Sunday, April 10, 2011

Hemlagad mat vinner i längden

Till att börja med ett par kortare uppdateringar beträffande mitt förra inlägg. Man lyckades komma till en överenskommelse så det blev ingen "government shutdown". Skolchefen skrev ett mail till alla skolanställda i fredags att det nu är officiellt att det inte blir någon sommartermin utan bara kurser via internet. Dessutom kommer skolan att vara stängd på fredagarna under sommaren så alla kommer att arbeta fyra dagar/vecka. Jag jobbar bara 32 timmar/vecka så för mig blir det litet längre dagar än normalt. De som jobbar 40 timmar/vecka får antingen jobba 10 timmar/dag eller frivilligt gå ner i antal timmar under sommaren eller ta semester. Stora förändringar och jag tror att det bara är början eftersom det fortfarande är otroligt mycket pengar som skall sparas.

När jag handlade mat i fredags slogs jag av hur otroligt mycket färdiglagad mat det finns. Det är så kallade "TV-dinners", "convenience food" osv. Och när jag ser på folks varukorgar ser de väldigt annorlunda ut jämfört med min. En stor del av deras korgar har just färdiglagad mat. Jag brukar för det mesta köpa ingredienserna och sedan laga till min egen mat.

Självklart "syndar" jag också ibland och kan köpa en färdiglagad paj eller pizza. Jag skrev tidigare om Marie Callender's pajer och de är bland de "värsta" rätterna - massor med kalorier, fett och salt. En "chicken pot pie" innehåller mer än 1000 kalorier och har hela dagsvärdet av salt. En annan storsäljare i USA är Pillsbury's färdiga degpaket som man kan baka "cinnamon rolls" av. Den har inte så många kalorier som Marie Callender's pajer men massor med socker och mättat fett. Samma sak med Häagen Dazs glass.


Jag kollade igenom en vanlig veckas matmeny för mig själv och det mesta jag äter är faktiskt gjort från "scratch". Något jag gillar är potatismos och det lagar jag alltid till själv. För mig är det obegripligt att köpa paket med potatismosmix. Något jag brukade baka i Sverige var matbröd men det har jag inte fortsatt med här i USA. När jag först kom hit och såg att det inte fanns någon färsk jäst och inte samma slags mjöl kom jag av mig och när jag hittade ett mycket gott bröd i en av hälsokostaffärerna här som har få ingredienser och är så likt ett hembakat bröd man kommer har jag faktiskt fortsatt att köpa det.

Här i USA har mycket av den färdiglagade maten sitt ursprung i militären. Efter andra världskriget hade företagen som tillverkat mat för militären lager kvar och sedan har den här marknaden exploderat.
I Sverige lagades fortfarande det mesta av maten hemma när jag växte upp. Eftersom de flesta mammor var hemmamammor fanns det mer tid att laga mat. Nuförtiden har familjer i både Sverige och USA mindre fri tid och många väljer att köpa färdig mat. Även om det är snabbare att värma en paj i mikron är det ofta både dyrare och mindre hälsosamt än att göra en egen paj.

Tydligen äter amerikaner runt 31% mer färdiglagad mat än vad de äter färsk mat. Och de äter mer färdiglagad/förpackad mat än de allra flesta andra länder. En stor del av måltiderna i USA består av frusen, färdiglagad mat (pizzor, mat som värms i mikron osv) och söta och salta "snacks".

Igår till lunchen blev det en omelett med litet lök, kalkonkött, persilja och cilantro. Gott och enkelt och jag vet precis vad det är för ingredienser. :)

27 comments:

olgakatt said...

Håller helt med dig!
Det behöver ju inte ta så väldigt lång tid att laga mat från grunden om man inte vill satsa på långkok. Och tänk, så mycket godare , för inte tala om billigare, det blir! Och vi behöver ju inte ens nämna nyttigheten...
Och tar man sig tid med ett långkok och tar till i mängd och har en frys så spar man in mycket tid senare när man tar fram en portion!

Carl Bruder's personalia said...

Ja så skönt att det inte blev någon goverment shut down.
Du har helt rätt i att egen lagad mat alltid vinner. Även det enklaste är bättre och nyttigare än färdiglagat. Dels blir det betydligt billigare och dels vet man precis vad man stoppar i sig. Det verkar som om det också i sverige blir mer och mer färdiglagad mat. Visst tar det tid att laga mat men man investerar i sig själv och sin hälsa. Vi går faktiskt sällan ut och äter eller äter färdigmat. Det får ta den tid det tar att laga mat helt enkelt. Din omelett såg himla god ut. Enkelt, gott och nyttigt :-)
Kram!

Lollo said...

