Monday, August 15, 2011

Brunbränt

Inte bara geologi hörde till favoritämnena när jag pluggade här i USA - geografi var också spännande att lära sig mer om.

Något jag inte riktigt hade tänkt på, innan jag kom till USA, var att största delen av USA faktiskt ligger rätt långt söderut (jag har inte inkluderat Alaska - självklart ligger den staten längre norrut). USAs (de 48 staterna) norra del ligger ungefär på samma breddgrad som mellersta Tyskland och södra USA befinner sig på samma breddgrad som norra Afrika. Det är lätt att glömma bort ibland eftersom vissa delar av USA kan få väldigt stränga vintrar.

Den lärare jag hade i geografi hade inte riktigt samma "skärpa" som min geologilärare men det var intressant ändå. Något jag lärde mig var att Mt Shasta-området har ett liknande klimat som Medelhavsområdet med långa varma och soliga somrar och vintrar med mycket nederbörd. Vi får mer snö än Medelhavsområdet eftersom vi ligger 1000 m över havet. Denna sommar har varit litet ovanlig med mer moln och regn tidigare i somras men de allra flesta dagar skiner solen från en klar himmel och det kan gå flera månader då det inte regnar alls här. Jag tycker det är litet tjatigt faktiskt med all sol och värme (vet inte om det är accepterat i Sverige att ha den åsikten ;)) men har man sol varje dag blir det nästan litet enahanda till slut.

Något jag alltid saknat här är grönskan jag var van vid från Stockholmsområdet. Jag tycker så otroligt mycket om den lummiga grönskan med grönt gräs och blommor. Det har vi bara under våren. Under sommaren här, som alltså är rätt lång, blir det brunbränt och väldigt torrt.
I fredags skulle jag träffa C i Yreka (innan vi åkte till Ashland) och jag tog de här blderna på vägen mellan Weed och Yreka. Kalifornien är torrt och varje år har vi stora stora så kallade "wild fires". Ännu har vi inte haft några bränder i mina trakter men vissa år har brandröken legat tung här och man har knappt kunnat ha fönstren öppna.

Den här fågeln stod i ett parti litet grönare gräs under ett träd.


13 comments:

Katarina said...

Roligt att få se dessa bilder från det lite kargare sidan av CA.

Själv är jag i valet och kvalet om jag ska boka mig en flygbiljett till CA i november,, mm.. tänker nog lite till.

Kram

Pettas said...

Det ser nästan ut som i Vilda Västernfilmerna där du bor och är:).
Är det inte en trana?

Kramar!

Desiree said...

Det landskapet känner jag väl igen från våra resor i USA. Vi fick ju också se wild fires nu sist då vi var i Texas. Det brann ju precis vid vägen så vi fick väldigt bra kort. När får ni snö? Brukar det vara i januari som det börjar komma snö? Jag tror att man här i Sverige inte har så mycket förståelse för hur man kan vara trött på sol för här är ju inte ens sommrarna så. Det är aldrig så mycket sol här så att man hinner bli trött på den. Jag märkte att jag älskade klimatet nere i södra Frankrike. De bredgraderna passar mig mycket bättre än dessa nordliga. Sverige ligger ju ungefär på samma bredgrader som Alaska och större delen av USA ligger ganska sydligt precis som du säger.
Kram!

Desiree said...

Det landskapet känner jag väl igen från våra resor i USA. Vi fick ju också se wild fires nu sist då vi var i Texas. Det brann ju precis vid vägen så vi fick väldigt bra kort. När får ni snö? Brukar det vara i januari som det börjar komma snö? Jag tror att man här i Sverige inte har så mycket förståelse för hur man kan vara trött på sol för här är ju inte ens sommrarna så. Det är aldrig så mycket sol här så att man hinner bli trött på den. Jag märkte att jag älskade klimatet nere i södra Frankrike. De bredgraderna passar mig mycket bättre än dessa nordliga. Sverige ligger ju ungefär på samma bredgrader som Alaska och större delen av USA ligger ganska sydligt precis som du säger.
Kram!

em said...

Även om många svenskar klagar över de kalla vintrarna, så brukar de flesta säga att de trots allt vill ha fyra årstider, de vill bara ha mildare vintrar. Utom en väninna som inte står ut med vårt klimat och har flyttat till tropikerna.

