Tuesday, October 4, 2011

Flyttfåglar och "Snowbirds"

I helgen som gick såg jag massor med flyttfåglar som flög över Weed i den typiska V-formationen. De var smarta och lämnade det annalkande vintervädret. :) Ibland önskar jag att jag vore litet mer flyttbar och inte behövde stanna i blåsten och kylan.

Jag fick ta fram kameran i en hast och tyvärr blev bilden litet suddig.

Här i USA är det inte bara fåglar som flyttar när vintern kommer utan det är även rätt många människor som flyttar söderut varje år. De kommer från de nordligaste staterna i USA och Kanada och har antingen ett andra hem eller en RV (recreational vehicle). De flyttar till Kalifornien, Arizona, Texas, Florida eller kanske till Mexiko. Snowbirds kallas de här människorna. När våren kommer, flyttar de, precis som flyttfåglarna, tillbaka till sina permanenta hem längre norrut.

Staden Quartzsite som jag besökte för några år sedan brukar ha massor med "snowbirds" som kommer varje år. Staden kallas ibland "white city" eftersom alla RVs gör att landskapet ser vitt ut från ovan.

Förr i tiden brukade det vara mest de riktigt rika som hade den här livsstilen men nuförtiden är det fler och fler "vanliga" personer som hör till "snowbird"-familjen.

De har lovat varmare väder igen till helgen och det får vi hoppas. Normalt skall det vara litet drygt +20 så här års och inte några få plusgrader bara. Så här såg berget ut i morse när det skymtade fram bland molnen. Tyvärr går det telefonledningar tvärs över bilden som inte gick att undvika. Weed är fullt med ledningar som finns uppe i luften.

15 comments:

Lotta said...

Jag skulle inte ha något emot att vara en snowbird ;)

Kram och tack för grattishälsningen!

Pettas said...

Så vackert berget är!
På Åland finns också en del snowbirds, så far söderut till Medelhavsländerna den här tiden på året för att återkomma i april/maj igen.
Kan gott tänka mig att bli en flyttfågel jag också med tiden:)

kramar!

Min plats i solen said...

Jag lär mig alltid något nytt här hos dig Anne-Marie och nu har jag lärt mig om "snowbirds". Här i Sverige har vi väl det omvända. Åtminstone här nere i Skåne. Under sommaren invaderas en del av våra havsnära orter av människor som bor här bara på sommaren. Sedan under de kalla månaderna är samhället nästan helt tomt. Lite trist eftersom det urholkar allt vad sjukvård och handel heter.

Jag tycker så mycket om dina bilder på Mt Shasta och att se hur det förändras i takt med årstiderna.

Kram till dig

Katarina said...

Det är både vackert och dramatiskt berget och vädret som gör det magiskt!

Här i stan är det inte ofta jag uppmärksammar fåglarna. Jag vet inte om vi invaderas av mer fåglar snart pga. vintern..

Även du är till viss del en flyttgågel.. Hoppas du får klarhet snart!

Kram

em said...

Ja, tänk så irriterande det kan vara med luftledningar, det finns gånger jag varit frestad att klippa av dem!
Det har nog blivit vanligare här också att man har en lägenhet i södra Europa dit man flyr på vintern.
Förr var det ju vanligt, särskilt bland konstnärer, att tillbringa vintern i Italien och andra länder kring Medelhavet. Man svalt, målade, skrev och umgicks med likasinnade.
Margaretha

Annika said...

Snowbirds ja...
Undar om man själv blir en sådan en dag?
Vem vet? Jag kanske har lessnat på vinter och kyla då. NU skulle jag inte vilja vara en Snowbird.
Älskar vintern och önskar att den vore lite strängare :-)
Kram!

Desiree said...

Jag skulle mer än gärna vara snow bird själv. Det vore mitt dröm scenario faktiskt. Är det mest välbärgade pansionärer som räknas som snow birds eller pensionärer över huvudlag? Det är ju svårt att vara snowbird annars om man inte är riktigt rik eller har ett jobb som gör att man kan bo vart som helst. Bilden på Mt Shasta ser verkligen vintrig ut. Hoppas ni får lite skönt väder till helgen.
KRam!

Jennica said...

Vilken mysig och intressant blogg! Jag fastnade här när jag egentligen borde plugga, och nu måste jag verkligen lägga band på mig själv och spara lite tills senare;)

Ha det fint!

Anne-Marie said...

Lotta: Nej, det vore inte helt fel att kunna flytta på sig litet enklare. Fåglarna är smarta. :) Kram!

Karin: Berget hade fått ännu mera snö under natten. Vet inte om jag sett så mycket snö så tidigt. Det finns säkert en hel del skandinaver som flyttar ner till södra Europa under vintern. Spanien har väl alltid varit ett sådant mål. Kram !

Anne-Marie said...

Lotta: Det finns så många skillnader mellan USA och Sverige (och likheter) och det är roligt att kunna berätta om den amerikanska kulturen och det amerikanska samhället. Som jag skrev till Karin hade vi ännu mera snö idag uppe på berget. Och kallt är det. Kan tänka mig att många kommer till Skåne under sommaren. Jag har inte varit tillräckligt i Skåne. Ha det fint! Kram!

Anne-Marie said...

Katarina: Berget är både imponerande, dramatiskt och vackert med moln och andra natur"fenomen". Jag har varit alldeles för mycket flyttfågel här i USA. I Sverige höll jag mig mer stilla. :) Och det är det jag egentligen tycker om. Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Ledningarna är verkligen irriterande och de finns precis överallt här i Weed. I Lake Shastina (där jag bodde tidigare) har man varit smart och grävt ner alla ledningar. Jag minns Hawaii där det också fanns ledningar precis överallt. Har man råd måste det ju vara idealt att kunna bo där det är varmare under vintern.

Anne-Marie said...

Annika: Tror inte att du kommer att bli en "snowbird". Du som älskar vintern och snön. När Michael och jag bodde på Hawaii var det faktiskt litet märkligt att ha det varmt hela tiden och alltid gå i sommarkläder. Jag föredrar nog fyra årstider men vintern skall vara mild och solrik om jag fick bestämma. :) Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Det är nog många pensionärer som är "snowbirds" men de som har ett flexibelt arbete och kanske arbetar hemifrån kan ju också vara på resande fot. Förr var det nog mer de riktigt rika som flyttade på sig under vintern. Berget hade ännu mera snö idag. De har utlovat varmare till helgen så jag hoppas det stämmer. Kram!

Anne-Marie said...

Jennica: Välkommen hit! Och tack för dina fina ord om min blogg. :) Hoppas att ditt pluggande gick bra trots allt. Ha det fint du med!