Sunday, August 14, 2011

Möte med pirater

Om kulturutbudet är smalt här i Mt Shasta-området är det desto större i Ashland i södra Oregon. Ashland är en stad med ca 20,000 människor där det pågår många kulturella evenemang. Där finns även en hel del fina affärer med ett helt annat utbud än vad vi har i mina trakter.

Det allra största kulturevenemanget i Ashland är "Oregon Shakespeare Festival". Dettta evenemang pågår mellan februari och oktober och har elva olika föreställningar varje år. Ungefär hälften av föreställningarna är baserade på Shakespeare.

I fredags var jag och C i Ashland och såg "The Pirates of Penzance" som är en Gilbert and Sullivan opera. Jag är ingen operafantast men det här var en humoristisk och fartfylld föreställning som också hade litet inslag av popmusik då och då.

Jag hade hört talas om denna festival och att folk kommer från alla delar av USA för att se föreställningar i världsklass. Eftersom de har så många föreställningar finns det flera olika teatrar. Den vi besökte var "The Elizabethan Stage" som är en utomhusteater. Det var svårt att ta bilder eftersom det var så mycket folk utanför teaterbyggnaderna och väl inne i teatern fick vi stränga tillsägelser att det var absolut förbjudet att ta bilder under föreställningen. Jag lyckades ta några bilder innan föreställningen satte igång.

Det var roligt att ha varit där och upplevt den enorma publiktillströmningen. Kan verkligen rekommenderas: Oregon Shakespeare Festivals hemsida: http://www.osfashland.org/


C var sugen på tuggummi innan föreställningen började. I presentaffären fanns det "Shakespearean Insult Gum". :) En förpackning om 6 små kartonger som var och en innehöll två tuggummin och en "insult". Tuggummit var ingen höjdare men vi kände oss i alla fall kulturella. ;)
12 comments:

Lotta said...

Vad trevligt! Vi brukade ha en Shakespeare Festival här i en stad nära oss, men sedan några år tillbaka är den nedlagd, tyvärr.

Vilken maffig scen! Hur lång tid tar det från Weed till Ashland?

Happy Monday

Kram!

Desiree said...

Jag har faktiskt också hört talas om denna festival. vad kul att ni gick och fick uppleva detta. Jag minns bara namnet på pjäsen ni såg från filmen Pretty Woman. Hur var själva pjäsen? Kul att du lyckades smyga till dig några foton innan föreställningen började.
Kram!

Pettas said...

Så härligt med olika festivalteman, återkommande. Det finns även några på vår ö som kommer varje år samma tidpunkt och som blir bara större och större ju längre tiden går. Alltid någonting att se framemot för den som är intresserad. Gillar tuggummiförpackningen:)

Karinkram!

em said...

Så roligt att komma ut på vift och vara kulturell för en dag!
Nu ska jag fortsätta att läsa om festivalen - det verkar som det finns massor av intressant läsning på deras hemsida.
Margaretha
vars kusin
är (var?) med
i sällskapet

Min plats i solen said...

Vad roligt med Shakespeare-festival och det där tuggummit gillade jag verkligen. Trist att det inte smakade gott dock men gillade idén med "insults" med i förpackningen. :) Hur var föreställningen? Bra hoppas jag. Och visst är det något visst med utomhusteater? Mer intimt på något vis är då man sitter inomhusi en mörk teater.

Ha en fin vecka Anne-Marie!

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: Det var verkligen trevligt att ha fått vara med om denna festival eftersom jag hört mycket om den. Den höll hög klass och jag tror att de har i stort sett utsålda föreställningar hela tiden. Det är litet drygt 10 mil mellan Weed och Ashland. Man får köra uppe i bergen så på vintern är det litet riskabelt med tanke på stängda vägpass osv men under den varma årstiden är det litet lättare. :) Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Omnämndes Pirates of Pencanze i filmen Pretty Woman? Intressant. Det minns jag inte trots att jag sett Pretty Woman många gånger. Pjäsen var riktigt bra. Jag förstod inte alls det som sjöngs - svårt ibland när folk sjunger opera. C hade också svårt att alltid hänga med så även en infödd amerikan kan ha svårt med den sortens engelska. Jag hade hoppats att ta fler foton men tänkte att det var bäst att vara försiktig. Man vill ju inte bli eskorterad från teatern. ;) Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Jag tror att de har olika föreställningar varje år. Det återkommande är att de har samma antal föreställningar varje år. Det är en stor produktion att hålla igång så många föreställningar. Tuggummit var som sagt ingen höjdare men förpackningen var desto roligare. :) Anne-Marie-kram - det är inte alls lika "slagfärdig" som när Karin skriver samma sak. :)

Anne-Marie said...

Margaretha: Så du har verkligen en koppling till den här festivalen. Roligt! Ashland har en helt annan kulturell anda än vad någon stad har här i Siskiyou County. Jag gillar Ashland men har förstått att det är dyrt att bo där. Å andra sidan har Oregon ingen "sales tax". Jag tror det fanns mycket intressant på deras hemsida. Läste inte alls allting men de har förstått vikten av en bra hemsida.

Anne-Marie said...

Lotta: Föreställningen var en höjdare. :) Och givetvis blev det en "standing ovation" efteråt. Jag gillar amrisarnas litet mer spontana reaktioner när de gillar något. I Sverige skall det mycket till om folk ställer sig upp efter en föreställning. Tuggummit var kul - synd att de inte lagt ner mer energi på själva kvaliteten. Men, men. Ha en fortsatt fin vecka du med. Kram!

Liza said...

I helgen ar det Pirate Festivalen i Portland :)

Josefina said...

Vi bodde i Cave Junction OR för några år sedan och tyckte om våra utflykter till Ashland--en underbar och vacker liten stad. Har glada minnen av att 'bada' i den fina lummiga parken.