Thursday, April 7, 2011

Att ha en blogg

Eftersom jag fått en kommentar på mitt förra inlägg att jag är främlingsfientlig på grund av den bild (som nu är borttagen) jag lade ut kändes det viktigt att bara skriva litet kort om det här att ha en blogg.

Jag är absolut inte främlingsfientlig. Absolut inte. Om den bilden jag lade ut har det budskapet beklagar jag det - för mig var det en litet rolig bild med tanke på alla illegala invandrare som vi faktiskt har i Kalifornien. Det var absolut ingen elak baktanke jag hade med bilden. Jag hade lika gärna kunnat lägga ut en bild med en person från ett Arabland eller Sverige.

Eftersom jag själv är invandrare i ett land vet jag hur det kan kännas att inte bli förstådd och känna sig utanför. Det har jag känt under 14 år. MEN det betyder inte att jag inte kan skämta om mig själv och se saker och ting med humor. Det är otroligt viktigt att kunna göra det tycker jag. Kanske nästa inlägg får bli en lustig bild av en svensk. Vad vet jag. Eller en lustig bild av mig själv! :)

Att ha en blogg och att kunna skriva om eller ha bilder om olika saker så att det tillfredsställer alla personer är en omöjlighet. Det är en balansgång som inte kommer att fungera alla gånger. Och det har också att göra med den och de som läser det jag skriver. En person kommer inte att ha samma reaktion som en annan person beroende på den bakgrund man har och de tankar, känslor och erfarenheter man har.

Jag har vissa åsikter om saker och ting och det kommer ALDRIG att tillfredsställa alla personer. Det är ett faktum. Och jag kommer aldrig att hålla med alla i min omgivning. Det är också ett faktum. Så är vi människor och det är något vi får leva med.

Eftersom jag planerar att fortsätta med bloggen finns nog tyvärr risken att det kan bli fler upprörda känslor hos de som läser.

Något jag missade att skriva om i gårdagens inlägg var att Kalifornien numera - när nya körkort ställs ut - har ett annat slags körkort som skall vara säkrare. När jag skall förnya mitt körkort i höst blir det den nya varianten.

18 comments:

Pettas said...

Söta öde, jag måste gå tillbaka och läsa ditt tidigare inlägg en gång igen utifall att jag hade missat någonting....och hur jag än läser så hittar jag ingenting som kan varken störa eller irritera mig. Så olika vi upplever saker och ting..
Att du skulle vara främlingsfientlig är det absolut sista jag skulle ha läst in i det inlägget, tvärtom, ett bra,intressant och beskrivande inlägg
Men allt beror förstås på vilka läsglasögon man lägger på sin näsa.
Vi är ju alla olika som sagt!
Och tack och lov för det!
Ha en finfin fredag!
Kram!

Anonymous said...

Tycker inte du ska oroa dig alls över den enormt lilla minoritet som väljer att tolka saker och ting på _fel_ sätt. De av oss som läser din blogg uppskattar den otroligt mycket, glöm aldrig detta! :)

Min plats i solen said...

Hej Anne-Marie!

Har inte hunnit med min bloggrunda på några dagar och då har det minsann hunnit hetta till lite här hos dig. Jag hann ju aldrig se bilden som det dskuteras kring så jag ger mig inte in i den där debatten. Däremot är ju även jag en bloggare och det är verkligen en balansakt att blogga. Idag bloggas det friskt världen över. Mängder med bilder och text spottas ut i en farlig fart. Det är direktpublicering med ett enda tryck. Det som skrivs kan läsas av en hel värld och av bloggaren krävs verkligen en medvetenhet och ett ansvar över det som publiceras och dess effekter. Det gäller att tänka sig för både en eller två gånger. Men samtidigt är vi inte mer än människor och vi kan alla göra misstag. Vad jag kan förstå (och baserat på hur jag "lärt känna" dig) var det inte din mening att kränka någon och du har ju dessutom tagit bort den omtalade bilden.

Vi är alla olika och tycker, tänker och tolkar olika. Tur är väl det. Det berikar och det är viktigt med en debatt kring bloggande och vad vi publicerar och ansvaret för det vi publicerar.

Jag trivs bra här hos dig Anne-Marie så fortsätt blogga på och lysa upp min vardag. :)

Ha en strålande fin helg!

Kram Lotta

em said...

Anne-Marie,
Har alldeles nyligen hört från vän som upplevt något liknande på sin blogg.
Som du och så många säger, är vi olika och det mesta kan missuppfattas.
Nu tror jag att just den här bilden, bara kan vara stötande för de som bor i eller har erfarenhet av Kalifornien. Och ingen som har läst din blogg ett tag kan komma på tanken att misstolka bilden.
Det som stöter mig är att de som känner sig förorättade inte kunde skriva det i ett privat mejl direkt till dig - adressen finns ju där i kanten!
Margaretha

A.Henriksson said...

