Sunday, August 28, 2011

Oskyldigt dömd

Igår kväll gick ytterligare en bra film på TV - "Conviction". Precis som "Unstoppable" som jag såg förra helgen kom den här filmen också ut under 2010 och är även den baserad på en verklig händelse.

Hilary Swank spelar en av huvudrollerna. Hon är en ensamstående mamma som arbetar sig igenom en "law school" utbildning. Utbildningen drar ut på tiden men till slut får hon sin examen och kan bli sin brors advokat. Han har suttit i fängelse under många år, oskyldigt dömd för ett mord som han inte begått.

Filmen visar syskonens otroligt starka band de hade redan som barn. Hilary ger aldrig upp utan kämpar envist på. DNA-tester fanns inte när brodern (Sam Rockwell) dömdes och det är de testerna som ger Hilary hopp om att hennes bror till slut skall kunna frikännas.

Skall inte avslöja slutet här utan bara säga att det var en stark film med bra skådespelare. Minnie Driver var också en av filmens stöttepelare.

Under sommaren har det pågått en stor rättegång här i Siskiyou County. Ett par personer inom skolan har varit med i juryn och en av mina vänner blev inkallad men behövde inte stanna kvar i juryn.
En 25-årig man har anklagats för mordförsök, kidnappning, sexuellt umgänge (på flera sätt) med en 3-årig flicka. I måndags fann juryn honom skyldig till anklagelserna och han kan komma att dömas till 91 år i fängelse.

Ännu har jag inte fått någon kallelse att vara med i en jury - en av skyldigheterna man har som en amerikansk medborgare. Det kan gärna vänta med en sådan kallelse.

10 comments:

Pettas said...

Jag förstår att den kallelsen gärna kan komma på villovägar eller låta bli att komma över huvudtaget. Det kan inte vara lätt att vara en i en jury som skall döma någon till fängelse eller inte. Roligt kan man nog ha det.

Ha det roligt idag!
Kramar!

Desiree said...

Jättebra med filmtips. Jag tycker den låter riktigt bra. själv gillar jag filmer som är delvis baserade på verkligheten. Ja sitta med i jury kan jag gärna stå över. Blir nog inte kallad nu då jag för tillfället inte bor där men även om vi flyttar igen hoppas jag också att jag slipper. De flesta fall är nog inte direkt spännande heller som de flesta inkallade sitter med i.
Kram!

Annika said...

Vilket bra filmtips!
Låter som en riktigt bra film som jag ska lägga på listan.
Ja, att vara med i juryn är inte så kul. Den dagen du blir kallas, om du blir kallad, ska vi hoppas att det blir ett lätt fall, som fortkörning eller ngt sånt...
kram!!

Mrs Clapper said...

Jag kan förstå att du gärna vill skjuta på en sådan kallelse! Fy vad svårt oxh tufft att behöva genomgå.
Tack är filmtipset! Ska kolla in den!

Lotta said...

Mycket bra filmtips i min smak!

Ja, jag som ska till court igen för förtkörning hoppas slippa en jury utan att det blir jag och åklagaren och på din höjd en domare. Borde se filmen så jag kommer i stämning...

Kram!

Anne-Marie said...

Karin: En av de lärare som undervisar för oss, hennes man blev medborgare bara ca 3 månader före mig, och han fick sin första kallelse i förra veckan. De kanske är "på g" med nya medborgare. Även om man får en kallelse är det inte alls säkert att man blir utvald att sitta i juryn. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Filmen var riktigt fängslande och intressant. Håller helt med dig om att filmer som har verklighetsanknytning är litet extra spännande. Du blev alltså aldrig kallad när ni bodde här i USA. Man undrar vad de egentligen går efter när de väljer ut folk. Jag fick ett par kallelser medan jag var här på mitt studentvisum märkligt nog. Sedan dess har de varit tysta. Vi får se om det fortsätter så. Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Kan verkligen rekommendera filmen. Hilary Swank är en riktigt bra skådis tycker jag. Vi får se om/när det kommer någon kallelse. Att sitta med i en jury för den rättegängen jag nämnde i inlägget kan inte ha varit varken trevligt eller lätt. Kramar!

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Kul tycker jag när nya filmer visas på TV. Självklart visste jag om innan jag blev medborgare att det här "kom med på köpet" så att säga att bli kallad till jurytjänst, men man kan ju hoppas att det dröjer ett tag.

Anne-Marie said...

Lotta: Kul att kunna komma med litet filmtips. Just det, du hade en fortkörnings"incident" tidigare. Jag antar att man inte alltid har en jury. Eller? Verkar litet överdrivet att samla ihop en hel jury för ett fall typ ditt. Håller tummarna att allt går enkelt och bra. :) Kramar!