När man först går till mataffären här i USA blir man ju lite chockad. i princip ALLTING går ju att köpa färdiglagat. Om du ska göra potatismos i Sverige har du 2 alternativ - göra själv från grunden eller pulvermos. I USA finns det typ 3-4 eller kanske 5 olika typer du kan köpa, fryst potatismos, pulvermos.. eh ja det är väl kanske inte konstigt att många ser ut som de gör här, ingen kan laga någonting från scratch. Inte ens farmorn i den familjen jag bor i här lagar mat ordentligt så, det är myycket halvfabrikat. Ah lite galen blir man. Även om det många gånger känns lätt och smidigt, men det borde inte vara att man äter halvfabrikat och färdigrätter varje dag.

magdalena said...

Jag håller med dig, hemlagat är gott. Har några favoritrestauranger här och ibland hämtar vi pizza. Men alla de färdiglagade rätterna som finns är jag inte sugen på. Men däremot så just pillsburys croissanter tycker jag är himla goda.
kram och hoppas helgen varit bra

Pettas said...

Det finns bara fördelar med att laga sin mat från grunden av bra råvaror, gärna ekologiskt odlade.
Mat är viktigt för knopp och kropp.
Hos oss på Åland har den nya dieten med mycket fett tagit fäste ännu mera än tidigare, mindre kolhydrater och mera fett. Själv tror jag på en balanserad kostcirkel.
Ha en fin dag!
kram!

Annika said...

Balanserad kostcirkel tror jag också på. Alltid.
man ska kunna äta av allt utan att försaka tex kolhydrater. DET passar inte mig iaf. Jag har ju själv ätit så ett tag, men nej, det är inte min grej. Och jag vet egentligen inte om det är bra alls om man är frisk fö. Nej, fram för en balanserad diet.

Men ja, visst finns det mkt färdiglagat här i US, och inte är det speciellt gott heller.
jag lagar allt från scratch. Att köpa pulvermos tex skulle aldrig falla mig in. det är ju så lätt att göra god mos själv.

Bakar gör inte jag heller, men det gör nästan alla mina svenska vänner. De bakar matbröd hela bunten, och gott sådant. Färskjäst finns att få tag på här, men ofta kör de nog med torrjäst också.
Karolina har börjat baka småkakor, och det gör hon jättebra!!
HOn kanske får den bakgen som alltid fattats inom mig :-)

Kram!!

em said...

En mental inventering av mina släktingars och vänners matvanor säger mig att de flesta nog lagar sin mat - och tycker att det är roligt. (De i Staterna alltså). Däremot går de ut och äter mer än de flesta svenskar.
Jag, liksom du, tycker att det är intressant att kika i andra kunders korgar - och det säger mig att även här, har färdigmaten blivit mycket vanligare. Och många har inga, eller få, grönsaker i sina korgar!
Det sägs ju att i takt med att kokboksförsäljningen formligen exploderar, ökar försäljningen av färdiglagad mat! "Gå figurera" som min väninna säger.
Margaretha

risto said...

Kan man köpa ärtssoppa i USA? Det är ju delikatesser som åtminstone jag längtar efter att varit länge utomlands.Och så lätt att laga sig själv,bara man hittar torkade ärtor.Och kanske svensk punsch till.

Anonymous said...

Barnfamiljer kanske inte allltid har den tiden som behövs. Att jobba heltid för att sedan hämta barnen på dagis gör att tiden för matlagning kanske behöver gå snabbt på kvällskvisten. Laga från scratch kanske man får spara till veckoslutet. Personligen tycker jag allt att man kan hitta många bra matvaror både som fryst och i halvfabrikat.
Marie GA

Marianne said...

Jag skulle inte heller få för mig att köpa färdigt/pulver. Det tar faktiskt inte så lång tid att laga mat, och har man barn kan man göra det tillsammans med barnen så att man får s.k. kvalitetstid. Som din omelett, vilket man kan variera i oändlighet beroende på vad man tycker om, det tar bara några minuter att hacka grönsaker/kött och sedan steka upp.

En sak jag brukar göra för att förenkla är att koka för mycket potatis och ris när jag ändå kokar, sedan kan man göra pytter med ris eller potatis, och det är bara att blanda ner kött grönsaker man tycker om. Ibland är det förfärligt tråkigt att laga mat och fantasin tryter, då är sådana knep bra att ta till. Andra gånger är det jättekul att laga mat och jag river potatis till rårakor, kokar äppelmos till, gör dillkött eller vad det nu kan vara. Det viktiga är att det blir gott och nyttigt.

Kram!

Lotta said...

Smarrigt med omelett, det älskar jag. Balans is the key word. Speciellt när det gäller mat. Det är värt att titta på innehållsförteckningen och bli lite aktiv så man vet vad man stoppar i sig. En sån paj du nämnde, med 1000 kcal och saltintag för en hel dag och mättat fett...nix.

