Sunday, October 2, 2011

Ekologisk köttfärssås

Tidigare i somras tittade jag på filmen Food Inc. En uppseendeväckande, något skrämmande och mycket intressant film om matindustrin i USA. Filmen kan verkligen rekommenderas för alla som vill veta vad de stoppar i sig och vad man inte bör äta. De stora matindustrierna verkar i stort sett helt ha tagit över matmarknaden i USA och försöker frysa ut de som vill odla ekologisk mat.

Jag åt mycket ekologisk mat innan jag såg filmen, men efter att ha sett hur man odlar olika slags grödor och hur man hanterar djur blev valet av mat att köpa ännu fler ekologiska varor.

Många amerikaner köper färdiglagat. Att laga sin egen mat verkar vara en "utdöende konst". Eftersom vi lagade den mesta maten själva när jag växte upp har jag fortsatt att göra det som vuxen. Visst kan jag köpa vissa färdigproducerade matvaror - men då skall de vara ekologiska.

Något som ibland står på mitt matbord är spagetti och köttfärssås. Tanken att köpa färdig köttfärssås är mig helt främmande. Jag "fuskar" litet ibland och köper en färdig ekologisk tomatsås och sedan lägger jag till lök, vitlök, kryddor och köttfärs. Självklart är det ännu mer hemlagat att också tillaga tomatssåsen. Efter att ha sett Food Inc och Jamie Oliver's "pink slime" reportage (hur man blandar in ammoniaktvättade köttrester som mals ner till en rosa köttfärsliknande substans) köper jag aldrig den färdigpackade köttfärsen numera.

Som tur är har vi en mataffär i Mt Shasta som säljer ekologisk köttfärs. Den mals varje dag och finns i en disk där den portioneras ut när man kommer. Inga plastförpackningar där inte. Prather Ranch heter företaget som levererar köttet och det finns inte alls långt från Mt Shasta. Köttfärsen smakar annorlunda och bättre och bara tanken att det är "ren" köttfärs känns bra. Självklart kostar den litet mer, men det är det värt.

I kväll skall jag laga till en ny omgång köttfärssås. Litet äter jag i kväll och resten fryses in.


14 comments:

olgakatt said...

Färdig köttfärssås är väl ungefär lika smart som konserverad gröt. Örk.
Jag håller verkligen med dig om att man ska försöka hålla sig så ekologisk det går vilket ju inte alltid är varken lätt eller billigt.

Pettas said...

Köttfärs skall man helst mala själv eller som du gör, köpa det i "rätt" affär. Det är egentligen otroligt hur man hanterar livsmedel i dagsläget. Man kunde tro att människan hade större insikt i livsmedelshanteringen än vad som tycks vara.
Vi får sällan tag på ekologiskt nötkött, så det brukar bli lammfärssås istället de få gånger det händer att vi äter köttsås.
Ekologin är urviktig med tanke på framtidens folkhälsa och miljö.

kram

em said...

Som sagts ovan är det varken lätt eller billigt att leva sunt. För de familjer, i synnerhet barnfamiljer, där det är en kamp att få ekonomin att gå ihop varje månad är det inte att tänka på att betala det lilla extra. Inte för att det inte är värt det, utan för att pengarna inte räcker till. Hur man ska komma till rätta med det, är mer än jag kan räkna ut.
Margaretha
som får hålla
till godo med
vad som bjuds
på den lilla
orten

Desiree said...

Jag har inte sett filmen men jag tror den skulle vara både nyttig och interessant att se. Jag tycker det är så himla synd att folk lagar mat i allt mindre utsträckning. Jag tror man tappar info om vad man stoppar i sig om man bara äter färdiglagat. Försöker också hålla mig till ekologiskt. Men avstår från helfabrikat även om det är ekologiskt för att jag ändå vill ha koll på vad jag stoppar i mig. Men någon färdig tomatsås har jag också fuskat med ibland. Men hela färdig middagar eller lucher brukar jag inte köpa. Usch färdig köttfärssås skulle jag inte heller köpa.
Kram!

Annika said...

Jag lagar all mat under vardagarna, och det skulle aldrig ngnsin falla mig in att köpa färdig köttfärssås. Lagade köttfärssås igår, så gott.
Det finns ju många val här för den som vill äta ekologiskt, mkt mer än hemma.
Vi har Whole Foods, Trader Joes mfl ställen. Men, det är ju dyrt, himla dyrt och jag förstår att den familj med många barn inte har råd.
Jag köper alltid ekologisk mjölk och ägg. Jag erkänner att jag slarvar med köttet, men inte med kycklingen. Ska skärpa mig vad gäller köttet.
Har inte sett Food INC, vet inte om jag vågar,,,
Men Jamie Olivers program följde jag med intresse.
Kram!

Lollo said...