Även om jag tycker att det karga och brunbrända är vackert, så förstår jag att du längtar efter mer grönska. Se'n är det ju skillnad på grönska och grönska - jag kan sakna blandskogen om jag är i länder där det mest är lövskog.

Många amerikaner i de nordligaste staterna tror att de har lika strängt kliumat som vi har och blir jätteförvånade när de förstår hur djupt tjälen går i backen här - och hur sent den släpper jämfört med i deras trakter. Fast jag är mycket tacksam över att slippa isstormar!
Och vad 17 skulle vi tala om, om vi alltid hade sol!
undrar
Margaretha

olgakatt said...

Vädret är ett outtömligt samtalsämne!
Under mitt år i södra Kalifornien blev jag helt klar över att jag vill ha fyra årstider! Sen är jag nog rätt glad att jag bor i södra Sverige med lång odlingssäsong och en kort vintersäsong, som ju är ganska tråkig här. Men man kan inte få allt!
Det står i tidningen att denna sommar hittills varit väldigt regnig men jag tycker jag har haft bra väder. Trädgården vill ha ganska mycket regn!

Taina said...

Jag gillar verkligen vädret där vi bor eftersom vi har också relativt lång sommar men det är grönt och lummigt här i New England. Det ser onekligen "torrt" ut hos dig. Och jag tror också det är lite tabu att prata illa om sol och värme...hahahaha, men vi gör som vi vill!

Lotta said...

Jag skriver under på Tainas inlägg. Det är grönt och lummigt här som på många platser i Skandinavien och det mår jag bra av. Däremot tycker jag det du har omkring dig är faschinerande och exotiskt på sitt sätt. På längre sikt vet jag flera som bor i extremt varma klimat som skiljer sig från det man är van vid längtar efter det gröna och paus från värmen.

Lite av allt är idealet ;)

Kram!

Anne-Marie said...

Katarina: Det är kargt här. Troligen mycket beroende på att vi ligger så högt. Men nog är stora delar av Kalifornien litet torrt och brunbränt? Mitt inlägg idag (16/8) handlar just om att boka flygbiljetter. Kram!

Karin: Ja, kanske Vilda Västern är en bra beskrivning. :) The Wild, Wild West. Jag tror också att det är en trana. Kunde inte komma närmare och hade ingen kikare men nog ser det tran-likt ut. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Kan tänka mig att Texas också är mycket torrt. Dallas har ju haft en mycket lång värmebölja med över 100 grader Fahrenheit. Vi får snö vid litet olika tider på vintern. Kan komma så tidigt som i november/december men den mesta snön kommer nog i januari/februari. Nej, jag har nog en litet "udda" åsikt om sol och värme. Men har man det i många månader blir det ju ingen panik som jag minns att jag kände i Sverige. Södra Frankrike har ett fint klimat. Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Vi har också fyra distinkta årstider men våra somrar är längre. Vintrarna är ungefär lika långa som i Sverige, kanske litet kortare. Bor man på lägre höjd är det något helt annat med ett mera jämnt klimat året runt. Vi har massor med barrträd så jag saknar lövträd. De ger en så annorlunda känsla än barrträden. Jag vet faktiskt inte ens hur mycket tjäle vi har i mina trakter. Nej, vad skulle vi tala om om det alltid var vackert väder. :)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Skåne skiljer sig nog mycket från norra Sverige. Eftersom du är en trädgårds"fantast" förstår jag att du vill ha litet kortare vintrar och inte alltför torra somrar. Jag tycker regn är så uppfriskande - i måttliga mängder. Men har det varit sol och torrt i flera månader, som vi har, blir det väldigt dammigt överallt och det knastrar när man går i brunt gräs.

Anne-Marie said...

Taina: Jag har förstått att östkusten i USA är helt annorlunda med en natur som liknar mer den svenska naturen. Det lummiga är så vackert tycker jag. Jag har troligen blivit "svartlistad" genom att jag tycker det är för mycket sol. ;)

Lotta: Dina bloggbilder visar hur lummigt och fint ni har det. Det är så jag egentligen skulle vilja bo. Som du säger, man mår bra av det. Kanske beroende på att det är det vi vuxit upp med. Folk som bara bott i Kalifornien har kanske ingen längtan alls till det lummiga. Hawaii var lummigt men där var det så fuktigt och varmt att man inte riktigt kunde njuta av att vara utomhus. Lagom är bäst. :) Kram!