Tuesday, April 5, 2011

Hälsa

Idag ringde Public Health igen från Sacramento! De som jag talade med för några veckor sedan - samtalet med väggen. ;) När samtalet kom idag var jag mycket mer bestämd och gick inte in på några frågor alls utan sade bara att min uppfattning om hälsa verkade skilja sig väldigt mycket från den som de har att det inte verkade särskilt meningsfullt att ha ett samtal. Mannen som ringde lät litet snopen men han gjorde en anteckning i alla fall.

Det slog mig efter samtalet hur annorlunda jag faktiskt ser på det här med hälsa jämfört med många andra människor. Visst skall man använda sig av traditionell medicin i vissa fall när det behövs men det finns många tillfällen när en litet mer alternativ behandling går precis lika bra. De flesta människor verkar acceptera mediciner för precis allting. Ett piller tror man skall lösa ett större hälsoproblem. Allt hänger ihop - kropp och sinne - och en helhetssyn är något som ofta inte finns hos vanliga läkare.

När man ansöker om grönt kort måste man gå igenom en läkarundersökning. Jag var litet nervös inför undersökningen eftersom jag inte riktigt visste vad den innebar. De kollade blodtryck, lyssnade på hjärtat, tog blodprov osv så det var inga problem. Det jag var mest nervös inför var alla vaccinationer som de säger att man måste ta. Jag blev vaccinerad som liten men efter det att jag fick en otroligt stark reaktion och blev ordentligt sjuk efter en vaccination i Sverige för många år sedan undviker jag vaccinationer. Har läst mycket om dem och det jag läst har stärkt min uppfattning. Eftersom jag var barn på 60-talet fick jag flera barnsjukdomar. Trots att jag inte hade intyg på att jag haft dem godtog läkaren min information. Sedan var jag också för gammal för vissa vaccinationer. Men det var ändå några vaccinationer som jag skulle vara tvungen att ta för att få mitt gröna kort. Det finns en möjlighet att komma ur det här genom en "waiver". Jag såg till att jag skickade in denna waiver (med en saftig avgift) men vid intervjun räckte inte det utan jag var tvungen att skriftligen komma med bevis för det jag sade att jag trodde på. Det blev en mindre avhandling som jag skickade in men det hela gick igenom och jag slapp att ta vaccinationerna.

Som jag skrivit om tidigare har jag börjat äta viss mat för att hjälpa kroppen nu när vi här på USAs västkust får mer radioaktiv strålning från Japan. Om det hjälper lär väl framtiden utvisa. Men att bara sitta passivt och inte göra något alls känns inte som ett alternativ. Eftersom den här katastrofen kommer att ta mycket lång tid att få ordning på kommer det att fortsätta att komma strålning hit i större doser än vad som är normalt. Eftersom USAs regering sagt att det hela är ofarligt verkar många människor inte bry sig alls. Jag tror personligen att omfattningen av det som kommer hit troligen är högre än vad man officiellt vill säga och EPA (US Environemental Protection Agency) har nu ett förslag att höja gränserna dramatiskt för vad som anses vara säkert gällande radioaktiv strålning! Inte alls misstänkt. ;)

I USA finns uttrycket "An apple a day keeps the doctor away". Ja, vem vet. :)


Bilden från http://www.natural-holistic-health.com/

9 comments:

Pettas said...

Piller är inte undergörande i alla sammanhang. Ett sunt intag av rätt sorts föda är medicin i förebyggande syfte. Håller fullständigt med dig..
Kunde skriva hur mycket som helst om det här ämnet men måste rusa vidare i vardagen...
Ha en fin och hälsosam dag!
Kram!

em said...

Med bara ett äpple gäller det att vara träffsäker.
Margaretha

Lotta said...

Det är bra att du är så kunnig och tänker på vad du äter. Jag har börjat mer och mer att vara mer "proaktiv" och reflektera och inhämta information. Att vara passiv och låta tiden tuffa på, är inte bra. Problemet, tycker jag, är att det går ofta så många olika bud och rön att det kan vara svårt att få en samlad och enig uppfattning om hälsa, mat och långvariga effekter.

Kram!

Lars Hultqvist said...

Håller med om att de flesta här är väldigt liberala med att ta mediciner. Jag undviker allt sådant så långt det går. Har hittills endast varit tvungen till att ta en antiimflammatorisk medicin för 3 år sedan när mitt knä av någon outgrundlig anledning började värka. Har aldrig upplevt något liknande vare sig före eller efter men medicinen hjälpte. Då.

Lars

Anne-Marie said...

Karin: Jag skulle också kunna skriva mycket mer men vill inte göra några doktorsavhandlingar. :) Jag blir så upprörd när folk bara säger "ja och amen" till allt vad läkarna säger. De flesta läkare vet ju inte ett dugg om kost och näringslära. Kram!

Margaretha: Det stämmer. :) Äpplen (och även annan frukt) innehåller pektin och det skall vara bra för att hjälpa kroppen att göra sig av med sådant som inte är bra.

Anne-Marie said...

Lotta: Jag lärde mig mycket av Michael. Han kunde mycket och omsatte det hela i praktiken. I somras gick jag till exempel igenom allt jag åt för att se vad som innehöll high fructose corn syrup. Det var mycket, trots att jag äter rätt nyttigt. Nu har jag rensat ut de matvarorna och "syndar" bara någon gång om jag äter godis eller muffins till exempel. Det finns otroligt mycket information så man måste ha många olika källor. Det jag funnit är att officiella källor oftast inte är korrekta. Med det menar jag myndigheter som uttalar sig. Svårt dock att inte utsättas för det som kommer från Japan eftersom det kommer via luften och vattnet (regn, snö och havet). Kram!

Anne-Marie said...

Lars: Visst skall man ta traditionella mediciner ibland, precis som jag skrev i inlägget. Jag har tagit antibiotika här när jag verkligen behövde det. Michael var en "family and marriage therapist" och sade att otroligt många människor är neddrogade av t ex antidepressiva mediciner här i USA. Och tänk all reklam på TV som visar hur bra all medicin är - såvida man inte dör av den först. ;)

magdalena said...

Min alldeles personliga uppfattning är att människor här i USA är ännu värre pillerpoppare än i Sverige. Om jag förstått det rätt så är det också ett helt annat sätt att föreskriva läkemedel. Här är det inget Apotek som föreslår det billigare alternativet. Vilket gör medicin till en ytterst lönsam business. Att ta ett piller ses som lösning på mycket, och sedan tar man ett annat mot biverkningar. Självklart ska man ta medicin när man är sjuk. Men jag tror att lösningen i många fall kan vara bättre om man granskar vad man stoppar i sig, vilket är både svårare och kräver mer kunskap här i USA eftersom livsmedel inte "ser ut" som hemma i Sverige. Men jag är å andra sidan väldigt mycket för alternativ medicin. Kram

Anne-Marie said...

Magdalena: Jag skriver bara - "jag håller helt med dig". :) Kunde ha skrivit det själv. Kram!