Wednesday, April 6, 2011

Det här med bil

I mer än tre decennier klarade jag mig utan bil när jag bodde i Stockholm. Bussarna, tunnelbanan och pendeltågen var helt tillräckliga. Vi hade aldrig någon bil i min familj eftersom mamma och pappa tyckte att det var för dyrt och vi behövde ju egentligen ingen bil eftersom vi hade alla allmänna kommunikationer. Det blev inga bilsemestrar men det gick ju bra ändå.

Att komma till landsbygden i USA utan körkort och utan möjlighet att ta ett körkort till att börja med var en utmaning. Jag var i stort sett bunden till huset där vi bodde under mitt första år när jag åkte fram och tillbaka som turist. Det var många gånger jag var frustrerad att inte kunna ta mig dit jag ville, när jag ville på egen hand. När man bor som jag gör måste man ha ett körkort och en bil. Bussarna går några få gånger per dag och aldrig på helgerna.

När jag fick mitt studentvisum blev tillvaron helt plötsligt litet roligare eftersom jag kunde ta körkort. :) Här i Kalifornien skall man klara av teoriprov och uppkörning, precis som i Sverige, men det är mycket enklare. Jag tog några körlektioner i en trafikskola i Edsberg, för att vara litet mer förberedd, och när jag berättade för körläraren att jag skulle ta körkort i USA fick han sig ett gott skratt. Han tyckte att det knappt var ett "riktigt" körkort eftersom det är så mycket enklare. Och troligen mycket billigare. Det kostar bara $31 för ett första körkort. Man kan gå till DMV (Department of Motor Vehicles - de har hand om allt i Kalifornien som har med bilar, bilregistrering, körkort osv att göra) och hämta upp ett gratishäfte med all teori. Pluggar man det brukar man klara sig. Man får två chanser samma dag att klara av teorin. Jag blev nervös och gjorde löjliga fel på det första provet men kunde sedan göra det andra med en gång och fick 100% rätt. Sedan dröjde det ett litet tag innan jag gjorde min uppkörning. Den måste man klara med ett visst antal procent för att få körkortet. Som tur var klarade jag uppkörningen första gången.

I Kalifornien gäller körkort 5 år och man använder körkortet, precis som i Sverige, som en ID-handling. När man flyger kan man visa sitt körkort som ID, såvida man inte flyger utomlands förstås. Kommer man med ett visum kan det ta ett tag innan man får sitt körkort och man får köra med ett papper som talar om att man väntar på körkortet. För mig tog det flera månader innan mitt riktiga körkort kom och det hade kanske dröjt ännu längre om jag inte skrivit till chefen för DMV i Sacramento. Jag ringde dit och fick veta att de hade massor med kartonger som stod i ett rum med ansökningar som inte tagits om hand! Då fick jag nog och skrev till högsta chefen. Körkortet kom efter ett par veckor. :) Har man väl fått sitt körkort kan man förnya det antingen genom att gå in på ett DMV-kontor, per post eller internet. Det är litet olika krav för hur man kan göra förnyelsen.

Eftersom Kalifornien i stort sett är bankrutt höjde man sina trafikböter tidigare i år. Jag har sett massor med Highway Patrol bilar som står och lurar i buskarna utmed I-5 sedan i januari. Det finns en del saftiga böter - om man inte stannar för en skolbuss som har blinkande röda ljus kostar det $616, att köra och prata i mobiltelefon kostar $256, att parkera i en handikappruta går på $976 osv. Får man en trafikbot kommer bilförsäkringen att gå upp som ett brev på posten. Och bilförsäkring måste man ha. Och i Kalifornien är den förstås - jamenvisst, dyr!

Att ha en liten bensinsnål bil är bra nu när bensinen går upp i stort sett varje dag. Alla som har stora SUV-bilar och pickup-trucks får verkligen betala vid pumpen. Vi får se var smärtgränsen går. Samtidigt, vad gör man när det inte finns bussar, tunnelbanor och tåg? Att inte få trafikböter är också viktigt eftersom man kan få rabatt på bilförsäkringen.

