Tuesday, September 13, 2011

Uppseendeväckande nyhet

Ett land utan postväsende? Har aldrig hört talas om det men nu talas det om att USPS (United States Postal Service) kanske får slå igen sina dörrar nästa år.

Troligen kommer det inte att ske och kanske det är litet skrämselpropaganda som har till syfte att få folk att "hicka till" men nog låter det uppseendeväckande. Jag vet inte ens hur det praktiskt skulle fungera att inte ha postservice i ett land.

I och med allt som görs via internet idag har mängden post drastiskt minskat här i USA men fortfarande sänds mycket via USPS.

Under 2011 har tusentals små postkontor stängt och man talar om att inte ha lördagsutdelning av post. Jag minns när det fanns lördagsutdelning i Sverige.

Igår kväll visade ett av nyhetsprogrammen ett inslag om ett litet postkontor som fått stänga. Det som i stället kom till orten var ett så kallat Village Post Office. Det påminner om det vi har i Sverige där man kan uträtta postärenden i en affär.

Ännu så länge har vi vanliga postkontor i Weed och Mt Shasta och andra mindre städer men vem vet hur länge till.

22 comments:

em said...

I Sverige finns ju inte mycket kvar av posten. Det är nog ett globalt problem, att det inte skrivs brev.
Men vore det inte så in i hoppsan dyrt, skulle man säkert skicka både mer paket och brev. Fast förmodligen inte så mycket att posten skulle kunna betala hutlösalöner och fallskärmar åt sina direktörer.
Jag saknar att inte kunna skicka nonsensgåvor till mina vänner längre - nu för tiden överstiger ju portot värdet av innehållet flera gånger om.
Fast annars märker vi här på landet inte så mycket av alla indragningar när det gäller postkontor.
Margaretha

Pettas said...

Hos oss så upplever vi att posten har blivit en marknad där man säljer produkter mera än ägnar sig åt frimärken. Antagligen skulle jag få på huvudet om postdirektören läste den här kommentaren, men så är det.
Och precis som em skriver så börjar det kosta för mycket...
Men knappast blir USA utan postverk. Det skulle väl inte likna någonting alls, hur skulle de kunna sända paket. Det går ju i alla fall inte ännu att göra via Internet. Men det kanske är på gång:). Who knows?

Karinkram

Saltistjejen said...

Då blir det som i Sverige då med andra ord. Servicen olika och mer beroende på VAR man bor skulle jag tro. Kan bli bra kan bli sämre.

Lollo said...

Oj, det har jag svårt att tro! Varje gång jag var på USPS, och då var det ändå i en förort till Richmond, VA... Ok jag var inte där så ofta, men på varierande tider och inte alltid innan högtid eller liknande. Det var alltid så herrans lång kö! Hur kan det slå igen när det alltid är kö? Då kan det väl inte gå så dåligt?

Helena said...

Blev så glad när jag hittade din blogg! Min största önskan är att få bo och leva i USA. Har bott i Sverige i hela mitt liv, 50 år och arbetar som läkare. Hopplöst att försöka omvandla detta till en amerikansk licens, har redan gett upp på det området. Men jag skulle gärna vilja träda en man och eftersom jag vill bo i USA, så varför inte en amerikansk man. Min dotter pluggar just nu i Santa Monica på college. Jag var i Kalifornien och kom hem till Sverige för fyra veckor sedan och längtan tillbaka är så oerhört stor. Vet du några amerikanska dating sidor man kanske kunde vända sig till. Båda hitta en livskamrat och flytta till sitt drömland. Hälsningar Helena

olgakatt said...

Efter litet strul i början med fel butik som fick postservicen i vår by blev det sen jättebra med posten i en kiosk (som man går in i) och som har öppet även lördagar och söndagar! Och har jättetrevliga serviceinriktade innehavare.
Vad som irriterar mig är att vissa företag skickar paket med en firma som levererar till ett helt annat ställe många kilometer härifrån.

Lotta said...

Ja, tufft för "gamla posten" att fungera i det nya distributionssamhälllet med andra konkurrerande alternativ.

Jag tycker de kan börja med att inte ge ut post på lördagar som en besparingsåtgärd.

De postkontor vi har här är trevliga och ger fin service.

Kram!

Lotta said...

Lyssnar just nu på NPR och postens vara eller icke vara är det stora samtalsämnet ikväll.

Volymen har gått ner 20% de senaste åren men fortfarande är 170 billioner paket och brev i rörelse. Postens framtid 10-20 år framtid speluleras det om just nu.

Ja, ett litet tillägg så här på kvällskvisten

Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Grejen verkar vara att USPS inte alls har så ont om pengar som framställs i massmedia. Min vän Cs make är brevbärare och han förklarade för mig alldeles nyligen att det har avsatts enorma belopp under de senaste åren till pensioner eller försäkringar inom USPS. Dessa belopp ligger där och får inte röras. De beloppen skulle kunna täppa till underskottet. Det är fortfarande billigare att skicka brev i USA än vad det är i Sverige men jag tycker det tar för lång tid att skicka brev. Mellan Portland och Weed (vilket är ungefär 60 svenska mil) kan ta uppemot 4-5 dagar. Det är alldeles för segt tycker jag.

