Wednesday, August 17, 2011

Klibbigt

Häromdagen tvättade jag min bil och fick anledning att ta fram ett fantastiskt bra klibborttagningsmedel. Alla barrträd vi har här har en förmåga att droppa på bilar och på marken.
Det går inte att få bort det klibbiga som kommer från barrträden med vanligt vatten och rengöringsmedel utan man måste ha specialmedel.

Goo-gone (visst är det ett passande varumärke) var det första medlet jag provade för många år sedan men det är ett petroleumbaserat medel så det känns inte riktigt okej. För några år sedan hittade jag De-Solv-it (hur skulle man kunna uttrycka det lika bra och beskrivande på svenska?) och det har jag använt sedan dess. Kådan försvinner snabbt och sedan är det bara att tvätta som vanligt.

De-Solv-it används för alla möjliga klibbiga och kletiga situationer. Det är ett citrusbaserat lösningsmedel utan skadliga kemikalier och det bryts ner i naturen. Det lär vara mer effektivt än Goo-gone och så är det "Mom approved". Bara det! :)

Tydligen användes också De-Solv-it i uppröjningsarbetet efter den stora oljekatastrofen i Alaska 1989 i Prince William Sound. Man testade runt 300 olika produkter och De-Solv-it klarade sig bäst.
Jag kan bara hålla med om att det fungerar väldigt bra.11 comments:

Pettas said...

Nu blev jag så passligt påmind om att bilarna behöver tvättas och dammsugas. Jag tycker om dina inlägg, när du berättar om vad som finns att använda osv hos dig.


kram

Annika said...

Hej A-M!!
BACK IN THE US AGAIN!!
Tung jetlag!
Kul att vara tillbaka hos alla bloggvänner igen.
Goo-gone är superbra. Det använde vi ofta då jag arbetade som dekoratör på Lord and Taylor, perfekt att få bort gammalt intorkat lim med etc.
Toppenprodukt.
Kramar!!

sanna kaulitz said...

hej, fin blogg kolla gärna in min :p

Lotta said...

Perfekt! Du är fiffig och hittar bra grejer tycker jag!

Nu är bilen fin igen på ett smidigt sätt

Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Vad roligt att du tycker om litet amerikansk "varuinformation". :) Det är konstigt så smutsig min bil blir under sommaren men det beror på att det är så torrt och dammigt. Inget regn som sköljer bort dammet. Annat var det på Hawaii där det regnade varje dag i stort sett. Där behövde man aldrig tvätta bilen. Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Kul att du är på g igen! :) Goo-gone är jättebra men den här De-Solv-it verkar litet mera miljövänlig och det vill man ju gärna stödja. Helt otroligt hur lätt det är att ta bort klibb med de här produkterna. KRAM!

Anne-Marie said...

Sanna: Välkommen hit! Får ta och kolla din blogg också.

Lotta: Nu var det så att jag parkerade under ett lönnträd på skolans parkeringsplats häromdagen. Bilen var så skinande ren när jag kom dit och när jag skulle åka hem på kvällen var hela bilen full med någon slags avlagring från lönnen. Den behöver jag inte klibborttagningsmedel för men jag måste tvätta bilen igen. Pust! De här produkterna för klibb tycker jag är perfekta. Kramar!

Min plats i solen said...

Vad bra när man hittar bra hjälpmedel som underlättar ens arbete. :) Här har vi inte problem med klibbiga barrväxter men eftersom vi bor på landet känns det som om vår bil ständigt är smutsig av alla grusvägar. Och nog borde jag ta och tvätta och städa bilen när det slutar att regna. ;) Tack för påminnelsen! :)

Njut av din helg Anne-Marie!

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: De här produkterna är super. :) Grusvägar har en tendens att damma ner bilen något otroligt. Varsågod! :) Har ni mycket regn just nu? Här skiner solen från en klarblå himmel varje dag. Ha en fin helg Lotta! Kram!

Desiree said...

Vilken spännande produkt. Jag visste inte att det fanns sådant här men det är ju toppen. Man sprayar alltså detta både på bilar och om man får kåda på händer och kläder? Lite roligt med lilla symbolen med Mom Approved. Undrar om detta skulle funka lika bra på på lönn har jag för mig också är ett träd som släpper klibb men jag antar att det skulle göra det. Parkerar du din bil i garage eller har du den stående utomhus?
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Jaså du såg aldrig Goo-gone och De-Solve-it medan du bodde i USA. Båda är toppen - De-Solve-it troligen litet mera miljövänlig. Ja, du kan spraya på allt möjligt. Kanske inte mattor hur som helst eller kläder. Det står instruktioner hur man bör använda produkterna. Jag behöver aldrig ha de här litet mer kraftfulla produkterna för lönn"släpp" utan det är mest kåda. För det klibbiga från lönnarna brukar vatten och en viss sorts tvål räcka. Tyvärr kan jag aldrig ha min bil inomhus. Varken hemma eller på jobbet. Suck! Skulle gärna ha ett garage. Kram!