Friday, April 8, 2011

Arbete i Kalifornien

TACK för alla uppmuntrande och stöttande kommentarer!! De värmer gott skall ni veta. Som jag skrev igår är vi alla olika och det är bara så det är. Punkt slut.

Att ha ett arbete i Kalifornien idag är inte en självklarhet utan faktiskt ett privilegium och något att vara tacksam över. Jag försöker komma ihåg att påminna mig själv varje dag att vara tacksam för mitt jobb - som faktiskt är ett riktigt bra jobb.

Den ekonomiska krisen i Kalifornien är påtaglig, och den verkar bli mer och mer påtaglig, eftersom skolan måste spara mycket pengar. Igår fick vi reda på att det troligen bara kommer att bli kurser via internet i sommar. Det brukar vi alltid ha men det brukar också finnas många andra kurser. Det blir första gången i skolans historia tror jag som man slopar en stor del av kursutbudet.

Min chef sade att ännu är det ingen fara för mitt och min kollegas jobb men självklart känns det litet svajigt just nu. Vi kommer att arbeta hela sommaren även om vi inte har några kurser att ta hand om eftersom vi har massor med saker som vi skall göra för skolans hemsida. Vi får se vad som händer till hösten. Förhoppningsvis rullar det på med kurser som vanligt.

Många i Kalifornien är inte så lyckligt lottade som jag är. Hela 12% i Kalifornien är arbetslösa. I hela USA är den siffran 9%. I mitt område är mer än 20% arbetslösa. Det är en hög siffra och den ligger stadigt högt. Jag tror inte att någon egentligen vet vad som kommer att hända framöver mer än att det är kärva tider. Och då är det viktigt också att komma ihåg att priserna inte står still utan de fortsätter att gå upp. Den grupp anställda som jag hör till har inte haft någon löneförhöjning på flera år medan till exempel lärarna och cheferna fått löneförhöjningar. Sådant har jag litet svårt att acceptera och hade det här varit i Sverige skulle det nog sett annorlunda ut. Fackföreningar i USA har inte särskilt stor påverkan och kraft.

Något annat som är stora rubriker här i USA idag är att det troligen kommer att bli en så kallad "government shutdown". Om de olika delarna av USAs regering är alltför långt ifrån varandra när det gäller hur budgeten skall hanteras kan en "government shutdown" ske. Det har tydligen hänt flera gånger sedan Jimmy Carter var president. De flesta har bara varat några få dagar. Den längsta varade 21 dagar. Blir det en "government shutdown" påverkas många delar av det amerikanska samhället - utfärdande av visum och pass försenas, statligt anställda kan inte arbeta (tydligen får de någon slags ekonomisk kompensation trots allt), statliga parker och museer får stänga, osv. Kommer man inte överens träder det här i kraft senare idag.

Skönt att det är fredag idag. Ha en fin helg allihop!

11 comments:

Annika said...

Absolut stöttning till dig, AM, och allt bra du skriver!
De där kommentarerna du fick var bara för patetiska. Glöm det nu.
Läser man din blogg ordentligt vet vi nog alla att du inte är det minsta främlingsfientlig i det du skriver. Tvärtom
Lustigt också att det kom från svennar boende i US. Ack ja, ack ja...

Ja, the shutdown ja. Det verkar som om det kommer att hända. Karolina pass måste förnyas, så jag är lite orolig inför det...
Men, men...
Jag minns förra ggn det var shutdown, då kändes det som om det pågick länge.
Här i DC blir det såå påtagligt då det händer.
Jag håller alla tummar för att du ska få behålla jobbet, och det tror jag du får också.
Ha en rikrigt fin helg.
Stor kram från mig!!

Lotta said...

Så rätt som Annika säger. Lägg det åt sidan. Så himla överkänsliga kommentarer. Känner man din blogg så är det ju ett direkt påhopp.

Att ha ett arbete är verkligen någon att vara glad och tacksam för. Många med bra utbildningar går utan arbete och då gäller det att tänka "out of the box". Konkurrensen är stenhård. Tufft att profilera sig och få allt att stämma om man har möjlighet att komma på intervju. Ja, det är inte enkelt. Det är samtidigt viktigt att trivas och våga förändra om det är så.

Ha en fin helg Anne-Marie! Kramar!

magdalena said...

Amerikanska arbetsvillkor är onekligen olika. Min man blev friställd under några månader förra året, trots att han jobbat på företaget i 10 år. Kom bara ett brev på posten, typ sorry... Nu ordnade det sig och han fick tillbaka jobbet, men vid årets "löneförhandling" fick han veta att han får minus 3 semesterdagar, hans årliga sjukdager om 5 stycken tas bort och höjd sjukförsäkringspremie med sämre villkor. Känns lite som "foten i kläm, jajjamensan" Så jag håller alla tummar att du får ha kvar ditt jobb och värsta perioden i am ekonomin snart är över. Många kramar

Pettas said...

