Wednesday, September 7, 2011

Hemsida om amerikansk immigration

Att immigrera till ett land är en stor och omvälvande process. Nu så här i efterhand undrar jag hur jag egentligen tog mig igenom allt och att jag faktiskt nu är amerikansk medborgare.

Mitt första år, när jag åkte fram och tillbaka som turist några gånger, var en märklig tid eftersom jag egentligen inte hade några rättigheter alls. Jag kunde inte ta ett amerikanskt körkort, inte öppna bankkonto, inte skaffa ett Social Security Number osv, osv. Jag var i stort sett en "ingen-person". Från att ha haft alla rättigheter som svensk medborgare i Sverige var det en enorm omställning.

Så fort man har ett amerikanskt visum av något slag brukar man få litet mer öppningar. När jag var elev (och hade ett F-1 visum) kunde jag få mitt amerikanska körkort, öppna ett bankkonto och ansöka om ett Social Security Number. Med de tre sakerna öppnade sig USA på ett helt annat sätt. Fortfarande var det dock begränsat med F-1 visumet eftersom jag inte kunde arbeta utanför skolan. Under fyra år kunde jag bara arbeta inom skolan och det var inte riktigt tillräckligt ekonomiskt.

Med mitt gröna kort blev jag i stort sett likställd med en amerikansk medborgare, förutom inom några få områden, som att kunna rösta. Nu kan jag göra allt, förutom att bli USAs president. Tror nog att jag gärna avstår från att anta den utmaningen. :)

Under mina år då jag hade att göra med USAs immigrationsverk (USCIS) lärde jag mig mycket - det är förresten väldigt skönt att inte behöva ha med USCIS att göra framöver. Bland annat lärde jag mig mycket via en fantastiskt bra hemsida - Visajourney.com. Den har forum där man - efter att ha registrerat sig, vilket är gratis - kan ställa frågor och få svar från andra som är i samma sits som en själv. Och det finns även personer där som definitivt kan mycket - de är inte immigrationsadvokater, men de har lärt sig mycket "under resans gång".

Alla som befinner sig i någon del av USAs immigrationssystem (även de som ansöker om att bli amerikanska medborgare) kan ha nytta av den här hemsidan. Jag rekommenderar den helhjärtat. Om man använder sig av den tillsammans med t ex den bok jag har länk till här på bloggen (att gifta sig med en amerikan) har man kommit en lång bit på vägen att ta sig igenom den snåriga, amerikanska immigrations"djungeln".

Bilden från https://wiki.familysearch.org/en/United_States_Emigration_and_Immigration

19 comments:

Charlie sa ... said...

Det är så bra att du delar med dig av länkar och information som du lärt dig och fångat upp på vägen. Du får säkert många frågor om hur man kan bo och arbeta i USA.

Helt klart har processen försvårats efter 11 september. Det krävs tålamod, planering och mycket pappersarbete.

Bra tips som alltid!

Kramar

Äventyret framtiden said...

Förstår innerligen att du avstår presidentskapet:).
Intressant som vanligt! Tack!

Kramar!

em said...

När jag läser det här, och din mening: "Jag var i stort sett ingen person", slår det mig att så har kvinnor haft det i alla tider innan de fick några rättigheter. Och i en del länder är det nog fortfarande så. Kvinnor som Jane Addams, Susan B. Anthony och många fler visste hur det kändes. Ändå träffar man på kvinnor i flera länder som är nöjda med att vara ett dekorativt bihang till maken. Ofattbart!
Margaretha
som snabbt
spårade ur,
och lämnade
ämnet

Desiree said...

Ha ha jag avstår gärna från att bli USAs president faktiskt jag med. Jag skulle verkligen inte vilja byta med Barack Obama.
Kram!

Annika said...

Nej, presidentskapet avundas jag INTE!!
Men, en mkt bra sida är det du tipsar om. Det är en djungel verkligen, immigration, och den är inte lättnavigerad.
Det är nog många som får tips genom denna sida.
Kramar!!

Madeleine said...

Tack för mycket bra information. Du tipsade mig om boken från NOLO och den är välanvänd :)

Anne-Marie said...

