Saturday, June 18, 2011

Vad är verkligt?

Ibland är det kul att se en bra science fiction film. En av mina absoluta favoriter är "The Matrix". Den har jag sett flera gånger och tycker den är lika bra varje gång. Skulle du ta det blå eller röda pillret? :)

Ikväll gick en science fiction film på TV som jag hade sett trailers för, för några månder sedan, och som jag hade velat se. Filmen heter "Inception" med bland annat Leonardo DiCaprio. Han har specialiserat sig på att stjäla tankar och hemligheter från det undermedvetna när personer sover och drömmer. Intressant.

När man ser sådana här filmer får man lägga det logiska tänkandet åt sidan och se möjligheterna. Inception var en film som helt klart utmanade det logiska tänkandet. Att befinna sig i drömvärldar som befinner sig i drömvärldar osv.

För det mesta lever vi våra liv i gamla hjulspår och tycker att det gamla och invanda kanske är det enda verkliga och sanna. Jag tror det finns massor med saker som kanske är möjliga men som inte går att riktigt logiskt förstå.

En bra bok som också får det logiska tänkandet att få litet hicka ;) är Richard Bachs "One" där han ser sig själv leva flera liv samtidigt. Den mest kända boken av Bach är "Måsen" (eller Jonathan Livingston Seagull).

Det skadar inte att "tänja" på sitt tänkande litet då och då. Det var inte alltför länge sedan som folk trodde att Jorden var platt!

Se gärna filmen Inception och gå under ytan i drömvärlden. Hoppas att YouTube-klippet går att se även utanför USA.

6 comments:

Pettas said...

Jag har sett delar av filmen tidigare, bara delar men det är precis som du säger att man måste ställa all logik åt sidan och bara följa med utan att tänka...
Skrattade till litet grann när jag tänkte på om någon skulle stjäla mina drömmar. Jag drömmer så mycket och så galet många gånger så det kunde bli rena revolutionen bara av dem, haha...
Trevligt inlägg.
Kramar!

Saltistjejen said...

Å jag tycket väldigt mycket om filmen! Men så gillar jag verkligen sådana typer av filmer. Om de är välgjorda. Och jag tycker väldigt mycket om regissören till just Inception. Samma som ju gjorde de senaste Batmanfilmerna! :-)
Kram!

Cari said...

Riktigt bra film. Och oj så man får fundera på slutet hur det går. Är han vaken?

Desiree said...

Jag har också sett både Matrix och Inception och tyckte båda var riktigt bra. Gillar det där när man får en törn och twist på det logiska tänkandet och verkligheten. Boken har jag inte läst som du tog upp men jag tror att jag skulle gilla den så den ska jag kolla upp på nätet. Perfekt att ha en bra bok nu under sommaren :-)
KRam!

Anne-Marie said...

Karin: Kul att du gillade inlägget. :) Filmen "tänjer" verkligen ens logiska tänkande men på ett underhållande sätt. Ofta är ju drömmar väldigt "orediga" och konstiga egentligen. Kramar!

Saltis: Så du är också en sci-fi "fan". :) Har faktiskt inte sett Batmanfilmerna så kan inte uttala mig om dem. Jag hade trott att jag skulle gilla Inception och den gjorde mig inte besviken. Kramar!

Anne-Marie said...

Cari: Ja, man kan verkligen undra vad som egentligen var sanning och dröm på slutet. Sådana här filmer är kul tycker jag eftersom de får en att fundera.

Desiree: Kul att du också uppskattar sci-fi. The Matrix har något väldigt speciellt tycker jag som verkligen tilltalar mig. Har du läst Måsen av Richard Bach? Den är litet "lättare" än "One". Men jag gillade "One" också. Bach har skrivit flera riktigt bra böcker. Kramar!