Thursday, June 30, 2011

Tjejer, ni är också välkomna!

Ordningen verkar återställd hos Blogger. Skönt!

Här i Mt Shasta-området har den ekonomiska krisen slagit hårt. Fler och fler affärer och restauranger stänger. Men barerna i Weed tycks klara sig. Kanske folk går dit för att trösta sig och "dränka sina sorger".

Inte alls långt från mitt hus ligger ett par barer - en kallar sig "saloon". Black Butte Saloon har faktiskt en rätt intressant historia. De öppnade redan 1917 så de har varit med ett tag. Miss Georgia Clark var den som byggde och startade den här baren. Folk kom från alla håll i norra Kalifornien eftersom baren fått ett gott rykte om att ha spel och dobbel, sprit och lättklädda damer.


Under flera år på 1920- och 30-talen här i USA fanns ett nationellt förbud mot försäljning, tillverkning och transport av alkohol. Black Butte Saloon lär ha kringått det här förbudet genom att bygga tunnlar till ett speciellt rum där folk fortfarande kunde dricka spriten. Har ingen aning om det här är sant eller inte.
John Wayne lär ha varit en flitig kund hos Black Butte Saloon när han var på semester i området!

Eftersom jag inte brukar hänga på barer vet jag inte alls hur det ser ut där inne men jag såg en kul skylt de har på väggen utomhus "Ladies are welcome". Men vad snällt att även vi tjejer får komma in. ;)


Nu har vi långhelg eftersom skolan har stängt på fredagarna och sedan är det 4 juli - USAs nationaldag - på måndag. Då har de flesta amerikaner ledigt. Det lär bli varmt - en bra bit över +30.

15 comments:

Pettas said...

Ja, nog är det bra snällt att vi tjejer också är välkomna:D.
Det är roligt att läsa om ditt liv och vad som händer i din omgivning. Man får ett helt annat perspektiv på sin egen tillvaro när man har någonting att jämföra med. Den ekonomiska krisen känns nog överallt tror jag, även här men inte i samma utsträckning.
Ha det gott och roligt att Blogger fungerar som vanligt igen.
kram!

Desiree said...

Kul med en bar som hängt med så länge som Black bar saloon. Hoppas du får en bra långhelg. Hur ska du fira 4th of July? Brukar ni ha någon parad i Weed? Här kommer det bli åska i helgen. Det fina sommarvädret har försvunnit lite nu för tillfället.
KRam!

Annica said...

Hej, nu är jag här igen! Hoppas du får en fin långhelg med trevligt 4 juli-firande - och lagom temperatur. (+30 och mer är i mesta laget.)
Här uppe i Norrbotten är det i dag runt +23 och strålande sol. Behagligt. I morgon har väderfolket lovat/hotat med regn. Efter flera soldagar kan det vara skönt det också.

magdalena said...

Ha, ha, ja så fint att damer är välkomna. Här i Ohio märks också den dåliga ekonomin ordentligt. Skönt med några lediga dagar för dig, även om det inte betalar räkningarna. Har du nån 4th of july tradition? Kramar

Lotta said...

I bet they want ladies to come ;)

Ha en fin weekend och happy 4th - det är din första som amerikansk medborgare tror jag?

Vädret ska vara fint här också - snart packar jag ihop och börjar min ledighet.

Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Ja visst är det. ;) USAs västkust är mycket annorlunda jämfört med både Sverige och Åland. Kul att jag kan bidra med litet "allmänbildning" om hur det är i "the Wild West". :) Kram till dig!

Desiree: Jag visste inte alls det här om baren utan hittade information när jag skulle skriva inlägget. Jag firar inte 4th of July. Så trist är jag. ;) Inne i Mt Shasta blir det parad men den är verkligen inte något direkt att titta på. Fyrverkerier skjuts av litet här och där och så finns det ett större fyrverkeri vid en sjö i närheten av Mt Shasta. Brukar inte åka dit eftersom man i stort sett inte kommer fram med bilen. Jag skall vara hundvakt så Joey blir min "date" på 4th. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Hej igen! Den temperaturen låter mycket mera behaglig som du har. När det blir mellan +35-40 då är det jobbigt. Och det har vi då och då. Nästa vecka finns det risk för riktig hetta. Tur att min arbetsplats har luftkonditionering. Ha en fin helg!

Magdalena: Ja, du antydde det vid vårt samtal att dina trakter också känner av krisen. Jag får betalt även om vi inte jobbar så "no worries". :) Som jag skrev till Desiree har jag ingen 4th of July tradition. Jag firade egentligen inte helger i Sverige heller så har inte gjort det i USA. Verkar kanske trist men för mig är det som vilken dag som helst faktiskt. Kramar till dig!

Anne-Marie said...

Lotta: I bet too. ;) Så skönt att du har ledigt snart. Jag har ju "klarat av" min semester redan. Ha en jättefin helg! Det stämmer att det är min första 4th som medborgare. Men som jag skrivit till Desiree och Magdalena är jag hur trist som helst ;) och firar inte. Joey (min hundkompis) och jag får festa till det. :) Kramar!

