Monday, May 2, 2011

Tankar inför Sverigeresan

Eftersom mitt hundvaktsuppdrag är slut kan jag koncentrera mig litet mer på förberedelserna inför Sverigeresan.

Det var länge sedan jag åkte vid den här tiden på året så det skall verligen bli mysigt att få ta del av litet svensk vår och kanske till och med försommar. Det svenska vädret är opålitligt så jag vet att det även kan bli +10 och regn. MEN de ljusa morgnarna och kvällarna skall bli härliga att vara med om. OCH grönskan finns säkert även om det inte är supervarmt.

Eftersom jag stannar litet längre den här gången hinner jag även med att besöka ett par vänner som inte bor i Stockholm. Det skall också bli mycket trevligt. En resa kommer att gå till Dalarna och den andra till Västergötland. Skall bli roligt att åka tåg eller buss. De svenska bussarna och tågen känns litet mer pålitliga när det gäller tidtabeller än de amerikanska motsvarigheterna.

Svensk mat ser jag fram emot att äta. Min mamma och jag brukar hjälpas åt att laga maten och vi ser alltid till att ha litet svenska rätter som jag inte direkt kan få tag på i mina trakter. Rökt lax (den svenska varianten som är mycket godare än den typen rökt lax jag kan köpa här), räkor, falukorv, olika sorters fiskrätter, osv. Och går man ut och äter blir det annorlunda med portioner som man faktiskt kan äta upp. Det kanske är den största anledningen till att det inte finns "doggie-bags" i Sverige. :)

En av de första "måste-sakerna" jag skall ta itu med är att ansöka om ett nytt svenskt pass. Mitt pass går inte ut förrän nästa år men jag vet ju inte när jag kommer till Sverige igen. Och att ansöka i USA är numera i stort sett omöjligt om man inte bor på USAs östkust. Skall bli intressant att se hur enkelt (eller svårt) det blir att ansöka om det svenska passet nu när jag har dubbelt medborgarskap. Förhoppningsvis vet passpolisen vad som gäller. Jag vet ju vad som gäller men tydligen har vissa svenska passpoliser inte riktigt koll på det hela.

Jag ser fram emot att kunna vara ute i skog och mark vilket inte är alldeles lätt här i Mt Shasta-området. Det är så trevligt att inte se några "hotfulla" skyltar i den svenska naturen. I närheten av min mamma slägenhet finns det rätt stora skogsområden så där brukar jag promenera.

Förra veckan verkade det vara mer vårlikt i Stockholm än vad det var här i norra Kalifornien. Igår och idag har det varit varmare och även om våren inte kommit så långt blir det mer och mer grönt.

På framsidan av huset jag hyr finns ett par syrenbuskar. De har börjat slå ut och det finns en hel del knoppar. Syrener är en favorit. Vi hade långa syrenhäckar i mina föräldrars trädgård och även syrenbuskar så de har funnits med mig sedan barndomen.


Lövträd som håller på att slå ut.
Maskrosorna växer och frodas även här.

17 comments:

Pettas said...

Nu när det är morgon här så är det kväll där du bor och lever!:D Jag börjar lära mig tidsskillnaden nu.
Du kommer "hem" till den tid på året som är som allra bäst, försommarblomningen och ljuset. Förstår att du ser framemot allt detta!
Den här årstiden är den som nästan gör ont i själen för att den är så oerhört spröd och fin.
Och maskrosorna tycks finnas överallt i världen.
Har du inte lika ljust på morgnarna som vi har i Norden?
undrar Karin
Kram!

Katarina said...

Roligt att få resa till Sverige. Äta de där maträtterna som man kanske saknat då oc då, träffa sina vänner.

Jag har nu inte dubbelt medborgarskap, men fixade ett nyss pass förra somamren, det tog 2 dagar. Mycket imponerande faktiskt.

Ha de gott! Jag är snart också i Sverige, reser den 24 maj mot Aten, stannar där i några dagar sedan hem till Svedala för 2 månaders semester! Skönt!

Kram

Desiree said...

