Monday, May 23, 2011

Stockholmsbetraktelser

Igår fick en isländsk vulkan ett utbrott igen. Nu återstår det att se om jag kan åka tillbaka till USA som planerat eller om jag får åka tillbaka tidigare (om det verkar bli riktigt allvarligt) eller om jag blir kvar längre. Jag kan egentligen inte stanna längre i Sverige så jag håller tummarna för att vulkanen lugnar ner sig.

Eftersom jag fortfarande inte kan logga in på min Yahoo mail har jag ingen chans att kolla email som kommer via bloggen. Har ingen aning om vad som är fel - jag hoppas bara att jag skall kunna logga in igen när jag är tillbaka i USA. Har hur många privata mail som helst där så det vore litet "katastrofartat" om jag inte kommer in igen.

Eftersom jag bara har datortillgång på biblioteket har jag tyvärr inte tid att svara på era härliga kommentarer. Skriver ett gemensamt tack här!

Här kommer litet betraktelser från Stockholm.

Stockholm känns stort - mycket stort jämfört med Mt Shasta området. Jag som är född och uppvuxen i Stockholmsområdet känner mig som en riktig "lantis" nuförtiden. :) Jag skulle faktiskt aldrig vilja bo i Stockholm igen - det är alldeles för stort och för många människor. Har trängts på tunnelbanan och på gatorna den gångna helgen när vädret var helt fantastiskt. Sol och runt + 20.

De allra flesta i Stockholm är otroligt välklädda. Jämfört med Weed och Mt Shasta är det rena modevisningen. Så här var det inte när jag bodde här utan det måste ha ändrats på senare år. OCH folk är inte direkt överviktiga. Ett stort plus till Stockholmarna att de håller sig i form.

Mina år i USA har satt sina spår, det märker jag. Jag tycker jag borde heja på folk när jag är ute och går men ingen verkar vara intresserad. Alla tittar ner i marken eller tittar bort. Att säga "ursäkta" eller "tack" verkar inte vara så vanligt här i Stockholm heller. Det har jag vant mig vid att man säger titt som tätt i USA. Att hålla upp dörrar och inte tränga sig före verkar också mer ovanligt här i storstaden. Kanske det är annorlunda ute i landet på mindre orter.

Har ätit en del saker som jag inte kan äta i USA, bland annat de fantastiskt goda, frysta räkorna. Men jag saknar en hel del faktiskt i mataffärerna som jag vant mig vid. Ja, jag vet att jag kanske inte borde jämföra men det är lätt hänt när man inte hittar något man är van vid. Hälsokostaffärer i Stockholm har för det mesta bara piller nuförtiden men jag blev glatt överraskad att ett par affärer på Söder (Gryningen och Götgatsbackens Hälsokostaffär) hade en hel del mat som liknade den jag är van vid. Kan verkligen rekommendera de två affärerna. Litet dyrt kanske men om man vill äta bra, ekologisk mat har de en hel del. Bland annat hittade jag Black's ekologiska choklad. Mycket god! :)

Skall försöka skriva igen om några dagar. Saknar verkligen mina datorer eftersom jag är så van vid att kunna kolla saker och ting via nätet. Plus att det hade varit roligt att kunna lägga ut bilder. Men, nu är det som det är. Hade också varit bra att kunna kolla litet mer regelbundet via nätet vad som händer med vulkanen på Island.

På återhörande!

8 comments:

Saltistjejen said...

Ja vi får hoppas att vulkanen inte ställer till så mycket. Att du kan resa hem när det var planerat.
Härligt att du njuter av Sverige och Stockholm även om du även längtar tillbaka lite. haha själv känner jag tvärtom mot dig. Efter att ha bott drygt 5 år i New York City känner jag att Stockholm är som en liten småstad när jag kommer hem. Lugnt och pittorekst. :-) Liksom lite lantligt.
Jag älskar det samtidigt som jag kan sakna New-York-pulsen. :-)
Fortsätt njut och hoppas att hemresan ska gå bra!
Kramar!

