt inomhus men är man nerbäddad under ett tjockt täcke går det bra.

Nu till veckan har det utlovats riktigt kallt med minusgrader på nätterna. Väderlekstjänsten har utfärdat ett par "varningar" för vårt område - "Frost Advisory" och "Freeze Warning". Då måste jag sätta på i alla fall ett element. Den här typen bärbara elektriska element är vanliga här i Kalifornien. De är fyllda med olja och kan regleras med mer eller mindre värme. Som jag skrivit om tidigare har vi på västkusten ett "sammelsurium" av olika slags uppvärmningskällor.

Har man enkelglasfönster vilket jag ju har blir det mycket kondens på fönstren när det är kallt utomhus och varmare inomhus. Även när jag har mina extrafönster (ramarna med plast) brukar det bli kondens. Det finns många, många hus i Weed som fortfarande har enkelglasfönster. Inte riktigt samma standard som i Sverige.

Så här såg det ut på insidan av ett av mina fönster häromdagen.

Jag kunde hålla mina uppvärmningskostnader på en rimlig nivå förra vintern eftersom jag hade mina extrafönster. Snart är det dags att ta fram dem igen. Elpriserna har gått upp under sommaren så det blir att ta fram de varma kläderna och min stora pläd. :)

16 comments:

Katarina said...

Usch, det känns rått och kyligt kan jag tro om nätterna.

Jag är alltid lika förundrad över just att många amerikaner har det så kallt i sina hus. Jag är en sån där som alltid fryser när jag besöker mina nära och kära i USA.

Jag jämför givetvis med hur det är hos mina andra nära och kära uppe i Norrbotten, där det är varmt och gott inomhus.

Hoppas det inte ska bli en alltför kall vinter i år hos dig.

Kram

Pettas said...

Förstår att du sparar kostnader som har extrafönster. Lägg några öppna tändsticksaskar emellan så blir det aningen mindre kondens. Vi har litet av samma bekymmer som du, så jag brukar göra som förr, lägga bomull eller ull, emellan och några tändsticksaskar till.

Kramar!

Anna o Jan - Man ser floden said...

Precis sådana värmeelement är vanliga här i Portugal.

När det gäller fukten se till att det inte är för tätt. Det gäller att hitta balansen mellan dragfritt och vädring. Något av det svåraste som finns.

Vi har ännu inte behövt elda i vår rörspis. Det är första vintern i bor i huset och är mycket nyfikna på hur det ska gå med uppvärmning och möjligheten till att få ett behagligt inomhusklimat.

Annika said...

Vi har central air och heat och inga element alls.
Trist med kondensen, så tråkigt.
Vi hade så då vi bodde i en lgh i McLean, här i NoVA. På vintern ibland kunde det vara FROST och is på insidan av enkelfönsterna. Tvi vad hemskt det VAR!
Nu har vi dubbelfönster och det är så skönt då de verkligen håller ute både kyla på vintenr och väme på sommaren.Såg på en affär nyligen att det går att köpa ngn slags plastfilm att fästa på fönsterna, det kanske vore ngt för dig? Annars har Karin en toppenide med tändsticksaskarna!! Prova det!! Så brukade min mormor ha det på vintern mellan sina fönster. DET funkade!
Kram!!

Desiree said...

Isoleringen på vårat hus i Alabama var riktigt dålig. Vi hade enkelglas fönster och de läckte som såll både vinter och sommar. Men vi hade central värme och AC som kom upp genom fläktar i golvet. Så att både kyla och värma huset gick väldigt snabbt. Vi brukade vrida ner eller upp termostaten medans vi var på jobbet och sedan programerade vi den så att vi fick rätt temperatur då vi var hemma.
Här börjar det också bli riktigt kallt nu.
Kram!

Anonymous said...

Extrafönster? Är det som det låter, ett löst fönster som du klämmer fast på ditt fasta fönster?
Anna-Karin i Halmstad

Saltistjejen said...

