Saturday, September 10, 2011

Mt Shasta i brandrök

Ett omisskännligt dis har svept in över Mt Shasta. När jag sitter framför mitt öppna fönster känner jag doften av brandrök.

Efter många veckor med en ihållande hetta och inte en droppe regn är det så torrt att vad som helst kan antända skogarna kring Mt Shasta. Den senaste dagarna har åskoväder, utan regn, kommit in över norra Kalifornien och många bränder har startats av blixtnedslag.

Två skogsbränder finns i närheten - en i södra Oregon och en i ett område väster om Mt Shasta. Den här sommaren har vi hittills varit skonade från stora skogsbränder. Ett par somrar har det varit så mycket rök i luften att berget Mt Shasta inte ens synts.

Den gångna veckan har flera stora skogsbränder även härjat i Texas. Det har inte varit så torrt där sedan 1895. Mer än 1000 hus har förstörts i ca 170 olika bränder. Så illa är det inte i Mt Shasta-området men det är mycket torrt.

På många håll i Kalifornien, och även i andra stater, syns så kallade "fire danger signs" som ibland även har en björn. Smokey Bear är en symbol för US Forest Service och han har funnits sedan 1940-talet. Hans uppgift har varit, och är, att lära människor om hur man beter sig i skogen och farorna med skogsbränder.

Det syns inte till något regn i prognoserna för de närmaste veckorna.

Bilden från Smokeyzone.com

13 comments:

Pettas said...

Så ojämnt det är med väderleken på olika ställen bara i USA. I och för sig förståeligt med tanke på att det handlar om en stor kontinent, men extremt är det ändå. På sina håll stora översvämningar och mängder med regn och så denna torka som du lever mitt i med den stora risken för skogsbrand och riskerna som den medför. Hoppas att det inte blir värre än så här utan att ni också får det nödvändiga regnet snart, trots utsagor om annat.

Ha det gott!
Kramar!

Desiree said...

Läskigt med wild fires.Kollade just in din länk som du lagt in om Texas. Usch så många som drabbas av detta. Jobbigt på många sätt även för er som bor vid Mt Shasta. Hoppas att det kommer lite regn och blir lite svalare snart. Det är märkligt hur det alltid nästan är för lite eller för mycket i naturen. Läste just hos Annika om hur mycket regn det fått och sett hennes otroliga bilder av de forsande vattenmassorna och hos dig och denna delen av landet är det istället kruttorrt och problem med wild fires. Vi såg sådana skyltar då vi körde genom Texas med Smokey the Bear.

Kram!

olgakatt said...

Skrämmande för mänskligheten och de vilda djuren med dessa enorma skogsbränder som ju drabbar vissa områden ideligen. Samtidigt är det fascinerande med vissa träd och växter vars frön inte gror förrän det varit just brand!

Lotta said...

Ja, håller helt med Karin, Desiree - vädret i detta stora land är verkligen ojämnt och extremt. Vissa har erfarit översvämningar med enorma konsekvenser, i andra delar saknas regnet.

Jag hoppas också att det inte blir värre!

Kramar

Saltistjejen said...

Hoppas att skogsbränderna inte blir stora och okontrollerade. Det är väldigt läskigt med just skogsbränder tycker jag. Tänk att ni haft så torrt och hett medan vi här i öst haft så blött och istället orkaner och stormar med översvämningar på många ställen som följd!
Hoppas verkligen nu att ni kanske kan få lite regn för att den torra marken inte ska "bjuda in" till fler eller värre bränder.
Kramar!

Silvia said...

Fin blogg

Fröken fräken said...

Japp smokey Bear sa att det är High risk över hela Oregon också sä det är väldigt torrt. Där vi kampade förra helgen kunde man känna röklukt, det brann tydligen på flera ställen runt om oss.
Det är hemskt att så många har förlorat sina hus i Texas.

Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: USA har ett mycket extremt väder och stora skillnader mellan olika delar av landet. I år har det varit det mest extrema väderåret någonsin enligt experterna. Och det dyraste pga alla förstörda hus och områden som uppstått pga det extrema vädret. I kväll var berget inte fullt så disigt och mörka moln tornade upp sig men det kom bara några få regnstänk. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Östra USA har väl i stort sett dränkts de senaste veckorna - först orkanen Irene och senare den tropiska stormen Lee. Jag har tittat litet på TWC och sett vattenmassorna som forsat fram i villasamhällen. Som jag skrev till Karin lär 2011 vara det dyraste "väderåret" någonsin pga allt extremt väder. Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det är fascinerande med växter som behöver bränder för att fortleva. Som tur är verkar det sällsynt att vi får bränder i själva Mt Shasta-området. Vi får in brandröken och det kan räcka om det är riktigt illa. För några år sedan var röken så tät att man knappt kunde vara utomhus.

Anne-Marie said...

Lotta: Jag fattade inte innan jag flyttade hit hur extremt vädret är jämfört med vädret i Sverige. Nu verkar väl vädret även i Sverige ha blivit mer extremt på senare år men fortfarande har det amerikanska vädret litet mer "tyngd" med orkaner, tornados, isstormar och torka med stora skogsbränder.
Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: Som jag skrev till Karin kunde man se berget litet tydligare idag. Jag har heller inte känt brandröken som jag gjorde igår kväll. Det kom några få regnstänk i kväll men det skulle troligen behöva regna i flera dagar för att blöta marken. Ja, ni har verkligen haft det blött och orkansäsongen har ju inte avslutats heller ännu. Kram!

Anne-Marie said...

Silvia: Välkommen hit! Tack! :)

Fröken Fräken: Jag såg på en karta som US Forest Service har att det är flera större bränder som brinner i Oregon just nu. Här i norra Kalifornien verkar vi ha varit förskonade hittills men så fort det kommer åskoväder med inget eller bara litet regn verkar blixtnedslagen starta bränder när det är så torrt som det nu är. Kram!