Nu skulle jag ha svårt att tänka mig att inte ha en bil. Om jag skulle klara av att få ett svenskt körkort om jag kom tillbaka till Sverige, det är en helt annan fråga. :)

29 comments:

em said...

Inte ens på svenska landsbygden klarar man sig utan bil något vidare. Om man inte är ung och fräsch och orkar cykla miltals för att handla.

Jag har ibland undrat över om jag skulle klara en uppkörning i dag - det var länge se'n jag fick mitt körkort, och jag är inte säker på att jag kan alla nya regler.
Margaretha
som rusar till
sin bil NU

Annika said...

Även där jag bor klarar man sig inte utan bil. Jag har en känsla att man bara klarar sig utan bil om man bor i innerstäderna.
Snart får vi tunnelbana till Reston och det ska bli helt underbart att slippa ta bilen in till DC då man ska dit. Längtar!
Det var lätt att ta körkort här, visst var det det.
OCH billigt.
I mitt dagliga liv skulle jag inte klara mig utan min bil, och Peter skulle inte klara sig utan sin.
Jag har precis förnyat mitt, det gjorde jag online. SÅ smidigt.
KUL körkort du har här, hahaha...Mexifornia...
KRAM!!

Ana-Marija said...

Härligt! Grattis till körkortet! Det är nog bara i Sverige som det är så dyrt att ta körkort, i England kostar lektionerna bara ½ av vad de gör i Sverige.

Pettas said...

Ett annorlunda körkort minst sagt:D.
Undrar om jag skulle klara av att köra upp igen och tenta för att få ett nytt körkort...är mycket osäker...allting har blivit väldigt mycket krångligare om jag har förstått det hela på rätt sätt.

Kram!

risto said...

Min syster bodde tio år i usa ock skaffade körkortet där.När hon flyttade tillbaka Finland skulle hon bara förnya det i en vis tid,men glömde göra det.Måste gå genom att avlägga examen boda teoretiskt ock körprov.Missade körprovet då hon körde 80 km/t i 50/km:s område.

Lollo said...

mitt körkort här i virginia kostade $4. hemskt dyrt :P och jag körde runt i kanske 5-10min. jag fick hem mitt körkort i brevlådan 6 dagar efter jag klarat proven tror jag.

Freedomtravel said...

Jag har inget körkort, men i Stockholm klarar man sig ju utan problem ändå. (Sen råkar vi ha en STOOR bil, så att övningsköra på den känns ju inte heeelt enkelt... ;))

Här i Stockholm blir ingen förvånad, men runt om i landet tycker folk ofta att det är underligt att jag inte har körkort. Om man bor så väljer man väl att prioritera körkort gissar jag. Själv har jag t-bana utanför dörren och skulle ändå aldrig kunna parkera utanför jobbet...

Annika said...

4 dollar i VA!!??? Meh, har priset gått ner..?
När jag tog kostade det nog 25 dollar iaf, men det var ju på den grå stenåldern, fniss...
Lätt var det iaf, och lätt och förnya också. Uppskattar det...

swedaddyo/Uffe said...

Nar jag tog mitt korkort har i Des Plaines, IL i januari sa kostade det $25 och jag fick det i handen efter uppkorningen, vilket var tur eftersom jag hade en jobb intervju dagen efter :)

Lotta K said...

Hej Anne-Marie! Eftersom det verkar vara många svenskar som läser din blogg vill jag påpeka att den sortens "humor" som bilden av körkortet längst ner i ditt inlägg är exempel på är oacceptabel i de flesta sammanhang i USA i allmänhet, och i Kalifornien i synnerhet. Bilden visar på en oerhörd brist på förståelse för andra människor, och att sprida den förstärker fördomar och okunskap. Jag har arbetat i tio år i Kalifornen för att motverka den här typen av fientlighet, och jag är oerhört förvånad att finna den hos en svenska. Jag hoppas ingen tror att den här inställningen är vanlig bland svenska invandrare, eller bland amerikaner i allmänhet.