Lotta: Det kommer en hel del mail från svenskar som tröttnat på Sverige. Tyvärr får jag ju meddela de flesta att det är svårt att lagligt immigrera till USA. Det har blivit hårdare för vissa visum tror jag efter 11 september. Vet inte om det även hårdnat för grönt kort. Kul att du gillar mina små tips. :) Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Du lär dig mycket om immigration till USA. :) Att vara president i USA är inget avundsvärt jobb. Kramar!

Anne-Marie said...

Margaretha: Helt okej att lämna ämnet och spåra ur. :) Stämmer verkligen att kvinnor i många länder varit och fortfarande är "icke-personer" och dekorativa bihang. Som tur är brukar det ju inte vara standard i Sverige.

Anne-Marie said...

Desiree: Nej du, hans jobb avstår jag gärna från. Han har en enorm motvind i USA just nu. Kanske inte så konstigt med tanke på hur ekonomiskt svårt många har det i USA. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag hoppas att jag kan dela med mig av sådant jag snappat upp och lärt mig under årens lopp. Många svenskar verkar tro att det bara är att komma hit. Ja, det har vi ju skrivit om tidigare. Kramar!

Anne-Marie said...

Madeleine: Varsågod! Och vad roligt att NOLO boken är välanvänd. :) Visst är den bra!

Liza said...

Tog en titt pa US govs hemsida och pa olika satt att fa tag i ett Green card. Har hittills trott att man behovt ha motsvarande en Bachelor degree och mer eller mindre 'special' arbete men laser nu:

"Also, ordinary professionals (without graduate degrees) and skilled or unskilled workers (factory workers, plumbers, domestic workers, carpenters, and the like) may apply for labor certification and a green card on the basis of a job offer. This category is known as “employment-based third preference.”

Liza said...

I grunden ar jag utbildad frisor med ett sadant diplom. Det borde val falla under den kategorin?

Anne-Marie said...

Liza: Man måste alltid titta litet mer i detalj på sådana här saker. Denna typen visum (Employment-based third preference) är mycket svårt att få eftersom det måste bevisas att det inte finns likvärdig arbetskraft i USA. Frisörer finns det massor av i USA och troligen skulle du ha mycket svårt att få detta visum. Här är ett par hemsidor som talar om den mycket långa tiden som ett sådant visum kan ta att få. Den ena hemsidan är från en advokatbyrå och de talar om 9 års väntetid för "unskilled workers"! Skulle du hamna i kategorin "skilled" talar de om 7 års väntetid.
http://www.immihelp.com/greencard/employmentbasedimmigration/eb-3-skilled-professional-workers.html#other
http://www.jangattorney.com/services/eb3/other-workers/
http://www.jangattorney.com/services/eb3/skilled-workers/

Liza said...

Usch, vilken vantetid! Det ar inte klokt.

Tur att man planerar forlovning :)

Anonymous said...

Hej, jag sitter här i Florida med mitt Amerikanska Pass och mitt Svenska Pass. Jag har inte rest utanför USA efter att jag har fått mitt Amerikanska medborgarskap och nu är jag lite förvirrad. Jag ska snart åka till Sverige ett längre tid och jag vet inte vilket pass som jag ska resa på? Om jag lämnar USA och reser in till Sverige på mitt svenska pass så kanske det blir problem när jag kommer tillbaka till USA senare eftersom det inte finns bevis på utresa?

Är det någon som vet??

En annan svensk/amerikansk familj som jag känner brukar visa båda passen när de kommer till Sverige.

Tack, Petra

Anne-Marie said...

Petra: När du reser ut från USA skall du visa ditt amerikanska pass och när du reser in till Sverige ditt svenska pass. Det gjorde jag i maj tidigare i år och det gick hur bra som helst. När jag reste ut från Sverige fick jag faktiskt också visa mitt amerikanska pass (tror att jag visade båda) och när jag reste in till USA hade jag mitt amerikanska pass. Du kan absolut inte resa ut från USA med ditt svenska pass, Gör du det kommer de nog inte ens acceptera det eftersom du inte har varken visum eller grönt kort. Sverige säger att man skall visa sitt svenska pass när man reser in till Sverige även om man har dubbelt medborgarskap.

Anonymous said...

Tack for tipset. Det ska jag prova. Petra