Thursday, March 31, 2011

Vardag - även i USA

En del av de som skrivit till mig tycker att det verkar så häftigt att bo i USA. För mig har det varit mest vardag, precis om det var mest vardag även i Sverige. Det USA man ser i filmer och på TV är inte vardags-USA. :)

Många människor i USA har både två och tre jobb för att få ekonomin att gå ihop. Då blir det mycket vardag och litet tid att kunna ta det lugnt och hitta på andra saker. Eftersom lönerna för den stora majoriteten ligger mycket lägre än lönerna i Sverige behövs ofta mer än en inkomst. Att sedan kanske bara ha en veckas semester per år gör att det blir ännu mera vardag. Om mitt arbete inte hade så oregelbundna tider skulle jag nog också försöka hitta ytterligare ett jobb eftersom det är kärvt att få pengarna att räcka till. Mycket är precis lika dyrt i USA som i Sverige.
Jag är däremot lyckligt lottad att ha mer semester än många andra. Det är tur när det är dags att åka till Sverige. :)

Här i Weed verkar många människor ha en utmanande vardag. De bor i gamla, dåliga hus. De kanske är arbetslösa och har drogproblem. Den gata jag bor vid verkar vara en genomfartsgata och jag ser många promenera och det är ofta de ser fattiga ut. Som tur är har jag fortfarande ett arbete - det talas nu på skolan om nedskärningar igen på grund av Kaliforniens stora budgetunderskott och det är en utmaning att göra sitt bästa för att inte dras med i rädsla och oro. Ibland går det bra, ibland mindre bra.

Men det är viktigt att komma ihåg att vardagen blir vad man gör den till. Den kan vara lika fin som den tid man gör saker utöver det vanliga. Att uppskatta vardagen är kanske en konst och många människor letar efter nya, speciella upplevelser. Allt för att komma bort från vardagen som upplevs som trist. Det gör både svenskar och amerikaner.
Allt tror jag har att göra med vilken inställning man har till det man omges av. Om man kan uppskatta det, eller om det känns jobbigt och negativt.

Min vardag består av att arbeta, handla mat, laga mat och diska, städa, tvätta, umgås med vänner, titta på TV osv. Precis som jag gjorde i Sverige. Jag har dock blivit mycket bättre på att uppskatta min vardag. Tur är väl det eftersom det alltså är vardag, även i USA. :)

21 comments:

em said...

För den som vill ha en realistisk bild av Staterna kan jag rekommendera Barbara Ehrenreichs böcker. Många av dem är översatta.
Gilla läget : hur allt gick åt helvete med positivt tänkande
Barskrapad : konsten att hanka sig fram
Körd : uppvaknandet ut den amerikanska drömmen

Det är bara några av hennes roliga och mycket tankvärda böcker.
Margaretha

Desiree said...

Jag tror precis som du att det är en konst att kunna uppskatta sin vardag. Det är otroligt viktigt att känna att man har en vardag som funkar och som man trivs ok med. Jag kan känna att jag själv är dålig på att uppskatta min vardag. Att kunna uppskatta sin vardag låter mycket enklare än vad det är. Jag tror man behöver saker att se fram emot och att få göra sådant som man trivs med och tycker är roligt med jämna mellanrum just för att orka med allt annat som man måste. Men vardag finns det överallt vart man än bor. Hoppas du får en fin helg att njuta av nu.

Taina said...

Du har så rätt. Det blir ju vardag även här. När vi flyttade hit 2007 var det många som tyckte det var så häftigt. Vi flyttade till en småstad och efter ett tag blir ju allt "vanligt" här med. Man jobbar, handlar, lagar mat och allt det där. Vardag. Den tar man ju med sig när man flyttar.

Håller tummarna att det inte blir för mycket neddragningar på skolan där du jobbar.

Kram

Pettas said...

Livet är ju för det mesta vardag, oberonde var man befinner sig...det är bara sällsynta stunder som vardagen får en gnutta strålglans.

Karin som gillar vardagen!

Annika said...

