Tuesday, June 14, 2011

Mandelmat

Många människor är allergiska nuförtiden för olika mejeriprodukter. Som tur är har jag inga sådana allergier men jag tycker ändå att det är intressant att prova litet annat som kan vara ersättning för mjölkprodukter.

Här i USA finns en hel del alternativ som soja, ris och mandel (almond på engelska). Affärerna har ofta "mjölk" som gjorts på ris eller soja eller mandel. Jordnötssmör är stort i USA men det finns även en hel del mandelsmör på hyllorna. Och det finns faktiskt även ostar som gjorts på ris eller mandel.

Jag har provat alla dessa varianter och måste nog säga att mandeln är i en klass för sig. Självklart kan man även vara allergisk mot nötter och då är ju mandeln inte något alternativ. Som tur är har jag inga nötallergier.

Mandelmjölk är inte alls dumt. Jag har ingen hemma just nu men den jag provat tidigare är litet söt till smaken men inte alls för söt. Såvida man inte väljer en variant som smaksatts och blivit sötare. Vi har flera olika märken i affärerna. Det här är ett stort och populärt märke - Pacific som även har mjölk gjord på havre och hampa! (Bilden från Amazon.com)

Mandelsmör är riktigt gott att ha på smörgås eller som ett tilltugg. Jag har provat olika typer och skall nu prova det här märket - MaraNatha som har olika slags nötsmör.
Jag brukar försöka köpa ekologiskt mandelsmör men det är mycket dyrare än den andra varianten så ibland blir det "all natural" (vad nu det egentligen är).


Den senaste mandelmaten jag provat är mandelost. Inte alls dumt. Låter kanske mysko men varför inte. Det här märket (Lisanatti) har även en ost gjord på ris. Den var också riktigt god.


Nu återstår bara att komma på hur man kan köpa eller själv tillverka ett alternativ till vanlig yogurt. Jag har läst om folk som gör kokosnötsyogurt. Kanske dags att prova det. :)

12 comments:

Anna's kitchen said...

Det har jag aldrig hört talas om förut. Låter ju otroligt sunt med mandelsmör bla. Det måste ju vara ett bra mycket bättre fett att få i sig.
Jag tycker mycket om att ha nötter i det mesta då det är så nyttigt men får alltid påminna mig själv om att inte ha det i barnens lunchlådor då de går i en "nut free school"

Saltistjejen said...

Jag har faktiskt ingen aning om ifall mandel klassas som nöt. Det ÄR ju INGEN NÖT i rent biologiska termer tror jag. Inte alls lika allergen iallafall. Ofta ahr dock de som är allergiska mot björkpollen även allergi mot mandel eftersom dessa allergen är väldigt lika. Har aldrig testat mandelmjölk men det vore kul att prova. Har sett det i vissa affärer här. Sojamjölk gillar jag däremot inte alls för den är alldeles för söt för min smak. Ja dricker ju inte mjölk, men har det i kaffe o te.
Mandelost har jag aldrig sett eller smakat. Låter intressant.
Kram!

em said...

Du kan göra ditt eget mandelsmör - på samma sätt som man gör jordnötssmör. Det kräver kanske lite experimenterande innan man får den konsistens man vill ha - men blir billigare än att köpa färdigt smör.
Man kan vara allergisk mot både mandel och nötter - men jag har kompisar som bara är det ena eller andra. Ett tag hade jag dubbel uppsättningar husgeråd för att inte mörda kompisar som blev dödssjuka om man skar upp bröd på ett skärbräde som man hackat nötter på. Läskigt att var så allergisk!
Margaretha

Desiree said...

Jag har provat mandelmjölken och den tyckte jag var god. Den brukade jag köpa då och då i USA. Är inte mandel en nöt? Det trodde jag. Jag tycker det är bra att det kommer fler alternativ för dem som är lakoskänsliga eller allergiska. Här i Sverige finns det ju också gott om soja produkter och havreprodukter samt låglakos varianter på en hel del. Hur var smaken på mandelosten?
Det finns på Whole Foods att köpa youghurt kultur/starter som du skulle kunna prova.
Kram!

