Sunday, April 17, 2011

Frihetsgudinnan

En av frågorna som man kan få under sin medborgarskapsintervju (det är en av de 100 frågorna man skall plugga) är var Frihetsgudinnan finns. De flesta kanske vet att den står på Liberty Island i New Yorks hamn. Statyn är en gåva till USA från Frankrike och har blivit en frihetssymbol. Det är den första synen som mötte många av USAs tidigaste immigranter när de kom med båt. Det finns också en liten staty av Frihetsgudinnan i Paris som är en exakt kopia av originalet. Förutom denna finns det hundratals små kopior över hela världen.

När jag besökte New York för många år sedan hann jag tyvärr inte med att besöka detta kända turistmål. Mer än 3 miljoner människor beger sig till Liberty Island varje år. Frihetsgudinnan var stängd under en längre tid efter 11 september 2001 och kommer tydligen att stänga senare i år så att man kan installera ytterligare en trappa till den övre delen av statyn.

Statyn finns med i filmer, musik, registreringsskyltar, logos osv. Och den har funnits med på olika frimärken. Nu i år kom ytterligare ett frimärke ut med Frihetsgudinnan. Det är det "Forever" frimärke som man numera kan köpa i USA (det gäller oavsett om portot går upp). Det visade sig emellertid att bilden inte alls var ett foto av den "riktiga" gudinnan utan av en av kopiorna - nämligen den som står utanför New York-New York Casino i Las Vegas! Det kanske inte var riktigt vad postverket tänkt sig. Man har sagt att man nu kommer att "re-examining our processes to prevent this situation from happening in the future."

Postverket har tryckt upp tre miljarder frimärken men planerar att fortsätta sälja dem trots detta. Det var inte postverket som upptäckte det hela utan en frimärksexpert. Oops! ;)

Bilden från nätet.

15 comments:

Lollo said...

Lustigt att jag tänkte på det här förra veckan när jag postade ett brev och tog ett av de här frimärkena... Jag tittade på Lady Liberty och funderade och tänkte att "ser hon faktiskt sådär bra ut trots att hon står ute i väder och vind och allt? Allting så bra detaljerat och fint?"... haha tydligen hade jag ju rätt med den funderingen. Ganska fail av USPS.

Katarina said...

Ja, hon står där ute i vind och vatten, så hon är nog inte så bildskön längre.

Trots att amns lickar frimärken, så inte brukar jag granska dem.

Ha de gott!

Pettas said...

Frihetsgudinnan är fascinerande. Tänk så många som kom till Amerika under början av 1900-talet från våra nejder för att skapa sig en framtid i det stora landet och som fick se henne står där välkomnande...
Hon lär ju för övrigt själv ha kommit över havet från sin tillverkningsort, Paris.

ha en fin dag!
Kramar!

olgakatt said...

Trots många besök i NY har jag bara beskådat gudinnan från långt håll. Ibland tar det emot att göra det mest "turistiska".
Litet kul med frimärksmisstaget, faktiskt!

Tord said...

Hon gör sig bättre på håll, när man kommer nära så ser man inte så speciellt bra. Och sen är det massa folk.... Men en tavla är det nog av postverket ;-)

Lotta said...

Den kära Frihetsgudinnan, ett av världens mest kända landmarks.
Jag knallade upp i pannan när jag var 7 år, tidigt 70-tal. Jag minns att jag hade ont i benen flera dagar efteråt efter att ha gått i alla trappor.

Tord har rätt, hon gör sig bäst på avstånd. När man kommer nära är proportionerna inte som man tänkt sig. Ska man besöka Liberty Island rekommenderar jag Ellis Island också när man ändå är där. Fantastistk museum!

Kram!

Annika said...

Blev så besviken då jag kom till NYC ffg för många herrans år sen.
Tyckte frihetsgudinnan låg sååå långt från Manhattan, hon syns knappt!
sedan trodde jag att hon skulle vara så mkt större.
Jag har bara varit där ute på Liberty Island en ggn. Har ingen direkt längtan att se gudinnan igen på nära håll.
Däremot åker jg gärna tillbaka till Ellis Island igen, det var en upplevelse...
KRAM!!!

Anonymous said...

Vet du om man kan gå in i frihetsgudinnan i Vegas som man kan i den i NY?

magdalena said...

Märkligt att man missar en sån sak, att det var fel Frihetsgudinna. Trodde det var något varenda amerikan skulle känna igen. Själv har jag aldrig sett henne annat än på bild, men var hon finns var en av testfrågorna på nätet för medborgarskapstestet som faktiskt visste.

Min plats i solen said...

Jag har ju ännu inte besökt det stora landet i väst men förhoppningsvis en dag kommer även jag på besök och denna dam är en av de sakerna jag skulle vilja se "live". Åtminstone på håll. ;)

Jag hoppas att du får en solig och fin påsk Anne-Marie.

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Lollo: Du hade helt rätt. :) Inte ser det ut som den "riktiga" statyn när man ser bilderna sida vid sida. Antar att postverket kanske fick sig en tankeställare. :)

Katarina: Nej, inte granskar man frimärkena i detalj som privatperson. Man hade kanske kunnat förvänta sig av postverkat att de visste vilket foto de faktiskt använde sig av när frimärket trycktes. :) Ha en fin dag!

Anne-Marie said...

Karin: Jag har, som sagt, aldrig sett frihetsgudinnan i New York. Däremot har jag sett den mycket mindre statyn i Paris. Den finns förevigad på ett foto. Man kan föreställa sig att immigranterna tyckte det var imponerande med den stora statyn i New Yorks hamn. Kramar!

Olgakatt: Jag tyckte det var litet komiskt att postverket inte visste vilken staty de faktiskt bestämt skulle finnas på 3 miljarder frimärken. Ibland får man välja vilka turistmål man besöker. :)

Anne-Marie said...

Tord: Ja, litet tavla har det över sig. :) Det är väl alltid så att stora föremål gör sig bra på avstånd. Tänk bara på Eiffeltornet.

Lotta: Kan tänka mig att en 7-åring fick ont i benen efter en sådan "bestigning" :). Jag gick upp i Triumfbågen i Paris för många år sedan och det var jobbigt. Hur många trappsteg som helst. Kommer jag till New York får du ge mig några bra turisttips. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: När min pappa och jag var i New York 1986 hann vi aldrig med Frihetsgudinnan. Vi åkte upp i Empire State Building och hade en fantastisk utsikt över N.Y. eftersom det var en klar dag men jag minns inte ens att jag såg statyn. Ellis Island får jag komma ihåg om jag kommer till "äpplet" igen. :) Kramar!

Anonym: Det står i Wikipedia att den i Las Vegas bara är hälften så stor som den i New York så jag vet faktiskt inte om man kan gå in i den. Det kanske är tveksamt.

Anne-Marie said...

Magdalena: Det är litet märkligt att postverket inte upptäckte tabben men de gör nog inte om det. Den frågan på medborgarskapstestet hör nog till de enklare. Som du kanske såg har USCIS flera svarsalternativ som man kan använda sig av. Kram!

Lotta: Kommer du till New York är det säkert ett trevligt turistmål att besöka. Och du skall absolut åka upp i Empire State Building om vädret är fint. Ja just det, det är påskvecka nu. Här i USA firar vi inte riktigt som i Sverige så det är lätt att glömma bort. Ha det gott! Kram!