Wednesday, June 8, 2011

Det här med body scanners

Som kanske framgått av tidigare inlägg är jag ingen "fan" av de "body scanners" som nu finns på många amerikanska flygplatser. Nu hade jag den otroliga turen att inte behöva gå igenom några scanners den här gången och jag blev heller inte kroppsvisiterad någonstans.

Under 2010 började Department of Homeland Security placera ut dessa scanners på de flesta stora amerikanska flygplatserna och planerna verkar vara att fler och fler flygplatser skall ha scanners. Jag har inte lyckats hitta någon officiell lista över vilka flygplatser som har scanners men det finns en del listor som skapats av privatpersoner och grupper om man söker på nätet.

Department of Homeland Security är den myndighet som skapades efter 11 september 2001 för att bekämpa terrorism. I USA verkar det finnas en stor rädsla för terrorister - kanske mer skapad än verklig. De som utför själva kontrollerna på flygplatserna heter TSA (Transportation Security Administration) och så här beskriver de sig själva:

"The Transportation Security Administration (TSA) was created in the wake of 9/11 to strengthen the security of the nation’s transportation systems while ensuring the freedom of movement for people and commerce. Within a year, TSA assumed responsibility for security at the nation’s airports and deployed a Federal workforce to meet Congressional deadlines for screening all commercial airline passengers and baggage. In March 2003, TSA transferred from the Department of Transportation to the Department of Homeland Security.

TSA employs a risk-based strategy to secure U.S. transportation systems, working closely with stakeholders in aviation, rail, transit, highway, and pipeline sectors, as well as the partners in the law enforcement and intelligence community. The agency will continuously set the standard for excellence in transportation security through its people, processes, technologies and use of intelligence to drive operations."

TSA handhar alltså inte bara flygplatskontroller utan de skall även ta hand om säkerhetskontroller för andra transportsystem. När man dödade det "största" terroristhotet för litet drygt en månad sedan kom det fram att nu planerar TSA att ha kontroller även vid så kallade "soft spots" - köpcentra, järnvägs- och busstationer, sportevenemang osv. Det finns en bok som heter "1984" av George Orwell som berättar om "storebrorsstaten" som kontrollerar och övervakar överallt. Nog börjar utvecklingen här i USA likna George Orwells bok. Skrämmande tycker jag.Man kan fortfarande "opt out" (det är de ord man måste använda för att TSA skall godta ens begäran) ur body scanners här i USA. Det innebär att man i stället blir grundligt kroppsvisiterad och det har det skrivits och talats mycket om här i USA. Jag skulle själv inte vilja gå igenom en scanner och jag är inte ensam om att ha den känslan. Många läkare väljer att "opt out" eftersom de vet att strålning kan orsaka olika fysiska problem som till exempel cancer. Andra läkare säger att risken är obetydlig. Det finns två olika slags scanners - en som kallas "backscatter scanners" och en som använder "millimeter wave technology". Det är "backscatter scanners" som har fått mest kritik.

En del av de läkare som väljer att inte gå igenom "body scanners" säger till exempel att "There is really no absolutely safe dose of radiation." Och jag håller med. Vi är omgivna av strålning precis överallt nuförtiden - från mobiltelefoner, datorer, mikrovågor, radioaktivitet osv, osv - och kan man undvika det man inte behöver vara med om vill jag göra det. Sedan har det också talats mycket om de nakenbilder som skapas av alla passagerare som går igenom scanners. Och så kan man fråga sig om det egentligen har blivit säkrare att flyga. De body scanners som finns nu kan inte se det som finns i kroppens hålrum. Tänk om en terrorist för med sig något i de delarna av kroppen. Vad händer då med säkerhetskontrollerna? Skall vi få gå igenom undersökningar som liknar de man får t ex hos en gynekolog?

Att resa nuförtiden är inte riktigt vad det var för 20 år sedan. Kul? Nej, det tycker jag inte.

10 comments:

magdalena said...

Intressant att se vad du skriver om bodyscanners. Jag har inte varit så insatt i vad de egentligen gör. Förmodligen med min tur kommer jag hamna i en slumpvis koll och bli scannad. Men tror jag tar det omaket i så fall eftersom jag inte har lust med att bli ifrågasatt eller göra något som riskerar mitt uppehållstillstånd. Men ska det vara säkerhet på hög nivå kan man undra om det här är rätta sättet... 1984 är en bra och läskig bok, där mycket blivit verklighet idag. Ja suck, suck. Kramar

Jane said...

Jag har blivit scannat flera ganger, bryr mig ärligt inte. Om man är rädd för stralning (scanningen tog ca 30 sekunder) borde man nog inte flyga heller..

Lotta said...

Jag har inte heller varit så insatt. Flyger inte så ofta att jag tycker att det är ett problem värre än att bli röntgad hos tandis eller annat, men jag kan ha fel. Allt handlar väl om frekvens och volym.

Intressant att du har kollat upp och att du skriver om det.

Kram

Anne-Marie said...

Magdalena: Jag tror inte alls att de skulle ifrågasätta ditt gröna kort. Du har rätten att "opt out" oavsett din status här i USA. Om TSA säger att man inte har den rätten kan man be att få prata med en chef - och göra sig riktigt omöjligt. ;) Alltför mycket verkar bli som en polisstat här i USA. Jag gillar inte den utvecklingen alls. Kramar!

