Monday, June 27, 2011

Gott!

Så här års i mina trakter brukar det finnas gott om olika meloner i mataffärerna. Det är en konst att kunna hitta den rätta melonen och jag ser folk som trycker och luktar på dem. Mina melonkunskaper är rätt obefintliga men under sommaren är det bäst att passa på. En favorit är cantaloupmelonen som har orange fruktkött och smakar väldigt gott och friskt.


En choklad som blivit en favorit är Green and Black's ekologiska choklad. När jag var i Stockholm letade jag efter mörk, ekologisk choklad och blev glatt överraskad att den här sorten fanns även där. Jag hade sett den i affärerna här men visste inte att den letat sig fram också till Stockholm. Tydligen började det hela i England i början på 90-talet och sedan har det här märket spritt sig över världen.


Jag skrev för ett litet tag sedan om olika sorters mat som har mandel som bas. Nu har jag hittat det ultimata mandelsmöret! :) Efter att ha provat ett par ekologiska märken som säljs här i Mt Shasta kollade jag hos iHerb.com. Det är en mycket bra nätbutik som är pålitliga, snabba och har bra priser. De ligger i Kalifornien så det tog inte lång tid att få hem mandelsmöret. Artisana Organic Sattva Almond Butter - så fantastiskt gott. Det är skillnad på mandelsmör och mandelsmör, den saken är klar. Jag kommer inte att köpa något annat från och med. Eftersom det här märket inte säljs i affärerna här får jag köpa via nätet men den här burken kostar en bråkdel av vad motsvarande storlek (ekologiskt) kostar i affären.

10 comments:

Pettas said...

Roligt när du visar vad du "hittar" för härligheter.
Chokladen är intressant. Jag använder enbart minst 70%-ig choklad när jag bakar. Tidigare hade jag en favoritchoklad från Schweiz men så plötsligt gick det inte att få tag på den längre. Nu är det en tysk choklad som används i bageriet, Vivani, 71%.

Ha det gott-kram!

Lotta said...

Melon! Så gott

Choklad är jag nästan alltid sugen på. Inte en procent under 70 vill jag ha det numera.

Jag har en ny favorit från Brooklyn. Tycker också om att handla i lösvikt, några väl utvalda godingar :)

Kram!

em said...

Jag sniffar alltid på melonen - den ska lukta mogen!
Margaretha
som får hålla
till godo med
choklad (och
annat ätbart)
som finns i
affären

Saltistjejen said...

Vad gott med olika meloner! Jag gillar melon. Särskilt såhär på sommaren!
Chokladen lät god. Och vad bra att du hittat gott mandelsmör. Extra bra att det var online eftersom priserna ofta är bättre online än i affärer. Dessutom kanske de levererar det till dig då? Så slipper du släpa det. :-)
Kram!

Min plats i solen said...

Oj, vad mycket gott du bjuder på idag Anne-Marie! :) Melon är en av mina stora favoriter och alla sorter funkar bra för mig. ;) Jag håller med dig om att det kan vara svårt att hitta de som är riktigt bra. Jag har ännu inte lärt mig exakt HUR de ska kännas då man trycker på skalet så nog går jag på nitlotter ibland. Mestadels med vattenmelonerna. Men för det mesta är de bara vansinnigt goda. ;)

Kram på dig

Anne-Marie said...

Karin: Det är jätteroligt att hitta saker som både är goda och nyttiga. Chokladen smakar inte alls så där sliskigt sött som "vanlig" choklad gör och det uppskattar jag. Det här senaste mandelsmöret är mmmmm gott. ;) Tänk vad det kan skilja på olika märken. Må-så-gott-kram!

Lotta: Eftersom melon är en säsongsvara får man lov att passa på medan de finns. Tidigare åt jag "vanlig" choklad men det gör jag inte längre efter att ha provat de här ekologiska, mörka varianterna. De står i en klass för sig. Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag sniffade också på melonen jag köpte, sedan fick den ligga till sig ett par dagar och sedan var den perfekt. Ja, det blir att hålla till godo med det som finns här också. :) Utbudet via nätbutiker i USA ÄR dock större än i Sverige. Det går inte att komma ifrån.

Saltis: Meloner är mums. :) Du kan säkert också hitta den här chokladen där du bor och med det utbud av affärer som du har. Jag betalade ungefär hälften av vad jag skulle ha fått betala för ekologiskt mandelsmör i affären. Affären har inte det här märket men det finns andra. Perfekt att hitta något som är så gott! Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Kul att visa litet bilder på sådant som smakar gott. Jag äter inget godis eller annat sött så frukt och ekologisk choklad är väl mina "laster". Meloner är litet knepiga att veta vilka som är bra men om man kan låta de mogna ett par dagar så brukar de bli väldigt goda. Tack för email-svar - du har ett svar från mig. :) Kram tillbaka!

magdalena said...

Å en sådan gul cantaloup melon handlade jag på Sams Club härmodagen. De stod och bjöd och tösen gick med mig och luktade och klämde för att hitta den bästa. Sedan hade jag sån tur att Paul bara gillar vattenmeloner. Så hela är MIN. Jag har gått på flera nitar när jag köpt smör eller margarin här. Fasligt äckligt helt enkelt när man tar fel. Kramar

Anne-Marie said...

Magdalena: Såg precis att de gjort en stor "recall" av just cantaloupe meloner från Sams Club pga salmonella tror jag det var. Hoppas att du mår bra. Vattenmeloner är okej de med men cantaloupe är ett strå vassare tycker jag. Nu är ju inte mandelsmör alls samma sak som smör eller margarin. Du har säkert ätit jordnötssmör (Peanut butter) och mandelsmör (almond butter) är ju en annan typ av nötsmör. Det går ju inte riktigt att ersätta vanligt smör med mandelsmör - tyvärr. Kramar!