Saturday, April 2, 2011

Fiskbrist

Att bo i vissa delar av USA innebär fiskbrist. Bland annat i Mt Shastaområdet. Eftersom jag bara bodde i Stockholm vet jag inte hur det är på mindre orter i Sverige - orter som ligger längre från havet. Mt Shasta ligger en bra bit från havet även om vi ligger mycket närmare havet jämfört med andra städer i stora delar av USA. Men trots detta är det inte mycket i fiskväg som finns i matdiskarna.

Vi åt rätt mycket fisk när jag växte upp och jag tycker om fisk av olika slag. Jag vet att många människor inte tycker om fisk och framför allt tycker de inte om lukten av tillagad fisk. Det har jag aldrig haft något emot.
Min första tid här i USA gjorde att jag fick en viss fiskabstinens ;). Nu har jag motvilligt vant mig vid att inte alls äta så mycket fisk som jag var van vid i Sverige.

Vi har till exempel nästan ingen fryst fisk alls. Det enda jag sett är fryst lax och den amerikanska typen räkor (som inte alls är lika goda som de som säljs i Sverige). Det finns en del "färsk" fisk. Jag citerar "färsk" eftersom den troligen inte alls är särskilt färsk. Den köper jag inte efter att ha hittat maskar vid ett par tillfällen i denna typen fisk. Jag ryser fortfarande när jag tänker på de krälande maskarna. Usch! Att hitta inlagd sill, sardiner, ansjovis, rökt lax osv är ett mindre "detektivarbete". Vi har litet rökt lax men inte alls den goda sorten som jag brukade äta i Sverige. Inlagd sill, sardiner och ansjovis är verkligen sällsynta. Av någon anledning fanns det mer sardinburkar i mataffären i Hilo på Hawaii än vad det gör här. Och det var sardiner som var av ett skandinaviskt märke!?!

Det verkar alltså som om mindre orter på den amerikanska landsbygden inte har särskilt många människor som tycker om fisk. Jag vet att till exempel inlagd sill är något man äter mer av i Skandinavien så det kanske inte är så konstigt att det är ont om just den typen fisk, men det finns ju så mycket annan sorts fisk. Amerikaner äter MYCKET kött. Stora stekar som steks på barbequen. Det finns stora köttdiskar och massor med olika slags kött.

Idag var jag och C iväg till Medford i södra Oregon för att handla och jag ville bland annat se om jag kunde hitta olika fiskprodukter. I en av affärerna hittade jag rökt lax, inlagd sill (inte den svenska, men en tysk variant) och sardiner. Litet långt att åka men vi hade en trevlig dag med shopping, tjejsnack och ett härligt vårväder.:)

24 comments:

Pettas said...

Förstår mycket väl att du saknar fräsch fisk....
Önskar att man kunde sända sådan via bloggen också:).
Vi fiskar ju vår egen fisk.

Hoppas den inköpta fiskvaran smakar bra!

Karinkram!

Desiree said...

Oj tänk att det är sådan stor skillnad i olika delar av USA. I Alabama fanns det gott om fisk och folk åt ganska mycket fisk men å andra sidan är det inte speciellt långt till havet där. Men det var inte heller några problem att hitta konserverad fisk på burk som sardiner, lax, tonfisk. Man kunde också lätt få tag på rökt lax. Det fanns ett stort utbud på frusen fisk och frusna räkor men också mycket färsk fisk. Det är ju märkligt att de inte ens säljer vettig frusen fisk hos er. Jag äter själv mycket fisk och tycker mycket om fisk och räkor och skulle inte bara vilja ha kött hela tiden.
Kram!

em said...

"Det finns inget som är så svårt som att ändra folks matvanor" suckade en läkare en gång när en mycket fet patient lämnade hennes mottagning. Och det tror jag gäller 99% av mänskligheten. Även om vi tycker att vi är fördomsfria och gärna provar nya rätter blir vi upprörda om inte rätt mat står på bordet vi de stora helgerna.
Med det vill jag ha sagt att man knappast kan förvänta sig fisk i områden där man förr i världen in fick tag på fisk. Det serverades aldrig - alltså betraktas det som suspekt föda.
Du kanske ska sluta ditt jobb, köpa en fiskbil och köra runt på landsbygden och kränga fisk!
föreslår
Margaretha

olgakatt said...

