Sunday, October 23, 2011

Kryddigt

Ekologiska kryddor i lös vikt har vi förmånen att kunna köpa i hälsokostaffären i Mt Shasta. Numera köper jag mina kryddor där om jag kan. Färdigpaketerade kryddor i burk är dyra och verkar inte alls vara lika färska som de hälsokostaffären har.

När man skruvar av locket till kryddburkarna i affären slår starka och intressanta dofter emot mig. Färdigpaketerade kryddor doftar inte alls lika mycket. Och kryddorna i lös vikt har mer intensiva och fina färger.

Hälsokostaffären har små mått som man fyller en påse med och sedan skriver man varunumret på lappen man tillsluter påsen med. Enkelt och man kan köpa precis så mycket man vill. Och det är mycket billigare.


Svartpeppar är en del av min matlagning. Den här svartpepparen fick mig att ta ett steg tillbaka ;), så färsk och stark var den.


Kanel hör också till mina favoriter och att kunna köpa ekologisk kanel är verkligen bra. Den här kanelen hade en fantastisk doft.


Salt är en självklarhet. Jag köper inte mitt salt i hälsokostaffären vi har i Mt Shasta utan har köpt via nätet. Jag har aldrig köpt så kallat bordssalt och har numera även frångått havssaltet. Det finns ett salt som kommer från bergen i Himalaya och som innehåller många, många olika slags ämnen. Dessutom innehåller det inte de kemikalier som skall förhindra att saltet klumpar sig. När jag var i Sverige såg jag att även ICA hade det här saltet - Himalayan Crystal Salt. Det finns kopior som man skall undvika men får man den rätta varan är det ett gott salt - det smakar faktiskt annorlunda än annat salt. Dessutom är det vackert att titta på - det är ett rosa salt.

En annan viktig krydda i min matlagning är vitlök. Denna medicinska universalkrydda som är bra för allt möjligt. Det vore inte helt fel att kunna odla sin egen vitlök. Mina föräldrar provade att odla vitlök i sin trädgård och fick en hel del.

Igår hade vi ytterligare en fin brittsommardag. Det är bara att tacka och ta emot. :)

18 comments:

em said...

Jag brukade alltid köpa med mig så mycket kryddor och andra varor i lösvikt (som vildris) när jag var i Staterna. Som du säger, så mycket godare och billigare.
Margaretha
som inte alls
tycker att
salt är en
självklarhet

Pettas said...

Jag kunde känna dofterna i "din" butik! Lösviktskryddor! :D
Färska kryddor...mmmmm

Karinkram!

Sparkling said...

åh vad härligt det låter att kunna plocka kryddorna själv så, som smågodis =) har aldrig sett det innan! tack för salt-tipset :)

Saltistjejen said...

Så underbart det låter att kunna köpa just kryddor på det här viset!!!! Mmmm! Jag älskar kryddor men måste säga att jag sedan jag flyttade från Sverige har blivit lite mer "standard" vad gäller det. Knasigt egentligen eftersom det här i NYC finns kryddor från hela världen om man bara lär sig var man ska leta och köpa. Som asiatiska kryddor i ChinaTown (både på Manhattan och i Flushing) och även kryddor från östeuropa eller så. Men jag har helt enkelt inte riktigt tagit mig tiden att börja ta reda på detta. Dels för att vad gäller asiatiska affärer och marknader så måste man ofta kunna språket eftersom mycket ej är på engelska. Och många av de som bor och arbetar där inte heller kan prata engelska. Men men.... Kanske kommer jag försöka lite mer framöver.
KRAM!

Katarina said...

Kul att kunna köpa kryddor färska. Här köper jag en del kryddor färska, speciellt i india town. dock är ex. saffran inte vad jag väntade mig.

Det blir roligare att laga mat och doftar mer!

Kram

Anne-Marie said...

Margaretha: Tänk att USA skiljer sig så mycket från Sverige när det gäller hur enkelt det är att kunna köpa i lös vikt. Undras just varför man frångått det i Sverige? Förr i tiden i lanthandeln var det ju lös vikt som gällde. Kanske det ansågs ohälsosamt och att det var säkrare att förpacka. Allt skall ju vara så himla ordentligt i Svedala. Salt känns självklart för mig när jag lagar mat men det finns säkert många som inte använder salt. Just den typen salt jag använder lär vara nyttigt pga alla olika mineraler som det innehåller.

