Thursday, October 6, 2011

Grilled Cheese Sandwich

Går man ut och äter på restaurang här i USA brukar det ofta vara många rätter som har mycket ost, gärna smält ost. En restaurangkedja som finns över hela USA (de har runt 1500 olika restauranger) har hela "arsenalen" ;) av smält ost-mat och troligen så mycket fett och annat "godis" att man har fyllt på sin kvot där efter ett besök. Denny's heter den kedjan. På deras hemsida säger de "America's diner is always open." De har öppet 24/7, vardagar som helgdagar.

Vi har ingen Denny's i mina trakter men jag har besökt några av deras restauranger under åren här i USA. Efter en lunch eller middag där behöver man inte äta på ett par dagar eftersom de har, som alla restauranger i USA, megaportioner som räcker till 2 eller 3 personer. Är man ute och reser är det ofta en Denny's som finns utmed motorvägen.

En sak som Denny's har på sin meny, och som även andra restauranger givetvis också har, är olika varianter av "Grilled Cheese Sandwiches". Michael brukade ibland göra sina egna smörgåsar och jag har förstått att det här är en matfavorit för många amerikaner. Tydligen blev den här sortens smörgås populär i USA under depressionen.

Häromdagen slog jag också till och gjorde en smörgås med bröd från hälsokostaffären, cheddarost, ekologiskt kalkonkött, senap och tomat. Jag stekte min smörgås i min stekpanna och konstaterade att det var riktigt gott så det kan nog bli fler sådana smörgåsar framöver.

Här är några bilder och beskrivande text för restaurangen Denny's "Let's Get Cheesy Menu". Alla rätterna har runt 1000 kalorier. De kanske skulle inrätta ett anslutande gym till sina restauranger. :)
Mac 'n Cheese Big Daddy Patty Melt
The new patty melt features a hand-pressed beef patty topped with the new creamy Mac 'n Cheese, melted Cheddar cheese and zesty Frisco sauce on grilled potato bread. Served with a side of wavy-cut French fries.
Cheese Please Omelette
This dish features a three-egg omelette with a blend of cheese folded in. The entire omelette is topped off with a creamy cheese sauce and diced tomatoes. Served with a side of hash browns and your choice of bread.
The Big Cheese Country-Fried Steak & Eggs
Golden-fried chopped beef steak smothered in Pepper Jack cheese sauce. Served with hash browns topped with melted shredded Cheddar cheese, two eggs cooked any way you'd like, with a side of your choice of bread.
Strawberry Cheesecake Milkshake
To bolster the menu's sweet side, the restaurant has come up with a new thick, creamy hand-dipped milkshake. The drink is made with vanilla ice cream blended with strawberry topping, cream cheese and real cheesecake. Topped with a dollop of whipped cream.

Bilderna från foodbeast.com för Denny's meny.

16 comments:

Katarina said...

Dessa mackor i alla dess varianter! Jag tycker nog att många restauranger har mer och mer dessa varma mackor på sin meny med strips.

Ibland gott ibland inte, men för egen del blir det lite väl mycket bröd..

Men snabbt går det om man vill ha något varmt och snabbt tillagat.

Kram

Lotta said...

Jag måste säga att jag gillar Denny's, och till deras försvar har dem även "nyttigare" val som är märkta i menyn. Man kan ta bort kolhydraterna och välja sallad eller grönsaker istället, det är bara att säga till.

Äter nästan enbart deras frukost. Bra pris och "old American diner feeling". Kaffe och fullkornspannkakor med frukt, helt ok.

Självklart ser jag dessa jätteportioner också, men många tar med sig hem. Vissa lassar i sig, absolut.

Man får som alltid, vara smart i sina val både av restaurang, menyval och det man handlar i affären.

Jag är en ostälskare men föredrar annan ost än den som smälts och används här. Skippar alltid på ställen som Denny's och liknande.


Kram!

Pettas said...

Det där är någonting i stil med smörrebröden i Danmark. Mycket! Men jag gissar att man kan välja andra alternativ som inte innehåller hela veckans brödintag:D (säger en bageri-innehavare som äter två skivor bröd per dag, skulle gå i konkurs om jag var min egen kund,haha). Doggy bag är förstås ett alternativ när man inte orkar äta upp. Jag skulle aldrig klara en sådan jätteportion utan att spricka!
Intressant inlägg,igen!
Ha en finfin fredag!
Karinkram!

em said...

Den hemgjorda varianten tycker jag är helt OK, enkel och snabb. Det var nog den första "rätt" jag lagade på egen hand, när jag var si så där sex eller sju år.
Har förresten ätit väldigt goda grillade ostmackor i England, där man gärna pillar in chutney under osten.
Margaretha

Annika said...

