Thursday, May 19, 2011

Sverigerapport

Det tog längre än vad jag planerat att skriva ett inlägg. Var på biblioteket i måndags och tillbringade massor med tid att försöka få tillgång till min email vilket inte fungerade. Har fortfarande problem vilket är riktigt frustrerande eftersom jag har massor med email i just det kontot.

Resan till Sverige gick hur bra som helst. Inga förseningar varken med Greyhound eller flyg. OCH det gick enkelt med säkerhetskontrollerna. Jag hade inte sett fram emot att gå igenom "body scanners" och det behövde jag inte den här resan. I Sacramento fanns inga scanners ännu (plus till den flygplatsen) och i Chicago hade jag turen att få gå i den kö som gick igenom den enda metalldetektorn i den internationella terminalen. Alla andra köer hade scanners. Det var en lättnad att inte behöva säga att jag vill "opt out" vilket jag skulle ha gjort. Har läst tillräckligt om dessa scanners för att inte vilja gå igenom dem.

Stockholm är fantastiskt vackert nu. Det är så lummigt och grönt med blommor och utslagna träd. Och det är så ljust på morgnarna och kvällarna. Hade nästan glömt hur ljust det var.

Jag kom i lördags vid halvåttatiden på morgonen så då var det bara att försöka vara uppe till tidiga kvällen. Det var litet sömnigt under dagen och till slut kom kvällen så att jag kunde lägga mig. Det verkar fungera att komma in i svensk dygnsrytm med en gång eftersom jag inte haft någon jetlag egentligen alls.

I måndags var jag hos passpolisen och ansökte om nytt pass. Tala om skillnad mellan det amerikanska och svenska passystemet. Det var inga som helst problem med mitt dubbla medborgarskap och redan idag kunde jag hämta mitt nya pass!!! Tala om mycket snabbare handläggningstider än i USA. Plus till svenska passpolisen. :)

Har hunnit köpa tåg- och bussbiljetter till mina Sverigeresor. Jag visste inte att man i Sverige infört samma system som gäller för flygbiljetter, dvs att priserna går upp och ner beroende på efterfrågan. Inget plus till SJ eller bussbolagen eftersom det kan bli väldigt dyrt om man inte kan köpa lång tid i förväg. Jag åker till Dalarna i slutet av nästa vecka och till Västergötland i början av min sista vecka i Sverige.

Igår var jag hos min svenska tandläkare och det känns skönt att ha det avklarat. Jag brukar försöka besöka min svenska tandläkare eftersom han kan allt om mina tänder - jag har ett problem med mer slitage än vad som är normalt så det känns bra att kunna gå till honom. Hade inga hål! :)

Ett par iakttagelser som känns litet lustiga och förbryllande:
- Varför måste man betala pengar på alla toaletter i Stockholm? Min amerikanska kompis i Stockholm håller med mig om att det är irriterande och när jag berättade det för R i USA sade han. What?
- Varför är så många skyltar i Stockholm på engelska? För sjutton, det här är Sverige inte USA eller England. Skärpning tycker jag. Vad är så fel med svenskan?

Tiden på biblioteket lider mot sitt slut så sätter punkt här.

15 comments:

Pettas said...

så skönt att veta att allting har gått bra hela vägen och fortfarande.
Ha det fortsatt bra i Sverige!

kram!

em said...

Välkommen till Sverige Anne-Marie,
Skönt att du betat av både tandläkare och pass, så här i början.
Håller med om allt du säger i sista stycket - märkligt minst sagt!
Margaretha

Desiree said...

Toppen att du redan har hunnit få ditt nya svenska pass. Suveränt. Jag håller med dig om toaletterna. Det suger att man måste betala tio kronor för att kissa. Det kan bli ganska dyrt att bli kissnödig om man går heldagar på stan. Men det där med skyltarna har jag nog missat eller inte tänkt på men jag ska kolla på det mer nu.
Kram!

greven said...

Låter som du haft en lyckad resa såhär långt. Skönt att flygplatsvistelsen gick bra, blir den dålig kan de förstöra en hel semester! Nyfiken på mer om dina tankar kring dessa scanners. Fick min första erfarenhet av dem i Atlanta men har inte läst något mer än vad som skrivits i vanliga tidningar.

Sen är min reflektion kring betaltoaletter (förutom att det är irriterande eftersom jag sällan har mynt på mig) att i USA städas dessa oftast av människor som kostar butiken eller staden väldigt mycket mindre än de gör i Sverige. Således har man i större utsträckning råd att ha en betalfri service till besökarna.
/Magnus

Annika said...

Skönt att höra att allt gått bra.
OCH vad skönt om du slipper tung jetlag. Tycker annars jetlagen österút är grym.
Ja, vad BRA att du fixade passet hemma så du slapp åka hela vägen till DC (SÅ dålig service för alla svenskar i uSA).
Skönt att du har det fixat och dessutom mkt billigare!
Att man betalar för att gå på toa hemma i affärer man handlar och spenderar pengar i är faktiskt riktigt dåligt.
Ett sant irritationsmoment varenda ggn.
Ja, och visst flirtas det med engelska språket hemma, men det har det ju gjorts länge.
KRAM och njut av din vistelse!!!