Jag försöker verkligen valja bra råvaoror men jag är inte heller "superpendant" - den kan slinka ner en pizza eller diet coke eller svenskt GODIS. En bulle kanske också ibland :)

kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag brukar ofta laga litet mer och frysa in och det är ju perfekt att ha vid senare tillfällen. Långkok har jag nog aldrig gett mig in på men det är säkert bra det med. Det jag tycker jag märker tydligt när jag äter färdiglagad/frusen mat är att jag alltid blir så törstig. Det visar ju att det är alldeles för mycket salt i maten.

Carl Bruder's personalia: Välkommen hit! Och vilket annorlunda profilnamn. Kul. :) Eftersom jag växte upp i en familj där min mamma lagade allt från scratch (i stort sett) blev det naturligt att jag sedan fortsatte att laga min egen mat. Jag tycker att man tröttnar på färdiglagad mat, men inte på hemlagad mat.

Anne-Marie said...

Lollo: USA är rätt extremt faktiskt med det utbud som finns. Varför det skall finnas så mycket är svårt att förstå egentligen. Jag tror att många människor blivit vana vid den färdiglagade maten som nästan alltid är saltare, sötare och smakar mer än vad man kanske själv lagar. Den sortens mat är helt enkelt beroendeframkallande, litet som en drog nästan.

Magdalena: Självklart äter jag ute någon gång då och då och köper ibland något färdigt just för att det är enkelt. Det jag har svårt för är alla söta kakor, muffins osv. När jag åkte via England förra året (på väg till Sverige) åt jag en chokladmuffin på flygplatsen utanför London och blev paff nästan hur mycket mindre söt den var. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Du om någon kan väl det här med mat eftersom ni har ert café. Och jag håller med dig om att ekologiskt är det bästa även om det är mycket dyrare i mina trakter än den "vanliga" maten. Jag köper inte alltid ekologiskt eftersom jag har en begränsad lön. Undras just varför ni har fått en diet med mera fett. Är det någon slags trend eller bara att folk äter mer fett eftersom maten blir onyttigare? Ha det gott. Kram!

Annika: Vet att du haft litet olika dieter. Själv har jag aldrig provat på bantning eftersom jag alltid varit rätt smal. Nu "på ålderns höst" ;) har jag märkt att jag litet lättare kan gå upp i vikt. Eftersom vi inte har mycket fisk här finns det väl ingen färskjäst heller. Utbudet är så litet jämfört med vad du har att det nästan verkar skrattretande ibland. Vad roligt att Karolina har fått en "bagartalang". Kanske hon kan förse familjen med bakverk och kakor. Kramar!

Anne-Marie said...

Margaretha: Kanske dina vänner har mer intresse av matlagning. När jag ser folks matkorgar här i Weed verkar det som om folk inte alls bryr sig om vad de äter. Jag tror att många som inte har det så gott ställt, heller inte bryr sig lika mycket om sin kost. Hur det hela hänger ihop vet jag inte men det är min observation. "Gå figurera" - det var ett bra svengelskt uttryck. Härligt! :)

Risto: Svensk ärtsoppa. Kanske IKEA har? Eftersom jag bor i ett område med få personer från andra länder och absolut ingen IKEA (då får man resa långt för att komma till "närmaste" svenskoas) har vi inte alls den sortens utbud. Kan säkert finnas i större städer. Punsch vet jag inget om eftersom jag inte dricker alkohol.

Anne-Marie said...

Marie: Självklart har barnfamiljer inte alls mycket tid på vardagskvällar. Men det kanske till och med skulle bli billigare att laga till större mängder från "scratch" och sedan frysa in och ha till andra middagar. Det finns vissa märken som har bättre färdiglagad mat men ofta tycker jag att det är alldeles för mycket fett, salt och socker i de färdiga rätterna.

Marianne: Jättebra tips att koka mer av olika saker. Jag gör sällan så att det bara blir till en måltid utan lagar till litet mer och fryser in eller tar med mig nästa dag till jobbet. Eftersom jag har ett så konstigt arbetsschema får jag laga extra mat till middagen så att jag kan ta med mig och äta middag på jobbet. Självklart kan man ha barnen med sig i köket så att de ser att man faktiskt kan laga mat från början och de vet vad en fisk är och hur en morot ser ut. Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Omelett är så otroligt enkelt och gott. Ofta gör jag havregrynsgröt till lunch om jag är hemma. Jag tror att många människor vant sig vid de färdiga rätterna och nästan trubbats av när det gäller hur mycket de innehåller av de mindre bra varorna. Superpedant tror jag inte alls är bra att vara. Godis har jag inte ätit på väldigt länge men muffin och kakor slinker ner litet då och då. Senast i eftermiddags slank en kaka ner. ;) Kram!