GILLAR verkligen Grilled Cheese sandwiches! OCH på vissa ställen gör de dem så goda!!
Ah, det är en stor svaghet hos mig med de mackorna...
USA kan sina grilled cheese, kan man säga.
Dennys tycker jag det är rätt gott att gå till ibland, men inte direkt ofta. Gott är det, om än inte så nyttigt. Övh gillar jag diners och deras mat.
Precis som Lotta säger finns ju alla alternativ där, vill man ha nyttigt så finns det nyttigt.
Gillar att man kan välja.
Kram!!

olgakatt said...

Tuggade i mig en Monte Christo-macka på en Diner i NY i söndags. Nötkött, kalkon, ost, tomat och senap minns jag, kanske något mer. Stekt i massor med smör och en rejäl portion pommes frites till (de åt jag dock inte upp). Det smakade utmärkt gott och jag kan intyga att jag var mätt LÄNGE....

Anne-Marie said...

Katarina: Mackor är gott - jag äter en hel del mackor som jag gör själv. Går jag ut blir det ibland en smörgås men ofta inte en varm utan t ex en "kall" "turkey sandwich". Att göra en egen varm smörgås slår nog alla restaurangsmörgåsar tycker jag. Jag minns att jag och en kompis i Sverige ibland gjorde varma smörgåsar med trattkantareller och smält ost. Gud så gott. :) Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Vad bra att du har kunnat ta del av litet nyttigare meny också hos Denny's. Jag minns aldrig några nyttigare rätter när jag har ätit hos dem. Kanske det skiljer sig mellan öst- och västkusten? Jag gillar ost och äter det gärna men ibland blir det litet för mycket av det goda när man äter ute. Pizzor drunknar ofta i ost. Jag köpte idag en liten bit Havarti - åh så god den är. Eftersom den är "astronomiskt" dyr blir det bara någon enstaka gång. Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Jag har bara varit i Danmark en gång i hela mitt liv och har aldrig ätit smörrebröd på plats så att säga. Kan tänka mig att de också har mycket av allt. Haha, du är för rolig Karin - tur att dina kunder köper mer bröd. :) Doggybag har jag "anlitat" många gånger. Tyvärr har jag lärt mig att äta större portioner nu än när jag först kom hit. Ha en fin lördag! Kramar!

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag vet egentligen inte varför jag inte gör en sådan här varm macka oftare. Hemgjorda varma smörgåsar är ju fantastiskt goda. Chutney under osten låter spännande. Det har jag aldrig provat.

Anne-Marie said...

Annika: Jag vet inte varför jag aldrig sett nyttigare alternativ hos Denny's. Kanske det finns hos restaurangerna i större städer. Visst är varma smörgåsar gott. De med svamp (som jag skrev till Katarina) är nog det bästa man kan äta. Men då skall man ju ha litet "speciell" svamp att lägga på. Vanliga champinjoner är inte riktigt "tillräckligt" - skall helst vara kantareller. Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Amrisarna kan sina smörgåsar även om de kanske inte alltid är riktigt nyttiga. Intressant att de hade både nötkött och kalkon på din smörgås. Den kombinatinen har jag nog aldrig provat. Kan tänka mig att du stod dig länge på den smörgåsen. :)

Desiree said...

Jodå smält ost gillas mycket i USA. Dennys har jag inte varit på medans vi bodde i USA nu men jag minns den från när jag var yngre och vi reste med mamma och pappa på semester i USA. Då hände det att vi gick till Dennys för frukost. Jag och min lillebror brukade nästan alltid beställa pankakor där är det jag minns. Jag tror inte att Dennys är ett ställe jag skulle vilja återvända till numer. Varma mackor med ost kan vara gott men jag gör dem helst hemma.
Kram och trevlig helg.

Freedomtravel said...

USA är ju inte direkt ett land som är känt för sin mat, däremot kan jag faktiskt tänka mig att vägkrogarna är lite roligare än i Sverige. Vällagad rejäl vägkrogsmat kan ju vara god ibland, även om amerikanerna säkert skulle må bra att variera det där ostutbudet med lite andra alternativ... Vägkrogar i Sverige är ju däremot så extremt trista. Vi äter hellre i husbilen...

Anne-Marie said...

Desiree: Om du var hos Denny's som liten har säkert menyn förändrats en hel del sedan dess. Jag har inte sett de mer hälsosamma alternativen som Lotta och Annika pratar om men det är ju bra att de också finns. Håller helt med dig om att hemmagjorda varma mackor är bäst. Jag gillar verkligen smörgåsar med t ex kantareller och smält ost. Mmmm. :) Kram och ha det gott!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag har inte ätit på särskilt många vägkrogar i Sverige eftersom min familj aldrig hade någon bil. Men jag kan mycket väl tänka mig att vägkrogar - eller diners som de ofta kallar sig här i USA - har riktigt bra mat jämfört med en del i Sverige. Om man inte alls tänker på hälsan är mycket av maten riktigt god till och med hos Denny's men man bör nog bege sig till ett gym efteråt. :)