Jag hoppas att du får riktigt fint då du är här. Idag är det åt helskotta. Det är snöade imorse när jag cyklade till jobbet. Jag hoppas innerligt att du slipper snö. Just nu skulle jag vara lycklig över till och med tio grader. Usch inget kul att plocka fram vinterkläderna igen. Men förhoppningsvis är det bara en släng och en kortis. Att kunna gå i skog och mark är underbart. Låter nice med en tripp upp till Dalarna. Det är så vackert där och sedan ska du absolut njuta av all svensk mat.
Passet hinner du nog fixa och det är smart att passa på att göra detta nu. Jag tror jag fick mitt inom två veckor sist för något år sedan.
Kram!

Annika said...

Snö ja, fattar inte att det snöar och är så kallt i sthlm i maj. MÅTTE du slippa det!!!
Det kan ju vända på en femöring och bli varmt igen! Håller tummarna.
Passet är jag säker på att du hinner fixa!!!
Mkt billigare än att fixa det här. Det kostade 200 dollar att göra passet här, och det lär kosta 400 sek hemma. Skillnad. Du hinner. Lätt!!!
Ja, alltid kul att komma hem och äta svennemat man saknat.
Kramar!!!

Matte said...

Vad vackert det ser ut där du bor. Ser fram emot att läsa mer på din blogg. Kul att hitta en annan utlandssvensk som bloggar. Ha de bra! Aloha!

Anonymous said...

Går det inte lika bra med bara amerikanskt pass?

Ikigai Inredning said...

Hej! Jag är nära vän med Lotta i Connecticut. Hon nämnde att du ville ha hjälp med CV så Lotta bad mig kontakta dig. Kan du maila mig så kan jag hjälpa dig!

Härlig blogg du har o välkommen till Sverige. Förra veckan var det 21 grader i skuggan, galet, idag plus 5 o snö, men värmen kommer til helgen igen!
Mail : helenasikigai@gmail.com

:) Helena

Min plats i solen said...

Vad härligt att läsa dina tankar och planer inför din Sverige-resa. Jag förstår att du längtar som bara den efter att få träffa familj och vänner och uppleva allt det där med Sverige som jag kan tänka mig att man saknar ibland när man bor utomlands. ag hoppas att du får enfantastiskt trevlig resa och tid här i Sverige och att vi dessutom kan erbjuda dig bästa möjliga väder. Just nu är vädret mer än opålitligt och svängigt. Sommarvärme för någon dag sedan och nu kalla vindar och nattfrost. Sandaler på fötterna ena dagen och nästa vantar. Men så kan ju den svenska våren vara. Förhoppningsvis hinner den härliga värmen återvända lagom till ditt besök. :)

Jättefina vårbilder du bjuder på Anne-Marie! :) Tänk att ljus och grönska kan göra så mycket för humöret och enrgin. :)

Ta hand om dig vännen!

Kram Lotta

Marianne said...

Skönt att även ni har börjat få vår nu! Det var på tiden.

Spännande med din Sverigeresa. Jag förstår mycket väl din matplanering : )

Jag tror inte att det ska spela någon roll att du har amerikanskt medborgarskap. det ska du väl inte ens behöva nämna, du ska ju bara förnya ditt pass, inte ansöka om ett. Tror inte de frågar efter det, ens.

Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Ja du, det är litet knepigt med den här tidsskillnaden. Antar att du ligger 1 timme före Sverige. Om det är så är du 10 timmar före mig. Jag minns den skira grönskan som en av de allra finaste sakerna med våren. Det är magiskt nästan. Nej, vi har inte alls lika ljust som ni har det. Åland och Stockholm ligger på samma breddgrad som den allra nordligaste delen av Kanada. Där jag bor motsvarar ungefär södra Europa. Ha det gott! Kramar!