Håller mina tummar hårt för att du skall få ha ditt jobb kvar. Överallt i världen rör det på sig oroväckande mycket vad gäller ekonomisk trygghet och jobbsituationer. Det påverkar förstås alla andra också...dominoeffekten.
Nu får man hoppas på att finanserna blir stabila för alla, det enda man kan göra tillika som man får dra slantarna avlånga:).
Som egenföretagare är man sin egen lyckas smed, så jag förstår fullständigt vad det handlar om när någon blir arbetslös..utan lön går det inte att leva.
Ha en fin dag!
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: TACK för ditt stöd! :) Ja, nu har jag lagt det bakom mig och fortsätter som vanligt med bloggen. Tydligen kom man fram till en överenskommelse igår som gjorde att man undvik en total "government shutdown". Vi fick ett mejl igår eftermiddag från skolans chef där det bekräftades att sommarsessionen bara kommer att ha internetkurser och alla andra helt enkelt tas bort från schemat. Dessutom skrev han att man bara kommer att hålla skolan öppen under 4 dagar/vecka under sommaren vilket innebär att de anställda kommer att arbeta antingen 10/timmar per dag eller 8 timmar/dag. Eftersom jag bara har 32 timmar/vecka blir det 8 timmar/dag för mig. Stora förändringar som vi aldrig varit med om tidigare. Det är bara att hålla tummarna. Stor helgkram!

Lotta: Jag blir så glad av ditt stöd! Tack! :) Ja, det kändes som ett påhopp och det kändes som en "besserwisser" inställning tycker jag. Men det är bara att gå vidare med huvudet högt. :) Som jag skrev till Annika fick vi mer information igår från skolans chef (se ovan) och visst känns det litet svajigt och osäkert just nu. Eftersom jag bor i ett glesbygdsområde finns det i stort sett inga lediga jobb alls nu så jag hoppas att jag klarar mig framöver. Ha en fin helg du med. Kramar!

Anne-Marie said...

Magdalena: Vilken tur att din man fick tillbaka sitt arbete men väldigt trist att han fick försämrade villkor. Jag har en otrevlig känsla av att den amerikanska ekonomin inte alls har sett botten utan att det möjligen kommer att bli ännu värre. Vissa stater kanske har det litet bättre än andra. Kalifornien är otroligt kärvt och ingen vet nog vad som kommer att hända. Jag vet tyvärr ingenting om "din" stat. Jag hoppas också att jag kan "klamra mig kvar" . :) Kramar!

Karin: Kan tänka mig att man som egenföretagare verkligen blir luttrad och får tänka "outside the box" många gånger. Att vara anställd har ju sina för- och nackdelar eftersom man inte kan göra så mycket om stora förändringar sker men man samtidigt vet att om allt rullar på har man sin inkomst. Nej, utan pengar står man sig slätt. Ha en härlig helg! Kram!

Sara Pettersson said...

Hej, Kul att läsa din blogg!
Jag undrade bara vart i California du bor? Själv bor jag i Nor Cal! :)

Ha en bra kväll, Kram Sara!

Sara Pettersson said...

Ursäkta, jag råkade posta lite fort, här är min bloggadress också!

Anne-Marie said...

Sara: Välkommen hit! Roligt att du gillar bloggen. :) Jag bor i den allra nordligaste delen av Kalifornien, nära gränsen till Oregon (staten norr om Kalifornien). Jag bor i närheten av Mt Shasta - berget och staden.

Marianne said...

Oj, där missade jag visst någon debatt! Nå, jag har aldrig trott att du var främlingsfientlig, i så fall hade jag inte läst hos dig!

Ja man ska vara glad om man har arbete och inkomst i dagsläget. Själv har jag inte ens försökt få en anställning, utan hoppas på att mitt lilla företag ska ta sig och bli bärkraftigt. Söka jobb som +50 och kvinna? Knappt lönt om man inte är någon känd ekonom eller företagsmänniska i ledande position.

TUR att det inte blev government shutdown! Inte för att jag är så insatt, men jag har fått en känsla av att republikanerna gör allt för att göra det besvärligt för Obama. Synd när politiker jobbar för att motarbeta varandra i stället för att försöka göra ett bra jobb för sitt land.

Kram!

Anne-Marie said...

Marianne: Att vara främlingsfientlig när man själv är främling i ett land - vilket jag fortfarande känner mig som - verkar ju litet bakvänt. Jaja, så kan det vara när man har en blogg, att vissa personer tar i litet väl - tycker jag. Tur att du har ditt företag. Jag är litet nyfiken på att höra vad du har för erfarenheter betr. jobb och ålder i Sverige. Skriver till dig privat. Kram!