Även här är det rätt stor skillnad på natt- och dagtemperaturer. Just nu är det nog som kyligast inne också för de har inte dragit igång värmen än Så kvällar o nätter kan vara lite kyliga. Men det är helt ok. Tror de brukar dra igång värmen i november eller så. Då kan man själv reglera lite mer. Jag njuter ändå av att slippa AC:n! :-)
kram!

Anne-Marie said...

Katarina: Jag tror det är flera faktorer som spelar in - folk har inte särskilt gott om pengar många gånger i USA och uppvärmningen är en stor kostnad. Sedan är husen ofta uruselt isolerade. Och som sagt, många hus i Weed har enkelglasfönster. Tror inte att några hus i dina gamla hemtrakter (som är permanentbostäder) har enkelglasfönster. Jag kommer att vänja mig vid att ha det svalare inomhus. Har ännu inte ställt om mig efter den varma sommaren. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Det var ett tips jag aldrig hört tidigare. Menar du alltså att jag mellan enkelglasfönstret och mitt extrafönster (som är en träram med tjock, klar plast) lägger tändsticksasken? Hur leder det till mindre kondens? Hade jag inte haft mina extrafönster förra vintern hade det blivit väldigt kallt. Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: De träramarna med plast som jag har måste sluta rätt tätt eftersom ramen annars nästan ramlar ur. Och då enkelglasfönstren är gamla blir det väldigt mycket drag kring dem när vi har stormarna i Weed. Jag såg hur plasten rörde sig (inomhus alltså) förra vintern när det blåste. Vi har vindar som kan komma upp i mellan 90-100 km per timme på vintern! När man på andra håll i USA talar om starka vindar är det rena "barnleken" jämfört med vad vi kan ha här i Weed.

Anne-Marie said...

Annika: Jag vet att du också har erfarenhet av enkelglasfönster. Jag hade is på insidan av fönstren förra vintern. Som tur var satt ju ramen med plast innanför så isen var inte direkt ute i rummet så att säga. Jag funderade på den där plasten som du nämner men de här träramarna med plast (som är rätt tjock och klar) fungerar bra. Hur leder tändsticksasken till mindre kondens? Helt ny information för mig. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Där ni bodde i USA kanske det aldrig blev så kallt som vi har det i mina trakter. Fattar inte att så många hus i USA fortfarande har enkelglasfönster. Läste någonstans att runt hälften av alla hus i USA har enkelglasfönster! "Forced air" (värme och A/C) är väldigt effektivt. Huset jag hyr är alldeles för gammalt för att ha det systemet. Jag lyckades klura ut förra vintern hur jag skulle värma delar av huset olika vid olika tider på dygnet. Det gick det med. Många i USA verkar inte värma alla rum som vi gör i USA och det har jag anammat också. Kram!

Anne-Marie said...

Anna-Karin: Nej, det är inte alls så "proffsigt". Hade jag det vore det ännu bättre. Nej, jag fick hjälp förra hösten att bygga ett antal träramar som har en klar, tjock plast. Sedan skjuter jag in denna ram i fönsteröppningen. De fungerade riktigt bra men är givetvis inte riktigt så effektiva som "riktiga" extrafönster. Plasten är nästan lika klar som glaset i ett vanligt fönster.

Anne-Marie said...

Saltis: Kan tänka mig att det är skönt att slippa A/C:n efter en lång, het och fuktig sommar. Just det, eftersom ni bor i lägenhet kan ni ju inte reglera helt själva. Har ni kanske extraelement om det blir kallt? Jag tror att USAs östkust har uppvärmning som litet mer liknar det vi är vana vid i Sverige. Här på västkusten är det allt mellan himmel och jord och folk har ofta flera system i samma hus. Kram!

Pettas said...

Det är ett gammalt beprövat knep, att lägga svaveltändstickor mellan fönstren. Men lika gärna kan man lägga svavelblomma (apoteksvara). Svavlet drar fukt till sig

Kram!

Anonymous said...

Tack för ditt svar, då förstår jag :-)
Har själv några gamla utslitna fönster i huset där jag bor men inte råd att sätta in nya. Kanske vore en bra ide här i Sverige också!?
Tack för en fin blogg, har följt dig länge men i det tysta...
Anna-Karin i Halmstad