Nu får du uppleva hur det är i sverige nu förtiden. Alla blir kränkta för allt och alla är rasister så för man skämtar eller kritiserar problem med invandring. Det börjar bli farligt här hemma.

A.Henriksson said...

Glömde säga att du borde lägga upp bilden igen för som det är nu så har du blivit censurerad! Tryckfrihet för bövelen så länge det inte strider mot lagen.

Mvh

A.Henriksson

SAM said...

Sa annerlunda det har blivit i Sverige pa bara 10 ar - i alla fall om man laser vad A.Henriksson sa. Främlingsfientlig ar ju inte alls nagot jag vaxt upp med i Sverige och da ar ju jag bara 31. Men det ar ju annerlunda har i USA da man skall alltid vara forsiktig.

Jag tog inta alls bilden sa, efersom det ar langt ifran det forsta jag tanker pa - sa fortsatt blogga du pa ditt vanliga satt. Man kan ju inte forsakra att alla haller med.

Lotta said...

Anne-Marie,

Jag ansluter mig till Pettas, Magnus och Lotta! Jag tog det inte alls på negativt sätt. Trist att det ska "hoppas på" direkt när det är något som då tydligen sticker ut. Du skriver så bra, jättefin blogg.

Kram!
Lotta

Annika said...

Oj, oj,,men så satans PK-tröttsamt. Vad less jag blir.
Sällar mig till Karin, Lotta, Lotta, och Magnus mfl också.
Såg det bara på ett kul sätt. LÄS inte IN så mkt i en stackars bild.
Det var en KUL bild. Punkt slut., people Du hade lika gärna kunnat ha en svennebanan där, ja...

Det är din blogg. AM!! Din jättefina blogg!
Här är det du som är chefen och det är du som skriver det DU vill.

OCH vi är så många som gillar den!!
FORTSÄTT i samma stil som alltid, med bilder och rubbet!!

Tryckfrihet ja!! Precis, som AH skriver!!

Som du säger är vi JU också invandrare...
men ÅÅÅÅÅÅÅÅ....TRÖTTSAMT!!

KRAM!!!

Anne-Marie said...

Karin: Själva texten var nog inte det som ett par personer reagerade inför utan det var bilden på mexikanen som var illegalt i Kalifornien. Jag brukar vara väldigt noggrann att inte skriva saker som kan verka stötande osv och jag tycker man skall kunna ha humor kring olika saker. Jag kanske skulle ha lagt ut en bild med mig själv i en lustig mundering. ;) Hade inte haft något emot att göra det alls men tänkte inte att bilden skulle åstadkomma en sådan reaktion. Din fredag är snart över men jag önskar en fin fortsättning. Kramar!

Magnus: TACK! Det värmer. Det är nog precis som du säger att det är en minoritet. Samtidigt så vill jag verkligen ha en balans i min blogg. Roligt att du läser bloggen och har behållning av den.

Anne-Marie said...

Lotta: Så bra sagt och jag håller med dig till punkt och pricka. Vi HAR ett stort ansvar som bloggare eftersom många människor läser det vi skriver. Det skrivna ordet har en enorm genomslagskraft. Du som skriver på din bok har säkert samma saker du "brottas med" - att finna de där speciella orden som verkligen håller kvaliteten. Nu var det ju inte texten som ett par personer hade problem med utan bilden (jag tyckte det var enklast att ta bort bilden den här gången). Humor kan vara något väldigt personligt och vissa personer har helt enkelt inte samma humor. Det får man också respektera och jag tror nog att jag varit väldigt förskonad från påhopp. Som Margaretha skriver kunde ju personerna skrivit privat till mig, vilket jag nog hade föredragit. Vad glad jag blir att du trivs här Lotta! Ha en härlig helg i din trädgård - om vädret tillåter. Kramar!

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag har nog, som jag skrev till Lotta, varit väldigt förskonad från påhopp vilket jag är tacksam för. Jag skulle nog till och med vilja påstå att det är vissa personer, med en viss bakgrund, som kan ha den reaktion de hade inför bilden. Humor är väldigt personligt och vissa saker är stötande för en person medan någon annan kan skratta inför samma sak. Håller helt med dig om att de kunde skrivit personligt till mig. Bloggvärlden är aldrig tråkig. :)

A Henriksson: Det intressanta var att de som blev störda av bilden är personer som bor i USA - inte svenskar i Sverige. Men jag kan tänka mig att man i Sverige har en litet "underlig" inställning till invandrare osv. Nu är ju min kunskap om Sverige 14 år gammal men det jag minns var att man ville ta hand om alla invandrare, sedan kunde man skicka hem dem igen till sin hemländer eller dra ut på ärendena under mycket lång tid och dessutom fick man, som svensk, inte visa att man tyckte om Sverige genom att flagga med den svenska flaggan. Något är, eller var, inte sunt. Nja, jag tror att bilden får vara borttagen för den här gången. Men det kommer säkert fler bilder framöver. :)

Anne-Marie said...

