Monday, March 14, 2011

Sommartid i nästan hela USA

I morse var det mörkt ute när jag klev upp vid halvsjutiden. Jag som njutit de senaste 2-3 veckorna av att det faktiskt varit ljust ute när väckarklockan ringt.

Under den gångna helgen ställde nästan hela USA om till sommartid. Två stater i USA hör till undantagen och de har helt enkelt ingen tidsomställning på våren och hösten. Klokt tycker jag. Det är Hawaii och Arizona.

När jag bodde på Hawaii minns jag att både Michael och jag först inte fattade varför ingenting stämde när vi trodde att man skulle ställa tillbaka klockan. Vi flyttade dit i augusti och trodde givetvis att det i oktober var dags att ställa om våra klockor. Av någon anledning hade vi inte hängt med att Hawaii kör med samma tid året runt. När jag pratar med R i Arizona är det oftast en timmes tidsskillnad, men ikväll när vi pratade var det samma tid.

I USA finns det ett uttryck som faktiskt underlättar litet att komma ihåg när vi ställer fram klockan och sedan ställer tillbaka den - Spring forward and fall back. Rätt praktiskt. För min del kunde jag gärna vara utan den här tidsomställningen men nu är det som det är. Och snart blir morgnarna ljusare igen.

Min kollega på jobbet verkade ha en litet annan inställning till det här - han sade att man ställer tillbaka klockan och att det inte alls var mörkare på morgonen!?! Jag vet inte i vilken parallellvärld han lever. ;) Har ingen aning om mina förklaringar hjälpte eftersom han bara bytte samtalsämne.

Vi har rätt många klockor i byggnaden där jag jobbar men ingen av dem går att enkelt ställa om. De är så kallade "atomic clocks" som måste få kontakt med någon huvudcentral någonstans här i USA. Vår byggnad verkar ha något material som gör att de inte kan "phone home". Och en del av klockorna i vår tekniska utrustning måste ställas om manuellt. Och för att inte tala om alla klockor man har hemma.

Nu får i alla fall klockorna ha samma tid i ungefär 7 månader. Och när vi ställer om dem nästa gång får vi en extra timma.

11 comments:

Desiree said...

Smart det där med spring forward och fall back. Det ska jag lägga på minnet. Inte kul när det blir mörkt igen på morgonen men jag hoppas att det går rätt snabbt så att det återigen blir ljust på morgonkvisten.
KRam!

em said...

Har aldrig fattat vitsen med att ställa om klockorna i Sverige när vi ändå har det så ljust. (Jo, jag vet att det finns de som gillar det). Som argument här används då ofta att man måste göra det eftersom resten av Europa gör det - om jag då påpekar att man i USA klarar av att inte ställa om i alla staterna, gör man som din kollega, byter ämne.
Margaretha

olgakatt said...

Jag tror jag vet vad din kollega menar: morgonen är precis densamma, det är bara klockan som ändrats.Om man är beroende av omvärldens klocktider påverkas man, annars inte!Bonden som själv mjölkar sina kor kan ju göra det när han och korna behagar och inte bry sig om vad staten säger att klockan är!
Jag har en pensionerad bekant som hävdar att hästarna kommer olag vid tidsomställningen. Vederbörande vill inte fatta när jag säger att man då kan ge hästarna mat kl 8 istället för kl 7!
Vi har flera klockor som ställer om sig efter en klocka nånstans i Europa, andra får vi ändra själva. MEN klockan i bilen ändrar jag aldrig - i min bil är det alltid sommar, haha! (Utom när nån servicejeppe ändrat den, grrr.)

Annika said...

Avskyr det här tramset med tidsomställning. Skrota. NU!! Tycker bara det ställer till det för alla. Inte misnst för småbarnsfldrar. Men även för oss andra. Det är så trist att det nu igen är kolmörkt klockan 7 på morgonen. Det är så jag skjutsar min stackars K till skolan.
Spring forward och fall back är en jättebra liten mening att minnas.
Kram!!

Pettas said...

Tänkte faktiskt på det igår, när jag kom på¨att vi snart skall ändra tiden igen och konstaterade att vi "förlorar " en timme:D. Onödigt jox med att ändra klockan två gånger i året..
Jag kör med sommartid på många ställen hos oss, ids inte ändra.

kramar!

Saltistjejen said...

Jag GILLAR sommartid!!!!!! Just att dagarna i ett svep blir längre är sååå skönt!!!! Me like! Sedan är det rättskönt att få tillbaks timmen på hösten, men det tråkiga då är att dagaran plötlsigt blir otroligt mörka tidigt. I ett nafs. Egentligen gillar jag nog sommaritd mer än vintertid juts för att jag tycker att man får ut mest ljus under dagen då.
Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Ja, den lilla ramsan hjälper faktiskt. Jag får oftast fundera annars vilket håll klockan ställs om. Det blir säkert ljus tidigare snart men det kändes som ett steg tillbaka när jag klev upp i måndags och det var mörkt. Kram!

Margaretha: Jag minns när Sverige inte ställde om klockan men det var givetvis innan EU-tiden. Ja, varför går det i USA men inte i Sverige? Hmmm. Jag började undra om min kollega befann sig i en parallellvärld som jag inte visste om. :)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Ja, kanske det var så han tänkte. Men han sade också att vi ställde tillbaka klockan vilket ju inte stämmer. Nåväl, han var på jobbet i rätt tid så han verkade ju ha lyckats med det i alla fall. :) Det där med kor som kommer i olag har jag hört många gånger. Trevligt att du alltid har sommar i din bil. Och samtidigt finns ju inte tid egentligen. Hade vi inga klockor skulle samhället verkligen se annorlunda ut.

Annika: Jag vet att du tycker som jag kring det här med sommartid. Tramsigt är det och ställer till med en massa extrajobb. Och inte tror jag att vi sparar direkt mycket energi och pengar på det hela heller. Det är väl annars en anledning till att man infört sommartiden, dvs att man skall spara energi. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Jag gillar inte att förlora en timme. Då är det bättre på hösten när vi får tillbaka timmen. Jag ändrar faktiskt alla mina klockor eftersom jag annars undrar hur mycket klockan egentligen är. Kram!

Saltis: Jag gillar de längre kvällarna men skulle gärna också ha ljusare morgnar. :) Kan man få både och? I Sverige är ju kvällarna redan så långa på somrarna att det kanske inte spelar så stor roll med sommartiden. Kram!

Lyrik said...

Hej Anne-Marie!

Jag har lagt in adressen till din blog på hemsidan:

https://www.facebook.com/groups/normaltidalltid/10153998084373564/?notif_t=like&notif_id=1460631487998988

Hoppas det är okay för dig och att du gillar det.
Mvh Tommy

http://www.morgondis.se/

Anne-Marie said...

Tommy: Oj, vilket gammalt inlägg du lade ut hos FB-gruppen. Det hade varit mycket bättre att ta det jag skrev i år tycker jag. Men, men jag har begärt inträde i gruppen och kanske gör så att jag länkar till mitt senaste inlägg när jag blir godkänd. Jag har skrivit om sommartidstramset varenda år tror jag. Bra att folk tycker illa om det här eftersom det är helt onödigt.