Thursday, June 9, 2011

Den älskade hamburgaren

Hamburgare. Visst förknippas USA ofta med hamburgare, pommes frites och stora Coca Cola-drycker.

Hamburgaren lär ursprungligen ha kommit till USA när tyska immigranter tog med sig sina matvanor. Även om hamburgaren inte är "heläkta" amerikansk mat har man verkligen tagit till sig den här rätten i USA. Många amerikaner äter hamburgare flera gånger i veckan (vilket kanske syns ;)) och hamburgerrestauranger finns precis överallt.
McDonald's är väl den mest välbekanta men det finns även många andra restauranger här i USA. McDonald's har faktiskt till och med en skola som heter Hamburger University.

Men det är inte bara i USA man gillar hamburgare. Sverige var en av de första länderna i världen med McDonald's restauranger och Sverige var också först i världen med en så kallad Ski-Thru McDonald's i Lindvallen. McSki heter den där man kan behålla skidorna på!
Den enda kontinent i hela världen som inte har en McDonald's restaurang är Antarktis. Det är inte lätt att komma undan hamburgarna. :)

Jag äter inte hambrugare särskilt ofta men om jag gör det vill jag laga till den själv. Äter aldrig hamburgare på restaurang. Ikväll blev det en till middag. Inte alls dumt och man kan bestämma precis vad man vill ha på.

Lånade en kul bild från nätet eftersom min kamera bestämde sig för att inte samarbeta ikväll.

11 comments:

Pettas said...

Den hamburgaren, på bilden, kräver stor mun, minsann.
Hamburgare kan var gott någon gång nu och då, men jag gör liksom du, lagar den själv.

Ha en finfin fredag!

Karin

Desiree said...

Tycker att hamburgare då och då är gott men jag vill som du helst laga till dem själv. Hemmagjorda på grillen är det absolut godaste. Men visst känns det amerikanskt med hamburgare. Det är ju nationalrätten nummer ett som alltid körs med på självaste 4th of July.
Kram!

snawitz said...

Det är sällan jag besöker en hamburgerrestaurang.
Jag föredrar hemmagjord mat - det är både godare och nyttigare. Och så slipper man dricka nån sötsliskig läsk till

Ha en bra fredag

Annika said...

Jag älskar hamburgare och tycker att här i USA lagar man dem till perfektion! Det går nästan inte att få tag på en dålig burgare här, vilket joint som helst serverar goda sådana!
Jag tar hamburgare rätt ofta då vi går ut, eller ngn ggn i månaden iaf.
mmm...vad goda de är. Mitt favorithak är counterburger där man kan specialbeställa dem, från turkey burger till veggie burger till lamb burger. Sen kan man välja bröd och alla tillbehör och de har en uppsjö!! Blev sjukt sugen på en burgare nu!!
Hemmagrillade är också väldigt goda, mmmm....
Kram!!

Malin said...

Älskar också hamburgare. Nu finns en kedja som heter Elevation Burger med ekologiska hamburgare. Där kan man också köpa en med 10 biffar på en gång...

olgakatt said...

Själva pannbiffen och grönsakerna till är väl OK men BRÖDET är ju för trist. Liknar mest kletig vadd. Kan inte tänka mig att det var den sortens bröd tyskarna hade med sig till USA, tyskt bröd är bättre än så.
Nej, jag äter inte gärna hamburgare och definitivt inte på McDonalds. Men en hemlagad pannbiff med rå lök, tomat och sallad är gott. Helst ekologiskt förstås.

Lotta said...

Åt en supergod hamburgare på Cape Cod. Köttet var mört och perfekt grillat. Nu blir jag sugen igen!

Ha en fin helg

Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Ja, den kräver troligen en mun som kan bli två ;). Jag föredrar nog mina egna, litet mindre hamburgare. Kan tänka mig att du får till smaskiga hamburgare. Kram!

Desiree: Eftersom jag inte har någon grill får det bli stekpannan. På min gata känner jag faktiskt inte barbecue-doften särskilt ofta av någon anledning. Annars ligger ju den doften tät så här års. Kramar!

Anne-Marie said...

Snawitz: Välkommen hit! Visst är hemlagad mat ofta mycket godare än restaurangmaten. Söta drycker är vanliga på snabbmatsrestaurangerna. Självklart kan man få vatten om man vill det. Ha en fin helg!

Annika: Du har ett utbud som heter duga. :) De där andra varianterna av hamburgare lät verkligen inte helt fel. I Weed finns bara vanliga hamburgare och då gör jag faktiskt hellre min egen. Du har säkert något smarrigt recept på hemlagade hamburgare. Kramar!

Anne-Marie said...

Malin: Ekologiska hamburgare! Vad bra att de fattat att folk vill äta mer hälsosamt. 10 hamburgare! Inte dåligt. :)

Olgakatt: Nej du, tyskarna hade säkert ett helt annat bröd. Jag köper bröd som egentligen inte är avsett för hamburgare men det har samma form men är inte alls lika degigt. Håller helt med dig om att brödet på snabbmatsställena är rätt bedrövligt. Din middag lät mycket god - och nyttig. :)

Anne-Marie said...

Lotta: Jag kan känna nästan hur det vattnas i munnen. ;) Visst kan man få bra hamburgare också ute men fördelen med hemlagade är ju att man vet precis vad som finns i. Ha en fin söndag! Kramar!