Saltistjejen said...

Skönt att resan gått bra och att du är i Sverige nu och kan njuta av det svenska. Tandläkarbesök är jättebra att du kan göra hos din gamla tandläkare. Och att pass gick fint var skönt! Jag tror faktiskt att en av anledningarna till att man måste betala för toalettbesök på offentliga toaletter i Sverige är att försöka undvika att hemlösa, och framförallt narkomaner och alkoholister ska använda toaletterna som ställen där de "hänger" eller till och med dricker/injicerar. Särskilt vanligt är väl betaltoaletter just i storstäderna där sådana här problem är vanligare. Jag måste dock säga att jag föredrar att betala en femma eller vad det nu är och hoppas då att toan är hyfsat okej, och framförallt att inga använda nålar eller dyl finns där, framför att ha gratis toaletter som är supersunkiga. Här i Nw York hr vi ju jnappt några offentliga toaletter alls, så det problmet är inte så vanligt. Och på lite "bättre" ställen här har man ofta personal som jobbar på toan. Som torkar upp och städar vartefter, samt ibland delar ut pappershanddukar till toalettbesökarna när de tvättat händerna. Dem bör man dricksa så ett toabesök kan ändå kosta en dollar eller två vilket ju är mer pengar än vad det kostar i Sverige att gå på toa. Dessutom måste jag säga att det måste vara ett otroligt trist jobb.
Så jag är inte alls lika sur över att man får betala en liten peng för offentliga toaletter i storstäderna i Sverige. På restauranger som t ex McDonalds eller så är det ofta gratis men man måste fråga personalen om en nyckel så på det viset har de mer koll ändå.
Kram!!

em said...

Nu vet jag inte om det är samma bestämmelser överallt i Staterna - men vitsen är ju att på de ställen man måste ha en gratistoa, där har man ju ett val - vill man betala för en ofta renare toa, gör man det, har man inga pengar eller inte vill betala, får man finna sig i att papperet är slut och golvet inte så rent.
Margaretha
som ofta går ut utan pengar

olgakatt said...

Tänker som Saltis angående betalning på toaletter. Hellre en fast avgift än dricks till underbetald personal.

Lotta said...

Härligt att höra ifrån dig! Inspirerande att du har det bra och njuter av Sverige! Det kan vara skönt att "ge sig hän" och bara vara närvarande i nuet och inte tänka på USA el jämföra. Det tror jag är en bra strategi.

Tips: café Saturnus, Gondolen och Rosendals trädgård om du hinner/har lust.

Kram!

Sandra said...

Gud va spännande att bo i USA! Är en dröm för mig men jag får nöja mig med att åka o hälsa på :) hoppas på att vi ska åka till LAS vegas, Grand canyon, LA o san fransisco i oktober. Ha det gott!

Anonymous said...

Har också tänkt på att det på senare tid blivit allt vanligare med engelskan i sverige. Sökte efter hårfrisör i sthlm o vissa salonger har hela hemsidan endast på engelska vilket jag tycker är både fascinerande o lite trist. Vart i Dalarna ska du? Nyfiken då jag själv är dalkulla. Bra blog btw! Hälsn Lena

magdalena said...

Vad skönt att höra att allt gått bra. Ser att det varit fint väder hemma. Skönt att du får njuta av det. Du får berätta mer om body scanners som du säger du vill undvika i inlägg när du kommer hem. Eller kanske du gjort det och jag missat... Visst är det väl mycket engelska i Sverige, försöker övertyga min man att han skulle klara sig topp där. Så... vad säger Sverige, har du Amerikabrytning :) Kramar och hoppas allt flyter fint

Steel City Anna said...

Håller med om toaletterna :)

Lilla Krull said...

Tips till svenskar i USA: Det finns en mobil passtation som aker till de olika konsulaten i USA under aret. Kolla pa swedenabroad.se for att se nar de befinner sig i din stat. Dock finns det begransat med platser o bokas upp fort, men ar ett jattebra alternativ om man inte har rad/tid att aka till DC eller Sverige for att fixa/fornya passet.

Haller med dig om toaletterna :)

AnnaWK said...

Hej!

Jag har en fråga angående det här med dubbelt medborgarskap. Min sambo flyttade till Sverige från USA för snart två år sedan men fick höra att han inte fick bli svensk medborgare då USA inte tillåter det och eftersom han inte vill förlora sitt amerikanska medborgarskap vill han därför inte ansöka om svenskt medborgarskap (vilket jag mycket väl kan förstå).

Läser att du har dubbelt medborgarskap, hur fungerar det? Jag vet att Sverige tillåter det, men inte USA.

Hoppas du förstår frågan.