Monday, April 11, 2011

Måndagsundran

Efter en natt med sömn som var si och så och en något kaotisk dag på jobbet känns mitt huvud och mina ögon alldeles för trötta för att skriva ett djuplodande inlägg. ;)

Därför blir det en kort undran - varför börjar veckan i almanackan i USA med söndag och inte måndag? I den svenska almanackan är det måndag som är veckans första dag. Efter en koll hos Wikipedia blev jag inte särskilt mycket klokare. Så för tillfället nöjer jag mig med denna förklaring som jag hittade ute på nätet. Den duger för i kväll. :) Det finns säkert läsare som har en mer vetenskaplig förklaring. Skriv gärna i så fall.

"Don't think too much about it. They are Americans. They measure in inch, weigh in pounds, and get a cold when it's 40°.Time has the format month-day-year, and the week starts at its last day. The only lifetime task of Americans is to confuse Europeans."

Dags att gå och lägga sig kanske eftersom jag känner mig så här.:)

16 comments:

Äventyret framtiden said...

Jag har kunnat förklaringen, men glömt bort den...men det är någonting med att veckan skall börja med fest och inte avslutas så....
en annorlunda tanke om att söndagen blir den dag i veckan som man skall ägna åt trevliga, festliga, kraftingivande kulturella begivenheter, för att orka med de andra sex dagarna som kommer efter.
Ingen klok kommentar men ett försök därtill:D
Och hur som haver, man kan ju själv välja om man avslutar veckan med en söndag eller om man påbörjar veckan med densamma. Allt beroende på vad man tror på, kan jag tänka mig.
Kram!

em said...

Men så var det ju här också tidigare - och jag har inte vant mig än.
På senaste tiden har jag tänkt att jag skulle ta' reda på när det ändrades - och varför. Och i synnerhet varför det smygändrades.
Kanske ändrade man därför att de flesta redan ansåg att måndagen var veckans första dag.
Jag får inte ihop det med bibeln heller: "och på sjunde dagen vilade han" - vilket förstås sjundedags adventisterna gör.
Margaretha
som nå'n gång ska
ta' reda på det

Anonymous said...

Hej och tack för en underbart intressant och rolig blogg!

Orsaken till att amerikanerna börjar veckan på söndagen tror jag helt enkelt är att veckan börjar med söndagen. Enligt kristendomen skapade Gud världen på sex dagar och vilade på den sjunde, vilken dag vilade han på? Jo lördagen, den judiska sabbaten.

Vi firar ju söndagen som vilodag för att Jesus ska ha återuppstått den dagen.
Varför amerikanerna står fast vid den judiska veckoindelningen vet jag däremot inte. Men det har nog något med att dom vill förvirra oss europeer;-)

Anna - Man ser floden said...

Här i Portugal heter måndagen Segunda, dvs den andra dagen.Tisdagen heter följaktligen Terca - tredje dagen osv fram till lördag som heter just det Sábado och söndag Domingo. Vilken dag som veckan officiellt börjar med vet jag inte. Men i vår portugisiska almanacka ligger måndagen först.

Jag som är född i slutet av 50-talet kommer mycket väl ihåg när söndagen var veckans första dag även i Sverige. Men det är många år sedan. Hur många vet jag inte

Katarina said...

Intressant! Jag har ingen aning.. Här i Malaysia är många lediga fredag och lördag och kör igång på söndagar.

Annika said...

Visste inte att man i Sverige också en ggn börjat veckan med söndag.
Intressant! OCH, som sagt, det hade jag ingen aaaning om, men u vet jag tack vare kloka kommentarer!
Gotta love the blogs!!!

HAHA, gillar, gillar ditt citat från nätet om amrisar ;-)
Ibland känns det ju nästan så, fniss!!!

KRAMAR!!!

Cari said...

Härligt citat.
Ändrade vi i Sverige i samma veva som vi började numrera veckorna? För det har vi väl inte gjort hela tiden (får ta fram en gammal almanacka från 70-talet och titta).

Marianne said...

Hahaha, ja så måste det ju vara! Men det lät som en vettig förklaring det där med judisk dagsindelning, orsaken alltså.