Anne-Marie said...

Margaretha: Hoppas att det gick bra med bilfärden. :) Jag tror att många i Sverige har problem med körkorten. Till och med polisen hade tydligen, för några år sedan, problem att klara av frågorna. Jag kan inte alls Sveriges trafikregler så jag avstår från att ge mig ut på vägarna - jag åker bara med som passagerar.

Annika: Vad härligt att ni kommer att få tunnelbana till Reston. Jag känner mig avis. :) I mina trakter skulle det faktiskt inte gå att vara utan bil alls. När jag jobbar kväll skulle jag få sova över på skolan eftersom bussarna slutar gå runt 17-tiden. KRAM!

Anne-Marie said...

Ana-Marija: Välkommen hit! Nu fick jag mitt körkort för snart 13 år sedan men jag tackar för grattiset i alla fall. :) Jag tror Sverige är ovanligt dyrt när det gäller körkort och lektioner.

Karin: Har man samma krångliga teori och uppkörning på Åland som i Sverige? Jag skulle nog ha problem i Sverige tror jag eftersom jag har glömt bort hur man kör med manuellt växlad bil. Jag har bara kört automatväxlad bil under mina år i USA. Kram!

Anne-Marie said...

Risto: Välkommen hit! Hoppsan, inte så bra kanske att köra för fort om man har uppkörning. Ja, det gäller att ha koll på allting när man skall skaffa nya handlingar som till exempel körkort.

Lollo: $4!?! Det låter som om du fick någon speciell rabatt. Har aldrig sett att körkort är så billiga. "Good for you". :)

Freedomtravel: En anledning till att jag kunde leva utan körkort under så många år i Sverige var just att jag också bodde i Stockholm. Ofta är det ju bökigare att hitta parkeringsplatser än att ta bussen. :)

Anne-Marie said...

Annika: Jag undrade också om $4 - låter litet väl billigt faktiskt.

Uffe: $25 låter litet mer rimligt. Tur att du fick ditt körkort med en gång. Jag hade ett annat papper som var i stället för pappret men jag kunde ju inte precis använda pappret som legitimation.

Lotta: Tack för din kommentar. Jag beklagar att du tog bilden som om jag var främlingsfientlig. Det var inte alls fallet. Låter litet väl hårt att "hänga ut mig" som du gjorde i din kommentar. Onödigt tycker jag. Men det är min uppfattning och du behöver inte tycka som jag. :)

magdalena said...

Största delen av min tid i USA har jag varit utan bil. Här i OH Columbus är det tvärjobbigt eftersom man blir fast. Jag vet när jag skulle fara mellan vår gamla lägenhet och huset, 35 min med bil, och försökte hitta kommunalt färdmedel. Det skulle ta 2,5 timma, inklusive taxiresa sista biten. Vilket lätt gör att man hoppar över den resan. Det var skönt att få am körkort eftersom trots det svenska gäller har många amerikanare svårt att läsa det. kram

Umepojk i Mason, Ohio said...

Jag reagerade också på bilden du publicerade, men valde att inte säga nåt. Jag läser inte Lottas kommentar som om hon säger att du själv är främlingsfientlig. Snarare att du inte förstår hur inflammerande den här bilden är. Om du tittar lite närmare, ser du att bilden är fylld av negativa stereotyper:
Sex: mucho;
weight: too much;
entitled to vote (alla undersökningar visar att det är extremt ovanligt att ‘illegal aliens’ röstar.;
Ett X i stället för namnteckning (dvs alla mexikaner kan inte ens skriva sitt namn).
Själva fotot kunde ju inte vara mer stereotypiskt.

Missade du verkligen allt detta?

Anne-Marie said...

Umepojk: Okej, så kanske bilden inte var den bästa. Såg du mitt inlägg där jag sade att jag beklagade om det kunde misstolkas? Vi får se vad det blir för bilder och vad jag skriver på bloggen framöver.

Anne-Marie said...

Magdalena: Glömde inte dig utan kom bara i oordning. Visst är det härligt med ett körkort så att man kan ta sig dit man vill, när man vill. Jag är så glad och tacksam över min bil och att jag kan köra själv. Kram!

