Saturday, April 16, 2011

Pink Slime

...låter kanske som en mindre bra rockgrupp. ;) Men det har inget med musik att göra. Häromdagen sändes ett fantastiskt bra TV-program med Jamie Oliver som bland annat berättade om pink slime.
Jamie Oliver är en engelsk kock och TV-personlighet och har kanske mest blivit känd för sitt TV-program "Food Revolution" där han försöker påverka folk att äta bättre. För något år sedan gick fler program i samma serie.
I programmet häromdagen besökte han Los Angeles skoldistrikt där det fanns en del att önska i fråga om vad barnen fick till lunch. Kanske det var därför Jamie inte blev insläppt någonstans inom skoldistriktet.

I programmet visade han bland annat hur "pink slime" blir till. Det är "avfallet" som blir över när allt annat kött använts och som används till till exempel hundmat. Pink slime innehåller bland annat bakterier men genom att man tvättar det med ammoniak anser man helt plötsligt att det går att blanda in i köttfärs som utfyllnadsmedel! I USA ingår det i 70% av hamburgerköttet som serveras i framför allt "fast food"- menyerna (McDonalds, Burger King) men det ingår även i skolluncher och också köttfärs man köper i affären. Pink slime ser ut som köttfärs så det går inte att upptäcka.

BPI (Beef Products Inc) som är en stortillverkare av pink slime säger att de planerar att fortsätta tillverkningen och även sprida sitt "slime" till andra delar av världen: "ultimate goal is to have our products incorporated in all ground beef and other further processed meats produced in the United States. Our products can also be found in Canada, Mexico, and Japan with expansion plans for Central America, Europe, and Pacific Rim countries."

Äckligt minst sagt och även om jag aldrig äter hamburgare ute på restaurang kommer jag nog inte att äta någon köttfärs alls utanför mitt eget kök. Jag vet inte hur stor del av köttfärsen man köper i affären som har pink slime men vill man vara på den säkra sidan skall man nog köpa från en lokal bondgård eller helt enkelt be att få köttfärsen mald när man är i affären. Redan innan jag såg det här programmet hade jag börjat köpa köttfärs som kommer från en lokal bondgård så jag hoppas att den är "ren".

Yahoo News hade detta reportage häromdagen. Det verkar som om USAs köttfärs är under en "pink slime" attack!

Så här ser BPIs ammoniakbehandlade kött ut innan det mals till en köttfärsliknande substans. Bilden från New York Times.

18 comments:

Pettas said...

Det allra bästa är att mala köttet själv men annars såsom du gör, se till att det blir malet i affären när man ser på.
Malet kött är en av de stora hälsovådliga riskerna, just på grund av att köttkvarnarna inte är ordentligt rengjorda mellan malningarna. Så det gäller att antingen steka det snabbt eller frysa ner det riktigt kallt för att vara säker.
Egentligen är det för bedrövligt att man måste vara så alert när det gäller livsmedel.
Ha en fin söndag!
Kramar!

Lotta said...

Fy vad äckligt! Helt spontant alltså. Jag blir så förbannad att det går till så här. Jag vill inte ha pink slime i köttfärs. Som konsument blir det bara tuffare. Finns det ingenting som reglerar det här eller visar allt som produkten innehåller? Pettas har helt rätt. Helt bedrövligt att man måste vara sin egen advokat när det gäller mat som man tror sig köpa från "säker källa".

Kram

Anne-Marie said...

Karin: Tyvärr kan jag inte få det malet i affären men jag vet att det kommer från en ekologisk, lokal bondgård så jag hoppas på det bästa. Köttfärs är jag väldigt försiktig med. Antingen direkt tillagning eller nedfrysning. Visst är det tokigt att man inte kan lita på maten man köper. Och USA verkar faktiskt värre ibland än vad jag minns från Sverige. Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Visst är det äckligt! Jamie Oliver visade i TV-programmet hur man tillverkar pink slime (eller snarare kanske "utvinner" det) och folk som var där på plats trodde inte sina ögon. Jag kan verkligen rekommendera hans program. Går i en av de stora nationella kanalerna. Han har humor och är en frisk fläkt. Han visade också hur mycket socker som används varje vecka i Los Angeles skoldistrikt för att söta mjölken!?! Vad är det för fel på det här landet. Varför kan inte barnen dricka osötad mjölk? Han fyllde en hel skolbuss och mer därtill med socker. Hua! Kramar!

Desiree said...

Fy vad äckligt! Usch man blir mörkrädd då man får redan på allt som man får i sig då man går ut och äter. Hamburgare är så himla lätta att göra hemma och blir så goda. Bäst att grilla sina egena hamburgare.
Kram!

Fransyskan said...

Fy fasen vad äckligt! Jag äter mycket köttfärs dessutom! Kan avslöja att det finns trick även för att sälja "rent kött". Såg en fransk dokumentär som visade hur nästan varenda stormarknad och även små köttbutiker helt sonika skar av översta delen av ruttet kött för att kunna sälja resten. Alternativt packar fint kött överst och dåligt underst i storpack. Inte en gång jag köpt en paket med fint kött och kommit hem för att upptäcka att alla bitarna under är gråbruna! Urk!

em said...

