Tuesday, May 3, 2011

College Ruled Paper

I morse vaknade jag till ett hus utan el. Det var tyst och kyligt inomhus. Jag ringde till elbolaget och tydligen hade ingen annan ringt eftersom det inte fanns någon uppdatering hur länge elavbrottet skulle vara. Litet senare kom ett meddelande att det skulle dröja 2-3 timmar. Jag skulle åka till banken och postkontoret och de var också utan el. Inte mycket man kan göra utan el på sådana ställen. Banken var till och med stängd. Runt halvtolv hördes kylskåpet gå igång så då gick det att börja göra sådant jag hade planerat att göra - sådana saker som kräver el. Otroligt vad vi är sårbara om elen inte finns.

Under tiden utan el fick jag använda papper och penna och funderade då på mina linjerade papper och varför de heter College Ruled Paper. Papper i USA verkar litet mer "komplicerade" än hur jag minns att det var i Sverige. :)

Ruled paper är linjerat papper. Avståndet mellan linjerna bestämmer vad pappret kallas. College ruled har ett avstånd på 7.1 mm mellan linjerna och har en marginal som ligger 31.75 mm från vänster marginal. Kunskap som kanske är helt onödig. ;)

Sedan finns det flera andra slags linjerade papper: wide ruled, narrow ruled, Gregg ruled, Pittman ruled och manuscript ruled. Skall inte belasta mitt eller andras minnen med fler detaljer om dessa. :)

Nu har jag lärt mig något nytt efter 14 år i USA! Har köpt college ruled paper under alla år jag bott här men aldrig tagit reda på detaljerna. Och allt beroende på strömavbrottet. :)

9 comments:

Lotta said...

Haha, varför göra det enkelt för folk ;)

Det verkar ju bra med college ruled....men mindre roligt med elavbrott. Då känner man hur beroende man är.

Jag har mailat dig tillbaka!

kram

Katarina said...

Ha, ha..

Strömavbrott, då kan man bli ställd.

Ha en bra dag!

Pettas said...

Ibland tycker jag att det till och med är litet nyttigt med ett elavbrott emellanåt. Det blir så ljuvligt tyst att man faktiskt kan lyssna på tystnaden.
Och en eftertanke uppstår om hur ömtåliga vi är och hur beroende vi har gjort oss av el. Kanske vi borde träna oss i att vara utan el litet mera:).
Fryst mat klarade man sig utan när jag var barn, för oss skulle det vara en katastrof om vi inte hade den tillgången längre.

Morgonkram från ett mulet och kallt Geta

Desiree said...

Därser man att även bakslag som elavbrott kan medföra att man lära sig nya saker. Tack för nu har jag också lärt mig en hel del. Man tänker ju ofta inte på sådana här detaljer utan köper bara linjerat eller rutat och tror att det är antigen det ena eller andra. Skönt att strömmen är tillbaka. Man är verkligen otroligt sårbar utan ström.
Kram!

Annika said...

Ja, jösses vad sårbar man är utan ström.
Riktigt ordentligtt sårbar. Alltid lika skönt när srömmen behagar återvända.
När man har barn i skolan får man lära sig allt om olika papper, vare sig man vill eller inte :-)
Vi får ju köpa allt skolmatrial själva, och det är tydliga regler på VAD som gäller!!
Kram!!!

magdalena said...

Absolut inte onödig kunskap. Jag suger i mig som en svamp :) Inför skolstarten hade de massa superbilliga block och anteckningsböcker på Walmart så jag köpte på mig ett gäng. Det kanske bor en liten horder i mig ändå... :) Fy vad segt med strömavbrott. Vi har också regnigt och fuktigt och då vill man inte vara utan värme. Både här och i Sveige har vi vedkamin. Men det är ju ändå bra att det inte var bara ditt hus som drabbades, så vet man att felet ligger någon annanstans. Kram

Anne-Marie said...

Lotta: Nej, varför göra det enkelt. ;) Egentligen skulle man ha en back-up plan så att man kunde klara av ett längre strömavbrott. Det har inte jag mer än att jag har en del små saker som kan hjälpa till om elen försvinner. Kramar!

Katarina: :) Framför allt om det är riktigt kallt ute är det svårt att vara utan el. Jag har ingen värmekälla som inte kräver el - det är inte bra om det blir ett längre avbrott. Ha det gott!

Anne-Marie said...

Karin: Visst blir det ett annat lugn utan el. Har läst en del om att el avger en slags "el-smog" som finns runtomkring oss hela tiden pga alla elektriska apparater och alla elledningar vi har i våra hus. Kan tänka mig att du har svårt att vara utan en frys med tanke på ditt café. Varma vårkramar - idag var det över +20 här! :)

Desiree: Jag hade aldrig haft en tanke egentligen på att det fanns så många olika slags linjerade papper. Har man inga skolbarn (som Annika nämner) kan man nog inte sådana här "viktigheter". ;) Alltid finns det något positivt med det som händer. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Det märkliga var att strömmen fanns i huset mittemot mitt. Och ett par hus uppåt gatan fanns det ström. Enligt elbolaget var vi bara några få kunder som blivit av med den. Du är säkert "pappersexpert" ;) efter ett antal år med K i skolan. Har inget minne av att det finns så många olika slags papper i Sverige. Kramar!

Magdalena: Vad bra! :) Man skall "horda" om det är billigare. Eftersom alla priser stiger är det lika bra att passa på. Vedkamin måste vara kanon. Jag önskar att jag hade en värmekälla som inte krävde el. Konstigt nog blev det inget strömavbrott i mitt område i vintras när vi hade alla oväder som drog fram. Kramar!