Anne-Marie said...

Karin: Det har blivit mycket mera grejer även här i USA under senare år. De har väl försökt dra till sig nya kunder. Men som jag skrev till Margaretha - jag tycker det är för långsamt att skicka brev. Det skall inte behöva ta 5 dagar för ett brev att färdas 60 mil. Och jag litar inte heller på att all post kommer fram. Har haft för många brev som inte kommit fram. Jag tror inte heller att postverket kommer att upphöra. Här skickas t ex Social Security checks, dvs pensioner från den statliga myndigheten Social Security, via posten. Hur skulle de nå sina mottagare? Och det är många, många miljoner mottagare. Anne-Marie-kram

Anne-Marie said...

Saltis: Ja, det verkar som om det liknar Sverige mer och mer. En person i nyhetsinslaget igår sade att han tyckte det var bättre eftersom affären hade längre öppettider än postkontoret. Den som lever får se. :) Kram!

Anne-Marie said...

Lollo: Det har nog inget att göra med hur långa köer det är och hur ekonomin är. Se mitt svar till Margaretha. Det har avsatts så mycket pengar att dessa belopp troligen är en orsak till underskottet.

Anne-Marie said...

Helena: Välkommen hit! Kan du skicka mig din mailadress så att jag kan svara privat till dig? Blir litet långt att skriva här på bloggen. Ser på din blogg att du redan är i Kalifornien. ;) I alla fall i tankarna.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Härligt att ni har en bra postservice. Jag gillar att det finns postkontor här i USA eftersom de ju har "allt". Det där med paketen låter litet som din "tågupplevelse". Samordning som saknas.

Anne-Marie said...

Lotta: Roligt med 2 Lotta-kommentarar. :) Vi har också väldigt bra postkontor här med trevliga och serviceinriktade personer som jobbar där. Nej, det kan inte vara lätt när ett område förädras så mycket som posten förändrats de senaste åren. Jag skickar hellre email än brev eftersom (som jag skrivit till andra här) breven tar så lång tid. VI får se vad som händer. Kramar!

Anonymous said...

Hej. PS. Älskar din blogg. Funderar att bo i USA någon gång med. Fast troligen bara i ett år lr så. :)

Desiree said...

Jag kan tänka mig att posten är utrotningshotad. Kanske smart att dra in på lördagsutdelning men inte att gå hela vägen med att stänga all postkontor på en gång. Låter lite väl drastiskt. Tycker det är synd för det slår hårt mot många små samhällen och nu när arbetslösheten redan är på höga nivååer så blir det ju inte bättre om tusentals till blir utan jobb som idag jobbbar på posten. Men jag anar att posten i USA är på god väg att bli som i Sverige.
Kramar

Annika said...

Som i Sverige då, alltså. Samma system, gissar jag.
Numera kan man ju sköta en massa postärenden online, man kan tom skicka saker hemifrån.
Posten här i Reston tycker jag ofta är välbesökt, men det förvånar mig inte att besöksantalet dalat, som överallt i västvärlden på postkontoren. Vi får se hur det blir, och hur det kommer att lösas isåfall.
Tycker posten här har sådan utmärkt service med både lördagsutdelning och utkörning av paket till dörren.
Kramar

Anonymous said...

Vore väl dumt om USPS försvann. Hur ska vi då få hem de där små bildelarna som köpts på E-bay i "mellanperioden" mellan våra resor ;-) (Får väl bli med UPS då, haha) Hämtade ett paket från USA på postkontoret i Icabutiken senast igår.
Ang svenska posten så blev det faktiskt bättre vad gäller öppettider när inlämning/uthämtning kan ske i tex ICAbutiken. Men vissa paket måste jag ff hämta på postkontoret (vet ej varför det är olika) och deras öppettiderna är inte generösa. Ett par timmar på morgonen å ett par på em =(
/CC

Anne-Marie said...

Anonym: Tack!:) Om du bara skall bo här under ett år får du försöka få något tillfälligt visum.

Desiree: Jag vet inte hur många som jobbar inom posten i USA men kan tänka mig att det är ett stort antal. Precis som du säger vore det ju inte alls bra om ännu fler blir arbetslösa med tanke på den redan höga arbetslösheten i USA. Lördagsutdelningen skulle ju egentligen inte behövas. Det går bra med post fem dagar i veckan. Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Sverige verkar ligga litet före när det gäller "nedmonteringen" av vanliga postkontor. Det jag tycker om här i USA är att postkontoren har allting man behöver när det gäller postrelaterade saker, även på mindre orter som Weed och Mt Shasta. Finns det postkontor i en affär har de ju säkert inte hela utbudet. Posten har bra service i USA och det är bara att hoppas att de kan rädda så stor del som möjligt. Kramar!

Anne-Marie said...

CC: Finns det alltså fortfarande postkontor i Sverige? Jag trodde att de i stort sett försvunnit. Jättebra att ICA i alla fall har generösa öppettider. UPS är bra men man skickar ju inte gärna brev med UPS. Ja du, vi får se vad som händer.