Det jag blev så förvånad över när jag var i USA var just att ingenting tillagas "från scratch". Mormorn i den värdfamilj där jag jobbade som au pair, hon var riktigt duktig på att laga mat och det hon gjorde var väldigt gott. Ändå så använde hon så otroligt mycket halvfabrikat, och när vi skulle göra potatismos, något som jag verkligen tycker ska göras från grunden och koka potatis själv... Ja hon tyckte jag skulle köpa fryst potatis som redan var skuren och skalad tror jag, och sen göra mos av det... Tyckte ändå att hon borde ha kunnat konsten att laga mat från grunden?? Konstigt det där.

Katarina said...

Ja, jag vet inte vad det är med min blogger numera, allt bara försvinner.

jo, jag hade skrivit om ngt. i form av, att jag ska ta och kolla upp den där filmen om maten. Intressant!

köttfärssås, nä, för mig är det den hemlagade som gäller. Det går ju så snabbt att göra när man ändå bryner köttfärsen.

Kram

Anne-Marie said...

Olgakatt: Nej du, det är verkligen inte billigt med ekologisk mat. Men, efter att ha sett filmen Food Inc tycker jag själv att det är värt att spendera litet extra pengar - så länge jag kan. Det var skrämmande saker som visades i filmen och hur matindustrin tagit över och hotar mindre odlare. Det har förekommit mycket underliga saker här i USA i somras med folk som inte fått odla sin egen mat och arresterats. Kanske blir ett inlägg snart om det också.

Anne-Marie said...

Karin: Jag köpte tidigare den färdigpaketerade köttfärsen men efter att ha sett hur man hanterar köttet och blandar in rent gifta saker sade jag till mig själv att det får kosta litet mer. Det är verkligen bra att den här mataffären säljer det här ekologiska köttet - efterfrågan är nog rätt stor i Mt Shasta eftersom många människor är mycket hälsomedvetna där. Lammkött tror jag inte att jag ens sett här. Folk verkar inte äta den typen av kött. Annars är lammkött väldigt gott. Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Egentligen har jag nog heller inte råd men jag snålar in på andra saker i stället. Min hälsa känns viktig. Och efter att sett den här filmen och även den engelska kocken Jamie Oliver kände jag bara att jag inte kunde köpa den vanliga köttfärsen längre. Många här i USA äter billigt hos kanske McDonald's och Taco Bell och barnen får inga riktiga måltider. Sorgligt tycker jag och deras hälsa skall vi inte ens tala om.

Anne-Marie said...

Desiree: Har du möjlighet att se filmen kan den verkligen rekommenderas. Min mamma lagade i stort sett all vår mat. Nuförtiden äter nog de allra flesta halv- och helfabrikat i stort sett varje dag. Om man tog sig tid på helgen att laga mat och sedan frysa in skulle många kunna äta bättre - och troligen även billigare i längden. Jag har köpt en del Marie Callender's Pot Pies här i USA men slutade med det när jag i detalj läste innehållsförteckningen. Det var ingen rolig läsning. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Visst finns det ett mycket större utbud i USA med ekologisk mat än vad det gör i Sverige. Jag kollade litet extra när jag var i Sverige i våras och blev litet ledsen när jag såg hur litet utbudet är. Jag besökte en hälsokostaffär på söder och "piggnade till" ;) när jag såg mer av sådant jag är van vid från USA. Minns inte vad den hette men den ligger relativt nära Slussen. Ta du och titta på Food Inc. - tror nog att du vågar om du såg Jaimie Oliver. :) Den filmen borde alla se. Den skulle ingå i skolans undervisning. Kram!

Anne-Marie said...

Lollo: Visst är det konstig att så många amrisar inte lagar maten från "scratch". Absolut att man skall göra sitt eget potatismos. Det verkar ju löjligt att köpa frusen potatis. Många amerikaner har ju mer än ett arbete så det kanske är en anledning till att man inte vill tillbringa mycket tid i köket. Midjemåttet hos många skulle nog minska drastiskt med mer hemlagad, hälsosam mat. :)

Anne-Marie said...

Katarina: Min email plockade upp båda dina kommentarer. Blogger bara den andra. Mysko. Så här skrev du i din första kommentar: "Jag tror jag ska leta upp filmen som du nämner. Jag gör mig egna köttfärssås och det går ju rätt snabbt när man ändå steker köttfärsen.

När jag är hos min amerikanska familj ber de mig ofta laga mat, de uppskattar att allt görs från basic. Jag förstod egentligen inte i början av min vistele i USA att det var så vanligt med halv- eller helfabrikat mat.

Kram"

Jag skulle aldrig komma på tanken att köpa färdig köttfärssås. Blir nästan illamående vid tanken bara. ;) Ytterligare ett amerikanskt "fenomen" med alla dessa halv- och helfabrikat. Kram!