Ganska egendomligt att Kalifornien med sin långa kust har områden där det knappt går att få tag i fisk.
Till vår lilla by i norra Skåne kommer det en fiskbuss en gång i veckan med färsk fisk från Göteborg, det är guld värt. Annars är frysdisken i mataffären full med fisk och jag behöver bara åka 15 km för att få färsk fisk dagligen om jag vill.
Är man hälsomedveten ska man ju äta minst 300 g fisk i veckan!

Freedomtravel said...

Vad tråkigt att det finns så lite fisk! Jag vet inte hur det är på mindre orter, men i Stockholm finns det färsk fisk att köpa i nästan alla välsorterade mataffärer, och fryst också förstås. Däremot märker man på priset att det blir mer ont om fisken... Färsk fisk kan vara riktigt dyrt och priset på färska räkor har verkligen skjutit i höjden. Det gör ju att man köper fisk och skaldjur lite mer sällan. Fast vi kan inte låta bli ändå, fisk är så gott!
Sen serverar ju de flesta lunchrestauranger med svensk meny fortfarande ofta dagens kött och dagens fisk. Att äta fisk ute på lunchen är ju verkligen vanligt!

Anonymous said...

Du verkar bo i en riktig avkrok.
Att det inte ens finns fryst fisk i butik är ju trist.
I GA har vi mycket fisk och skaldjur av bra kvalite.
Trevlig helg.
Marie

Lotta said...

Jag har blivit en fiskälskare med åren. Idag såg jag den största färska firren jag sett någonsin tror jag - en Hawaiian Opah. Gigantisk. Härligt att du fått bunkra på med lite fisk av olika de slag.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Varför fungerar inte leveranser via bloggen? ;) Skulle älska att äta er nyfångade fisk. Den rökta laxen har jag ätit flera gånger tidigare och den är rätt okej. Dock inte så god som den som jag var van vid från Sverige. Den tyska sillen provade jag på för första gången kring jul och den var också rätt okej Sardinerna får jag prova och se vad jag tycker. Kram!

Desiree: Ni kanske bodde i en större stad. Kan tänka mig att utbudet är bättre i ett område med fler människor. Även Medford verkar ha ett rätt dåligt utbud av frusen fisk trots att det är fler människor som bor där. Kanske människor i den här delen av USA inte har en tradition att äta så mycket fisk. Jag brukar frossa i fisk och räkor när jag kommer till Sverige. Får göra det i maj när jag kommer. :) Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Du har så rätt. Människan är ett vanedjur och det är svårt att rucka på invanda vanor. Känner inte till hur mattraditionerna i mitt område är och varför inte så många verkar intresserade av fisk. Fiskförsäljning kanske inte vore det bästa just här med tanke på lågt intresse. :)

Olgakatt: Jag kan tänka mig att man i San Franciscoområdet har ett helt annat utbud av fisk och kanske även i andra områden av Kalifornien som inte ligger vid kusten. Just det där att det knappt finns någon frusen fisk tycker jag är märkligt. Fryses fisken spelar ju inte avståndet till kusten någon roll. Jag tror på Margarethas teori. Vanor och traditioner. Låter super med fiskbilen från Göteborg. :)

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Äter man fisk på restaurang i mina delar av Kalifornien är det mycket dyrt. Visste inte att fisk och räkor också blivit så dyrt i Sverige. Fisk är ju nyttigt så det är synd att priset kanske avskräcker. Den svenska lunchen ute på restaurang är något helt okänt i mina trakter och stora delar av USA. Här äter man vid sitt skrivbord eller går ut och köper en hamburgare och pommes frites. :) Inte konstigt att folk är överviktiga. Det är jättebra att det finns kött- och fiskvariant att välja på när man går ut och äter i Sverige.