Jane: Självklart blir man utsatt för strålning överallt - det var ju det jag skrev i mitt inlägg. Men kan man undvika en källa gör jag gärna det. Du bryr dig inte om du blir strålad - det är okej det med. :) Det jag tycker är synd det är att de allra flesta inte alls reagerar inför de här sakerna som införs mer och mer i samhället. Att det är okej att vi blir undersökta och kollade osv. De bara gör som de blir tillsagda. Och jag tror inte alls att det har blivit mycket säkrare att flyga. Men alla har vi våra egna åsikter.

Anne-Marie said...

Lotta: Jag tror att jag ofta ifrågasätter saker och ting och inte bara vill "go along". Tyvärr verkar väldigt många nuförtiden bara göra som de blir tillsagda. Det de läkare (som inte vill bli scannade) bland annat har invänt mot är att det är hela kroppen som blir bestrålad, inte bara en del av kroppen som t ex vid en tandröntgen. Plus att huden (som tydligen är väldigt känslig för t ex den strålning som "backscatter scanners" har) kan ha mycket större chans/risk att utveckla cancer. Självklart kan man säga att det inte spelar så stor roll vid kanske ett par flygningar per år. Men jag reagerar inte bara inför själva risken för strålning utan också uinför utvecklingen i USA med mer och mer kontroller som de vill påtvinga folk. Jag tycker inte det vore särskilt kul att bli kroppsvisiterad varje gång jag skall åka buss eller tåg eller besöka ett köpcenter.

Jane said...

Jag haller med dig att alla kontrolelr inte är sa roliga. Men jag tycker att det är värre att behöva betala 10$ för ESTA och fylla i formuläret online. Jag fylger runt 50 ggr om aret pga jobbet sa om det kanske blir lite säkrare ok, men jag stör mig i USA betydligt mer pa de usla flygplatserna, otrevlig immigration control och liknande...

Anonymous said...

Din blogg har alltid lite domedagskansla. Du verkar radd for det mesta, speciellt om det ar att gora med The Government. Vilket skamt. Forresten far du mer stralning nar du gar till tandlakaren, men du kanske inte gar dit heller pga stralningsrisken. / Kitty

Anne-Marie said...

Jane: Det här med ESTA är ju del av Department of Homeland Security. De som vill ha fler kontroller. Jag håller med dig om att man har massor med inkompetenta och otrevliga personer i passkontrollerna. Usla flygplatser - vet inte om de är värre än andra flygplatser i t ex Europa. Det jag ifrågasätter (och jag kanske skiljer mig från många andra just genom att jag ifrågasätter en del) är att de allra flesta säger att de här kontrollerna och allt annat har gjort det säkrare. Jag tror faktiskt inte det. Men som sagt, alla har vi våra egna åsikter.

Kitty: Intressant att du tycker att min blogg ALLTID har domedagskänsla. Vet inte hur det går ihop med inlägg om våren, ekologisk mat, snöfall, osv. Att jag sedan har inlägg om saker och ting som jag tycker är intressanta och viktiga det kanske kan tolkas av vissa som domedag (du tycker uppenbarligen det). Jag är verkligen inte rädd för det mesta men jag ifrågasätter. Om det är ett skämt, "so be it". Att inte ifrågasätta kan också vara ett skämt. Är du läkare eftersom du känner till exakt hur mycket strålning det rör sig om?

Anonymous said...

Nej, jag ar sjukskoterska. Jag och mina kollegor vill att folk ska ta beslut som angar deras halsa baserat pa fakta istallet for propaganda. Stralning mats i millisieverts (mSv). En scanning pa flygplatsen ger dig mellan 0.00003 och 0.0001 mSv per scan. Ett set bilder hos tandlakaren ger dig 0.005 mSv. Chest x-ray 0.10 mSv. Ett mammogram ger dig 0.36 mSv. Catscan av huvudet 2 mSv. Upper GI x-ray ger dig 6 mSv. Ett Barium enema xray ger dig 8 mSv. En virtuell colonoscopy och en helkropps CT scan ger dig 10 mSv vardera och en Heart angiography ger dig 20 mSv. Taket for den mangd stralning som anses saker for en manniska ar 50 mSv per ar och det ar for folk som jobbar med radioaktivt material. Betydligt viktigare an att oroa dig for flygplatsscanners ar att nasta gang du tar xrays hos tandlakare, fraga efter en thyroid guard. Det finns hos alla men tyvarr anvander ingen det om man inte fragar. Thyroid (skoldkortel) cancer ar en av de snabbast okande cancerformerna och svart att diagnostisera innan det har gatt for langt. En thyroid guard blockerar stralningen skoldkorteln far nar du tar rontgen bilder. / Kitty

Anne-Marie said...

Kitty: Min tandläkare har alltid ett skydd som sätts runt halsen så jag antar att det är en thyroid guard. Intressant att se olika strålningsdoser. Fortfarande tror jag att man inte är helt klar över doserna från body scanners eftersom det skrivits en del här i USA om att de mätningar som gjorts inte verkar glasklara alls vad det är för doser. Skall inte gå in på detta mera eftersom det finns risk för att det kan uppfattas som ännu mer domedagsprofeterande. ;)