Det är ju MINSANN vardag här också, och för mig som är hemma blir det också vardag.
Barbara Einreichs böcker är verkligen BRA. De som Em tipsar om. Det är ett USA som jag sällan ser, faktiskt. Landet har ju sådana klyftor. Det beror så på var man bor, vad man jobbar med etc.
Det blir så lätt att man fastnar i sin bubbla och tror att "alla" har det ungefär som en själv. Så är det ju inte...
Inte alls.
Men vardag blir det för oss alla. Min vardag ser ut ut som din ungefär, men jag yrkesarbetar inte utanför hemmet. Annars är de rätt pricklika.
KRAMAR!!

Saltistjejen said...

Jag tror att om man kan uppskatta sin vardag så har man ett mycket bättre liv. Eftersom det faktiskt ÄR vardag större delen av tiden.
Jag uppskattar vardagen mycket även om jag självklart ser fram emot helger också. För att inte säga lite längre ledighet. Men det har man som sagt itne så mycket här som i Sverige.
Kramar!!!

Marianne said...

Så sant, så sant. Vardagen finns även på de mest spännande platserna, sedan kanske det skiljer sig lite åt i hur vardagen gestaltar sig, men vardag är det. Och det är viktigt att göra det bästa man kan av den eftersom det är den största delen av ens liv. Det är i vardagen man kan finna lyckan, de där små guldstunderna som att sitta och klappa en katt, se knopparna på våren, en lyckad middag ...

Kramar!

magdalena said...

Det blir nog vardag oavsett hur man har det. Tittar man på svensk TV och ser svenska Hollywood fruar så kan man få lite sned bild av vardag. Fast å andra sidan, satt och zappade kanaler när jag kom in i Housewifes of Orange County eller något sådant. Perfekt make-up, designer kläder, hus som slott och tösen grät och sa att hennes liv var så svårt. Vi bor i ett område som är rätt schysst, men när man far förbi vissa ställen ser man verkligen slum. Vardagen är väldigt olika för fattig och rik. Men det är ju ingen nyhet. Och det där med att jobba mer stämmer verkligen. Nej, nu måste jag sluta innan det blir en hel novell. Kraaam!!!

Lotta said...

Intressant igen! Visst är det viktigt med att må bra i sin vardag. Som Stig Johansson sade: "Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet"

Det blir vardag i USA också, det kan vi alla skriva under på. Jag vet inte om det har med åldern att göra, men jag kan längta efter att komma hem om jag vet att jag har en bra bok som väntar, en god middag eller att vi ska se en bra film. Behöver inte vara så märkvärdigt. Jag tycker om vardag!

Annika nämnde att skillanderna i USA är stora. Det är verkligen så. Här där vi bor, räcker det med att åka några towns längre bort så ser man direkt hur husen förändrar sig, många fler är överviktiga och gator kan vara nedgångna och butiker övergivna.

Jag håller också tummarna att du inte drabbas av några nedskärningar på skolan!

Kramar och ha en skön helg!

Min plats i solen said...

Hej Anne-Marie!

Så klokt du beskriver din vardag. För det är ju precis så det är för oss alla. Oavsett var vi bor i världe och oavsett vad vi arbetar med så lever vi vardagsliv de flesta dagarna av året. Därför är det så viktigt att leva et vardagsliv som man trivs med och som får dig att må bra. Jag tror att allt för många tyvärr längtar bort till något annat eller lever för helger och ledighet istället för att njuta av livet här och nu.

Ta hand om dig!

Kram Lotta

Kram L

Spirello said...

Om jag bodde i la jag skulle gå på six flags varje helg

Anonymous said...

En annan vardag för mig är i höst att ligga på stranden på teneriffa varje dag från oktober-mars= härligt

SwedishCorner-DownUnder...Pernilla said...

Hej,
Kul att läsa hur det är att bo i USA. Själv bor jag i Australien sedan dec 2001.

Kram Pernilla♥

Anne-Marie said...

Margaretha: Tack för boktipset! Hade inte hört talas om just de här böckerna.

Desiree: När jag var yngre var det mer att jag inte kunde vara lika mycket i vardagen utan hela tiden tittade framåt till saker jag skulle göra. Eftersom man inte kan vara i nuet om man gördet har jag nog mer och mer "tränat" mig att vara i det jag befinner mig i just nu. Inte alldeles lätt och inte lyckas jag alls hela tiden men jag har helt klart blivit bättre på det. Kram!