Ännu en anledning att inte äta kött!
Margaretha

Saltistjejen said...

Uäääck!!!
FAN vad äckligt!
Vi som äter rätt mycket köttfärs också. Vet itne, jag köper ofta organic som ska vara från grassfed cows, så jag hoppas ju att det inte ska vara ngt sådant i den. men man vet ju aldrig. Fy!

antonia said...

Bläää! Vad äckligt! Glad att jag är vegetarian just nu :)

magdalena said...

När jag såg rubriken "Pink Slime" tänkte jag på det där slime man hade som liten, tror det var grönt. Och egentligen var det inte en dum tanke för det här är ännu äckligare. Har sett några program om mathanteringen här i USA, de har inte gjort mig glad. Förvisso är kötthantering även något som väckt rubriker i Sverige. Problemet är att jag tycker om kött, att vara vegetarian måste vara skönt när man ser detta. Såg ett program härom kvällen som handlade om hur man gjorde ruttet kött, mer tilltalande i lukt och färg för att sedan göra korv av det. Detta var förvisso ett program om hur det gjordes "förr" men en del av tricken förekommer säkert idag också. Ammoniak vet jag man använder idag. Vill du se ett "otäckt" program som tar upp mathanteringen rekommenderar jag Food. Inc. Man blir helt enkelt mörkrädd. Själv funderar jag på att köpa kött i bit och mala själv.

Anne-Marie said...

Desiree: Det här med mat i USA gör mig litet mörkrädd faktiskt. Det finns så mycket skit helt enkelt i den maten man äter ute och i mycket av den mat som många människor köper i affärerna. Jag gör mina egna hamburgare hemma och de är mycket godare, plus att jag vet vad som faktiskt finns i dem. Kram!

Fransyskan: Hua, det låter lika hemskt som pink slime det där med ruttet kött. Egentligen skulle man ha en egen bondgård med djur och växter och kunna äta det som kom från den. Så som folk levde till för bara 50-100 år sedan.

Anne-Marie said...

Margaretha: Ja, det finns nog en del som kanske blir vegetariner pga detta. Soja som framställs så hälsosamt är inte alls så bra att äta som många tror så det skall man inte äta i stora mängder. Jag provade på att bara äta vegetarisk mat och fisk för många år sedan och blev sjuk pga detta. En läkare som verkligen kunde hur kroppen fungerar sade att jag hör till de som ibland "måste" äta kött för att inte bli sjuk. Har hört detta även från andra.

Saltis: Kanske du som bor i en så stor stad med ett stort utbud av affärer kan hitta en affär där du kan se på när de mal köttfärsen. Att undvika köttfärs när man går ut och äter är ju rätt enkelt.

Anne-Marie said...

Antonia: Ja, du slipper det här i alla fall. Som jag skrev till Margaretha är det här med soja inte så bra som många tror och många vegetarianer kanske äter soja som köttersättning.

Magdalena: Ja, det var ingen dum tanke. :) Eller det kunde ha varit det där rosa "slimet" som de hade i Ghostbusters-filmerna. Jag vill nog inte ge upp kött ännu plus att jag verkar höra till de som mår bra av att äta kött ibland (se min kommentar till Margaretha). Att göra mer och mer av sin egen mat tror jag på. Självklart måste man ha tid och veta vad man gör. Fick Food Inc rekommenderat av en kompis så den får jag ta och titta på vid tillfälle.

em said...

Det finns ju så många andra baljväxter som är mycket godare än sojabönor. Och att äta "låtsas-kött" har jag aldrig förstått vitsen med.
M

Annika said...

USCH ja...
Jag blev rikigt äcklad då jag såg det programmet.
Tänkte att jag aldrig mer ska äta köttfärs. TVI VALE!!
Precis, man kan få köttet malt i affären, och det är bra.
jag gillade verklgien programmet fö. Otroligt vilket motstånd han väckte då han ville in på skolorna.
ska bli intressant att följa säsongen.
Kram!!!

Anne-Marie said...

Margaretha: Självklart finns det massor med alternativ men det kräver att man pluggar själv vilket jag inte gjorde - var nog litet ung (24-25). Och många vegetarianer verkar tro att soja är bra att äta.

Annika: Jag tror att man fortfarande kan äta köttfärs om den är från en lokal, ekologisk gård eller om man ser när de mal i affären. I kväll är det dags för Jamie Oliver igen - det verkar som om han kanske lyckades komma in i skoldistriktet trots allt. Skall spela in programmet eftersom jag jobbar när det sänds. Kramar!

Surviving Sweden said...

Usch - jag blev vegetarian när jag var 15 år gammal och är väldigt tacksam för det när jag läser sådant som det här.

Jag vet inte om jag klarar av att titta på en program om det här, men jag läste Fast Food Nation och tyckte det var intressant.

Anne-Marie said...

Surviving Sweden: Jag tror att man kan äta visst kött om man är noga var man får det från. Men att köpa hamburgare ute, det gör jag inte. Igår sändes ytterligare ett program med Jamie Oliver och han hade fortsatta problem att få komma in i Los Angeles skolor. En skola lät honom komma dit men på väldigt begränsade villkor. Om de inte hade något att dölja skulle de givetvis inte agera så. Jag tycker hans program är väldigt intressant och informativt.