Katarina: Resan jag gjorde förra året var inte alls så kul eftersom jag blev sjuk och knappt kunde lämna min mammas lägenhet. Jag hoppas på bättre hälsa den här gången. Om passpolisen inte ställer till det går det nog rätt snabbt med pass. Åh så lång semester du har i Sverige. Underbart! Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Men oj, vintern har återvänt. Trist. Min mamma sade samma sak när jag pratade med henne i telefonen idag. Nuförtiden saknar jag inte så mycket svensk mat, men jag njuter av att kunna äta de där rätterna som jag inte kan äta här. Dalarna är fantastiskt vackert. En av de finaste platserna tycker jag. Jag kommer att gå till passpolisen i Täby redan på måndagen när jag kommit så att de har tre veckor på sig. Det skall väl förhoppningsvis räcka till. Kramar!

Annika: Svenskt vårväder är verkligen opålitligt. Det kan ju bli i stort sett hur som helst. Mamma sade att de lovat varmare och bättre väder redan till helgen så det är bara att hoppas att det håller i sig. Svenska pass i USA är ju nästan omöjliga att fixa om man inte bor där du bor. Du kanske skulle ha ett B&B för svenskar som måste åka till Washington DC för att fixa pass. ;) Med rabatt för oss bloggare förstås. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Matte: Välkommen hit! Ja, vi har mycket vacker natur i mina trakter. Får självklart ta och kolla in din blogg också eftersom du bloggar från Hawaii. :) Jag bodde på The Big Island under 1 år. Aloha!

Anonym: Nej, är man också svensk medborgare skall man ha ett svenskt pass. Dessutom vill jag ju kunna ha något som fungerar som ID-handling i Sverige. Jag har inget svenskt körkort så mitt pass är min ID-handling.

Anne-Marie said...

Helena: Välkommen! Ja, Lotta skrev ett mail och berättade om dig. Jag skickar ett privat mail till dig snarast så kan vi ha privat kontakt den vägen istället för bloggen. Känns litet väl offentligt här i kommentarsfältet. :) Ha det fint!

Lotta: Jag har inte åkt vid den här tiden på året på mycket länge så det känns litet extra roligt att i alla fall få ta del av den svenska ljusa våren/försommaren. Kommer att ha med mig både varmare och svalare kläder. Man vet ju som sagt aldrig med vädret. Det har faktiskt blivit mycket grönare här bara under de senaste dagarna. Vi har haft en rekordkall april med rekordmycket nederbörd. Dags för litet mer värme tycker jag. Ha det så gott Lotta! Stor kram!

Anne-Marie said...

Marianne: Visst var det på tiden med litet vår. Som jag skrev till Lotta har det inte varit mycket till vår i april. Min mamma frågade idag om hon skulle köpa något redan nu ifråga om mat. :) Jodå, det kommer de att vilja veta (alltså om jag har annat medborgarskap). Eftersom Sverige inte godkände dubbelt medborgarskap före 2001 måste man kunna bevisa att man inte fick sitt andra medborgarskap före det året. Min mamma har redan talat med passpolisen i Täby och de sade att jag måste ta med mig mitt amerikanska Naturalization Certificate som visar när jag blev amerikansk medborgare. Mycket är det med byråkratin. Kramar!

magdalena said...

Tror det kommer gå smidigt med nytt pass. Tror inte det spelar roll att du är dubbel medborgare. Jag måste också till Sverige för att fixa en massa saker. Vet bara inte när det blir av. Jo, fy vilket väder det varit för oss sista tiden. Det har tom varit varmare i Sverige vissa dagar. Och gå i svensk natur, härligt! När jag väl kommer iväg hem tror jag att jag ska ta nästan tomma resväskor dit och fylla med massa svensksaker att ta med hit. Kramar

Anne-Marie said...

Magdalena: Jag hoppas att allt går smidigt med passet. Vädret verkar vara konstigt överallt. Det är bara att ha olika sorters kläder med sig. Det kan vara en bra idé att ta med sig tomma resväskor. Jag brukar försöka resa med litet baggage - gillar det. ;) Kramar!

Mimmi said...

Hoppas du får det bra i Sverige (håller tummarna för bra väder), och att resan dit går bra och att du inte har några problem med att förnya ditt Svenska pass. :o)