Marie: Ja, avkrok kan man nog kalla det. :) Sedan tror jag också på det som Margaretha skrev att människor kanske inte har en tradition med mycket fisk och skaldjur i vissa delar av USA. Det är verkligen trist att det inte direkt finns någon fryst fisk här. Det brukade jag alltid köpa när jag bodde i Stockholm. Ha en fin söndag!

Anne-Marie said...

Lotta: Det låter som en spännande fisk. Har aldrig hört talas om den. Kommer den från Hawaii? Verkar ju så med tanke på namnet. Fisk är verkligen gott tycker jag. Känns bra att ha ett litet lager av fisk. :) Sedan får jag frossa också när jag kommer till Sverige i maj. Kram!

Ingela said...

Hej! Tror faktiskt att jag skulle bli mer eller mindre knäpp om jag inte kunde få tag i det där som jag älskar. En tid går väl bra, man får ta seden dit man kommer men efter ett tag så får man riktikt längta läs abstinens efter visst. Lite märkligt ändå visst finns det fisk även i era vatten.

Säkert mycket som är bra däröver också, men idag känns det som om våren håller på att slå ut på riktigt här i Åhus. Min syster bor söder om Los Angeles det är snudd på 30 år sedan hon lämnade Sverige för Amerika. Hon har bara varit över vid ett tillfälle och jag har aldrig varit där. Visst var det häftigt att träffas igen efter alladessa år!

Hälsningar Ingela

Annika said...

Nog bor du i en liten vacker avkrok alltid.
Här där jag bor är det aldrig problem med fisk ,vare sig färsk fisk eller fryst. Det finns en uppsjö och bra fiskdiskar också.
Tänk så olika det kan vara. Antar att vid kusten i CA finns det gott om fisk. Du bor ju rätt mkt i inlandet, trots allt.
Synd och trist för dig.
Kram!!

SAM said...

Va trakigt for dig. Jag hittar latt bade farsk, fryst och inlagd fisk i KY. Jag kann till och med hitta gravad lax pa Fresh Market. Allt annat hittar jag pa Kroger. Jag far halla med om att rakorna inte ar lika goda, men jag tror jag har vant mig vid smaken och tycker om dom nu.

Marianne said...

Har ni inga forsar där man kan fiska? Det brukar väl annars vara populärt att fiska i US? Jag tycker det brukar beskrivas som en typisk karlsyssla när de vill komma bort från allt?

Här i småländska inlandet har vi Konsum som har färsk fin fisk, och så kommer fiskbilen två dagar i veckan. Så här är inga problem. Plus att frysdiskarna är fulla med olika sorter, förstås.

Jag är ingen fiskmänniska, men jag vet att man måste äta fet fisk, så det gör vi. Inte så ofta som man borde, men jag försöker i alla fall : ) Det blir mest lax, ska jag erkänna. Konsum har en helt underbar varmrökt lax, men den är rätt dyr ...

Kram!

magdalena said...

Men hua, maskar i fisk. Fick mig att rysa. Vi har fisk, både "färsk" och fryst. Färska har jag inte provat och nu vet jag inte om jag vågar. Den frysta är fisknamn jag inte har en aning om vad det är. Men den är god. Fisk är dyrt jämfört med kött här. Jag tycker om Sushi och Giant Eagle har det i en liten special disk. Inte den bästa sushin jag ätit men klart godkänd. kram

Anonymous said...

Hoppas den rökta laxen var god. Jag fick ett sånt paket en gång av vänner från Seattle och det var ljuvligt gott!

Vad bra du skrev om vardagen i tidigare inlägg. Visst är det så att det blir vardag var man än bor. Men just nu skulle jag önska att min vardag var i Usa... Men jag får längta till resan till Vegas inom kort, även om det är så långt ifrån min vardag som möjligt =)

Vad händer på västkusten nu med den radioaktiva strålningen?
Äter ni extra jod och misusoppa för att skydda er?

