Tuesday, August 16, 2011

Billiga flygpriser?

Ett mycket träffsäkert framförande om flygbolagens totala djungel när det gäller flygpriser. :)Att hitta billiga flygpriser är som att "spela" på börsen. För några år sedan bokade jag min flygbiljett till Sverige genom någon av de resesajter som finns. På några få timmar hade biljettpriserna stigit $200!

När jag först kom till USA och reste fram och tillbaka mitt första år var skatten och andra avgifter runt $50 av biljettpriset. Nu ligger de på ungefär halva biljettpriset. Min biljett till Sverige i maj hade skatter och avgifter på runt $400. Att ta med sig baggage kostar pengar. Att äta mat på planet kostar pengar. Man får också nästan överallt checka in själv. Jag sade till kvinnan som hjälpte mig att checka in på Arlanda (vilket var tur eftersom jag inte visste vilket pass jag skulle använda - mitt svenska eller amerikanska) att nästa steg troligen är att vi passagerare får flyga planen på egen hand. ;) Hon log litet generat. Kanske det är dags att ta pilotlektioner.

När kommer "Booking airlines tickets for Dummies" ut? ;) Jag tror att den boken skulle ha en rykande åtgång.

11 comments:

Lotta said...

Japp, så är det. Det är stenhård kontroll av utbud och efterfrågan och det sitter flera team och reglerar priserna. Det kan som du skriver diffa på några timmar. Jobbigt!
Skatterna är hemska. Däremot tror jag inte du behöver ta flyglektioner ;)

Pettas said...

Klimatet har hårdnat rejält bara under de senaste åren. Konkurrensen som var rätt osund för ett tag sedan har redan satt sina spår i kostnader för passagerare. Tillsvidare har vi kunnat resa gott med TAP då vi flyger till Madeira. Ofta byter vi i Amsterdam till det portugisiska flygbolaget från något av de nordiska ländernas...och genast blir allting mera himmelskt. Trevlig, rar personal, måltider som ingår i biljettpriset osv...
Vi är inte lika serviceminded på naturligt sätt här i Norden....tyvärr. Och nu skall vi köpa biljetter för att få någorlunda bra pris när vi reser i slutet av januari. Något är galet.

Kramar!

Desiree said...

Ja det är sant att det blir dyare och dyrare och de höjer ju priserna med att ta betalt för fler och fler småsaker som tidigare ingick. Mycket måste man dessutom göra själv. Det lönar sig verkligen att kolla runt då det gäller priser för som du säger så kan det skifta mycket. Det är lätt att bli förvirrad.
Kram!

Stefan i Alfta said...

Jag har flugit till USA i september 5 år i rad nu och det svåraste är att pricka in när man har bästa pris, både i år och i fjol bokade jag för tidigt med KLM i början av juni för 6300:- för flyg till Chicago och hem från Phoenix, för att ett par veckor senare få mail att de har rea och samma biljett istället kostar en tusenlapp mindre. KLM har en bra hemsida att boka från då man kan välja en annan stad att flyga från USA än den man flög till och sparar därför en inrikes flygbiljett.
Jag undrar om inte vi har billigare biljetter än ni som åker åt andra hållet för jag kollade för mina släktingars räkning för några år sedan och det skilde flera tusen sek. Det är imponerande att inrikesflyg är så billigt i USA, även om man får betala $20 för väskan så kommer man undan med 700-1000 sek för 3-4 timmars flygning enkel väg.
Kul att följa din blogg som jag hittade förra året. Stefan i Alfta

Anne-Marie said...

Lotta: Du som väl har en bakgrund inom flygvärlden kan kanske det här på dina fem fingrar. Jag trodde inte mina ögon när priset steg med $200 på bara ett par timmar men jag antar att alla de billigare sätena hade sålts slut. Och man kan ju också fråga sig varför vissa säten är billigare än andra - det är ju i alla fall samma flygplan. Djungel är det. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Jag har aldrig flugit med ett portugisiskt flygbolag. Har nog aldrig flugit med något annat än nordeuropeiska och amerikanska flygbolag. Har hört många som gillar thailändska bolag eftersom servicen är så överlägsen många andra bolag. Jaha, ni skall åka i januari igen. Trevligt! Då blir det säkert fler Madeira-berättelser. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag brukar för det mesta boka mina Sverigeresor genom en resebyrå i San Francisco som faktiskt har en svensktalande person. De brukar ha bra priser. Det året jag bokade själv var de dyrare - kanske beroende på att jag var rätt sent ute. Numera finns det ju massor med resesajter på nätet och man får verkligen vara om sig och kring sig för att få det bästa priset. Kram!

Anne-Marie said...

Stefan: Roligt att du lämnade en kommentar. :) Jag tror också det kan vara så att det är billigare åt ena hållet än det andra. Det måste ha känts surt när du fick reda på att de reade biljetterna så snart efteråt. Det visste jag inte att KLM hade den tjänsten att flyga in till en flygplats och ut från en annan. Det är väldigt mycket att tänka på kring en flygresa nuförtiden tycker jag. Inte bara priser utan allt annat som har med vad man kan ta med sig och alla kontroller. Det var annorlunda 25 år sedan när folk om ut till gaten här i USA för att hämta upp den som kom med flyget.

Isa said...

ÅÅÅÅ visst är det jobbigt att behöva gör allt själv! Då jag flög från New Ark till SLC förra veckan var vi tvugna att checka in själv, fick vi in checkat bagaget tror du? Näeee... Tog närmare 40 minuter innan det var gjort efter det väntade ju evigheters väntan i security. Efter att det var klart var det bara att springa iväg till gaten för de hade redan börjat boarda!

Vi var dessutom 3 timmar på förhand, men man fick inte checka in bagaget förren 2 timmar innan planet åker. :/

Isa said...

Suck! Jag glömde ju att skriva att det är sjukt att priset höjts så mycket då det bara blir krångligare och krångligare att få något gjort på flygplatsen som att checka in.

Dessutom är det rätt snålt att betala flera 1000 och inte få en läsk på planet. Istället får man köpa en som det självklart är överpris på!

Anne-Marie said...

Isa: Välkommen hit! Jag kan bara skriva under på precis allt du skrev. Jag kunde faktiskt checka in tidigare än två timmar på Arlanda när jag åkte därifrån i början på juni. Visst är det jobbigt med alla kontroller och värre kommer det troligen att bli. Här i USA planerar man att införa ännu mer strålande maskiner på flygplatserna. Tur i alla fall att man får mat och dryck fortfarande över Atlanten.