Tuesday, June 21, 2011

Skönhet till vilket pris?

Hur mycket är kroppen och ansiktet värt? Hur mycket är man villig att riskera med skönhetsoperationer?

När jag var i Sverige gick ett TV-program som fick mig att höja på ögonbrynen en bra bit. Det var ett program som tog upp skönhetsingrepp - att förstora läpparna och injicera Botox. Unga tjejer pratade om de här ingreppen som om de var i samma klass som att klippa håret.

Det här är givetvis inte ett "svenskt fenomen" utan det förekommer lika ofta här i USA. Skillnaden kanske är att man i Sverige låter i stort sett vem som helst göra de här ingreppen. I andra länder är det bara specialutbildade läkare som får utföra det hela.

Under programmets gång intervjuades många läkare från andra länder och de undrade (med rätta) vad man håller på med i Sverige. Varför låter Socialstyrelsen vem som helst utföra ingrepp som kan leda till olika slags skador?

Tjejer som fått botox injicerat eller som hade förstorat läpparna berättade om skador som uppstått efteråt. De hade fått konstiga infektioner och ansiktsförlamningar. Och det verkade som om de allra flesta inte fick någon hjälp av de kliniker som utfört ingreppen.

Man intervjuade också en man från Socialstyrelsen som tyckte (när intervjun började) att "jomenvisst, det här är ju helt okej"!?! Allteftersom intervjun gick ändrade han dock uppfattning och medan jag fortfarande var kvar i Sverige läste jag i DN att Socialstyrelsen nu skulle omvärdera lagstiftningen.

De tjejer som intervjuades var unga. De har inga rynkor och var hur söta som helst. När blev det inte okej att se ut som man gör? Kalla mig gammaldags men jag tror inte att jag någonsin skulle komma på tanken att spruta in Botox bara för att jag har en del rynkor.

Idag är det sommarsolståndet. Årets längsta dag. Och i USA säger man att det är "First Day of Summer"! Nja, sommaren har varit igång ett bra tag här i USA. Hettan har slagit till i Weed och idag talar de om att det kan bli uppemot +35. Som tur är verkar värmeböljan vara kortvarig den här gången.

14 comments:

em said...

Ja, käre tid, vad gör man inte för att följa tidens ideal! Förmodligen har man alltid ändrat sitt utseende med mer eller mindre farliga metoder - med mer eller mindre lyckade resultat. Tänk bara på kvinnor som opererade bort revben för att få smal midja, på giraff-folket, eller de som tänjer ut örsnibbarna tills de kan trä armarna igenom dem, eller har stora träplattor i läpparna. Och för si så där hundra år se'n när man sprutade in paraffin i ansiktet - ofta med så gräsliga resultat att man aldrig mer visade sig för folk.
Kommer vi någonsin att lära oss av historien och kommer vi någonsin att inse att vi är bra som vi är?undrar
Margaretha

Saltistjejen said...

Tycker det är sååå sorgligt att unga personer, främst kvinnor kanske, inte kan vara stolta över hur de ser ut. Man kommer aldrig bli "snyggare" i det "officiella sättet att se på skönhet" än när man är i 15-25-årsåldern, och det är ändå vanligt att kvinnor i denna åldern är missnöjda med sig själva och sina utseenden. Så tragikst. Jag önskar och hoppas att jag kan överföra en sund syn på kroppen och utseendet till min dotter. Men jag inser också att de påverkas såå mycket av kompisar och andra runtomkring dem.
Sommarsolstånd idag ja. Men här känns det inte lika mycket eftersom det inte är så ljusa nätter som i Sverige, och det har redan varit rejält varmt ett tag.
Kramar!

Pettas said...

De blir ju inte ens snygga, ser helt fåniga ut med en pris snus under läppen-typ. Fåfängans marknad! Ack ja.
Men jag måste ju tillstå att det där som Margaretha skriver om att lägga in armarna i öronsnibbarna låter väldigt kul:)
kramar!

olgakatt said...

Jag har inte sett programmet men det låter förfärligt! Botoxpreparaten är receptbelagda och primärt avsedda för behandling av spasticitet vid neurologiska sjukdomstillstånd. Däremot omfattas det inte av läkemedelsförmånen så rynkorna får man bekosta själv. Men att läkare skriver ut preparatet på "kosmetisk" indikation och låter nån annan injicera det är ju inte klokt! Det måste SoS ta itu med! I Fasstexten står att endast läkare med specialkunskaper ska hantera det. Alla som låter injicera sig borde först läsa bipacksedeln och sen genomgå förhör på den!

Desiree said...

