Thursday, October 27, 2011

Äppel päppel pirum parum

"One apple a day keeps the doctor away" är ett uttryck som man ibland hör här i USA. Det är nog inte helt osant eftersom äpplen lär innehålla många olika ämnen som är bra för oss. Jag har alltid äpplen hemma och äter dem i stort sett varje dag. De äpplen som säljs i affärerna i Mt Shasta-området kommer oftast från Kalifornien, Oregon och Washington (staterna norr om Kalifornien). Äpplena har alltså, som tur är, inte behövts transporteras runt halva jordklotet innan de kommer till våra affärer.

För ett tag sedan skrev jag om all fallfrukt som finns i här i Weed. På mina promenader ser jag äpplen som ingen bryr sig om och jag undrar varför folk inte utnyttjar gratisfrukten som finns på deras träd. I utkanten av mina hyresvärdars tomt står ett äppelträd som har små, röda äpplen som ingen plockar. Eftersom jag aldrig sett någon vilja ta reda på frukten, och mina hyresvärdar har sagt att jag kunde plocka om jag ville, har jag plockat en del äpplen den senaste tiden. Tyvärr har jag ingen äppelhåv - en sådan där påse som sitter på en lång stav och som når upp till äpplen högt upp i trädet - och ingen hög stege så jag har bara kunnat plocka de som sitter långt ner. De finaste äpplena sitter (förstås) högt upp i trädet.
Äpplena är små jämfört med de man köper i affärerna men de är riktigt goda. Och de är ju gratis!
Även om jag inte kan få tag på särskilt många, njuter jag av de jag kan nå. Tänk vad goda äpplen är som plockas direkt från trädet. Det här påminner mig om mina föräldrars trädgård där vi hade flera äppelträd och kokade äppelmos och gjorde äppeljuice varje höst. Så många äpplen kan jag inte plocka nu men det är helt okej.

Det blev även en kaka bakad i söndags där äpplena kunde ingå. När jag hade hemkunskap i skolan (för mycket länge sedan alltså :)) bakade vi en sconeskaka som jag föll för direkt. Receptet har hängt med under alla år och sedan jag kom till USA har det blivit ett antal sconeskakor bakade. Mmmmm.

10 comments:

em said...

Har man bara ett äpple gäller det att vara träffsäker.
M

Pettas said...

Har du ingen sopborste med långt skaft? Om du har så lägg en tygpåse i skaftänden och håll i borsten, så kanske du kan plocka ner några äppel till:D.
Äpplena ser mycket goda ut. Nästan som Ingrid Marie.

Kram!

Lotta said...

Så gott! Blir sugen på äpplen nu jag med...kanske jag gör lite äppelkompott ikväll med kardemumma och lavendel.

Bra att du tar hand om frukten!

Kramar

Anne-Marie said...

Margaretha: Det stämmer det! Fast har man ett äpple om dagen kanske chanserna blir litet större. :)

Anne-Marie said...

Karin: Har ingen riktigt lång sopborste tyvärr. Nej, det blir att hålla sig på de "lägre nivåerna". Tyvärr har flera äpplen haft väldigt mycket maskätet så man får skära bort stora delar. De är fina att titta på och smakar gott. Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Vilken intressant kombination - lavendel och kardemumma. Har aldrig ens smakat på den typen av kryddor tillsammans. Jag håller mig till sconeskakan. :) Nu när det blivit så kallt på nätterna vet jag inte hur äpplena har blivit. Har inte provat dem på några dagar. Kramar!

Liza said...

Harligt med hostapplen :) saknar de i gamla tradgarden i Sverige.

Har du lust att avsloja receptet? Min amerikanska sambo ar galen i alla sorters scones.

Desiree said...

Äpplen är riktigt gott. Jag har också alltid äpplen hemma och äter minst ett dagligen. Det är ju perfekt att du kan få ta av äpplena på trädet. De ser jättegoda ut. Äppelpaj och äppelkaka är ju så gott! Det brukar bli saftigt och aldrig torrt.
Du får fortsätta njut av din äppelkaka under helgen.
Kram!

Anne-Marie said...

Liza: Skickar gärna receptet till dig via mail. Blir litet långt att skriva här i kommentarsfältet. Skriv gärna till min mail: attboiusa@yahoo.com. Höstäpplen är härliga.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag vet att du har haft bilder på din blogg på svenska och amerikanska äpplen och hur stora de amerikanska oftast är jämfört med de svenska. De här äpplena är faktiskt mer i storlek med de svenska varianterna som man ofta har i trädgårdar. Jag brukar frysa in kakan och ta litet då och då. Då är den lika god och färsk som när den bakades. Kram!