Anne-Marie said...

Karin: Vad bra att bloggen blev en luktblogg! :) Tänk vilken skillnad det är mellan förpackade kryddor och kryddor i lös vikt. Färgerna är så mycket starkare när kryddorna är färskare. Synd att det här i stort sett inte verkar finnas i Sverige. Finns det kryddor i lös vikt på Åland? Kramar!

Anne-Marie said...

Sparkling: Jag fattar inte att inte alla affärer har det här systemet med lös vikt. Burkarna med kryddor är så mycket dyrare och kryddorna känns gamla och trötta. Saltet är värt att prova. Smakar gott och känns nyttigare.

Anne-Marie said...

Saltis: Du som bor i en megastor stad;) har troligen ett helt annat utbud av kryddor än vad vi har. Kan tänka mig att man kanske måste kunna språket i de lokala, små butikerna. Det finns väl affärer i NY från alla världens hörn. Här i lilla Mt Shasta får man vara tacksam att vi har det vi har. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Katarina: Där du bor kan jag tänka mig att allt inte är så "modernt" med färdigpakterade kryddor utan det säljs i lös vikt litet överallt. Härligt tycker jag med kryddor som faktiskt luktar och smakar som de "skall" och inte ser bleka och trötta ut. Kram!

Annika said...

Vad trevligt att köpa kryddor så. DET har jag inte ens tänkt på att man kan göra.
Kan tänka mig att de är färska och aromatiska.
Blev så nyfiken på saltet från Himalaya efter att du skrivit om det hos mig.
Känner att jag vill prova!
Kram!

Desiree said...

Det är ju toppen med hälsokostbutiken som du har. Jag håller med dig om att kryddorna på lösvikt nog är färskare och oftast doftar de godare och starkare än de färdigpaketerade i burkar.
Kram!

em said...

Jag trodde också att det hade med fyrkantiga regler att göra - men det finns affärer som säljer matvaror i lös vikt. I en indisk affär på Kammakargatan i Stockholm har jag köpt både kryddor och ris i lös vikt. Jag tror snarare att det har att göra med att det är besvärligt - kanske mycket svinn.
Och just nu minns jag att en stormarknad hade en jättefin kryddavdelning där man kunde mäta upp själv - men nästa gång jag var där fanns inga spår av den avdelningen.
Margaretha

Magdalena and Co in US said...

Hej vännen. Ledsen att jag varit så dålig på att kommentera och höra av mig.
Vad härligt sätt att köpa kryddor på. Måste kolla om vi har det här också. Som du vet är ju jag lite eko freak också. Det finns förvissor ekologiska kryddor på Giant Eagle, men de är snordyra. Vitlök använder jag massor också. Har aldrig försökt odla det, men det är en lysande ide.
Kramar

Anne-Marie said...

Annika: Du som har ett så stort utbud av affärer kan säkert hitta kryddor i lös vikt. Att de vi har dessutom är ekologiska gör ju inte saken sämre. :) Prova saltet! Det är gott och som sagt även vackert att titta på. Men kolla noga att du får den "riktiga varan" - tror att det säger antingen "original" eller "Dr Barbara Hendel's" Himalayan Crystal Salt. Finns att köpa via nätet hos Swansonvitamins.com. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: När jag var i Sverige i maj minns jag att jag tänkte med saknad på vår hälsokostaffär när jag såg hur litet sortimentet är i de som finns i Stockholm. Gryningen på söder är nog den butik i Stockholm som mest liknar vår butik. De här kryddorna är verkligen färska. Jag fattar inte nu varför jag köpte kryddor i burk tidigare. Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Det ligger nog mycket i det att det kan bli svinn och kanske man tycker det blir skräpigt. Skall lägga affären på Kammakargatan på minnet. Jag gillar verkligen det här med lös vikt eftersom det blir mycket billigare och man kan köpa precis så mycket som man vill.

Anne-Marie said...

Magdalena: Hej! Vad roligt att se dig här. :) Kolla i dina affärer och se vad som finns. Mt Shasta är nog litet speciellt eftersom det bor väldigt många människor här som är mycket hälsomedvetna. Den här affären är nog rätt ovanlig för en så liten ort eftersom de har så stort utbud. Kryddorna vi har är inte alls så farligt dyra. Du som har en stor trädgård kanske kan ha en riktigt stor vitlöksodling. Kramar!