Tuesday, October 11, 2011

Det blåser på månen

... var en av mina favoritböcker som liten. Om det blåser på månen ikväll lär väl vara oklart. ;) Idag är det dock fullmåne och det lär vara en "liten" fullmåne. Den ser alltså mindre ut än vad den brukar göra. I mars, tidigare i år, hade vi en supermåne som såg mycket stor ut. Den här optiska skillnaden lär bero på månens elliptiska bana.

Igår kväll när jag satt vid datorn (har mitt skrivbord framför ett fönster med direkt utsikt över berget) såg jag hur månen steg upp vid sidan om berget. På bara några få minuter hade den stigit högt och jag begav mig ut och fick ett par bilder. Månen ser ut att hänga på telefonledningarna i den ena. :)


Det blir mörkt tidigt nu. Här i norra Kalifornien blir det mörkt runt 19-tiden. Morgnarna är också mörka när jag kliver upp runt halvsju. Här i USA ställer vi om till vintertid först i början av november.

Idag var det ett fantastiskt sensommarväder och jag begav mig ut i Weed på en promenad på eftermiddagen. Jag ville se om man hade börjat pynta inför Halloween. Men icke. Det närmaste Halloween-pynt jag såg var den här fina gubben som min granne tvärsöver gatan har.

Hittade några höstlöv som lyste rött i solskenet och ett rönnbärsträd som dignade av rönnbär. Det är bara att hoppas att mängden rönnbär inte motsvarar hur kallt det kommer att bli.Jag hoppas kunna återkomma med fler bilder på Halloween i Weed litet längre fram.

20 comments:

Lotta said...

Månbilden är läcker! Vilken utsikt du har. Vilken inspiration!

Vi får spana höst- och halloween utvecklingen och rapportera. Tycker om att se höstbilder från olika platser.

Stor kram!

Saltistjejen said...

Jag älskade också den boken när jag var barn!! :-) och håller med Lotta, vilken fantastisk utsikt du har!
Fint att ni håller på att få vackra höstfärger nu också. De börjar komma liiiite smått här med.
Kram!

em said...

Så skönt att man inte börjat halloweendekorera än!
Jag beundrade månen en lång stund i går kväll - det var nästan som dagsljus - men fick gå in när jag började frysa.
Margaretha
som läste "Det
blåser på månen"
ett otal gånger
som barn - den fick
Carnegie medaljen
samma ården kom ut
(1944), vilket visar
hur uppskattad den
var redan från början

Desiree said...

Här börjar det också bli väldigt mörkt nu. det går snabbt. Ja den boken minns jag som heter "Det blåser på månen" den läste jag också som liten. Minns att den var riktigt bra. Jag tänkte på fullmånen också här igår då jag såg den på himlen. Här såg den ganska stor ut men kanske beror det på att det inte fanns något stort berg bakom.
Vilken fin höstdag du fick njuta av.
Kram!

Annika said...

Så synd att man inte börjat Halloweendekorerar än, kontrar jag med :-)))
Men, det hinns väl med det med. Alla behöver ju inte vara lika NUTS som jag ;-)

Månen är underbar!
I september hade vi en riktig "harvest moon" här av det vackraste slaget, stor, gul och så lysande.
Månen har aldrig gett mig problem i form av sömnlöshet, rastlöshet etc. Jag älskar att ligga och titta på den under månljusa nätter och jag drar aldrig för gardinerna.

Det blåser på månen är en riktig klassiker som jag älskade.

Kramar>>

Anonymous said...

Hej. Jag kan inte förstå att du kan bo i USA. Jag hade aldrig satt foten i de landet. Öst asien säger jag bara

antonia said...

Jag gillade med den boken!
Jag var ute och plockade både löv och rönnbär idag :)

olgakatt said...

Kalifornien är en låång stat, det märks på klimat- och ljusskillnaderna, precis som i Sverige om än med en rätt avsevärd förskjutning i nord-sydlig riktning mellan de båda.
Vackra höstfärger får du också, det är så vackert. Och, visst, månvinden har jag också i bagaget!

Anne-Marie said...

Lotta: Ja, det är inte dumt att ha utsikt över berget. På vintern försvinner det in bland molnen under långa tider men under sommaren syns det varje dag. Jag skall hålla utkik efter Halloween-förberedelser här i Weed och Mt Shasta. Tycker det verkar sent att folk inte har börjat pynta mer. Kanske många drar in på sådant om de har ont om pengar. Stor kram tillbaka! :)

Anne-Marie said...

Saltis: Jag minns att jag älskade den boken och ville att den aldrig skulle ta slut. Det är ju en klassiker - verkar som om många har den boken med tanke på kommentarerna. Det är en fin utsikt - när man ser berget. :) Höstfärgerna har inte riktigt kommit på "riktigt" men vissa buskar och träd har tydligen kommit in i höststämning. Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Fullmånen brukar lysa upp väldigt starkt och det är tur att jag har mörka gardiner i sovrummet. Boken verkar helt klart omtyckt med tanke på alla kommentarer. Har inte boken själv men lånade den på skolbiblioteket.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag ser faktiskt fram emot när vi ställer om till vintertid så att det blir litet ljusare på morgnarna. Jag bryr mig inte så mycket om kvällarna så här års. Man sitter ju inte ute precis i oktober. Härligt med soligt höstväder. Höststormarna får gärna vänta. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Du skulle nog bli litet besviken här i mitt område med tanke på uteblivna dekorationer. Jag har för mig att jag sett folk börja pynta tidigare. Som jag skrev till Lotta kanske folk drar in på sådana saker när de har ont om pengar. Jag måste ha fördraget eftersom det blir alldeles för ljust annars med fullmånen. Men alla tycker olika. :) Boken verkar vara omtyckt av de flesta. Kramar!

Anne-Marie said...

Anonym: Alla tycker vi olika. Tur är väl det. :)

Anne-Marie said...

Antonia: Vissa böcker tycks dra till sig folk - antar att det är de som kallas klassiker. :) Låter mysigt med löv och rönnbär.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Vi tycks vara en beläst skara här. :) Ja, Kalifornien har ungefär samma längd som Sverige och det skiljer sig mycket åt mellan den sydligaste och nordligaste delen. Vet faktiskt inte vilken breddgrad södra Kalifornien ligger på men jag vet att Weed ligger ungefär på den 42 breddgraden. Många träd är fortfarande helt gröna, troligen beroende på hettan vi hade till alldeles nyligen.

olgakatt said...

Jag har kollat att Kalifornien sträcker sig mellan 32:a och 42:a breddgraden medan Sverige mellan 55:e och 69:e, ungefär som Alaska. Det är ju bara tack vare Golfströmmen som Sverige har det klimat vi har.
Oj, vad man lär sig när man bloggar!

Min plats i solen said...

Jag slutar aldrig att imponeras av vilken fantastisk utsikt du har. Fantastiskt!

Här har vi haft nattfrost den senaste veckan med fullmåne och stjärnklara kvällar och nätter. Vackert är det och familjen tävlar om vem som kan se flest stjärnbilder. ;)

Sköt om dig vännen!

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tack för den informationen! Då vet jag också hur långt söderut Kalifornien sträcker sig. Bloggvärlden är allt bra lärorik. :)

Anne-Marie said...

Lotta: Berget är imponerande. Men som sagt, man vänjer sig även vid det. :) Här kan man se stjärnhimlen mycket bra. När jag bodde i Lake Shastina var den otroligt stjärnbeströdd och man kunde alltid se Vintergatan när det var klart väder. Lake Shastina har i stort sett ingen gatubelysning alls. Ha det gott! Kram!