Anne-Marie said...

Taina: Det blir alltid vardag var man än befinner sig eftersom livet består av vissa saker - arbete, hemmaliv med allt vad det innebär, osv. Sedan kan man givetvis "krydda" tillvaron med litet andra saker för att det skall bli ännu trevligare. :) Jag hoppas innerligt att mitt jobb inte skall vara i farozonen framöver. Kram!

Karin: Bland det svåraste för de allra flesta människor tror jag är att vara helt och hållet där de befinner sig. Att vara närvarande i nuet. Av någon anledning verkar "tjattret" i huvudet föra människor bort från nuet. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag vet inte varför så många verkar tro att det är häftigare att bo i USA än i Sverige. Kanske filmer och TV-shower bidrar. Och de är ju inte alls så som vanligt folk har det. Bor man någonstans permanent, och inte är miljonär, blir det en vardag. Då gäller det att göra så gott man kan att "gilla läget" och se på vardagen som helt okej. KRAM!

Saltis: Har man barn som du/ni har kanske man "tvingas" vara i nuet mer än om man inte har barn, eftersom barn ofta är närvarandet i det som är. Eftersom vardagen är en del av nuet kan det nog vara jättebra "träning" genom att se hur barn är. Längre ledighet skulle alla i USA må bra av. Fattar inte varför de envisas med att inte ha någon lagstadgad betald semester. Kram!

Anne-Marie said...

Marianne: Så bra sagt! :) Kan tänka mig att din vardag i Egypten var litet annorlunda än vad din vardag i Älmhult är, men det var fortfarande en vardag. Att kunna uppskatta saker i sin tillvaro är något jag kunde vara mycket bättre på men jag tränar mig att uppskatta olika saker så jag hoppas att jag gör successiva framsteg. :) Kram!

Magdalena: Ingen fara med "noveller". ;) Att se Svenska Hollywoodfruar kanske bidrar till att tro att det är häftigare att bo i USA. Men hur folk kan tro att det är så stora flertalet människor lever, det fattar jag inte. Litet sunt förnuft får man väl ha. :) Vardagen blir självklart olika beroende på hur mycket pengar man har men mycket har också att göra med vilken inställning man har. Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Jamenvisst - dagarna som kommer och går de är ju livet. Livet är inte något som händer nästa vecka. Tror man det, då går man helt miste om att vara i nuet. De stora klasskillnaderna som finns i USA är verkligen påtagliga, på ett annat sätt än vad de är i Sverige. Även om Sverige förändrats är det fortfarande en hög standard för de allra flesta. Att inte dras med av oro och rädsla är en nyckel till att ha ett liv som flyter på. Men det är inte alldeles lätt när man hör om alla pengar som fattas i både Kaliforniens och skolans budget. Kramar!

Lotta: Tack! Jag var faktiskt inspirerad av ditt lysande vardagsinlägg som du skrev för ett tag sedan. Det som slagit mig genom de mejl jag får är att så många verkar tro att livet i USA är svaret på alla problem. Att genomföra en flytt till ett annat land och en annan kultur är bland det mest utmanande man kan göra. När saker och ting sedan faller på plats blir det ju vardag av det också. Kanske det då är lätt att bli besviken om man inte inser att det är just vardagen och det som är här och nu som är nyckeln till att må bra. Stor kram!

Anne-Marie said...

Spirello: Okej, en litet annan slags vardag. :)

Anonym: Låter inte alls dumt. :)

Pernilla: Välkommen hit! Får ta och kolla in din blogg om att bo "down under". :)

magdalena said...

Var bara tvungen att skriva att jag såg "Shrek Forever After" precis efter att jag läst ditt inlägg om vardag. Har du sett den? Den är lite söt och beskriver faktiskt rätt bra hur vardagen ska uppskattas. Tänkte på dig och ditt inlägg. Kram

Anne-Marie said...

Magdalena: Nej, har inte sett den filmen. Kanske vore något för mig att se också. :) Tack för tipset. Kram!