SAM: Som jag skrev till A Henriksson bor de som tog illa vid sig i USA faktiskt och inte i Sverige. Vet inte exakt hur det är i Sverige idag men jag tyckte alltid det var så konstigt, när jag bodde där, att det ansågs rasistiskt att flagga med den svenska flaggan. Hur kan det vara rasistiskt? Den svenska flaggan är en symbol för Sverige, den har inget med invandrare att göra. Sedan vet jag ju att vissa grupper i Sverige använt sig av flaggan kanske på ett olämpligt sätt men det har ju inget egentligen med flaggan i sig att göra. Jag valde i det här fallet att ta bort bilden men jag "kommer igen". :)

Lotta: Som bloggare får man helt klart vara beredd på att alla inte kommer att tycka som jag. Det skrivna ordet och även bilder har genomslagskraft. Det är intressant att se hur olika vi människor reagerar med tanke på vilken bakgrund vi har och vilka referensramar vi har. Tack för ditt stöd - det värmer gott. :) Stor kram!

Anne-Marie said...

Annika: Som jag skrev till Karin kanske jag skulle ha lagt ut en rolig bild på mig själv. Man måste kunna ha humor och skratta åt både sig själv och företeelser i sin omgivning. Det är något jag känner är oerhört viktigt. Jamenvisst är det min blogg och jag försöker verkligen att väga både bilder och ord innan jag lägger ut dem eftersom jag vet att man som bloggare har ett otroligt ansvar. Vad glad jag blir för dina peppande ord!! TACK! Jag valde i det här fallet att ta bort bilden men det blir fler - det lovar jag. :) STOR KRAM!

magdalena said...

Att du skulle vara främlingsfientlig är bara tröttsamt att se vissa skriva. Du vet att jag tycker att det överreagerades på din bild, men jag vill också skriva offentligt att jag stöttar dig. Jag tycker det är fascinerande hur andra reagerar. Tråkigt bara att de ger sig på dig på det sättet. Hur gränsdragningarna går för vad som är acceptabelt eller inte. Får man skämta om religion, sex, hudfärg, politik, ursprung? Och vem får skämta? Bara den som tillhör gruppen? Nä, jag ska inte ta upp hela ditt kommentarsfält, får skriva ett eget inlägg istället. Många kramar

Anne-Marie said...

Magdalena: TACK för ditt stöd och tack för ditt privata mejl - hade inte hunnit skriva till dig privat ännu. Att man reagerar utifrån vad man har inom sig blir så tydligt i ett sådant här fall. De flesta verkar ha sett bilden som en litet lustig grej medan andra tar det som en otroligt fientlig och kränkande bild. Ser fram emot ditt eget inlägg. Stor kram!

Lars Hultqvist said...

Tråkigt att höra att någon rabiat person klagat på din blogg. Tyvärr så missade jag inlägget så jag har ingen aning om vad det handlade om. Från att ha känt dig via webben och e-mail ett tag så vet jag att du inte medvetet skulle posta något som kan vara rasistiskt eller främlingsfientligt men det finns alltid personer som kan hitta sådant i vad som helst.

Jag tänkte bara kommentera det du sade om att känna sig själv som utanför som invandrare i ett annat land och att du själv har upplevt detta i USA.

Jag vet att USA är olika delstat från delstat men min upplevelse är att jag aldrig har känt mig utanför eller utpekad som invandrare här i Arkansas. Människor här är väldigt generösa och välkomnande så jag är förvånade om du upplevt ett utanförskap i Kalifornien. Skillnanden mellan Arkanas och Kalifornien i detta avseende är att Kalifornien har så mycket mer invandrare från andra kulturer än Arkansas. Men kanske är det detta som är skillnanden? Jag kanske fortfarande åtnjuter fördelen av att vara ett ovanligt inslag i vardagen medan du är en av alla dessa invandrare?

Hur som helst, bry dig inte för mycket om någon knäppgök som letar fel på din blogg. Det är inte värt det.

Anne-Marie said...

Lars: Det var inlägget som handlade om bilar och körkort här i USA. Ett par personer reagerade negativt inför den bild jag lagt ut (som jag tyckte var litet smårolig) medan de allra flesta inte alls tyckte att den var negativ. Jag tog bort bilden och skrev mitt inlägg om att ha en blogg. Jag tror att en anledning till att jag känt mig mer utanför än vad du har gjort kan vara att jag bor på en mycket mindre ort än vad du gör. Här finns många människor som har bott länge och de släpper inte in folk kanske lika lätt som i en större stad/ort. Det har jag hört andra också säga att det är svårt att komma in i samhället här. Sedan kanske det också har att göra med att Michael (som jag var gift med) var en riktig eremit och det gjorde att jag inte naturligt kom in i en umgängeskrets här i USA. Nej, jag har gått vidare och bloggar också vidare.