Egypten har som Malaysia ledigt fredag-lördag, fredagen är den heliga dagen och den dag man går till moskén om man inte går de övriga dagarna. Fast många jobbar 7 dagar i veckan där, om de inte är tjänstemän. Där börjar alltså veckan helt logiskt med söndag.

Själv tycker jag att veckan börjar med måndag, och det är faktiskt skönt att ha helg lö-sö igen.

Kram!

Magdalena and Co in US said...

Jag hade ingen aning om att Sverige haft början av veckan med söndag. Gillade verkligen ditt citat och är övertygad om att de gör det med flit. Rolig att läsa alla kommentarerna också. Har också funderat på det ur bibliskt perspektiv och fick lite mer kunskap nu. Hoppas du sover bättre. Kram

Malin said...

Själv saknar jag att man inte numrerar veckorna så som man gör i Sverige.

Desiree said...

Det har jag också undrat över. Kanske för att de är så mycket mer religösa här. Fast att börja veckan med vilodagen`????
Hur man än vrider och vänder på det så fattar man ändå inte riktigt.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Din förklaring lät mycket bättre än citatet på nätet. :) Jag hann inte svara på alla fina kommentarer igår men jag ser att ett par personer troligen kommit med den riktiga orsaken och det var väl den anledningen de indikerade på Wikipedia. Visst borde man kunna starta veckan när man vill - det är ju bara någon eller några som bestämt att den skall börja en viss dag. Inget som är satt i sten. Kram!

Margaretha: Tänk det visste inte jag att man i Sverige haft en annan dag då veckan officiellt började. Man lär sig alltid något nytt då du kommenterar. :) Kanske man smygändrade för att inte uppröra? Intressant i alla fall att även Sverige haft en annan startdag.

Anne-Marie said...

Anonym: Tack för dina snälla ord om min blogg. :) Jag tror att du har hittat den "riktiga" orsaken. I mitt söminga tillstånd har jag för mig att jag läste att det var en del av förklaringen som gavs hos Wikipedia. Nej, varför man i USA håller kvar vid den judiska traditionen är litet oklart. Men det finns så mycket oklart ändå i USA så det här kanske är en av de sakerna. :)

Anna: Vad intressant att höra mer om hur det är i Portugal. Eftersom jag är född i början av 60-talet har jag inga minnen av den annorlunda almanckan som uppenbarligen fanns tidigare i Sverige. Jag får ta och fråga min mamma om hon minns det.

Anne-Marie said...

Katarina: Jag visste inte att mitt halvsömniga inlägg ;) skulle trigga så många intressanta kommentarer. Bloggvärlden är verkligen fantastisk. Du har en helt annan kultur där du bor så kan tänka mig att även detta kan vara annorlunda där.

Annika: Nej, jag hade ingen aning om att Sverige hade en annan almanacka tidigare. Men är man född på 60-talet kanske det inte är så konstigt. Visst är bloggvärlden fantastisk med all kunskap som sprids. jag tyckte också att citatet var litet småkul. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Cari: Det verkar som om kanske något ändrades på 50-talet eller 60-talet. Jag minns inte alls om veckorna hade veckonummer när jag var liten på 60-talet. Har du så gamla almanackor? Skriv gärna och berätta vad du fann. :)

Marianne: Jag tror också att den judiska förklaringen är den som är mest riktig. Intressant att man jobbar 7 dagar i veckan. Det låter ju värre än USA :) där man jobbar mycket mer än vad man gör i Sverige. Jag tycker också att det känns självklart att veckan börjar med måndag. Kram!

Anne-Marie said...

Magdalena: Man lär sig helt klart mycket genom bloggvärlden. Jag tror nog inte på allvar att de gör det med flit ;) - de tycker nog att vi är lika förvirrande i Europa. Men att många saker skiljer mellan USA och Europa det kan både du och jag skriva under på. Jodå, jag sov bättre. :) Kram!

Malin: När jag pratar med vänner i Sverige och de säger att de har semester veckorna 30-34 vet jag nuförtiden inte alls vad de pratar om för tid. Har helt tappat när olika veckor infaller. Det vore praktiskt med veckonumrering också i USA.

Desiree: Visst är amrisarna mer religiösa men de flesta har väl ändå inte judisk tro. Ja det där med vilodagen fattar jag heller inte riktigt. Ytterligare ett av mysterierna med USA. ;) Kramar!