Wednesday, March 2, 2011

Social Security

I USA har man inte alls samma sociala skyddsnät som man har i Sverige. Men Social Security finns i alla fall. Därifrån får man bland annat den statliga pensionen men man kan även få andra bidrag samt en slags sjukförsäkring (om man inte har någon annan sjukförsäkring).

Alla betalar till Social Security genom en del av den skatt som dras varje månad från lönechecken. Det tidigaste man kan börja ta ut sin statliga pension är när man är 62. Summan är då mindre per månad än om man väntar tills man fyllt 65.

När jag kom till USA förstod jag snabbt att man behöver ett så kallat Social Security Number för att kunna göra olika saker, till exempel ta körkort, öpna bankkonto, skaffa kreditkort, hitta ett arbete osv, osv. I Sverige får vi ett personnummer när vi föds, i USA ansöker man om ett Social Security Number. Detta nummer kan man få även om man inte är amerikansk medborgare. Också de som har gröna kort och har vissa slags visum har rätten att ansöka om ett SSN (som det förkortas). När jag hade mitt studentvisum kunde jag ansöka om detta nummer och sedan till exempel få mitt körkort.

När man har ansökt om sitt nummer får man ett litet kort hemskickat där ens namn och SSN står. Kortet skall man skriva under. Mitt första kort sade också att jag inte kunde arbeta var och hur som helst. Detta berodde på mitt studentvisum som inte gav mig rätten att arbeta mer än inom skolan där jag pluggade. När jag sedan fick mitt gröna kort var det dags att uppdatera min status hos Social Security. Kortet jag sedan fick hade ingen text om arbetsbegränsningar.

I förra veckan blev det ytterligare ett besök hos SSA (Social Security Administration) eftersom jag skulle uppdatera min status till amerikansk medborgare. Idag kom ett nytt kort med posten. Det här kortet brukar jag aldrig ha med mig utan det finns tryggt i ett bankfack men ibland måste man visa upp sitt lilla kort. När jag sökte jobb inom skolan fick jag visa kortet.

Något annat som Social Security har hand om är så kallade Food Stamps. Låginkomsttagare kan ansöka om hjälp för att kunna köpa mat. Allteftersom fattigdomen i USA har brett ut sig har alltfler fått Food Stamps. I november 2010 fick 43 miljoner!! amerikaner den här formen av bidrag. Så många har aldrig tidigare fått hjälp sedan det här programmet startade 1939. Tyvärr blir fler och fler amerikaner fattiga.

Precis som i Sverige skärs bidrag ner och det blir kärvare för alltfler människor att klara sig. Det verkar som om Social Security behövs mer än någonsin i dagens USA.



Ett Social Security card - bilden från www.howstuffworks.com

9 comments:

olgakatt said...

Med den politik som förs i Sverige idag blir det allt fler som måste leva på socialbidrag här också.
En dyster utveckling både för USA och Sverige.

Äventyret framtiden said...

Som alltid, ett intressant inlägg om våra olikheter, länder emellan.
I Finland har brödköerna bara blivit längre med åren också, till och med på Åland, som anses vara det rikaste stället i Finland, delar man ut matkassar varje vecka åt allt flera behövande.
Politiken är ju sådan att man tar från de fattiga och ger åt de redan rika....som alltid.

Kram

Annika said...

Och tänk på alla ideela food banks, stora som hangarer som finns i varenda stat o kanske kommun. Där delas matkassar ut varenda dag. På SS alena klarar man sig nog inte så långt. Det måste till privata pensionsförsäkringar, och många tar ju föredelaktiga sådana genom jobben, om de kan vill säga.
Förr stod SSN på körkorten här i VA. det gör de inte längre. Bra.
KRAM!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det är verkligen trist att fler och fler inte kan klara sig på de pengar de tjänar (om de har ett arbete). Man får vara tacksam så länge man klarar sig.

Karin: Det kanske inte är så stora skillnader mellan våra olika länder. USA har alltid haft stora klasskillnader men de har blivit ännu större de senaste åren. Och "the American dream" vet jag inte ens om den existerar längre. Kram!

Annika: Här har vi insamlingar i skolan eller ute i samhället ibland för de som inte har tillräckligt med mat. Tragiskt tycker jag. Intressant att de brukade ha SS på körkort tidigare. I dagens samhälle med "identity theft" är det tur att de inte har det nu. Kram!

Magdalena and Co in US said...

Jo, att få ett SSN kändes speciellt. Lite som ett betyg på att man var här "på riktigt". Men å ena sidan ska man komma ihåg numret, vilket jag inte gör, vilket får banktjänstemän att titta märkligt på mig när jag letar inte vet.Å andra sidan ska man förvara det inlåst och se till att man inte lämnar ut det för mycket. Har inte riktigt fått kläm på det och måste ha det nedskrivet, kanske lite larvigt men jag kodade det, better safe than sorry ;)

Anna, Fair and True said...

När jag var aupair fick jag också ett SS-kort. Det som var konstigt var att det stod "only valid for work" på det fast jag faktiskt inte hade rätt att arbeta (aupair är ju mer ett kulturellt utbytesprogram). Men det kanske betydde något annat än vad det stod??

Anne-Marie said...

Anna: Stod det verkligen så på kortet? Jag vet att de ibland har någon mening som talar om att man bara får arbeta under vissa begränsningar. Mitt första kort sade att jag inte fick arbeta. Det var när jag var elev här.

Anonymous said...

Hej!

Jag är en ny läsare av din blogg och är väldigt tacksam för all info du skriver om att bo i Usa.

Är nämligen på väg att flytta dit (till Californien) med min amerikanska kille.
Han har bott i Sverige i över 22 år men vill nu flytta hem igen. Jag å min sida är halvamerikan då min mamma kommer från Usa. Jag är dock uppvuxen i Sverige men har varit över ganska mycket då jag både pluggat, jobbat som au-pair och rest runt.

Då jag nu har hunnit bli 44 år så känner jag givetvis en liten oro hur det kommer att gå med att få jobb osv. Men samtidigt så känns det givetvis väldigt spännande!

Du skrev att man bör ha sitt SSN-kort undangömt... När jag var ute och backpackade -92 så blev både mitt amerikanska pass och SSN-kort stulet. Jag gjorde förstås en polisanmälan men blir nu lite orolig att någon kan ha använt sig av mina uppgifter under alla dessa år.

Hur som helst, det lär jag väl i såfall märka när jag söker nytt SSN-kort.

Tack din intressanta blogg, jag ska fortsätta hålla mig uppdaterad på vad du skriver!

Mvh
Ann

Anne-Marie said...

Ann: Välkommen hit! Vad bra att du hittar sådant som kan vara till hjälp. Din situation verkar litet lättare eftersom du redan är amerikansk medborgare. Många andra av oss USA-boende svenskar har gått igenom en massa turer med immigrationsverket. Hoppas att du inte får några problem med ditt SS-kort. Kul att du gillar bloggen. :)