Pettas said...

Nu håller jag båda tummarna för att du skall kunna fara hem när du hade tänkt att göra så.
Förstår att allt känns nästan främmande i Stockholm mot tidigare. Man förändras själv och ställen förändras.
Ha det fortsatt bra!
Kramar!

Min plats i solen said...

Hej vännen!

Ja, den där vulkanen ställer då till en hel del. Med ens inser man hur små vi är mot naturen och hur vi gärna vi än vill så kan vi inte styra den. Och hur beroende vi har blivit av att allt flyter så som vi är vana vid och att det ska gå att kunna få besked. I vår kontrollerade värld tycks en del människor bli oerhört irriterade över att ingen kan ge besked om när vulkanen tänker sluta att spruta aska och lava. Men när det gäller naturkatastrofer är vi ju rätt små. Jag hoppas att du kommer tillba hem till USA som planerat och att det hela har slutat då det är dags för dig att flyga. Själva börjar vi oroa oss lite för London-resa men vi kan ju inget annat än vänta och se vad som händer.

Det är väldigt intressant att läsa dina tankar och upplevelser av ditt besök i Stockholm. Med både det svneska och amerikanska perspektivet blir det väldigt intressant.

Jag hoppas att du fortsätter njuta av din Sverige-vistelse Anne-Marie! Ta hand om dig kära du!

Kram Lotta

Anonymous said...

Det låter som du njuter av din vistelse här i Sverige. Härligt!
Vad häftigt det måste vara att komma som "turist" till sin gamla hemstad och se på allt med nya ögon.

Förstår dock din oro över askmolnet.
Förra året blev jag och min familj strandade i Atlanta på vår hemresa från LA. (Skulle bara mellanlanda i Atlanta.)Blev fast i fem dagar och de dagarna blev ganska dyra pga hotell, mat, kläder(fick inte ut väskorna), utflykter för att sysselsätta barnen och utebliven inkomst, mm mm.
Det är ju "i-landsproblem", (för det gick ju ingen NÖD på oss)men ovissheten/oron om hur länge det skulle vara var trots allt stor.
Barnen fick dock öva på engelskan i några extra dagar och kunde berätta om studiebesök på CNN när de kom tillbaka till skolan.
Dessutom fick ett TV-bolag nys om vår historia och gjorde en grej av det ;-)

Jag hoppas att vulkanen inte ställer till det för dig.

Ha en fortsatt bra resa.

/CC

magdalena said...

Vad roligt att läsa hur du har det. Hoppas på massa jämförelser med Sverige - USA. Lite egoistiskt så hoppas jag du kan hitta en massa som är bättre i USA, för det gör vardagen här lättare ;)Tackar för att du tar dig tid och skriva lite till oss. Kramar

Katarina said...

Hoppas du haft det bra i Stockholm och jag följer också utvecklingen med askan som gör det problematiskt för flygresenärer. Jag hoppas innerligt att du kan resa hem som planerat.

Ha de bra!

Annika said...

Ja, och nu har du träffar Desiree också, mysigt!!
Jag tycker också sthlm känns litet då jag kommer hem, måste jag säga.
Men alltid lika vackert och mysigt. OCH jag lägger alltid märke till buffligheten. Alltid...
Sådär är det.
HOPPAS att askmolnet inte skall ställa till det. USCH och fy så stressande.
Kram!!

aurorabuddha said...

Jag kom just hem fran Sverige igarkvall. Det var inga problem med vulkanen, piloten sa att askan var langre norrut an flygrutten.

Och efter alla dessa ar, har jag upptackt att det enda jag saknar ar kalvsylta. Sa det har jag atit *mycket* av under vistelsen i Sverige.

Jag skulle traffa Marianne i Almhult, men tyvarr blev det inte av. Tidsbrist. :o(

Hoppas resten av din vistelse blir bra! Visst ar det vackert i Sverige!