Min plats i solen said...

Ja, hjälp vad det strular till sig med blogger ofta nuförtiden. Problemen tycks aldrig ta slut...suck. Men skönt att du är tillbaka på banan igen. :)

Det var ju trevligt att damer är välkomna också. Det kanske till och med är önskvärt. ;) Och skam vore det väl annars med tanke på att baren startades av en kvinna en gång i tiden. :)

Ha en trevlig 4th of July Anne-Marie och ta hand om dig!

Kram Lotta

Liza said...

Jag firar knappt 4th of July heller. Lite smällare till barnen kanske. Men jag tror att om/när jag flyttar tillbaks till Sverige så kommer jag att fira nationaldagen ordentigt bara för att jag är så glad över att vara där. En fråga, hur lång tid tog det för dig att få ditt medborgarskap efter du ansökte? Du kanske har nämnt det tidigare men jag kunde inte hitta något om det. Jag fundear på att kanske ansöka innan det blir ännu dyrare. Det känns som att det vore bäst ifall vi vill flytta till Sverige nåt år eller två. Jag vill inte ha några problem när jag åker tillbaka hit.

Anne-Marie said...

Lotta: Har faktiskt haft väldigt litet problem med Blogger som tur är så när det händer blir det verkligen påtagligt. Jag håller helt med dig att baren självklart skall ha dambesök eftersom Miss Georgia såg till att den startades. :) Jag skall vara hundvakt så det lär bli lugnt i morgon på 4th of July. Hundar gillar ju inte fyrverkerier och andra höga ljud. Ha en fin fortsatt helg Lotta! Kramar!

Liza: Sveriges nationaldag har jag aldrig firat eftersom den blev nationaldag först sedan jag flyttat till USA. Jag var på besök i Sverige en gång när nationaldagen inföll och var inne i Stockholm. Man märkte att folk inte riktigt visste hur de skulle fira eftersom folk inte växt upp med denna dag. Det kändes litet tafatt men kanske det blivit annorlunda nuförtiden. Jag skickade in min ansökan i slutet av oktober/början av nov. 2010 och hade mitt medborgarskap i mitten av februari 2011. Det gick nog snabbare för mig eftersom jag svors in samma dag som intervjun. Skall man vara med på ceremonin kan det ta ytterligare en eller ett par månader. Alla kontor har inte servicen att man kan sväras in samma dag som intervjun så då måste man vänta på ceremonin. Hoppas det går snabbt för dig också. Skulle verkligen rekommendera att du blir medborgare om ni har tankar på att flytta tillbaka till Sverige.

Annika said...

Happy Fourth till dig idag som firar dagen som amerikansk medborgare ffg!!
Härligt!
Det ska vara varmt den fjärde juli, det hör till.
Själv är jag ju i Sthlm nu, och här är det 15 grader idag, och mulet.
Vi får se om jag och mina amerikaner hittar på ngt fjärde juli aktigt!!!
KRAMAR!!

Anne-Marie said...

Annika: Tack! Även om det inte blir mycket till firande. Jag skulle faktiskt inte ha något emot +15 - tycker att +35 är litet väl hett. Har tagit några dagars bloggpaus så har inte hunnit uppdatera mig på alla bloggar. Skall kika in hos dig och se vad du hittar på i Stockholm. :) KRAMAR!

Liza said...

Oj, det var snabbt. Jag kollade processtiden för Las Vegas och det är ca 5 månader. Antar att de menar från ansökan till ceremonin och inte bara till intervjun. Jag har varit ganska emot att bli am. medborgare tidigare men börjar inse att det är nödvändigt från ett praktiskt perspektiv. Jag tittade på en lista med fördelar och lärde mig nåt nytt, att man bara får social security och medicare benefits om man är medborgare. Förhoppningsvis är jag inte kvar här tillräckligt länge för att behöva det men man vet aldrig.

Anne-Marie said...

Liza: Jag tror att de generella tiderna ligger på runt 5 månader. Sedan kan det gå snabbare (som i mitt fall) och även ta längre tid. Men de har snabbat upp processen rejält eftersom den kunde ta 1-2 år tidigare! Stämmer med tiden - från början av ansökan till ceremonin. Vet inte om det stämmer betr. social security. Jag vet att folk som har green cards skall få social security. Jag skulle verkligen föreslå att du blir amerikansk medborgare om du skulle vilja återvända till USA framöver. Har du "bara" ditt green card förlorar du ju rätten att bo här rätt snabbt. Det är ju inga nackdelar egentligen att vara dubbel medborgare. Det enda du skall vara medveten om är att USA kräver att folk som är medborgare och flyttar ut måste deklarera i USA trots att de bor i ett annat land. Men man har en gräns på runt $90,000 innan man blir tvungen att betala skatt. Tjänar man under det blir man bara beskattad i Sverige.