Ha det bra.
/CC

Anne-Marie said...

Ingela: Välkommen hit! Jag insåg att jag, om jag skulle bo här där jag bor, fick göra det bästa av situationen och få tag på viss fisk på annat sätt - resa som jag och min kompis gjorde eller köpa via nätet. Litet trist är det - det skall erkännas. På alla kommentarer från andra som bor i USA verkar mitt område nästan unikt med tanke på det dåliga utbudet av just fisk. Oj så lång tid som du inte sett din syster. Det måste väl också vara litet jobbigt.

Annika: Din ort är säkert tillräckligt stor för att ha ett större utbud av fisk. Kanske det är som Margaretha skrev att vissa områden har en helt annan kultur ifråga om vad folk varit vana att äta. Det är ju inte det att det inte finns någon fisk alls men jag fattar inte varför det knappast finns någon fryst fisk. Fiskpinnar kallar jag inte riktigt fisk. ;) Kramar!

Anne-Marie said...

SAM: Vad bra att du har tillgång till den fisk du vill ha. Önskar att det var så här i allra nordligaste Kalifornien. Om jag åkte till San Francisco skulle det finnas massor med fisk. Men det är ju en större stad som ligger precis vid havet.

Marianne: Jodå, folk fiskar i vissa vattendrag. Jag är ingen fiskare, har aldrig fiskat och vill nog hellre kunna gå till affären och köpa min fisk. :) Sverige verkar ha fattat det där med fisk och att folk skall kunna ha tillgång även om de inte bor i en stor stad. Den rökta laxen som finns i Sverige är mycket godare än den som man köper här. Kram!

Anne-Marie said...

Magdalena: Låt inte min "fiskhistoria" avskräcka dig. :) Det verkar som om alla har fryst fisk i USA utom vi i Mt Shasta området. Mystiskt. Fisk är dyrt om man till exempel går ut och äter. Det verkar vara samma sak även i större städer. Sushi har jag faktiskt aldrig provat, det där med rå fisk verkar inte riktigt lockande. Kram!

CC: Har inte ätit laxen än men har ätit lax av detta märke tidigare. Den är helt okej men inte alls så god som den laxen jag brukade äta i Sverige. Kul att du gillade vardagsinlägget. :) Visst kan man se fram emot saker också, som inte är vardag. Strålningen fortsätter att svepa in över västra USA. Otäckt tycker jag. De har uppmätt radioaktivitet i regnvatten och mjölk. Finns säkert även i luften. Det otrevliga är att det ju fortsätter och det verkar som om det kommer att fortsätta under flera månader, kanske år. Jag vet inte vad som kommer att hända men jag är tveksam till om jag verkligen vill bo med detta hängandes över mig under kanske lång tid framöver. Vi får se vad som händer.

Cari said...

Min äldsta dotter bodde ett år i Dallas som utbytesstudent. I den familj hon bodde åt de inte fisk en enda gång på hela tiden.
Det får hon ta igen nu då hon är tillbaka i Sverige :-)

Anne-Marie said...

Cari: Det verkar ännu mer extremt i Dallas än i Mt Shasta. :) Inte en enda gång. Helt otroligt. Tur att hon kan ta igen sin fiskbrist.

risto said...

Hej Anne-Marie.Roligt,att jag hittade dina sidor.Jag är finsk ock älskar äta fisk.Men nu undrar jag att ingen har talat om surströmning,som jag trodde nästan alla svenskar tycker om.Jag längtar efter det ock tycker synd om att det inte kan köpas här i Lahtis,var jag bor.Kan köpa även färsk vietnaminska fisk men...Är det så.att det kan inte levereras via flyg till USA?

Anne-Marie said...

Risto: Kul att du hittat hit. :) Jag gillar inte surströmming. Sorry. Vietnamesisk fisk! Intressant. Det fångas massor med färsk fisk i USA men i just mina trakter verkar inte folk så intresserade av att äta fisk, vilket jag beklagar.