Ahana said...

Jo jag har sett en hel del alternativa produkter i USA vilket jag är jätteglad över! Får prova mandelmjölken när jag kommer tillbaka i höst :D

Pettas said...

Intressant inlägg!
Jag bakar mandeltårtor för att nötallergikerna skall kunna äta och de äter. De flesta av dem gör så i alla fall, undantag finns alltid. Men mandel är ingen nöt utan ett frö.
Nötallergi är jättejobbigt för dem som har sådan. Arma människor!

Ha det gott!
Karinkram!

Annika said...

Ja, den mjölken har jag sett, verkar rätt stor här.
Har aldrig provat den, men visst är det bra med alternativ för alla.
Almond butter låter rikigt gott!!
Det skulle jag kunna tänka mig att pröva. Får köpa det nästa ggn på affären.
Nötallergi är ett h-vete.
Känner till en familj här i min närhet som har en dotter som är så nörallergisk att de måste sanera planet innan hon går ombord. Minsta nötpartikel i luften framkallar anfall. SÅ otäckt. Då de ska hem till sve måste flygbolaget veta om detta låååångt innan de far, och en ggn kom de till flyget och fick höra att man glömt att sanera. DET var bara att åka hem igen och boka in en annan dag...
När de far säger personalen till i gaten och alla som har nötter, eller choklad eller annat får lämna kvar det...
Färfärligt vilket handikapp...
Kram!!

Anne-Marie said...

Anna: Välkommen hit! Såg att du bor i Sydney. Finns det inte mandelsmör där? Mandelsmör är godare, tycker jag, än jordnötssmör. Mandelmjölken är inte alls dum men jag tror nog att jag föredrar risosten framför mandelosten. Skall ta och kolla in din blogg också.

Saltis: Karin kunde upplysa oss om att mandel inte är en nöt. Så jag hade inte gjort mitt hemarbete. ;) Jag gillar heller inte sojamjölken. Köper mandelmjölk väldigt sällan men den är okej. Som jag skrev till Anna är nog risosten faktiskt godare än mandelosten. Men det är kul med alternativ tycker jag. Kramar!

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag tror att jag är litet för lat för att göra mitt eget mandelsmör. Säkert mycket godare än det man köper men det känns litet "stort" att tillverka på egen hand. Nu verkar det som om mandeln inte är en nöt enligt Karin. Otäckt med nötallergier eftersom de som har allergin blir så otroligt sjuka. Bra med två skärbrädor. :)

Desiree: Jag vet inte om det finns mandelmjölk i Sverige. Jag såg ingen vad jag minns när jag var i Sverige nyligen. Jag trodde också att mandeln var en nöt men jag tror Karin vet vad hon pratar om. Jättebra med alternativ om man inte kan äta mjölkprodukter. Mandelosten var okej, men som jag skrev till Saltis var nog risosten ännu litet bättre. Whole Foods har jag inga på ens avlägset avstånd. Jag bor i ingenmansland här. ;) Kramar!

Anne-Marie said...

Ahana: Ja, det finns nog många fler olika produkter i USA än i t ex Sverige. Jag tycker det är kul att det finns alternativ. Men allt hittar man inte i "vanliga" mataffärer utan man får köpa dem i hälsokostaffärer. Mandelmjölken säljs dock i vanliga mataffärer.

Karin: Tack för att du klargjorde vad mandeln egentligen är. Wikipedia säger att den kan vara en kraftig allergen så jag antar att det beror helt på vad man är känslig för. Kan inte vara roligt att vara nötallergiker. Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Ja, prova almond butter. Det är gott. Godare tycker jag än jordnötssnör. Men vad jobbigt att vara så otroligt känslig för nötter. Undras just vad det är i nötterna som gör att så många är så otroligt allergiska. Som du säger, vilket handikapp. Tur att man inte har den allergin. Jag har min pollenallergi och allmänna hösnuva - och kattallergi. Den är inte rolig. KRAM!

Sophia said...

Hej hej! :)