Ja det låter ju helt sjukt att vem som helst kan få utföra sådant här. Hoppas det blir skärpning. Beklagligt att unga tjejer som har hela livet framför sig ska råka ut för sådant här. Men det är bra att kunskapen om vad som kan gå fel sprids.
Är det inte generellt Memorial Day som är kickstarten för sommaren. Man kan ju önska att det vore så att sommaren började nu och varade lääääänge.
Kram!

Lotta said...

Såg det där programmet. Gillar inte trenden och Sverige ligger klart efter med lagstiftningen jämfört med andra länder. Du har bättre skydd om du handlar jeans än om du använder fillers och botox.

Kram

Anne-Marie said...

Margaretha: Har läst om och sett bilder på alla dina exempel på kroppsförändringar och ryser litet av obehag. Paraffin i ansiktet? Den varianten har jag inte hört talas om. Var det föregångaren till Botox kanske? Man kan verkligen fråga sig varför så många människor inte accepterar hur de ser ut.

Saltis: Tjejer i 15-25 årsåldern brukar vara väldigt söta och fräscha. Man kan verkligen fråga sig varför de så ofta inte tycker om hur de ser ut och hur deras kroppar är. Massmedia har "lyckats" att påverka folk. Du verkar ha en sund inställning till utseende osv. Lill-Skruttan tar förhoppningsvis efter. :) Nej, sommarsolståndet är inte alls lika påtagligt här som i Sverige. Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: De där stora och plutande läpparna ser verkligen inte naturliga ut. Och vi skall inte tala om de som gjort operationer och knappt kan prata pga den strama huden. Jag tycker också att armarna genom örsnibbarna låter som en intressant idé. :) Kramar!

Olgakatt: Du kan detta, det hör jag. Jag fattar heller inte att Sverige och Socialstyrelsen har en så annorlunda, slapp inställning jämfört med de flesta andra länder. TV-programmet visade hur folk som inte alls har medicinska kunskaper sprutade in de här preparaten till höger och vänster. Kusligt.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag blev faktiskt litet "mörkrädd" när jag såg programmet. Hade ingen aning om att det här var så vanliga ingrepp och att det inte verkar finnas någon kontroll på det hela. Hoppas också på skärpning. Memorial Day kanske är starten "inofficiellt" men sommarsolståndet kallas av någon anledning i USA för "First Day of Summer". Har aldrig förstått varför. Kramar!

Lotta: Visst var det skrämmande hur slappt allt verkar vara i Sverige. Lagstiftningen har uppenbarligen inte alls ha hängt med om man jämför med andra länder. Ja, det ligger något i det du säger om att det finns bättre skydd för helt vanliga, "ofarliga" saker. Kramar!

Annika said...

Usch, blir helt matt...
Visste inet att det var så slappt i sverige. Ingen aning hade jag om att det inte fanns bättre lagar.
Har genom andra bloggar sett en tjej som har en jätteblogg i sverige. HOn är unbg och totalt förstörd av ingrepp. Hon ser ut som ett skämt, men hon tycker att hon är så snygg.
det är som ett slag i fejset att se den bloggerskan.
Botox är läskigt, och jag hoppas att jag aldrig kommer att falla för frestelsen. Här är det ju läkare som utför det, men iaf...
Vill inte börja med ingrepp, och jag tycker ofta att det ser så fejkat ut iaf...
Kram!!!
Ja, sommaren började officiellt idag, men rent krasst börjar den ju vid Memorial day, det brukar räknas som startskottet. Fast, då har de ofta redan varit sommarvarmt länge.

Anonymous said...

Inte bara i Sverige, även i USA i vissa stater kan vem som helst spruta in botox.

Anne-Marie said...

Annika: De pratade om en svensk storbloggare som använt massor av sådana här ingrepp. Tror jag vet vem det är. Innan bloggarnas tid var det litet svårare att få information så snabbt. Bloggarna tror jag också skapar massor med trender som folk snabbare "får nys om". Sorgligt är det tycker jag att så många inte är nöjda med hur de ser ut. Botox verkar ju vara något slags gift. Skulle aldrig vilja spruta in det i kroppen. Kramar!

Anonym: Kan tänka mig att vissa amerikanska stater också kan vara litet slappa. De läkare som pratade i programmet var mest från olika Europeiska länder.

magdalena said...

Intressant inlägg och alla kommentarer. Vad hette programmet i Sverige? Kan vi se det här? Ska läsa lite mer i morgon för det var så mycket bra skrivet. Go Natt och det låter som åskstorm IGEN... är på ingående

Anne-Marie said...

Magdalena: Programmet ingick i serien Uppdrag Granskning. Minns inte vad själva programmet hette. Men det sändes alltså i maj när jag var i Sverige. Hoppas att åskstormen inte var alltför intensiv. Jobbigt när man måste dra ur kontakter osv. God natt och kram!