Saturday, April 30, 2011

Ljus

Ljus - det behöver vi alla. Både inomhus och utomhus. När man bor i Sverige blir det lätt brist på utomhusljus under vintern. I Kalifornien (och troligen i stora delar av USA) är det inte riktigt lika illa eftersom dagarna är längre överlag under vintern.

Inomhusljus är också viktigt. Många amerikaner drar gärna för gardinerna (som jag tidigare skrivit om här på bloggen) så de måste nog ha fler lampor tända, även på dagtid. Jag har inga gardiner fördragna på dagarna eftersom jag vill ha så mycket utomljus som möjligt. Jag gillar punktbelysning med mysiga lampor - de tänds på kvällen.

Vem som egentligen uppfann glödlampan verkar vara lite oklart. Thomas Edisons version är den vi levt med under mer än 100 år, men det fanns tydligen flera versioner före hans som var inne på samma idé. Nu håller glödlampan vi vant oss vid (och som jag tycker om) på att helt försvinna. Man har redan, till viss del, ersatt den i Europa/EU och samma sak håller på att hända i USA. Ersättningen (fluorescent heter den på engelska) lär vara mycket mer energisnål (vilket säkert är helt korrekt) men ljuset den avger känns kallt, den innehåller kvicksilver och allt fler rapporter kommer att den avger vissa frekvenser som kan vara skadliga i längden.
Jag tappade en energisnål lampa för ett par år sedan och har ingen aning om hur mycket kvicksilver jag fick i mig men trevligt var det inte.

Läste idag om att Philips nu lanserar en energisnål lampa som liknar den gamla hederliga glödlampans ljus men sparar el. Har ingen aning om hur ljuset egentligen är men det låter ju lovande. Jag tror att många människor, inklusive mig, skulle föredra en sådan lampa.

Sedan måste jag nog också sticka ut hakan och säga att jag inte riktigt tror på alla skriverier om den globala uppvärmningen. Självklart pågår en omfattande klimatförändring som vi människor har snabbat upp men jag tror inte alls att det är så enkelt som vissa vill påstå. För många år sedan gick det ett program i svensk TV om att mer koldioxid i atmosfären kan lika gärna leda till en istid som till uppvärmning. Och det kanske bland annat är det vi såg under den gångna vintern med rekordkalla temperaturer i stora delar av USA och Europa. Allt fler säger att Golfströmmen (som gör att Skandinavien är beboeligt även på vintern) håller på att sakta av eller till och med stanna upp och det har bland annat att göra med all sötvattensis som håller på att smälta.

Kanske filmer som till exempel "The Day After Tomorrow" inte bara är Hollywood-produktioner utan har en del sanning. Har sett filmen flera gånger och tror att den har flera korn av sanning. Kan rekommenderas.

Idag är det Valborg. Ingenting som uppmärksammas här i Kalifornien men jag minns många fina Valborgseldar i Sverige. Ljusa eldar i det återvändande vårljuset. :) Ha en fin valborgshelg!

6 comments:

magdalena said...

Jag blev förvånad när jag kom till USA hur mörkt det var. Men det var sommartid och då är det ju ljust dygnet runt hemma. Och här blev det bäckmörkt vid 8-9 tiden. Men å andra sidan är vintrarna bättre här, då är det ju tvärtom hemma, nästan aldrig ljust. Jag vet inte vad jag tycker om lågenergilamporna. Köper dom för att spara energi men de är rackarns dyra och påstås ha mycket längre brinntid. Men de jag haft har slutat fungera på tok för fort och då blir det inte billigt. Det där med kvicksilvret har jag inte ens reflekterat över. Och inte har jag sett filmen heller. Vi får kanske fixa Valborg här i USA och tända på lite eldar. Kram

Desiree said...

Jag tror att det är mycket bättre att få naturligt dagsljus om dagarna då man kan istället för att sitta med glödlampor eller energilampor. Nu är det ljust tidigt om morgonen och sent om kvällen här i Sverige. Visst är det underbart men jag föredrar men betydligt jämnare spridning av ljuset. Tycker det var oerhört jobbigt på vintern då det var så mörkt. Jag har också undrat över det här med globala uppvärmningen. Jag tror faktiskt att det är mer komplicerat än vad man tror som du säger. Jag undrar om det kanske inte är en istid man går emot istället med tanke på de senaste årens vintrar. Men men...ha en trevlig fortsättning på helgen.
Kram!

Anne-Marie said...

Magdalena: Sommarkvällarna är litet mörka i USA tycker jag också. Men vintrarna är mycket enklare genom att det inte är så kolsvart. Lågenergilamporna är dyra tycker jag också. Idag var jag och handlade hos Walmart och de hade en ny slags "incandescent" lampa (den gamla, vanliga glödlampan) som bara var på 52 watt (motsvarar närmast 60 watt) och 34 watt (motsvarar närmast 40 watt). Har aldrig sett den typen lampa tidigare men jag köpte ett paket. Skall nog bunkra litet lampor så att man inte står där utan lamporna när de förbjuds. Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Sverige är extremt när det gäller ljuset. Jag föredrar nog också en mer jämn spridning och inte så stora skillnader. Hawaii var intressant genom att det ligger så nära ekvatorn. Ingen skillnad alls egentligen mellan de olika tiderna på året. Jag tror att det är mycket mer komplicerat än vad som oftast framställs med den globala uppvärmningen. Slutar Golfströmmen pumpa varmt vatten mot norra Europa blir det nog svårt att bo kvar där. Ha en fortsatt fin helg och första maj. Kramar!

Annika said...

Ja, sommarkvällarna och nätterna är verkligen becksvarta här, men varma som sammet, för att inte säga heta. OCh fulla med nattliga ljud vi aldrig hör i Sverige, grodor som kväker, gräshoppor som sjunger hela nätterna igenbom etc.
Annorlunda.
Som natt och dag mot de nordiska sommarnätterna som jag älskar så högt. De vita nätterna! De som jag kan längta mig galen till.
Men, jag gillar faktiskt både det becksvarta och det ljusa. Bägge har sin charm.
OCH jag är ju glad att jag får uppleva de vita nätterna varje år.
Jadu, det där med lamporna kan man fråga sig...
Kram!!

Anne-Marie said...

Annika: Ja, de där gräshopporna är verkligen rätt ljudliga. Kan tänka mig att ni har det mycket, mycket varmare, och fuktigare, i Reston. Här uppe i bergen svalnar det ordentligt på nätterna även om det kan vara riktigt hett på dagarna. Jag har nog vant mig vid de mörkare sommarnätterna här i Kalifornien. Och jag uppskattar verkligen de ljusare vinterdagarna. Fy så jobbigt i Stockholm med mörkret på vintern. Lamporna tror jag inte alls är så bra och fördelaktiga som de framställs. Skall nog bunkra litet vanliga glödlampor medan de finns. Kramar!