Mimmi said...

Men herregud!! Att folk skall vara så petiga och lättstötta!! BFD!! Stå på dig Anne-Marie, det är DIN blogg.

Och som vanligt... Ett intressant ämne. :o)

Anonymous said...

OMG vilket "hallå" för en liten bild.
Håller med Mimmi; det är DIN blogg med dina tankar, sen att andra tolkar på annat sätt än du är ju inget du kan ta på dig.

Att det kallas Mexifornia är ingen nyhet för mig. Mina vänner i LA säger det ofta. Helt enkelt därför att det är en blandning av amerikansk/mexikansk befolkning.(För att inte tala om alla andra nationaliteter)
De har aldrig sagt Mexifornia med rasistisk ton.
Väldigt många i Usa härstammar ju faktiskt från andra länder. Native Americans är urbefolkningen, men de har "skuffats" undan...

Ha det gott.
/CC

Annika said...
This comment has been removed by the author.
Anne-Marie said...

Mimmi: Tack! :) Och jag håller helt med dig - en storm i ett vattenglas.

CC: Jag tyckte också att det verkade litet väl starkt att ha en sådan reaktion inför bilden. Kalifornien är verkligen en smältdegel med många olika nationaliteter. Hade själv inte hört uttrycket Mexifornia men jag tyckte det var litet kul. Tydligen delades inte den uppfattningen av alla. ;) Ha det gott du med!

Umepojk i Mason, Ohio said...

Fråga gärna en amerikan med mexikanskt påbrå vad han/hon tycker om bilden.

Anne-Marie said...

Umepojk: Kan vi inte lämna det här nu? Du läser uppenbarligen inte vad jag skriver - jag skulle lika gärna kunnat lägga ut en lustig bild på mig själv. Man måste kunna ha humor. Tänk på alla svensk/norska skämt som skulle kunna tolkas på precis samma sätt som bilden jag lade ut. OCH jag tog bort bilden. Give me a break! "And that's all I have to say about that". (Forrest Gump).

Umepojk i Mason, Ohio said...

Att jämföra skämt om svenskar eller norrmän med skämt om en utsatt befolkningsgrupp visar bara hur lite du förstår om mexikaners situation i USA. Tyvärr har du läsare i Sverige som kan tro at du är insatt i det hela eftersom du bor här. Jag säger igen: om du känner nån amerikan med mexikanskt påbrå, fråga vad de tycker. Från din blogg har jag sett att du är nyfiken och läser om en massa olika saker, och sen vidarebefordrar informationen till dina läsare. Här är ytterligare en chans.

Sen visste jag inte att du tagit bort bilden, eftersom jag gick direkt till kommentarerna.

Ana-Marija said...

4 dollar! 25 dollar! skojar ni eller! borde kanske dra till USA bara för att fixa körkort. :O

lajsaa@hotmail.com said...

HEJ!!

mitt namn är lisa och jag undrar verkligen om jag kommer få ta körkort i usa? har försökt hitta information om det men hittar ingenting och hoppas på att du kan hjälpa mig! :D

det är nämligen så att jag ska studera i Kalifornien i cirka 4 år iallafall och har inget körkort.
Vet du om jag kommer kunna ta ett körkort i Kalifornien? Kommer självklart få ett studentvisum!

JÄTTEtacksam för svar!

Kram!

Liza said...

Hade ocksa tankt ta mitt korkort har i USA. Gar det att valja mellan automat och manuell vaxel som i Sverige? Min sambo kor automat och jag kommer framst anvanda hans bil, sa kanns lite onodigt att ta korkort for manuell vaxellada.

Anne-Marie said...

Liza: Det finns inget krav i USA, vad jag känner till, att ha specificerat i sitt körkort att man t ex bara kan köra automat. Det måste tydligen stå i svenska körkort. Jag tror du kan köra upp med vilken slags bil som helst. Jag körde upp med automat och har kört både automat och manuell bil med samma körkort.