Thursday, April 21, 2011

Att svära i amerikansk TV

Igår kväll blev det stort "pådrag" när Steven Tyler, en av domarna i American Idol, yttrade ett svärord under direktsändningen. Han var helt enkelt entusiastisk inför ett av uppträdandena.
Man gick genast till ett reklaminslag och när programmet kom tillbaka hade de andra domarna skämtsamt tejpat Steven's mun.

Att svära i amerikansk TV är ungefär lika med att man begår ett brott. Jag är absolut ingen förespråkare av svordomar (när jag växte upp svors det aldrig i min familj) och jag tycker att man svär alldeles för mycket i svensk TV, men det här med USAs inställning till svordomar i TV är faktiskt rätt extrem. Det är ju inte så att folk svär mindre än vad man gör i andra länder. Men i TV körs "bleep"-signalen så fort någon säger ett svärord. Ibland kan det faktiskt bli rätt komiskt om någon har ett "färgstarkt" språk och använder svärord litet då och då. Att följa ett program med många "bleep" blir då inte alldeles lätt. ;)

USA har en konstig inställning kring vissa saker. Svärord är ett område. Nakenhet är ett annat. I Sverige är det ju inget konstigt att man ser nakna kroppar och kroppsdelar. Här i USA är det mer hysch hysch och utsuddade rumpor och bröst. Jag vet egentligen inte varför det är så här men efter 14 år har jag vant mig och blir litet förvånad nästan när jag kommer till Sverige på besök och hör folk svära till höger och vänster och ser nakna människor på TV.

Det ord som Steven yttrade rimmar med "duck" (inte Aflac-ankan ;)).

Här är videon som fick Steven att bli censurerad. Hoppas ni även utanför USA kan se den. Casey Abrams är en person som faktiskt förändrat American Idol eftersom han hittar på nya saker varje vecka och är både musiker och sångare. Gillar man Casey och Maroon 5 är det här en kul kombination. Och så fick han pussa Jennifer Lopez på slutet ;) - Jennifer som nyligen utsågs till världens vackraste kvinna.

11 comments:

Pettas said...

Ett märkligt fenomen i mitt tycke, för i amerikanska gansterfilmer med de berömda stjärnorna svärs det hejvilt, rent av störande många fuck you upprepas i ett. Där kunde de lägga in ett duck istället:) och därför förundras man över den prydhet som finns i övrigt. Dubbelt,minsann.
För mycket och för litet stör alltid.

Hoppas du har det bra och en riktigt fin helg önskas.
Kramar!

ahlstedt said...

Mycket av det här kommer nog från det faktum att dessa normer etablerades när i stort sett all endast hade s.k. network tv. Dvs, den tv som all kan se och som är reklamfinansierad. Denna tv har alltid varit restriktiv med svordomar, nakenhet etc. Däremot inte våld vilket förundras av mig. Hur som helst, pay tv har inte dessa krav på sig eftersom de är finanseriade och ses bara av de som har valt dessa kanaler. Med andra ord, man ansåg att "over air broadcast" skulle vara lägre till tak än tex. cable. Vet inte om jag är rätt ute men detta är min teori.

Lotta said...

Tröttsamt, tycker jag. Det är därför det alltid är en tre sekunders fördröjning på livesändningar så dem hinner lägga in sina ljud. Anne-Marie jag håller med dig, det smyger sig på de här amerikanska egenheterna. När man sedan är i Sverige blir man nästan förvånad åt andra hållet.

Kram!

magdalena said...

Jag blir irriterad på allt beepande, inte för att jag förespråkar svärdomar men här går det till överdrift åt andra hållet. Ha en fin helg Kramar!!!

Trillingnöten said...

Det konstiga tycker jag är att man får säga BITCH men inte shit. Eh? Visserligen har ju bitch en annan ursprunglig betydelse, men i alla fall...numera är det inte ett så snällt ord!

Tord said...

Detta bottnar väl i den berömda amerikanska dubbelmoralen. Finns ju ett antal "förbud" som man som turist i US bara skakar på huvudet åt. Vi var o handla en gång, dottern hjälpt då till med att lyfta upp varorna på bandet och tog då i en vinflaska. Huva vilket regelbrott. Trots att det var uppenbart att det var min hustru som handla så var det tveksamt om vi skulle få köpa vinflaskan bara för att dottern tagit i den... Och sen har vi andra ytterligheten, detta med vapen, då helt plötsligt är allt normalt och tillåtet. Nästan minsta barn kan köpa ett vapen..

Anne-Marie said...

Karin: Håller helt med dig om att det finns dubbelmoral överallt. I filmer finns ju inga bleep utan där svärs det rätt bra. Trots mina 14 år här har jag inte riktigt kunnat klura ut varför amrisarna har den här inställningen. Ha en fin helg och påskkramar!

Ahlstedt: Intressant teori och möjlig förklaring. Ja, varför inte. Det här med våldet är konstigt emellertid. Att det är mer okej men inte att se en bar rumpa eller höra någon svära. Det verkar inte riktigt gå ihop. Ytterligare en sak att lägga till "saker jag inte riktigt förstår i USA". :)

Anne-Marie said...

Lotta: Som svensk tror jag man reagerar inför sådant här eftersom det inte hör till den svenska kulturen och vi inte är vana vid det. Visst är det märkligt att man kan "programmera om sig" som man gör när man bor utomlands. Jag skall köra litet mer amerikansk stil nu när jag kommer till Sverige och se hur folk reagerar om man pratar med dem i olika situationer eller hejar på dem. Kramar!

Magdalena: Visst blir det litet jobbigt nästan ibland om det bleepas alltför mycket. Svårt att förstå vad som sägs. Ha en fin helg du med. Kramar!

Anne-Marie said...

Trillingnöten: Det hade jag faktiskt inte ens tänkt på att man gör den skillnaden. Bitch är inte något trevligt ord alls tycker jag. Och det används ofta på ett nedsättande sätt gentemot kvinnor. Sådant är inte schysst.

Tord: Den amerikanska dubbelmoralen känner säkert många till. Jag vet egentligen inte om jag kan den helt och fullt eller förstår hur den uppstått. Din affärshistoria låter ju nästan osannolik. Som en annan bloggare skrev ibland (tyvärr bloggar hon inte längre) - Herre min get! :) Man kan ju bli gråhårig av mindre.

Annika said...

Visst är det så...ett mkt amerikanskt fenomen...
Bleep, bleep...
Men dom tur är censueras inte filmer på bio, och HBO och Showtime mfl premium cable kanalare är ju helt osencurerade också...
Kram!!

Anne-Marie said...

Annika: Den där amerikanska dubbelmoralen som jag vet att du också skrivit om - den är litet svår att förstå. Och hur det kan vara "tillåtet" att svära i amerikanska filmer och HBO verkar ju också motsägande. Hmmm. ;) Kramar!