Katarina said...

Jag håller med dig, AM, visst är hemlagat mat alltid godast. Jag blev verkligen överraskad över all färdigmat man kunde köpa i matvaruaffären i USA. Allt i princip!

Kram

Carola said...

Jag tycker också att hemlagat är bäst. Allt smakar så mycket bättre. Att just bestämma vad det ska bli är nog jobbigast för mig. Det är faktiskt jobbigare än att sedan laga maten tycker jag. Jag bakar ju mitt eget bröd, just för att jag blev tvingad eftersom jag inte vill äta vitt bröd fyllt med luft. Nu har jag gjort brödet så många gånger att jag har allt i huvudet och det faktiskt är ganska lätt.

Nu har jag också läst på lite mer angående algerna här på Bahamas. De vi har är inte ätbara, så det blir ingen soppa med ingredienser ifrån stranden ;) Synd. Jag ska också prova brunalger har jag tänkt, det gäller bara att få tag i dem här.

Ha det bra

Anne-Marie said...

Katarina: Det är litet överväldigande faktiskt med alla varor som finns i en vanlig mataffär i USA. Och att det finns så mycket antingen färdigt eller halvfabrikat. Kram!

Carola: Eftersom du har barn kanske det blir ännu litet mer utmanande att hitta på nya saker som alla i familjen skall tycka om. Jag brukar faktiskt göra en lista för vad jag skall äta under veckan. Sedan kanske jag inte följer den helt och hållet men den är bra att ha. Synd att du inte kan äta algerna som finns där i havet. Jag har ätit brunalger ett par gånger nu och det är inte alls dumt. Hoppas du också kan få tag på några. Ha det gott!

Chris said...

Håller med om att hemmalagad mat är bäst o inte alltid behöver ta så lång tid, men det handlar ofta om planering. Men Cinnamon Rolls är j-t gott, haha!

Anonymous said...

Tycker ni det verkligen är så illa med färigmat? Svensk färdigmat.
Tillsatserna är borta eller snart borta.

http://www.findus.se/produkter/enportionsratter/wardshus/ostschnitzel/

Energivärde per 100g
Energi 720kJ/170kcal
Protein 5 g
Kolhydrat 13 g varav sockerarter 1 g
Fett 11 g varav mättat fett 4.3 g
Fiber 2 g
Natrium 0.3 g motsvarande koksalt 0.8 g
Vitamin A 40 µg
Vitamin C 8 mg.

Ann-Katrin said...

Färdigmat för mig handlar inte först och främst om innehållet utan om smaken, jag gillar det helt enkelt inte. Mat ska vara en upplevelse för mig, orkar jag inte laga mat kör jag hellre på hämtmat än färdigrätter. Nyttighetens vara eller inte vara hade jag kunnat stå ut med ibland om jag gillade smaken men det gör jag inte. Älskar långkok som sköter sig själva medan jag gör annat, sedan har jag många färdigrätter för andra tillfällen.

Ann-Katrin said...

Oh, fast det är rätt kul det där med mat, påminner mig om när jag var i Californien och hälsade på en god vän (i Chico av alla ställen, faktiskt...). Jag skulle laga middagen och köpte tomater för en tomatsås. Hon var så OTROLIGT imponerad över att jag skulle göra tomatsås med tomater, i hennes värld var tomatsås något man köpte på burk...

Anne-Marie said...

Chris: Jag tror på balans - äter man för det mesta hemlagat spelar nog inte en cinnamon roll så stor roll. Men om man lever på fast food, då blir det något helt annat.

Anonym: Svensk mat är otroligt annorlunda jämfört med amerikansk. Vet inte om du bor i USA eller i Sverige men här i USA är det rent bedrövligt så mycket tillsatser det finns. Kan tänka mig att man i Sverige har en mycket sundare och bättre koll på och inställning till färdiglagad mat.

Anne-Marie said...

Ann-Katrin: Håller helt med dig om att smaken givetvis är en mycket viktig detalj i det hela. Färdiglagad mat kan vara god. Här i USA finns ett par märken som har mest ekologisk mat - Annie's och Amy's och deras färdiga mat kan vara riktigt god. Men så betalar man ju därefter också. Chico - det ligger inte alls så väldigt långt från Mt Shasta området. Vad bra att din kompis fick se hur man faktiskt kan laga till tomatsås. Ibland blir man litet mörkrädd faktiskt :) när man läser om folks erfarenheter.

Ann-Katrin said...

Har faktiskt inte hittat någon god färdigmat. Jag har hittat färdigmat som funkar, men inte någon som är lika bra som "från-grunden"-lagad. Utom ärtsoppa, då :-)